Hala ara sıra girip bakıyorum foruma, selamlar hepinize. New Jersey'e yerleştim. Amerika büyük bir pazar, büyük bir ülke. Büyüklüğünün asıl nedeni derin bir ülke olması. "derin" kelimesi oldukça önemli. Sığ bakış açısıyla bir yere varılamayacağını buradaki derinliğe bakarak çok net anlıyorsunuz. Tek bir ülke ama yüzlerce ülke var içinde, eyaletler anlamında değil. Burada otomobil bir yatırım, ulaşım, prestij, hobi aracıyken aynı zamanda günlük sıradan bir eşya. Sadece hobi amaçlı otomobil pazarı bile Türkiye toplam otomobil pazarının onlarca katı büyüklüğünde. Burada otomobilsiz yaşamak mümkün değil, büyük şehir merkezleri haricinde otomobilsiz bir yere ulaşamazsınız. Her markanın her modelin on binlerce hayranı var.
Bu aralar, ABD'de de küçük hacimli motorlar yaygınlaşmaya başladı. artık 1.5 litrelik turbo motorlar hemen her markanın en çok satan modelleri oldu. Bunlar geçiş motorları, belli ki artık dünya elektrikli motorlara hazır. Büyük hacimli otomobiller bundan sonra vinil plaklar gibi koleksiyonerler için üretilecek. Bazı meraklılar (ben de) "hala alabiliyorken bir tane alayım" felsefesine kapılmış durumda. Bundan sonra yeni bir 8 litrelik Viper, yeni bir 6 litrelik bir Corvette, daha güçlü bir fosil yakıtlı Mustang tasarlanmayacak diye düşünüyorum. 2019 GT 500'ün bir koleksiyon otomobili olacağına kesin gözüyle bakıyorum. Kalan ömrümde garajımda bir mid engine Corvette veya bir Gt500 olsun istiyorum doğrusu. Bunlara otomobil diye bakılmıyor, önemli bir felsefe yatıyor arkasında. O 100'er yıllık şirketlerin bu ruhu yaşatmak istemeleri, haliyle aynı zamanda pazarlama amaçlı kullanmaları son derece normal değil mi?
Ne yani, bitti gitti mi demeli?
Corvette ve Mustang dünyanın en önemlki iki otomobilidir. Corvette 1953, Mustang 1964'ten beri kesintisiz üretilmektedir. Otomobil dünyasının en kötü günlerinde bile üretilmeye devam edildiler, zarar eden o şirketler, batma pahasına bu markaların ikonik ruhlarını korudular. Bugün Amerika, Mustang mi iyi, Camaro mu iyi diye tartışmıyor. Ruhuna uygun olanı alıp gözü gibi bakıyor. Bir Mustang alıcısı (ben aldım, yeni alacağım) "iyi arabaysa alırım" demez emin olun. Gider alır.