Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Reçetesiz İlaç Satışına Yasak !!!


Ahmet A.

Önerilen Mesajlar

Birkaç gündür çarşaf çarşaf haberler çıkıyor. Olay yasalaştı bildiğim kadarıyla...

Antibiyotik, Analjezik veya antihistaminikleri geçtim oral kontraseptif ilaçlar bile reçetesiz satılmayacakmış...

Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.

Gerek halk sağlığı açısından gerekse devlet bütçesi açısından bakıldığında düşünceleriniz nelerdir???

Amaç nedir??? İyi mi oldu Kötü mü ???

Ahmet A. tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eczacılar için kötü

Devlet için iyi oldu

vatandaş kendi kafasına göre ilaç alımı yapamayacak bunun iyi ve kötü tarafıda var vatandaş için ve hastaneye gidip katkı payı ücretinide ödemek zorunda kalacak

diye düşünüyorum belkide yanlış düşünüyorum

Doktorlarımız daha doğru bilgi verebilir...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu uygulamanın başladığı gün gözlerim kızarmıştı (allerjik değil, aşırı dikkatli birşeylere bakmıştım) Neyse bir Visine damla alsam iyi gelecek. 2.5TL Eczaneyi aradım, dedi göndereyim sonra yazdırırsın. Ohho. İlaç 2.5 muayene farkı+reçete başı parası derken 10tl olacak. Sen en iyisi Visine yorgun göz gönder 12tl vereyim dedim. Öyle veya böyle 10tl fazladan ödedim...

 

Bence buradaki tek amaç aile hekimliğini ayakta tutmak. Fark ücretinden gelir elde etmek.

 

Aksi düşünülseydi birçok ülkede uzun yıllardır reçetesiz satılan ve sorun oluşturmayan tezgah üstü ilaçların satışı serbest bırakılabilirdi (Başta alkol yasası olmak üzere her konuda batıdan örnek arandığı için böyle yazdım.) Başka bir örnek ise meşhur mavi hap. İlk çıktığında uzman hekim tarafından özel reçeteyle alınabilirken sonra bir baktık ki eczane vitrinlerinin süs kuleleri yapılır olmuş...

 

Bu arada tüm ülkelerde satışı serbest olan ve bazı ülkelerde ücretsiz dağıtılan ertesi gün hapı da reçeteli olmuş. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Devlet için iyi oldu vatandaş kendi kafasına göre ilaç alımı yapamayacak bunun iyi ve kötü tarafıda var vatandaş için ve hastaneye gidip katkı payı ücretinide ödemek zorunda kalacak

 

 

2.5TL Eczaneyi aradım, dedi göndereyim sonra yazdırırsın. Ohho. İlaç 2.5 muayene farkı+reçete başı parası derken 10tl olacak. Sen en iyisi Visine yorgun göz gönder 12tl vereyim dedim. Öyle veya böyle 10tl fazladan ödedim...   Bence buradaki tek amaç aile hekimliğini ayakta tutmak. Fark ücretinden gelir elde etmek.

Bu iki yorumu alt alta yazarsak benim aklıma ilk gelen de aynen bunlar. 

Ahmet Polat tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

valla ben alerji hastasıyım her 20 gunde bir ilacı yazdırmadan alıyordum şimdi sıkıntı doktora gidip yazdırmam gerekecek her defasında

 

Rapor yazdırırsanız gerek kalmaz. Süresi biten ilaçları doğrudan eczaneden alabilirsiniz (1 veya 2 yılda bir yeniletmek şartıyla).

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

**** the system desem yeterli sanirim. Epi topu bi Zyrtec alacagim, onu da mi yazdiricaz simdi? Bu mudur?

 

Bu ilacın adı bir kerede yazdıysanız ve bir kerede telaffuz edebiliyorsanız rapor istemezler. Bu zaten sürekli kullanıyordur derler :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu "yürütme" organından alıştığımız üzere sürecin bir görünen bir de örtülü amacı var.

 

Öncelikle reçetesiz satılamayacak ilaçların reçetesiz satışının yasaklanmış olması yeni bir şey değil, Sağlık Bakanlığı’nın, 1953’de yürürlüğe giren 6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılar Hakkındaki Kanunun reçetesiz ilaç satışını yasaklayan 24. maddesi bunu öngörüyor. Ancak bu konuda biraz esneklik sağlanmış ve sıkı denetim yapılmıyor idi, bu durumda aslında öncelikle eczacıların menfaatine idi. Şimdi sıkı denetime başlandı il müdürlükleri aracılığı ile.

 

Halk sağlığı açısından bakarsak olumlu yönü: Gerçekten çok yoğun bir bilinçsiz ilaç tüketimi var. Ve özellikle yan etkileri fazla olan ilaçların gereksiz yere kullanılmasının önüne geçilmesi lazım. Bu da ancak doktor reçetesi ile biraz daha kontrol altına alınabilir. Her ateşi çıkan antibiyotik kullanır bu ülkede, dirençli bakterilerin üremesi ve bunları tedavi edecek ilaçların bulunmaması an meselesi, hastanelerde böyle suşlara rastlamaya başladık. Ağrı kesici olarak NSAİ kullanımı yaygın, peşinden mide kanaması ile geliyor hasta. Ya da masum bir antiallerjik antihistaminik sedatif etkisi nedeniyle direksiyon başına geçen bilinçsiz kullanıcının kaza yapmasına neden oluyor, örnekler uzar gider.

Ayrıca bir de kimin cebinden çıkarsa çıksın bir mali israf durumu da söz konusu.

Olumsuz yön ise ilaca ulaşımın hem zorlaşmış hem de pahalılanmış olması. Basit bir parasetamol almak normalde 1,5 TL iken ve genelde yan etkisi düşük ve tezgah üstü satılabilecek bir ilaç iken şimdi muayene ve reçete ucreti ödenerek maliyeti 10 TL üzerine çıkmış oluyor.

 

Örtülü amaç da bazılarımızın da belirttiği gibi hastayı tüketici olarak sisteme dahil edip parasını kayıt altına almak ve yarın öbür gün özelleştirem sürecinde pastanın hesaplanabilirliğini kolaylaştırmak ve cazibesini arttırmak.

 

Önlem olarak aklıma gelenler:

1. Doktor muayenesinde ihtiyaç olabilecek ilaçları önceden yazdırmak ve evde bulundurmak

2. Sürekli kullanılan ilaçları raporlandırmak ve ulaşılabilir hale getirmek

3. Eczacıların şimdi vereyim sen sonra reçeteyi getir uygulamasına, en azından tanıdıkları için, devam etmeleri

4. Eczacıların, melsek kuruluşu bazında, İl Sağlık Müdürlükleri ile denetimi belli ilaç gruplarına yönelik tutacak bir mutabakata varmaya çalışmaları

 

@Ahmet A., denetimler ne durumda, bu konudaki ceza tedbirleri nedir, sanırım 200-250 TL bir ceza ödetiliyor, sizin açınızdan durum nasıl gözüküyor?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Migren ve alerjim için ilaç kullanmam gerekiyor.. Tabii hekimim yazıyor ve alıyorum .. Ancak seyahatlerim çok ve zaman ları belli olmadığı için reçetesiz ecz. Ziyaretlerim olmaktsaydı , sanıyorum beni yakından ilgilendiriyor yeni olay......???

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.