Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Türkler Ne Kadar Yardımsever?


Cem Boneval

Önerilen Mesajlar

Başlıktaki soruya "Çoook..." diye cevap verdiğinizi düşünüyorum.

 

Bu soruya benim de ilk tepkim böyle olmuştu, ancak sonra biraz düşününce aslında günlük yaşantıda karşılaştığım durumlarda yardımseverliğe vurgu yapacak bir yanın kolay bulunamadığını fark ettim. Bencillik giderek çevremizi sarıyor sanki.

 

Konu nereden açıldı derseniz bir günlük gazetede aynı yukarıdaki soru sorulmuş ve bir araştırma sonucu paylaşılmıştı. 

Gazetelere ve gazetecilere oldum olası pek güvenmediğimden kaynağından araştırmayı yeğledim ve yazılanların teydini aldım.

 

Özetle "Charities Aid Foundation" isimli bir tür yardım kuruluşları denetleyici/düzenleyicisi olan vakıf var, dünya çapında etkin olan saygın bir kuruluş. Bu vakıf her yıl "Dünya Yardım Endeksi"ni hazırlıyor ve bu amaçla Gallup Araştırma grubunun 160 ülkede yarım milyondan fazla kişi ile yaptığı anketleri kullanıyor ve yardımseverliği üç temel tutumda değerlendiriyor: Hayır kurumlarına bağışlar, gönüllü çalışma ve bir yabancıya yardım etmek.

 

Haliyle Türkiye'de bu değerlendirilen ülkeler arasında var ve bakın sonuçlar şöyle: 

Genel endekste toplam 145 basamak var ve biz 137. sıradayız, yani sondan sekizinci. Bizden sonra Burundi, Çin, Ruanda, Togo, Arnavutluk, Yunanistan, Montenegro var. İlk beşte ise Avustralya, İrlanda, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD var.

Para bağışında biraz daha cömertiz ve 115. sıradayız.

Gönüllü çalışmayı haliyle sevmiyoruz ve 138. çıkmışız.

Yabancıları da pek sevmiyoruz ve 120. olabilmişiz.

 

Ya işte böyle, gerçek yüzümüzü görelim....

 

Kaynak: https://www.cafonline.org/PDF/WorldGivingIndex2012WEB.pdf

Cem Boneval tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Katılıyorum, her gün buna benzer şeyler görüyorum hatta bugün yazayım demiştim birşeyler kısmete bak. Yardım severliğe ek olarak çok aşırı tepki gösteriyoruz ufak şeylere. Anlamaya çalışmadan tepki göstermek kötü. Başkalarını geçmek için paça çekmekten vazgeçilmesi dileğiyle :) Ne söz yazdım be :P

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kaz gelecek yerden yumurta eksik etmeyiz genelde :)

bu liste bide yaşam standartlarına göre değişir. bizim ülkemizde yaşamak için ek işlerde çalışmak gerekirken, gönüllü çalışmak ve bağış yapmak insanın aklına bile gelmez

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Birbirimizi sevmiyor, üç gram saygı göstermiyorken yardım etmekten bahsetmek bazı istisnai konular haricinde pek mantıklı değil bence.

Herkesin aynı fikirde olduğu bazı konular haricinde, hayat mebat, namus ve benzeri gibi, ortalama bir türk insanının pek yardımsever olduğunu, ya da bu yardımseverliğin iyilikten olduğunu sorgular Soner abiye katılırım.

 

Tabi olayın diğer bir boyutu: yardımsever olan fazla yardımsever olabildiği için yardımdan insanı öldürebiliyorlar, malesef ki bunun da örnekleri var. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yardımseverlik para ile doğrudan ilişkilendirilemez. Son 33 yılda son derece "hırt" insanlar güruhu haline geldik ve gün geçtikçe de freni patlamış kamyon misali hızla devam ediyoruz. Korkarım bir süre sonra kendi kendimizi imha etmemiz bile kurtarmayacak bu toprakları.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir olay olduğunda içimiz cız eder üzülürüz Deprem sel felekati gibi doğa olayları örnek ama sadece üzülmekle kalıyoruz yardıma gelince yokuz biz kardeşim Fazla uzağa gitmeyelim Van depremi; Orada kaç insanın canı yandı yardım ediliyor ama götüren adam karaktersiz bir kamyon pet şişe suyu satarken yakalanıyor bu sadece görünen tarafı biz bu kadarız işte....

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eşimi okula bırakmış geri dönüyordum. Çevre yolunda giderken en sağdan bir 3 tekerliyi ten seyyar satıcı gördüm. 

Adam sanki aracı itmiyor da etrafı kolaçan ediyor gibi gelmişti bana. Tam olayı anlamaya çalışırken adam birden yere yığıldı. Ama düşüşün kontrollü olduğu dikkatli incelendiğinde belli oluyor. Ben geçip durmayı düşünürken önümdeki (ve arkamdaki) araçlar durunca ben devam edip köşede bekleyen trafik ekibinden yardım istemeye gittim.

Ekiptekilere olayı özetleyince biri bakmaya gitmeye niyetlenirken diğeri boşver "tırtıkçı"dır diye durdurdu.

 

Meğer o polis konuyu biliyormuş. "O oralarda oyalanır. Trafik ışıklar nedeniyle yavaş çalıştığından bir kadın sürücü gördü mü atar kendini yeri. Yardım etmek için durunca bir şekilde acındırıp para kopartır." dedi.

 

Ben mecburen devam ettim. Bir sonraki kavşakta ne göreyim. Bizim kalp krizi geçiren kurnaz iyileşmiş, üstelik aracı da çalışmış yola koyulmuş. Çapraz sokaktan bizim görmediğimiz yerden önüme geçip yola devam etmiş.

 

Bir sonraki "kurbanına" ya nasip diyerek yola koyulmuş...

 



Buna benzer bir olay da bir kaç yıl önce eşimin başına gelmişti.

 

Bir kaç arkadaşıyla okuldan eve dönerken der bir köşebaşında birden araçta vurma sesiyle sağ tarafta bir kadın yere yuvarlanmış.

Kadın bana çarptin nidalarıyla kendini yerden yere atıyormuş. Hemen araçtan inip yardım etmek istemişler. 

Kadın hasta olduğunu söylemiş. Tesadüf arkadaşlardan biri bir kamu hastanesinin başhekimin eşi. Götürelim seni hastaneye deyince kadın yan çizmiş. Yok aslında ilacım bitti filan deyince ilacını alalım demişler. Ona da mırın kırın etmiş. Nihayetinde para istemiş.

Tam o sırada olayı gören bir amca gelip kadının sahtekar (aslında dolandırıcı) olduğunu, araca eliyle vurup kendini yere attığını filan söyleyince bizin hasta teyze birden iyileşip topuklamış oradan.

 

Yani işin özeti böyle olaylar yaygınlaşınca, duyulunca yardım etmeye korkar olduk biraz...

Özer Öztürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Buna benzer çok hikaye duydum malesef. Yardıma geleni soyanlar edenler de var bu yine insaflısı da sadece para istemekle kalıyor. Arabayı çalmaya kadar gider bu. Kaza olmadığı sürece duracağımı zannetmiyorum malesef.

 

Bir de kullandığınız araç kamerası hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir de kullandığınız araç kamerası hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Şase olarak bunun aynısı ama donanım farklı. 1080p HDMI çıkışı, av-out özelliği var. Daha yüksek çözünürlüğe sahip, plakalar okunabiliyor.

 

http://www.ebay.com/itm/NEW-6-LED-2-5-IR-TFT-Color-LCD-HD-Car-DVR-Camera-Recorder-Audio-Camcorder-Moni-/130845229651?pt=UK_Toys_Games_Outdoor_Toys_ET&hash=item1e76fbc253

Özer Öztürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.