Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

  • 1

Focus 3, Direksiyon Desteği Arıza Uyarısı


Ramazan V.

Soru

Merhabalar, 

 

Dün sabah aracımı çalıştırdım daha 200 metre gitmeden direksiyon aniden ağırlaştı. Ekranda Direksiyon Desteği Arızalı Servis Gerekli uyarısını aldım. Aracı güç bela sağa çektikten sonra stop edip tekrar çalıştırdım. Direksiyon düzelmişti. Bende hemen servise gitmedim tabi. Sizlere bir sorayım dedim gerçekten servise gitmem gerekli mi ? Araç şu an normal çalışıyor ve arıza uyarısı almıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Önerilen Mesajlar

  • 1

Merhaba,

Biraz uzun uzun açıklama yapacağım bu konu hakkında. Yaşadıklarım,İncelemelerim,Onarım,Değişim Hakkında açıklama yapma gereği duydum biraz karışık olabilir yazacaklarım fakat başına gelen var ise muhakkak incelemesinde fayda var.

 

Yaşadıklarım

 

Bu konuyla Ramazan Bayramı'nın arefe günü oldukça haşır neşir oldum. Sebebine gelince @kemalkaya bey'in başına gelen birebir sertleşme ve kontağı kapatıp açma durumlarını bende yaşadım. Arefe günü aracı sabah daha ilk marşını yaptığım sırada direksiyon desteği arızasını tekrarladı. Aracı stop edip debriyaja basmadan ışıkların sönmesini bekleyerek çalıştırmayı denedim ama nafile aracın direksiyonu Toros'tan bile daha sertti üstelik araç hareket etse dahi ani manevralarda sonradan yumuşama yok sertin de serti desem doğru olur.

 

Onarım,Araştırma

 

Hemen en yakın sanayide soluğu aldım. Aracın anlık olarak hata kodu oluşturup direksiyon sistemini devre dışı bıraktığını iyi niyetle düşünüp hata kodunu sanayideki 2 farklı Delphi marka cihazla silmeyi denedik.(yemedi) Bayram günü garaja zor bela koydum bütün bayram zevksizdi. Bayram bitişi anında soluğu serviste aldım. Arızayı tespit ettirdik sonuç direksiyon kutusu komple değişecek.5400+kdv rakamı duyunca bir bardak su içtim hava aldım geldim. Biraz eş dost araştırması ile parçayı ucuz yollu tanıdık vasıtası ile hallettik.(özelden toplam maliyet bilgisi verebilirim bir sakıncası yoksa)

 

Gel gelelim bu işi benim gibi aracın garantisi bitipte cebinden en az maliyetle kurtarmaya çalışanlar için ilk başta arıza kodunu silmeyi muhakkak deneyin bir ihtimal düzelebilir. 2. olarak bu direksiyon sistemi arızası benzinlide de var dizelde de kesinlikle kısmet ve şans işi. 3. olarak benim gibi parçayı yetkili servis harici dışarıdan temin edeceksiniz kesinlikle parça kodunu iyi tanıyın. Dizel ve Benzinli olarak değişmekte.

images?q=tbn:ANd9GcSkLJXiikvYOxTnXNR79LX  

Benim araç 1.6 ecoboost parça kodu son takısı üzerinden sökülen AE. Kimisinde CV61 e dönmüş kimisinde son takısı oldukça farklı. Ben parçacıda AE kodlu direksiyon kutusuda buldum fakat zaten 48bin deki aracın bozulan parçası AE kodlu olduğun ötürü ben tercihimi AG uzantısı ile biten direksiyon kutusunu satın alarak çözdüm. Direksiyon kutusu değiştikten sonra tabikide rot ayarına girmeli onu ihmal etmeyin.

 

İnceleme

 

Direksiyon kutusunun aslına bakılırsa sadece bozulan parçası alttaki resim.(resimlerin 3üde google'dan telden çekemedim o an uğraşırken)   $_1.JPG  

Buda komplesi.

$_1.JPG

Direksiyon mafsalındanki açı sensöründen gelen bilgi ile ilk resimde görülen elektronik karttaki beyin ile yönlendirilen motor. Dayanamadım bunun da içi açtım kartın üzerindeki kondansatörler veya gerilim hattı üzerindeki nesnelerin biride olabilir müthiş bir yanık kokusu vardı. Vaktim olmadığından ve ölçü aletim iyi olmadığından topladım duruyor şuan evde bi ara bakıcam. Tamir olabilme ihtimali var fakat yolda giderken güvenlik zafiyeti olabilir mi tartışılır.(çok zor açılıyor dikkat edin biryerleri koparmayın) Bu aracın direksiyon sistemi kesinlikle hidrolik direksiyon mantığında değil. Hiçbir şekilde yağ boruları dolanmıyor yani elektrik destekli hidrolik değil bilginiz olsun. Yanlış bilgiden bende müzdaripdim başlarda. :( 

 

İnceleme-2

 

Son olarak "önemli" bir durumla daha karşılaştık arızanın sebenini çözmeye çalışırken. Ön kaputta Akü ile hava filtre kabininin arasında ince bir araç ana sigorta tablosu var. (Alttaki resimler)

$_1.JPGimages?q=tbn:ANd9GcRNdp6GKBtbtQPH7qV2Jl5

Burada yüksek dirençli sigortalar mevcut. Aracım Benzinli (Tesisatın farklı olup değişebileceği ihtimali göz önünde bulundurarak belirtiyorum) tablonun sol başındaki sigorta direksiyon kutusuna giden ana kısımı. Bu kısımda Ford Mühendis"liklerimi desem montaj ekibimi desem bi ahmaklık yapmış.

yuvarlaktip-500x500.jpg 

Resimde belirttiğim kilipsli kablo tutuların ağızlarını "adam gibi" sıkılamamış ve voltajı dalgalı gönderme ihtimali üzerindede oldukça voltaj ölçümleri yaptık. Belkide direksiyon kutusunu bu dandik olay bozdu bilinmez ama kısmet. Vakitten yana sıkıntısı olmayan ve direksiyondan şüphelenen arkadaşlarımın bu tesisatı "MUHAKKAK" inceletmesinde fayda var.

(Büyük masrafı düşünmek lazım küçük detaylara baktırmak lazım.)

 

Gözlerinizi yorduysam affola :) Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :) 

Saygılarımla..

  • Beğen 4
  • Teşekkür 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1

İşlemlerin hepsi faturalı olarak yetkili serviste yapıldı. Ticari amacım yok fakat net fiyat olayını özelden bildirmem daha doğru olur.  Ortalama 2 - 2500 lira arasında bir maliyeti tutuyor. Bir zamanlar 1000 tl ye satılmış direksiyon kutusu. Fakat şuan 1800 - 2000 civarında. Eski stok ürünlerini daha ucuzada tanıdık vasıtasıyla bulmanız mümkün. İşçilik fiyatı serviste saatlik 125+Kdv yaklaşık 3-4 saatlik bir işlem söz konusu. 

 

Garantiyi uzatmak her türlü akıl karı olacaktır. 1000 servise verseniz 600-800 gibi garantiye verseniz her türlü maliyet azalacaktır. 

Gökhan Ulaş tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

hyundai accent era ların 2007-2008 üretimlerinde eps(elektrikl direksiyon desteği) arızası o kadar çok çıktı

ki, hyundai sonraki yıllarda bu eps yi çıkardı arabalardan, standart hidrolik direksiyon koydu. arıza çıkaranlarda

garantiden değişti eps ünitesi yaklaşık 1500 tl idi 3-4 sene önce. benim era da eps li idi ama hiç arıza yapmadı.

pahalı bir sorun. tekrar yaparsa mutlaka değişmesi yönünde ısrar edin. ama yeni çıkan tüm hyundailerde artık eps standart. sanırım daha kalitesini taktılarki artık yeni araçlarına, tekrar bu donanımı koydular.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Sorun şu ki arıza kodu düşmüş bile olsa arızayı halihazırda yapmadığı için servisin arıza kodunu silmek dışında bir eylemde bulunacağını sanmıyorum.

Telefonda servis müdürü ile görüşüp fikrini alın bence, o kadar yolu sinir olmak için gitmeye değmeyebiiir. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Ben çalıştığım için bugün aracı babam servise götürdü. Bilgisayara bağlamışlar herhangi bir arıza veya uyarı olmadığını daha önce oluşan uyarının anlık olduğunu söylemişler ve birşey yapmamışlar. Çakmaklık çalışmıyordu onun sigortasını değiştirmişler 2 lira sigorta ücreti almışlar. Servis formunda "IDS bağlandı herhangibir DTC yok" "Çakmağın sigortası değiştirildi" "Araç test edildi herhangi bir sorun yok" yazıyor.

İlerde aynı arızayı yaşamam umarım :/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Bizim de çakmaklık bozulmuştu. Kayda bile geçmediler bir önemi yok dediler ki zaten olsa da garantiden değişmesi gerekmez mi? Para yüksek bir miktar olmasa da belirteyim dedim.

Araç arıza kaydı oluştur muyor mu?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.