Skip to content
Uygulamada görüntüle

Daha iyi bir gezinme deneyimi. Daha fazla bilgi edinin..

Focus Club Tr | Otomobil Severlerin Adresi

Ana ekranınızda tam ekran olarak çalışan; anlık bildirimler, bildirim rozetleri ve daha fazlasını sunan bir uygulama.

Bu uygulamayı iOS ve iPadOS’e yüklemek için
  1. Safari'deki paylaş simgesine dokunun
  2. Menüyü aşağı kaydırın ve Ana Ekrana Ekle seçeneğine dokunun.
  3. Sağ üst köşedeki Ekle’ye dokunun.
Bu uygulamayı Android’e yüklemek için
  1. Sağ üst köşedeki üç nokta menüsüne (⋮) dokunun.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Yükle seçeneğine dokunarak onaylayın.
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız

Hoş Geldiniz!

Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Focus 3 Yol Tutuş

Featured Replies

Yanıtlama zamanı:
  • Yazar

Berk konuyu gündeme getirdiğinde de yazmıştım yine yazayım.

Focus'un tüm serilerini kullandım, hepsinin de sınırını bilecek kadar deneyimli sayarım kendimi, sınırı bulmayı da beceririm, o konuda da kuşkunuz olmasın ve Fatih'ün düşündüğünün aksine hemen tüm araçların kendine has birbirine pek benzemeyen yol tutuş özellikleri vardır limitte, deneyimli biri bunu pekala ayırt edebilir.  

FIII daha fazla yatan, daha konfor odaklı bir süspansiyona sahip, bu kısa turlu ve hızlı tepkili direksiyon ile birleştiğinde başta bir tedirginlik yaratıyor. Ayrıca yine sessizliği ve konforu ile eski serilere göre hızını daha az göstermeyi beceriyor.

Bunları alt alta koyduğunuzda aslında viraj hız limitleri değişmeyen ancak sürüşte daha oynak hissi veren bir araç ile karşı karşıyayız.

Daha yeni Datça ve Bozburun yarımadalarında 500 km'ye yakın yol yaptım, geniş - dar, düzü hemen hiç olmayan, inen - çıkan yollarda çoğu insanın "deli gibi" diye tabir edeceği şekilde dolaştım, sollama isteklerimde hızlanıp yol vermemeye çalışan araçlar oldu, geçemediğim ve saniyeler içinde gözden uzaklaşamadığım araç olmadı, ve bu süreçte sadece birkaç kere ESP arkayı toparladı, tabii tam kontraya başlamışken hevesim yarıda kaldı maalesef.

Bütün bunları övünmek adına yazmıyorum yanlış anlaşılmasın yol şartlarına göre uygun kullanıldığında süspansiyon sistemi 182 PS'lik motorun gücüne bile uyum sağlayacak başarıda, hızlı ve düzgün tepkili, artı bir de konforlu...

Hissiyata bakarsanız benim 3 kapı Sport Trend 2000 motorlu FI en iyisi idi, ama bununla da onunla döndüğüm hızlarda aynı virajları kolaylıkla dönüyorum.

Gevşek yüzeyli yollarda limit denemek anlamsız olur, aracı değerlendirmek de öyle, ancak o durumlarda da ESP'nin çok düzgün çalıştığını söyleyebilirim.

Hissiyatı düzeltmek için coil-over iyi giderdi, ayrı konu.

aynen hocam direksiyon çok hızlı tepki veriyor doğru. benimki psikolojik değil yalnız. ben polodan F II ye geçince ooo işte araba bu dedim tank gibi yoldan çıkması imkansız dedim. poloyla bu günlere gelebildiğime şaşırdım yani o derce güvensiz bir arabaymış (96 model 3 kapı polo) ama F III den beklediğim daha teknolojik olmasıyla daha güven verici olmasıydı. ama öyle olmadı. hocam sizin datçadaki o döndüğünüz virajlardan 1500 tanesi var gülnar anamur arasında orda da eski F II ile farklı bi performans saptamadım. yani 60-70 ile sert virajları çok rahat döndüm. ama beni tedirgin eden 110-120 ile giderkenki hissettiğim o güvensizlik. eskisi kadar hızlı giremiyorum kaymak asfalttaki geniş virajlara

• Yanıt 73
  • Görüntüleme 20k
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Cem Boneval
    Cem Boneval

Berk konuyu gündeme getirdiğinde de yazmıştım yine yazayım. Focus'un tüm serilerini kullandım, hepsinin de sınırını bilecek kadar deneyimli sayarım kendimi, sınırı bulmayı da beceririm, o konuda da k

• Ümit Vaysaloğlu
    Ümit Vaysaloğlu

Valla mıcırlı yolda Focus 3, Focus 2, Focus 1, Audi A5, VW Golf, Mercedes A vs gibi önden çekişli araçları peş peşe aynı viraja sokalım. İlk giren araba 70 le kayıyorsa son giren araba da 70 le kayaca

• Cem Boneval
    Cem Boneval

Bu ne demek şimdi, "gezmek", gidip gelmek mi, kasanın yatması mı, lastikler bu esnada kayıyor mu? Daha önce de yazdım viraja gereğinden hızlı girer ve ayağınızı gazda sabit tutarsanız Focus diğer pek

Yanıtlama zamanı:

aynen hocam direksiyon çok hızlı tepki veriyor doğru. benimki psikolojik değil yalnız. ben polodan F II ye geçince ooo işte araba bu dedim tank gibi yoldan çıkması imkansız dedim. poloyla bu günlere gelebildiğime şaşırdım yani o derce güvensiz bir arabaymış (96 model 3 kapı polo) ama F III den beklediğim daha teknolojik olmasıyla daha güven verici olmasıydı. ama öyle olmadı. hocam sizin datçadaki o döndüğünüz virajlardan 1500 tanesi var gülnar anamur arasında orda da eski F II ile farklı bi performans saptamadım. yani 60-70 ile sert virajları çok rahat döndüm. ama beni tedirgin eden 110-120 ile giderkenki hissettiğim o güvensizlik. eskisi kadar hızlı giremiyorum kaymak asfalttaki geniş virajlara

Sizin bu dediğinizi aracı ilk aldığımda hissetim, size hak veriyorum aslında fakat bu alışma süreci emin olun şöyleki;

Önceki aracım focus 2.5'da 103 bin km yaptım ve sattım sonra F3 aldım ilk aldığımda sizin yaşadığınız hissi hissettim araç kaymak yolda viraj dönerken arkası kayıyor gibi geldi bir kaç kez.

En sonunda bir kavşakta denenmeyecek kadar yüksek hızda bir deneme yaptım ve esp yandı topladı aracı.

Rahat olun korkmayın ilerleyen süreçte alışacaksınız.

Yanıtlama zamanı:
  • Yazar

Sizin bu dediğinizi aracı ilk aldığımda hissetim, size hak veriyorum aslında fakat bu alışma süreci emin olun şöyleki;

Önceki aracım focus 2.5'da 103 bin km yaptım ve sattım sonra F3 aldım ilk aldığımda sizin yaşadığınız hissi hissettim araç kaymak yolda viraj dönerken arkası kayıyor gibi geldi bir kaç kez.

En sonunda bir kavşakta denenmeyecek kadar yüksek hızda bir deneme yaptım ve esp yandı topladı aracı.

Rahat olun korkmayın ilerleyen süreçte alışacaksınız.

inşallah öyle olur. ben de denemek istiyorum ama yemiyor :)

Yanıtlama zamanı:

eskisi kadar hızlı giremiyorum kaymak asfalttaki geniş virajlara
İyi ya senin için daha iyi böylesi.

Zaten bizim buralardaki kaymak asfalt sıcaktan cam gibi oluyor ve haddinden fazla kayıyor. 

Yanıtlama zamanı:

viraja limitlerinin üstünde girerseniz kaymaktan çok araç komple dışa doğru geziyor, bu da komple burnunun kayıp, 180 derece dönmesinden daha iyi midir kötü müdür, mühendisleri değerlendirmiştir. aşağısı uçurumsa gezmesi pek iyi olmaz..

ama bizim burada aşağı inerken sağa bir viraj vardır ve yol eğimi sol dışa doğru hatalıdır-ters açılı yani..

eski aracım Hyundai era da o virajı öyle dönüyordu sanki, ha burada şu var, limitler biraz daha zorlansa focus taki güvenlik aracı daha iyi yolda tutar..

lastik basınçlarınıza da dikkat edin..bende ermenek te çalıştım 1.5 yıl, bilirim az çok oraları.

bütün bunlar bir kenara uzun yolda, genelde yolların üzerindeki hız tabelalarına en fazla +20 km ile uyarım.. trafik 30 km tabelası koymuşsa oraya max 50 ile dönerim..

birde gece-gündüz yolda navigasyonu açık tutarım, asistana ihtiyacım olmasa bile, virajları haritada görmek iyi oluyor :)

Mehmet Demir tarafından düzenlendi

Yanıtlama zamanı:
  • Yazar

viraja limitlerinin üstünde girerseniz kaymaktan çok araç komple dışa doğru geziyor, bu da komple burnunun kayıp, 180 derece dönmesinden daha iyi midir kötü müdür, mühendisleri değerlendirmiştir. aşağısı uçurumsa gezmesi pek iyi olmaz..

ama bizim burada aşağı inerken sağa bir viraj vardır ve yol eğimi sol dışa doğru hatalıdır-ters açılı yani..

eski aracım Hyundai era da o virajı öyle dönüyordu sanki, ha burada şu var, limitler biraz daha zorlansa focus taki güvenlik aracı daha iyi yolda tutar..

lastik basınçlarınıza da dikkat edin..bende ermenek te çalıştım 1.5 yıl, bilirim az çok oraları.

bütün bunlar bir kenara uzun yolda, genelde yolların üzerindeki hız tabelalarına en fazla +20 km ile uyarım.. trafik 30 km tabelası koymuşsa oraya max 50 ile dönerim..

birde gece-gündüz yolda navigasyonu açık tutarım, asistana ihtiyacım olmasa bile, virajları haritada görmek iyi oluyor :)

doğru bak lastik basıncını ne zamandır kontrol ediyim diyordum kontrol etmedim en basitten başlamak lazım sorunu çözmeye ;)

Yanıtlama zamanı:

viraja limitlerinin üstünde girerseniz kaymaktan çok araç komple dışa doğru geziyor

Bu ne demek şimdi, "gezmek", gidip gelmek mi, kasanın yatması mı, lastikler bu esnada kayıyor mu?

Daha önce de yazdım viraja gereğinden hızlı girer ve ayağınızı gazda sabit tutarsanız Focus diğer pek çok önden çekişli araç gibi hafif hafif burundan açıyor, yani ön tekerleklerin üzerinde dışarı doğru kayıyor, bu esnada korkar ayağınızı gazdan çekerseniz hızınıza bağlı olmak kaydı ile ağırlık değişimi ile hafiften arkayı açmaya çalışıyor, yolda kopmadan, frene basarsanız ise kuvvetle arkayı açıyor ve ESP devreye girerek "hart" diye yola sokuyor.

Benim kullandığım bütün Focus'lar bunu yapıyor. Gezme mezme yok yani...

Bu sayede yıllar içinde çok efektif bir teknik geliştirdim, özellikle yeni Focus'ta çok etkili, viraja hızlı giriyorum, burundan kaydığını hissettiğim anda gazı ani bırakıp tekrar köklüyorum, bu hareketle arka hafif açıp burnu yoluna sokuyor ve ben de tam gaz devam ediyorum, ideal çizgiden çok az dışa kaçıyor, onu da girerken içe yatarak dengelemek mümkün.  

Böyle çok hızlı dönebiliyorum, özellikle pürüzsüz asfalt ve geniş - hızlı virajlarda.

Yalnız bu his kısmı çok önemli zamanında yapmazsanız geldiğiniz istikamete devam edebilirsiniz, hoş ESP frenler...

Neyse siz denemeyin iyisi mi!

doğru bak lastik basıncını ne zamandır kontrol ediyim diyordum kontrol etmedim en basitten başlamak lazım sorunu çözmeye ;)

Uzun ve virajı bol yola gideceksem lastikleri ön 34 arka 36 Psi yapıyorum, daha iyi tutunuyor, ve yukarıda yazdığım tekniğe en uygun basınçlar bunlar. Aslında birkaç Psi daha bassan daha da iyi tutar ama konfor olumsuz etkileniyor.

Yanıtlama zamanı:

Bu kadar önemli ise coilover almak lazım. Arabanın limitlerinde giderken hata affetmeyeceği aşikar.

Bir de pist günü düzenlemek lazım 20-25 kişi olup, forumda "arabanın hakkı"nı verecek üye sayısı gittikçe artmakta  :kıhkıh:

Yanıtlama zamanı:

Focus2 hb kullandim uzun sure. Şu an focus3 sedan kullaniyorum. Focus3 focus2 ye gore daha uzun ve arkasi cok ama cok yuksek aradaki fark bu. Bu sebeple de virajda arkayi hemen birakiyor.

Yanıtlama zamanı:

Focus2 hb kullandim uzun sure. Şu an focus3 sedan kullaniyorum. Focus3 focus2 ye gore daha uzun ve arkasi cok ama cok yuksek aradaki fark bu. Bu sebeple de virajda arkayi hemen birakiyor.

Yahu bir benimki mi bırakmıyor arkasını, benim ağırlığımdan mıdır nedir?

Bu yazılanları gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum.

Ayrıca bu aletin en az 10 tane testini okudum, kimse de arkasını bırakmasından bahsetmiyodu...

Hepi topu 5 cm'lik boy farkı ve yükseklik yol tutuşunu etkilemez, ağırlık dağılımına bakmak lazım. Yen, Focus 60:40 oranında, eskiyi hatırlamıyorum.

Kaldı ki bu da tek başına yeterli değil, süspansiyon geometrisi esas rolü oynar.

Yanıtlama zamanı:

Yahu bir benimki mi bırakmıyor arkasını, benim ağırlığımdan mıdır nedir?

Bu yazılanları gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum.

Ayrıca bu aletin en az 10 tane testini okudum, kimse de arkasını bırakmasından bahsetmiyodu...

Hepi topu 5 cm'lik boy farkı ve yükseklik yol tutuşunu etkilemez, ağırlık dağılımına bakmak lazım. Yen, Focus 60:40 oranında, eskiyi hatırlamıyorum.

Kaldı ki bu da tek başına yeterli değil, süspansiyon geometrisi esas rolü oynar.

Bende de aynı şekilde şimdiye kadar böyle bir şeye rastlamadım, bende esp de yok üstelik arkasını önünü bir bırakırsa. :P 

Yanıtlama zamanı:

Valla bende okadar zorladım kaysa bile bunlar zevkli şeyler tehlikeli hiçbirşey yaşamadım ki şöyle birşey var F2'yi bile dans ettire ettire sürebilirsiniz..

Gözümle görmedikçe bu kaydıraklar garip direksiyon hareketleriyle yapılıyor diyeceğim.. 

Yanıtlama zamanı:

Lastik havalarından olabilir, kontrol ettirmekte fayda var. Diğer konu direksiyonun aşırı hassas olması da ani yön değişimlerine neden olduğundan yol tutui zaafiyeti gibi algılanabilir. İlk aldığımda bende tedirgin oldum hatta eşim acemi gibi kullanıyorsun demişti. 95 golften sonra herşeyiyle çok hızlı geldi bana. Alışınca oyuncak gibi oldu.

Yanıtlama zamanı:

Bu ne demek şimdi, "gezmek", gidip gelmek mi, kasanın yatması mı, lastikler bu esnada kayıyor mu?

gezmekten kastettiğim, göbekten yada neredeyse 90-110 derecelik keskin virajda dönüş yaparken, sola dönüş yapalım; araba komple direksiyonu hiç toparlamadan-sabit tutarsak, hafif sağa doğru komple giderek-tabiri caizse kayarak dönüyor. abartarak yazıyorum sol şeriti doldurmuşken sağa doğru kayarak orta şerite geliyor.

tabi ki bu dönüşler hep limitler zorlanarak yapılan dönüşlerdir..bazı durumlarda burun döneceğimiz yöne akıyor ve arka kopacak gibi oluyor, o zaman esp devreye giriyor..geniş yolu olan bir iki göbek var ev yolumda bazen limitleri zorlarım. aracı tanımak lazım..

ortada ciddi bir sorun yok zaten..belki bir kısmı lastik karakteristiğinden yapıyordur..michelinler nede olsak yumuşak lastik.. goodyear lada denemek isterim aynı virajları

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Araştır

Araştır

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.