Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Welcome!

    Register now to access all features. After registering, you can post topics, reply topics, like users content, send private messages.
    This message will be deleted after you register.

Gitti Güzelim Turşularım


Servet Ö.

Recommended Posts

Arkadaşlar her sene evde turşu kuran birisi olarak çekik gözlü asyalıların gazabına uğradım.

Diyeceksinizki "haçan nasıl", açıklayayım; bilindik tariflerden biber, domates, kornişon, lahana ve keleklerden itina ile seçip tek tek yıkayıp tek tek ayıkladıktan sonra 20kg kadar turşu kurdum. (evet ailecek turşu yemeyi seviyoruz) Sirke ve limonu doğru ayarda, her sene kullandığım kaya tuzuna içme suyu kullanarak ekledim. Koyduk kavanozları güneş almayan bir dolapa. 2 hafta oldu olmadı turşuların rengi döndü. Merak edip açtım birini. Amanında amanın, bizim turşular yemelik olmuş, hemde epey iyi olmuş. Aldı beni bir düşünce: "haçan bu turşular nasıl bu kısa sürede oldu". Neyse İzmirde ilk senemiz sıcak havadandır dedim. Şayet aynı dönemde Ankara 0 derecelerde. Neyse aradan geçti bir hafta, bizim turşulardaki sarımsaklar oldu Marslı! Yem yeşil! Tırstık tabi, küflendi eyvah diyip çöpe atıldı hepsi. Aldı düşünceler, sirke mi yetersiz geldi, mikrop mu kaptı, sıcaktan mı oldu diye. Sezon da kaçtı turşu yapabilecek tek malzeme kaldı lahana. Durumuma acımış olacak ki eşim çaktırmadan lahana turşusu kurmuş. Havaların soğuduğundan sanırım bu arkadaşlar daha geç oldu. Açtığımızın ertesi günü Marslı sarımsaklar yine karşıladı bizi. Delirecem sinirden. Dedim bu da mı gol değil. Bi terslik var. İnternette araştırdığım kadarıyla Türkiye olarak Kastamonu sarımsakları ile yetinmeyip Çinden sarımsak ithal ediyormuşuz. Bu sarımsakların içerisinde pestisit denilen, zararlı bakteri ve mikroplardan korumaya yarayan kimyasallar varmış (yada ben öyle anladım) Varsa daha bilgi sahibi birileri anlatır bize.

 

Velhasılı ağzımızın tadıyla bir turşu kurdurmadı bu Çinliler. 

  • Haha 1
  • Confused 2
  • Sad 3
Link to comment
Share on other sites

Bir saat önce, Servet Ö. yazdı:

Arkadaşlar her sene evde turşu kuran birisi olarak çekik gözlü asyalıların gazabına uğradım.

Diyeceksinizki "haçan nasıl", açıklayayım; bilindik tariflerden biber, domates, kornişon, lahana ve keleklerden itina ile seçip tek tek yıkayıp tek tek ayıkladıktan sonra 20kg kadar turşu kurdum. (evet ailecek turşu yemeyi seviyoruz) Sirke ve limonu doğru ayarda, her sene kullandığım kaya tuzuna içme suyu kullanarak ekledim. Koyduk kavanozları güneş almayan bir dolapa. 2 hafta oldu olmadı turşuların rengi döndü. Merak edip açtım birini. Amanında amanın, bizim turşular yemelik olmuş, hemde epey iyi olmuş. Aldı beni bir düşünce: "haçan bu turşular nasıl bu kısa sürede oldu". Neyse İzmirde ilk senemiz sıcak havadandır dedim. Şayet aynı dönemde Ankara 0 derecelerde. Neyse aradan geçti bir hafta, bizim turşulardaki sarımsaklar oldu Marslı! Yem yeşil! Tırstık tabi, küflendi eyvah diyip çöpe atıldı hepsi. Aldı düşünceler, sirke mi yetersiz geldi, mikrop mu kaptı, sıcaktan mı oldu diye. Sezon da kaçtı turşu yapabilecek tek malzeme kaldı lahana. Durumuma acımış olacak ki eşim çaktırmadan lahana turşusu kurmuş. Havaların soğuduğundan sanırım bu arkadaşlar daha geç oldu. Açtığımızın ertesi günü Marslı sarımsaklar yine karşıladı bizi. Delirecem sinirden. Dedim bu da mı gol değil. Bi terslik var. İnternette araştırdığım kadarıyla Türkiye olarak Kastamonu sarımsakları ile yetinmeyip Çinden sarımsak ithal ediyormuşuz. Bu sarımsakların içerisinde pestisit denilen, zararlı bakteri ve mikroplardan korumaya yarayan kimyasallar varmış (yada ben öyle anladım) Varsa daha bilgi sahibi birileri anlatır bize.

 

Velhasılı ağzımızın tadıyla bir turşu kurdurmadı bu Çinliler. 

Büyük dişli değil küçük dişli ve sapı üzerinde olan sarımsak tercih et. Çin olanlar; geniş kelleli sapsız ve kof oluyorlar. Sirke olarak da Tariş üzüm sirkesi olursa turşuda çok iyi ve daha uzun ömürlü oluyor. Ayrıca kavanozun en üstüne bayat ekmek ve ya bir demet maydanoz da koyulabilir. Koyulan Tuzun 1/3 oranında toz şeker de lezzet katacaktır.?

Edited by Süleyman Ünal
Link to comment
Share on other sites

1 dakika önce, Süleyman Ünal yazdı:

Büyük dişli değil küçük dişli ve sapı üzerinde olan sarımsak tercih et. Çin olanlar; geniş kelleli sapsız ve kof oluyorlar. 

Bu söylediklerine göre doğru tercih yapmışım, fakat yinede sonuç hüsran.

 

1 dakika önce, Süleyman Ünal yazdı:

Sirke olarak da Tariş üzüm sirkesi olursa turşuda çok iyi ve daha uzun ömürlü oluyor.

Kühne kullanıyorum o da epey iyi.

 

2 dakika önce, Süleyman Ünal yazdı:

Ayrıca kavanozun en üstüne bayat ekmek ve ya bir demet maydanoz da koyulabilir.

Bakterilenmeyi artırmak adına diyorsan eğer nohut kullanıyorum ben, ekmeği senden duydum. Deneriz

 

2 dakika önce, Süleyman Ünal yazdı:

Koyulan Tüzün 1/3 oranında toz şeker de lezzet katacaktır.?

Şeker bana göre değil, alman işi o, sevmiyoz biz.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 saat önce, Ozan Kar yazdı:

Bildiğin tarım ilacı. 

Her ne naneyse artık.

--5 dakika sonra eklendi--
4 saat önce, Turhan Onat yazdı:

Şöyle güzel bir salatalık turşusu kurma tarifi alsam ne güzel olur. 5 kg salatalık veya acur diyelim ? Ha bende de siyah sarımsak mevcut ?

Her türlü turşu tarifi: 

Malzeme diyelimki 3kg (hepsi yıkanmış, temizlenmiş, ayıklanmış)

1.5 litre su

1.5 su bardağı sirke

1.5 limon

1.5 kelle sarımsak

1 avuç nohut

Doymuş karışım olana kadar kaya tuzu (ne eksik ne fazla)

Aramızda kalsın 15-18C da olacak su ? 

 

Bu tarife uymayan turşuyu bana getirin, bişi denicem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Privacy Policy.