Ozanın dediği birebir doğru.Rayiç değerini ödüyor. Keşke o listeye göre ödeseydi.
Zaten orda sadece donanım paketleri var.Oysaki çoğumuzun aracında opsiyonlar var fabrika çıkışlı. Ve bu donanımlar Focusta bile 10.000 fark atıyor, Porsche,Maserati'yi söylemiyorum bile. Eeee orda Titanium+x+smart paket+y paket+z paket yok ? Ne olacak ?
Onları kaskoya eklettirmeye bile gerek yok. Kaza durumunda orijinal fabrikasyon takılı ise ödemek zorunda.
Titanium diye kasko yapılır.Pert durumunda aracınızın donanımına göre ödeme yapılır. Yine de elinizde aracın donanımlarını belirten bir fatura,donanım listesi türü bir şey olması iyi. Çok zorda kalırsanız Otosan yardım ediyor.Ben 3 sene önceki faturayı çıkarttırdım bayiden hem de başkasının adına bir fatura.
Telefon konuşmaları falan dinlenemez. Yasal olarak başvurması gerekir ki sigorta şirketleri telefonu dinletemez.Dinler ama dinletemez.Dinletmek ayrı birşeydir.Dinlediğini size karşı kullanamaz çünkü yasal değildir,sadece ip uçları için dinler.Evinizin yakınına özel cihazlarla konuşmalarınızı yasal olmayan yollarla dinler. Tabi bunu 50.000 liralık bir Focus için yapmıyorlar. Üst sınıf araçlar için ve riskli durumlarda yapılıyor.Sizde evde konuşursanız şöyle oldu sigortayı kandırdım diye sigorta o ip uçları ile iz sürmeye başlar. Mobese kameralarına hakim olduklarını söyleyebilirim. Polisle güzel çalışıyorlar.Aynı zamanda esnafların,kurumların kameralarına da polis ile birlikte bakabiliyorlar.
Diyelim kaza yaptınız ve aracın direksiyonuna kan geldi. O kan grubunu bile inceler gerçekten kazayı yapanın mı diye.. .
Ve eğer sizin hasarınızı,pertinizi ödemiyorsa bilin ki ellerinde çok sağlam kanıtlar vardır.Ödemiyorum der,yargıya başvurmanızı söyler.Yargıya başvurursanız elindeki gerekçeleri sunar ki oldukça sağlam deliller ile karışınıza çıkacağına eminim. Önceki bir hasarı yeni olmuş gibi gösterenlere de oldukça temkinli yaklaşır.Tampon,çamurluk sürtmelerine,ufak hasarlara pek uğraşmıyorlar fakat Porsche'nin motor bloğunu kırdım alttan hasar aldı derseniz kırık parça üstünde inceleme yapar.Kırık yerin ortalama kaç saattir hava ile temas ettiğini bulabiliyorlar.Metallerde tabiki. Böylece bu hasar önceden olmuş diyebiliyorlar. Oldukça profesyoneller. Aman dikkat !!!
Mesela aracı pert ettiniz.Kilometresine,geçmişindeki hasarlara,mekanik durumuna göre size ödeme yapar.2011 x paket 100.000 km bir Focus araç ile yine 2011 x paket Focus 10.000 km'de bir aracın ödemeleri kesinlikle aynı olmaz. Zaten burdan da o kasko değer listesinin ne kadar saçma olduğunu görebilirsiniz. Siz davanızı açarsınız değeri düşük bulup ikinci gelen rakamıda düşük bulup,değerinin daha yüksek olduğunu düşünüyorsanız.Kısa bir dava süreci ile bilirkişinin verdiği fiyat geçerli olur. Oda şans işi. Çok zorlamamak en iyisi.İlk söylenen rakam asla kabul edilmemeli.Aracınızın artıları(düzenli bakımlı,boyası yok veya az,ön takımı düzgün vs..) gibi bahaneler uydurup,aracımın değeri daha yüksek,verdiğiniz rakam galeri rakamı,tekrar teklif verin bu rakam kesinlikle olmaz gibi sözcükler ile aracına göre 2000-3000 vs.. fazla kopartabilirsiniz.
Perte ayrılan aracınızı ihaleden tekrar alıp yaptırıp binebilirsiniz. Bir akrabam öyle yapmıştı. 48.000 hasar çıkardıkları,91.000 ödeme yaptıkları aracı ihalden 60.000 liraya aldı 15 bin masraf etti şanzıman,travers,radyatörler vs.. 75 bin liraya aracına kavuştu
Bazı kasko poliçelerinde sizin talebinizle 1 hatta 2 yaşına kadar sıfır bedeli ödenir pert durumunda.Tabi buna göre de primi artar.