Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

  • 0

Yakıt Göstergesi Ve Beklemeden Direk Çalıştırma


Çağdaş Ercan

Soru

Herkese merhabalar;

 

Aracım şu anda yaklaşık 2500 KM'de. Benim kafamda bu zamana kadar iki önemli olduğunu düşündüğüm konu soru işareti olarak kaldı. Birbirleriyle hiç alakası olmayan bu iki konuyu fazladan konu açıp kirlilik yaratmamak adına bu şekilde sormayı uygun gördüm.

 

İlk konu aracımın yakıt göstergesi ve menzili ile alakalı. Özellikle depo 3/4 ve aşağısında iken belli bir mesafe gidiyorum aracın yakıt göstergesine bakıyorum ve menzilime bakıyorum. Örn; 1/2 depo ve 440 Km menzil görüyorum. Arabamı parkediyorum sabah tekrar yola çıktığımda bakıyorum gösterge biraz yükselmiş ve menzil artmış. 1-2 km yol gittikten sonra çılgınca bir düşüşle ilk bıraktığım hale geliyor.

 

İkinci konum ise aracın ilk çalışması ile ilgili. Araç anahtarsız çalıştırma sistemine sahip olduğundan şimdiye kadar ben hep direk debr,yaja basıp aracı çalıştırmaktaydım. Daha sonrasında bunun sakıncalı olduğu gibi bir kaç duyum aldım. Bu durumun ne gibi bir sakıncası vardır ve doğru olan yöntem nedir?

 

Bu iki konu ile ilgili tecrübesi veya bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Önerilen Mesajlar

  • 0

Park ettiginiz yer duzmu yokusmu

Aracı bıraktığım yerimin eğiminden bağımsız olarak bu sorun oluyor, ilk zamanlar ben de buna odaklanmıştım sonraki denemelerimde her koşulda olduğunu gözlemledim.

 

 

@Çağdaş Ercan,

Örneğin akşam bıraktığınızda 620 civarı bir menzilde bırakıyorsunuz. Sabah çalıştırdığınızda 630 gibi bir rakam çıkabilir. Atıyorum, evinize gelirken son 300 metreyi sakin kullandığınızı varsaydığımızda, anlık tüketiminiz azaldığı için yol bilgisayarı ona göre hesaplamalar yapıyor ve diyor ki depodaki 20 lt yakıt ile 630 km gidebilir bu araba son verilere göre...

 

Ve siz sabah çalıştırıyorsunuz, motor soğuk, zaten zar zor çalışıyor, sıcak motorun anlık tüketimi 0,4 lt civarında, ama soğuk motor 1,4 lt civarı anlık tüketimi var. Bu durumda 4. vites 55 km hızla sıcak motorla 4 lt yakıyorsanız, soğuk motorla bu rakam 5-5,5 seviyelerine çıkıyor. Bu da akşam sakin kullandığınız o 300 metrenin karını anında alıp götürüyor. Sizin akşam bıraktığınızda 620 km olan menziliniz, sakin kullanım nedeniyle sabah 630 a çıkmış olsa da, soğuk motorun mecburi savurganlı nedeniyle hemen düşüyor.

 

Yani aslında ciddi bir durum yok. Eğer menzil akşam bıraktığınızda 500 den sabaha kadar 600 e kadar çıkmıyor, ve 150-200 metre gittikten sonra tekrar 500 e kadar düşmüyorsa ciddi bir durum yok.

 

Motoru ilk çalıştırma olayında her ne kadar daha birkaç güne kadar ben de beklemişsem de, aslında beklemeye gerek olmadığını bilmeme rağmen debriyaja basmadan kontağı açıp ısıtmışlığım oldu, ama gereksiz olduğunu biliyordum. Hatta belki de bu şekilde beklemek zararlı bile olabilir. Çünkü ısıtma bujilerini (ya da adı her neyse) gereksiz yere daha fazla çalıştırıyor, daha fazla ısınmasına neden oluyor ve ömürlerine olumsuz etki ediyor olabiliriz.

 

Yani doğru olan direk debriyaj+marş. (Start-Stop düğmesi olan modeller için konuşuyorum.)

 

 

Bu kadar araba kullandım, hatta focus 2'yi de bir süre kullandım ancak bu şekilde sürekli şaşan bir benzin göstergesi ilk kez görüyorum.

 

Hadi menzili son zamana göre hesaplıyor kabul edelim de ibre nasıl değişiyor? Yok bir sıkıntı kesinlikle var ilk uygun zamanda aracı servise bırakacağım bence bu durum normal değil, yanbi olmamalı.

Çağdaş Ercan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Değerli arkadaşlar merhaba,

2013 Focus HB TDCI aracımı yakın zamanda aldım. Siz tecrübeli arkadaşlara sorum şudur ki Yol bilgisayarındaki kalan yakıt sürekli anlamadığım bir şekilde değişiyor,  ama benim asıl dikkatimi çeken aracımı aksam bırakıyorum Kalan KM = 250, Sabah yeniden aldığım da Kalan KM = 290, hatta yakıt ibresi bile aksam daha eğik dururken , sabah aldığımda biraz daha yukarıdaki görüyorum. Bu şekilde bir durum normalmidir ? Sizin araçlarınızda da bu şekilde midir? Yoksa bir servise göstermek mi lazımdır.

 

Not : Eski konu olsa da buradan devam edecekmişiz.  

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

düz yolamı park ediyorsunuz eğimli yola mı?

menzil depodaki yakıt/son (15 yada 30 dakika gibi bir şeydi) zamandaki ortalama olarak hesaplanıyor.

Düz zeminde park ediyorum yani garaj'da bırakıyorum aslında.

"Hadi menzili son zamana göre hesaplıyor kabul edelim de ibre nasıl değişiyor? Yok bir sıkıntı kesinlikle var ilk uygun zamanda aracı servise bırakacağım bence bu durum normal değil, yanbi olmamalı."

Arkadaş bu yorumunun devamını getirseydi güzel olacaktı aslında :( Yani onun dediği gibi hadi bir şekilde yol bilgisayarını anlıyorum da, ibre'de değişiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Bu sorunu (belki sorun değildir) başka yaşayanlar var mı, var ise tecrübeleri nedir onu öğrenmek istedim, ayaküstü servisteki bir arkadaşa sordum normal bir durum dedi çok tatmin olmadım, belki detaylı bir şekilde göstermek lazım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Selamunaleykum 

Murat kursun focus 3 sedan 1.6 TDI style

Arkadaşlar bende ilk zamanlar çok takıntılıydım ama inanın çık boş ve gereksiz

Sorunu söyleyeyim size tamamen şamandira ile alakali ki bu sorun değil gayet normal takmayin buyutmeyinde rahat olun

Keyifli kazasız sürüşler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Selamunaleykum 

Murat kursun focus 3 sedan 1.6 TDI style

Arkadaşlar bende ilk zamanlar çok takıntılıydım ama inanın çık boş ve gereksiz

Sorunu söyleyeyim size tamamen şamandira ile alakali ki bu sorun değil gayet normal takmayin buyutmeyinde rahat olun

Keyifli kazasız sürüşler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Ercan çağdaş Merhaba;

Bende Focus III Hb 2014 Model 1,6 Powershift araca sahibim. senin gibi aracımda kalan mesafede sürekli sorun yaşıyorum. aracı 3 yetkili servise götürdüm. Otokoç sürekli yazılım güncelledi, 100km test sürüşü yaptı herşey normal dedi gönderdi. Kar oto : yazılımda ayar yaptı gönderdi. en son benzin göstergesinin yanmadığını farkettim ve Asal otoya götürdüm ve Şamandırasının arızalandığını öğrendim. Garantiden aracımın şamandırası değiştirildi. şimdi benzini bitirip aracımın benzin göstergesi yanıyor mu?  yanmıyor mu? KM doğru gösteriyor mu ona bakacağım. aracıma o kadar güvensizim ki şamandıra değiştikten sonra gösterge 100KM kaldı gösteriyor manuel benzin göstergesi bitmeye yakındı yolda kalırım diye güvenemedim :)

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Direk çaliştirma konusunda bişey diyemem ama dabriyaja basip çaliştirmanin faydali olduğunu biliyorum.

Yakup Çağatay tarafından düzenlendi
TAMAMEN büyük harf kullanımı sebebiyle düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.