Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Önerilen Mesajlar

Skynet'in ayak sesleri :D

 

Aslında yavaş yavaş giriyor hayatımıza ama son kullanıcı için etkileri endüstriyel etkilerinden daha az hissedilir olacaktır muhtemelen. Farkında olmadan entegre oluyoruz zaten bu sisteme.

 

Araçlarımızdaki arıza kodlarından, toplanan datayla parçalardaki evrimler, Ar-Ge süreçlerindeki değişiklikler, parça stok bilgileri vs. pek çok şey tasarımlandırılıyor aslında. İleriye dönük bir örnekte örneğin arabanın bir arıza koduyla karşılaşması durumunda, sizin adınıza servis randevusu alıp, parça değişimini sağlaması. Bu parçanın stoktan düşmesiyle, sistemin arıza sıklığına göre otomatik olarak sipariş vermesi. Siparişi alan stokçunun dağıtım sistemi ile en yakın kargo sürecine dahil edilerek kargolanması, bu bilginin fabrikaya iletilerek parçanın üretimi ya da analiz vs. yoluyla parça da değişikliğe gidilmesi gerekliliğinin ortaya çıkarılması vs. vs... İnsan eli değmeden gerçekleştirilebilecek olası bir tablo.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1 dakika önce, Yakup Çağatay said:

Para para para

 

Tabi öyle ama konfor adına da güzel şeyler. Şimdi ben uçak bileti alıyorum, bilet gmail'e düştüğü anda google amca bunu gidip takvimime kaydediyor, hatırlatma oluşturuyor. Trafik bilgisine göre saat kaçta yola çıkmam gerektiğini, hangi yoldan gitmem gerektiğini söylüyor, o günün hava durumunu gösteriyor. :D Az kaldı adıma araba kiralayıp havaalanından aldıracak beni. :zha:

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Markasını unuttum bir klima reklamı vardı wireless'tan internete bağlanarak çalışan, yakında her şey onun gibi olacakki gayet de güzel olacak bence. Tamamen otomatik olan yer silme zımbırtıları, roomba ve samsung navibot geliyor aklıma şu an, diğer bir başlangıç seviyesi örneği olabilir.

 

Direkt para para para demek bence yanlış, uğraşırsan ve 3 gram programcılık bilgin varsa ki yoksa bile isteğin varsa o seviyeye gelmek 3 ayını almaz, herhangi bir özelleştirme istemiyorsan arduino ve raspberry pi adlı küçük zımbırtılarla çoğu şeyi kontrol edebiliyorsun. Ben odaya raspberry pi ile sıcaklık ve nem sensörü takıp ona göre klimayı açma kapama planları yapmıştım da üşendiğimden vazgeçtim.

 

Yakın zamanda gerçekleşecek, fail-safe denen, hata durumunda zarar olmasını engelleyen sistemler de bunlarla doğru orantılı olarak gelişecek de benim hala şüphem güvenlik konusunda. Olur da bir hata olursa sonra eve döndüğümde buzdolabının her şeyi dondurduğunu, fırının mutfağı hamam yaptığını, klimanın bilgisayarların olduğu odayı chenneme çevirdiğini ve bunların hepsinin elektrik faturamı katladığını görmek de olası bir ihtimal.

 

ama ben tembelliğimden kurtulursam en sık kullananlardan biri olacağım büyük ihtimalle. 2 dakika dinlenmek için yatıp uyumaya karar verdiğimde 3 metre uzağımdaki kapatma tuşuna basmak yerine uzaktan erişimle bağlanıp bilgisayarı kapatan ve evinde uzaktan kumandalı prizler olan biri olarak :kıhkıh:

öncesinde odanın lambasını kapatmak için çevremdeki çeşitli şeyleri anahtara fırlatan biri olarak hızla geliştiğini de iddaa etmek istiyorum :)

Vee somut örnek buldum:

 

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

3G Goruntulu konusma hedee hodooo, akilli ev. Bos isler.

Teknolojiyi bu yonde kullanan kullanmayi bekleyen varsa, ayran gonullu dergi muhabbetlerinden oteye gidemez.

Her ne zaman birseyleri anlamlandiran deger katan, toplayan ozet cikaran ve paylastiran bir hal alirsa o zaman yuruyup gidiyor. bkz://tarih

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Interneti elektrik gibi düşünmek lazım, yani heryerde ama hiçbir yerde...

Çok değil 20 yıl içinde pek çok şey internet üzerinden kontrol edilecek.

Bizde yaygın olmaması cehaletin göbeğinde bir toplum olmamazıdan kaynaklanıyor şimdilik ama süreç kaçınılmaz. 

Uzun yazacak halim yok ama merak eden https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things ile incelemeye başlayabilir.

Yarını bugünden görmek isteyenler için.

Servet özellikle senin olumsuz bakmana şaşırdım. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Neye olumlu neye olumsuz baktığımı net açıkladım siz bence ne demek istediğimi anlamadınız. Telefondan pek uzun yazamıyorum. Ama bunlar herhangi bir teknoloji değil, sadece araç gereç. Katma değeri ise anca "bak bak bastım evde kombi açıldı" demenin verdiği hava atmadan ibaret olur. Konuşuruz uzun uzun.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hemen.

 

Aslinda buyuk PR larla buyuk paralar harcanarak gelistirilen tekno(lojik) arac gerecleri dusunun kafanizda. Hangi birisini uzun vadede goruyorsunuz etrafta. Bakin cok net ornek vereyim google glass ne oldu. Hic duyuyor musunuz son zamanlarda? Neden? Cunku olusturdugu katma deger kolektif degil. Yani sadece kullanicisina hizmet ediyor. O da yarim yamalak. Kullanici -><- Kullanici etkilesimi zayif. Sadece bir kisayol/kolaylik. Bu, bukadar sana katma degeri.

 

Iki tane ornek vereyim.

1. Compute network kafasi grid kurup insanlarin bilgisayarlari idle zamanlarinda arastirmaya katilacagi bir map reduce mantigiyla calisan hesap networku.

2. Telefondan basinca lamba yanmasi/kombi calismasi/guvenlik sistemleri.

 

Birincisi kansere care bulmaya calisir, ikincisi eve geldiginde evi isitmis olur. Kapiya anahtar sokmazsin vs gibi usengecliklerini tatmin eder.

 

Isin icinde 'internet' gectigi icin bir ornek daha vermek istiyorum.

Internette:

1 kisi hizmet uretir, kimse kullanmaz: 1 x 0 = 0 katma deger (olu dogan proje)

1 kisi hizmet uretir, N kisi kullanir: 1 x N = N katma deger (google glass, veya IoT kafasi)

1 kisi hizmet uretir, N kisi bunu kullanir, N kisi ortaya cikan datayi gorur/kullanir = 1 x N x N = N² katma deger (Navigation sistemleri (trafik yogunluk yetenegi))

 

 

 

Yani kisacasi bu tip isler maymun istaha hitap eder. Etmemesi icin "asiri" can alici ozelliklere sahip olmasi gerekiyor. Simdi diyeceksinki sen kendi pencerenden bakip sifir yaraticiliginla bukadar yorumlayabiliyorsun diyebilirsiniz, bende size net olarak yukarida yazdigim sacma formulleri henuz curutebilen hicbir teknolojik gelisme olmadi derim.

 

Bu muhabbet yeni birsey degil. Senelerdir insanlarin yuzune bakmadigi kavramlar bunlar. Olayin derinine inip backstage'de bu isin kim altini aciyor bakmak lazim, birileri yine sahneleri manupule ediyor, masturbasyon mansetler yaratiyor. Kimin nereden ne cikari varsa artik.

 

 

 

Komik ama bundan ote degil :) Kisacasi olsun bunlar, olacakta, kimsenin umrunda olmayacak, cunku hevesten ote oyuncaktan matah seyler degil.

 

 

 

Bu gun gereksiz seyleri okumayi cok seven bir arkadasim calistigi teknokentteki cikan dergileri/bultenleri toplamis okuyor. Ben normalde pek ciddi bir bilgi olmadigi icin pek donup okumam, vaktim var, can sikintisindan aldim okudum birini. Tesaduf bu konu islenmis. Bazi sirketlerin yoneticileri kendi dilleri dondugunce konu hakkinda kritiklerini yazmis. Ama 10-15 kisi falan yazmis :)

Neyse azmettim abuk subukda olsa okudum. A-aaa bu kadar sig yorumlar olamaz. Belli ne vizyon sahibisin nede bir misyonu yerine getiriyorsun, oturmussun basmakalip cumlelerle insanlara bilgi verdigini saniyorsun. Cok feci ayarim bu adamlara, neden diyeceksiniz, nedense ulkemizdeki IT sektorundeki yonetici tayfasi yaptigi isi bilmeyen, kagit kurek isiyle milleti ugrastirip anca kendini satarak biyerlere gelmis insanlar. Tam tersi ornekleride var tabiki ama ne yazik ki azinliktalar. Ulkecek ne yazikki IT sektorunde cok geriyiz, ihaleci kafasiyiz, uretmiyoruz, uretmedigimiz seyleri satiyoruz.

 

Yahu onu bunu bosverin konyanin yuzolcumu kadar ulkeler ne teknolojiler gelistiriyor, biz IoT konusuyoruz. Birak allasen...

 

 

Bkz: benim gibi dusunen yine sektor cengaverlerinden:

56a1f1a0e3946_ScreenShot2016-01-22at11.0

Servet Özkan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.