Anladığım kadarıyla hakkınızda hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilmiş.
Bunun verilebilmesinin şartlarına hiç girmeyeceğim zaten şartları oluşmuş ki verilmiş.
HAGB'na karşı temyiz durumu yok, sadece ağır ceza mahkemesine itiraz edebilirsiniz, o da HAGB şartları açısından inceler, suçun esası açısından incelemez.
Ama itiraz edip etmemek sizin taktirinizdir, ona karışmam..
HAGB'nin sonuçlarına gelirsek;
Tam da anlaşılan manasında olduğu üzere tarafınıza verilen ceza hükmü açıklanmamaktadır. Yani hukuk aleminde herhangi bir sonuç yaratmamaktadır. ancak bu askıda geçersizlik hükmüdür. 5 yıl süre ile denetim altında olursunuz. bu süre içerisinde KASTEN bir suç işlemezseniz, denetim süresi bitiminde hiç yargılanmamış gibi olursunuz. Ama KASTEN bir suç işlemeniz halinde hem açıklanmayan hüküm açıklanarak infaz olunur, hem de yeni işlediğiniz KASTİ suç hakkında yargılama yapılır.
Bildiğim kadarıyla HAGB, adli sicil kayıtlarında çıkmıyor. Ancak yine de kendisine özgü bir sisteme kayıt ediliyor. Ancak askeri okullara girerken derin bir araştırma yapılıyor diye biliyorum, orada karşınıza çıkma ihtimali var. Yine de kesin konuşmayayım, ben sadece ihtimalden söz ediyorum.
Tüm bunların yanında, benim takıldığım bir konu, kasten yaralama TCK 86ncı maddede yazan haliyle "...fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde..." ve silah olmadan işlenirse, şikayete tabi bir suçtur ve karşı tarafın şikayeti yoksa, açılmışsa bile kamu davasının düşürülmesi gerekir. Tabi dosyadaki delileri bilmeden kapsamlı ve kesin birşey demek mümkün değil ama olay anlattığınız gibi ise hakimin beraat vermesi gerekirken size babacan davranıp, suçsuz olmanızı bilmesinin hiçbir kıymeti kalmıyor. Sonuç olarak HAGB'yi vermiş.. Bu arada size HAGB hükümlerinden faydalanmak istiyor musunuz diye sorulmuş olması lazım. Eğer hayır deseydiniz, ceza alırdınız ama en azından Yargıtay'a temyiz hakkınız doğardı.
Sonuç olarak;
1- Eğer olay anlattığınız gibiyse size beraat verilmesi veya en kötü ihtimalle şikayet olmadığından davanın düşürülmesi gerekirdi,
2- HAGB verildiği için temyiz mümkün değil sadece ağır cezaya itiraz edebilirsiniz burada da davanın esası açısından bir incelemeye tabi tutulmuyor.
3- HAGB adli sicil kaydında görülmüyor ama özel bir sicilde tutuluyor.
4- Bu sicile askeri kaynakların ulaşma ihtimali olabilir.