Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Yaya Geçidinde Yayaya Çarpmak Kasten Öldürme Sayılacak


Önerilen Mesajlar

19324538.jpg

 

 

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, otomobiliyle yaya geçidinden karşıya geçmeye çalışan çocuğa çarpan sürücüye taksirle ölüme neden olma suçundan verilen 3 yıl 2 ay 24 gün cezayı yetersiz buldu.
spacer.gif

Daire, karanlığa rağmen aracının farları kapalı olan, yaya geçidinde hızını kesmeyen sanık hakkında 25 yıla kadar hapis cezası öngören “olası kastla nitelikli öldürme” suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar verdi.

 

İzmir'de akşam saatlerinde, farları kapalı aracıyla hızla seyreden H.Y, uyarı levhaları ve işaretlere rağmen hızını kesmeyerek, yaya geçidinden karşıdan karşıya geçmeye çalışan 2 kardeşten F.Ö'ye çarptı. F.Ö, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığı TCK'nın taksirle ölüme neden olma suçunu düzenleyen 85. maddesi uyarınca 3 yıl 2 ay 24 gün hapis cezasına çarptırdı. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını, eksik ceza tayini yapıldığı gerekçesiyle bozdu. Daire kararında, sürücü belgesi bulunmayan ve meskun mahalde havanın kararmasına rağmen far devresini kullanmayan sanığın, olay yerinde otobüs durağı, uyarı levhası ve çizgilerle belirli yaya geçidi bulunmasına karşın hızını yasal sınırlarda tutmadığının altı çizildi.

 

Sanığın, F.Ö'nün de aralarında bulunduğu birden fazla yayayı fark ettiği halde mevcut hızıyla ve diğer sanıkla yarışır şekilde yaya geçidine yaklaştığı belirtilen kararda, ilk geçiş hakkına sahip yayalara yol vermeksizin kazaya neden olduğu, sonrasında da olay yerinden hızla uzaklaştığı vurgulandı.

 

Eylemi neticesinde birilerinin ölebileceğini öngören ancak buna rağmen eylemine devam ederek neticeyi kabullendiğini gösteren sanık hakkında TCK'da 25 yıla kadar hapis cezası öngören “olası kastla nitelikli öldürme” suçundan hüküm kurulması gerektiği ifade edilen kararda, “Vasıfta hataya düşülerek 'taksirle ölüme neden olma' suçundan hüküm kurularak, eksik ceza verilmesi bozmayı gerektirmiştir” ifadesi kullanıldı.

(Hürriyet-20/02/2013)

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tam "olası kasttır o" diye ukalalık yapacaktım ki haber de o şekildeymiş zaten..

 

Ama haber biraz abartılmış zira Yargıtay'ın bu yönde kararları var zaten.. Klasik basın şişirmesiyle "çığır açan" şeklinde nitelendirilmiş..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

avrupada yolların birçoğunda olduğu gibi düğmeli yaya lambalar koysunlar o zaman.. almanlar gibi adımını her asfalta değdirene durursak, memleketimin bir sorunu daha ortaya çıkar :)

Çok doğru, ama bu durum adam ezme hakkı vermez yine de...

Antalya bir süredir AB kapsamında bir proje şeklinde yürütülen yaya öncelikli kent çalışmalarına sahne oluyor. İlgilenenler için: http://www.onceyaya.info/index.php?page=main

Çok da güzel yürüyor çalışmalar.

Şimdilik Konyaaltı caddesi ve üniversite kampüsü öncelikli bölge ilan edildi, hız 40 km/h ile sınırlı ve sürekli radar kontrollü, ayrıca yayalar için net belirlenmiş geçişler var, yol vermeyeni dövüyoruz.

Eskiden yoğun trafiği olan bu cadde bugünlerde bomboş ve ben o güzergahı kullanıyorum artık :)

Çalışmalar kaspamında ben de görüşlerimi değişik fırsatlarda ifade ettim ve yaya geçidi yerlerinin ve biçimlerinin yürüyen trafiği engellemeyecek şekilde olması gerektiğini, sadece yaya yol vermenin sorunu çözmeyeceğini sadece şeklini değiştireceğini defaten dile getirdim.

Yavaş yavaş ilerliyoruz, özellikle eğitim programları faydalı.

Ancak halen şehirde gözle görülür bir yayaya saygıdan bahsetmek zor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Çok doğru, ama bu durum adam ezme hakkı vermez yine de...

 

Çalışmalar kaspamında ben de görüşlerimi değişik fırsatlarda ifade ettim ve yaya geçidi yerlerinin ve biçimlerinin yürüyen trafiği engellemeyecek şekilde olması gerektiğini, sadece yaya yol vermenin sorunu çözmeyeceğini sadece şeklini değiştireceğini defaten dile getirdim.

mesele bu zaten..yoksa memleketim insanı canının istediği yerden geçerse, bizde her seferinde durursak, araçlar 25 mt ilerleyemez..

konya da tedes geçiş sistemlerinin döşenmesindeki en büyük neden her yıl onlarca meydana gelen yaya ölümleri..ama burada serhat e nin mesajına hak vermek gerekiyor. ölenler 25 mt yürümedikleri için bunlar oldu malesef.. tv haberlerinde birileri üst geçit ister, diğerleride(ve yapılınca hatta isteyenlerde) bu üst geçitleri nedense kullanmazlar.. cesur milletiz vesselam; karşıdan karşıya geçmede..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Antalya'da kırmızı ışığa uyulmaması da sık görülüyor sanırım. Her gittiğimde kayınpeder sürekli uyarır burası İstanbul değil kurallara uymuyorlar, kırmızı da yol benim diye bakmadan atlama sakın şeklinde. Gerçekten trafik pek düzenli ve kuralı değil, şöförler tahmin edilebilir davranmıyorlar. Aslında bunu İstanbul dışı nispeten az nüfuslu yerler için genellemekte mümkün.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Trafikte kural tanımazlık öyle bir hal almış ki, insan dört bir tarafında ilerleyen sürücülerin ne yapacağını bir türlü kestiremiyor.İstanbul trafiği nispeten bu durumu üzerinden atmış ama diğer şehirlerde durum pek o kadarda iç açıcı değil.Yaya geçidini tamamen kapatanlardan, ışıksız yerlerde yayaları adam yerine koymayanlardan, kendini yolların tek hakimi sananlardan, kırmızı ışıkta sağa serbest yönünü kesenlerden, gösteri yapar gibi makas atanlardan daha bunlar gibi bir sürü kuralları ihlal etmeyi marifet sanan, sorulduğunda ise her şeyi bilen, insana saç baş yolduran magandalardan... hangisinden bahsetmeli? Köklü eğitim şart yoksa dünyanın en pahalı yakıtını kullanan ülke ünvanının yanında trafik terörünün en fazla mağdur ettiği ülke ünvanı da bizde kalacak gibi...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.