Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Türkiye'de 4.5g ve 5g dönemi resmen başlıyor


Önerilen Mesajlar

Türkiye’de hizmetin kullanılmaya başlanacağı tarih 1 Nisan 2016

Ülkemize hayırlı olsun. Geç oldu ama en azından iyi bir hızla devreye girecek sistem, ayrıca 5g için bir daha ihale yapılmayacak yaklaşık 7 yıl sonra ona geçilecek.

4.5G (LTE-Advanced) ile neler yapılabilecek?

4.5G sayesinde daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Bu sayede bulut servislerinden mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyimine, akıllı ev ve şehir altyapılarından mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikçe süreleri gerektirirken, 4.5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabilecek.

Düşük gecikme süreleri, şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. Kısacası 4.5G teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin mobil cihaz kullanım alışkanlıkları dönüşecek.

lutfi-elvan-acikladi-4g-degil-5g-geliyor

Yeni dönemde de en yüksek kapasite Turkcell’de

IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkinlendirme İhalesi, 4 şirketin katılımıyla gerçekleştirildi. 800 ile 2600 MHz frekansları arasında, farklı bant genişliklerinde 20 dilim olarak yapılan ihale sonucunda Turkcell, en yüksek teklifi vererek 800 MHz bandında 372,9 milyon Euro bedelle 2x10 MHz, 900 MHz bandında 39,9 milyon Euro bedelle 2x1.4 MHz, 1800 MHz bandında 430 milyon Euro bedelle 2x29.8 MHz’lik en yüksek paketin, 2100 MHz bandında toplamda 383,6 milyon Euro bedelle iki adet 2x5 MHZ ve bir adet 1x10 MHz’lik paketin sahibi oldu. 2600 MHz bandında ise yine en yüksek paket olan 2x25 MHz’lik paketi alan Turkcell ayrıca 2600 MHz TDD bandında da 1x10 MHz’lik paketi alarak orta ve uzun vadede LTE-Advanced teknolojisi ile daha yüksek kapasite ve 3G’ye göre yaklaşık 17 kat daha yüksek hız sunabilme yeteneğini elde etti.

Turkcell, 2008 yılında düzenlenen 3G ihalesinde de en yüksek lisans ücretini ödeyerek A Lisansı kullanma hakkını elde etmiş ve dünyanın en güçlü 3G altyapılarından birini kurmuştu. 26 Ağustos 2015’te gerçekleştirilen Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Hizmet ve Altyapılarına ilişkin Yetkilendirme İhalesi sonucunda ise Turkcell, kullanım hakkı kazandığı frekanslar için 1.6 milyar Euro ödeyerek tüm rakiplerinden daha fazla frekansı almış oldu. 

Kaynak:Turkcell

  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hız çok ama elimizdeki tel lerde hız 8 mbit en azından bende..yok şu bu, hız için ekstralar..

asıl sorun evlerdeki net te, yakıt gibi dünyanın en pahalı net ini en yavaşıyla kullanıyoruz, bu da yetmezmiş gibi adil kullanım diye birşey çıkardılar. özellikle video indirmelerini kısıtlamak için. bu da yetmezmiş gibi bulut, onedrive şu bu deniyor ama ülkemizde upload hızları hala 1-2 mbit. 2 mbit upload a sahip olmak için min 25 mbit lik paket seçmeniz gerekiyor. verilerimizi bu upload hızı ile nasıl upload edeceğiz ve saklıyacağız, heryerden erişeceğiz-GüYA.. 5 down-5 up lı paket sınırsız 200 tl :D  akıllara zarar değil mi?

eskiden metronet üyesiydim, bende iyi çalııyordu, 10 d 10 u vardı ve 35 tl veriyordum.. elektrik hatlarından net i veriyorlardı.. ama brirçok yerde eline gözüne bulaştırdı battılar ve superonline a sattılar. superonline da -hasta-, elinde müşteri var, yüzlerce metre fiberoptik kablo döşenmiş konya da, binaların altında kutular hazır ama gel gelelim hizmet yok, eski anam babam sisteme almak istiyorlar sizi.. e kardeşim onca parayı bu şirkete altyapısı için mi verdin, müşterileri elinde tutmak için mi?

ben kaydım işte, gittim uydunet e, memnunum ama dediğim gibi upload hızı en az 10 up olmalı 25 down sahiplerine..2 değil..

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İyi de bütün dünya LTE ADvanced'ı 4G standartı altında kabul ediyor ve koca koca mühendisler anlı şanlı fizibiliteler ve raporlar hazırlıyor ve hükümetin 4.5G diye adlandırdığı ve ne olduğu bilinmeyen bir standartın ihalesine giriyorlar, halk bunun neresinde? 

Sanırım kerizlenmesinde...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Pardon 4G'yi iyi kötü biliyoruz, LTE_Advanced 4G kapsamında, 5G henüz tasarım aşamasında, ama 4.5G nedir daha bilene rastlamadım. 

4.5G ile kastettikleri şeyin LTE Advanced olması lazım. Başka bir standart yok zira.  LTE ile Dual HSPDA desteği varken, advanced ile Multi Cell olmuş ama uluslararası camiada bunu 4.5G olarak adlandırıldığına rastlamadım. 3.5G ya da Turbo 3G gibi standartlaşmış bir kullanım olmasa gerek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

mesela destekleyen telefonlarda da 3.5G yazardı.. benim nokia e55 de mesela, sonradan hız artınca bir bağlantı türettiler hspda mı ne idi, o 3.5g oluyordu sanırım..standart 4 g nin bir tık üstü oluyor sanırım 4.5 g de..

şöyle birşey var mı mesela, 4g 100 mbit de 4.5 g sonradan çıktı 125 mbit?

 

şöyle bir cümle buldum: 2009 yılında laboratuar ortamında gerçekleştirilen 4G testlerinde 170 Mbps hıza ulaşan Turkcell, 2015 yılından sonra LTE Advanced ile 1 Gbps’lik data hızına ulaşmayı hedefliyor.

Mehmet Demir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yok abi takdir edersin ki 4,5 diye yutturulan şey 4gden daha pahalı. Bu ne demek 4.5 un %10-15 neyse ışte oranı daha yüksek ;)

 

Bu arada bizim sorunumuz hız değil kota.. 8 mbps olsa ne yazar. 800 mbps olsa ne yazar. Benim kotam 1 GB. Sen onu sınırsız yapsana adına bucuk diyeceğine

Neyse anladınız siz konuyu, biz belli ki TSE üzerinden dünyaya örnek bir standart geliştirip kendi kendimizi kerizliyoruz. .

 

 

 

 

H. Cenk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kerizlik durum bence yok çünkü ilk çıkan 4g için değil daha sonra çıkan için alt yapı sağlayacaklar bunun adı 4.2 olsa da benim için önemi yok tabi ki :D

Aynı durum 3G döneminde de olmuştu, bir çok ülkeden daha hızlı giriş yapmıştık.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herkes "4G lazım değil doğrudan 5G'ye geçelim" muhabbetini unutmuş görünüyor. 

4G olmasın ama 5G'de yok, o zaman 4,5G yapalım ne şiş yansın ne kebap.

Haaa tabii tarifeleri pahalılaştırmak için de iyi bir bahane olacak kuşkusuz.

@H. Cenk bastır parayı yükselt kotayı, kim engelliyor?

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Abi 5g'ye 7-8 sene var, bu anlaşma 5g'yi de kapsıyor ilerde bir daha ihale olmayacak. 

Devlet değilde şirketler halleder bence. He yine de çok pahalıyız o ayrı, hele Turkcell ile kaç yıldır öpülüyoruz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.