Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Sağlığımız ve Öneriler...


Tevfik

Önerilen Mesajlar

onu bunu bilmemde eskiden ntvde yayımlanan ekodiyaloga konuk olarak gitmiştim kokteylerden ardı ardına çekince program başlamasına yetişmek için kamera bana döndüğünde sonradan arkadaşlarımın dediğine göre gözlerimin biri kalk gidelim öteki b..k yeme otur şeklinde bakıyormuş.... :kıhkıh:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kürtaj tartışmaları bu kadar gündemdeyken, kürtaja gerek bırakmayacak bir yöntemden bahsetmek istedim. Eminim ki bu konuda bilgilenmek isteyenler vardır....

Ertesi Gün Hapı ve Merak Edilenler

Biz eczacılara en çok sorulan sorulardan biri de ertesi gün hapı. Özellikle ertesi gün hapının kullanımı, yan etkileri ve tam olarak hangi durumlarda kullanılması gerektiği merak ediliyor. Birçok farklı kaynakta güvenilir olmayan, kim tarafından yazıldığı bile belli olmayan bilgi ve yorum mevcut. Bu ciddi duruma bu makalemizde değinmek istedik.

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı, istenmeyen gebelikleri önlemek için sadece acil durumlarda kullanılan bir ilaçtır. Bilinenin aksine ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Ertesi gün hapı kullanmayı gerektiren acil durumlar nelerdir?

  • Korunmasız cinsel ilişki;
  • Cinsel ilişki sırasında prezervatifin yırtılması / delinmesi / kayması;
  • Cinsel ilişki sırasında spiralin (rahim içi aracın) yerinden çıkması;
  • Doğum kontrol hapının unutulması;
  • Tecavüz.

Bu saydığımızdurumlar kişilerin doğum kontrol yöntemi uygulayamadıkları ya da uyguladıkları doğum kontrol yönteminde sorun yaşadıkları durumlardır. Böyle durumlarda istenmeyen gebelikleri önlemek için çok kısa bir süre ve sınırlı sayıda imkan vardır.

Ertesi gün hapı ne zaman kullanılır?

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişki sonrasında ne kadar erken kullanılırsa, gebeliği önleyici etki de o kadar başarılı olur. Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişki sonrasındaki 72 saate kadar alınabilirse de korunmasız ilişkiden sonraki ilk 12 saat içinde alınması en çok tavsiye edilendir.

Ertesi gün hapını ilk 72 saatten sonra alırsam gebeliği önleyebilir miyim?

Bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil. Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken –tercihen ilk 12 saat içerisinde- alınırsa gebeliği önleyici etkisi de o denli yüksek olur. Korunmasız ilişkiden sonra geçen zamana bağlı olarak gebeliği önleyici etkinlik azalır. İlacın ilk 72 saatten sonraki etkinliği ise bilinmemektedir.

Ertesi gün hapı gebeliği kesin önler mi?

Yapılan klinik çalışmalarda, ülkemizde bulunan ertesi gün hapının gebeliği %85 önlediği gösterilmiştir. Ancak ilacın bu etkisini gösterebilmesi doğru kullanılması ile yakından ilişkilidir.

Ertesi gün hapının doğru kullanımı nasıl olmalıdır?

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra mümkün olduğu kadar çabuk, en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır. İlacın kutusundan çıkan 2 tablet aynı anda ve 1 bardak su ile birlikte alınır. İlaç alımı sonrasındaki 3 saat içerisinde kusma veya ishal meydana gelirse ertesi gün hapı alımı tekrarlanmalıdır.

Ertesi gün hapı gerçekten işe yarar mı?

Herhangi bir doğum kontrol yönteminin kullanılmaması veya kullanılan doğum kontrol yönteminin sekteye uğraması dünyanın sonu değildir. Eğer elinizi çabuk tutarsanız hala gebeliği önleyebilirsiniz. Bunun için önünüzdeki ilk 72 saati çok iyi değerlendirmeniz gerekir.

Gebelik ilişki sonrasında hemen gerçekleşmez. Döllenmenin gerçekleşmesi ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunması için birkaç gün geçmesi gerekir. Bu yüzden korunmasız ilişki sonrası ertesi gün hapı kullanmak gebeliği önlemek için geç değildir.

Pek çok kişi ertesi gün hapını ilişkiden sonra yalnız 1 gün içinde alabileceğini zannetmektedir. Oysa ki ertesi gün hapı; ilişki sonrasında en yüksek korumayı ilk gün kullanıldığında sağlamakla birlikte, ilişki sonrasındaki 3 güne (72 saate) kadar kullanılabilmektedir.

Eğer ertesi gün hapınızı doğru şekilde ve ilişkiden sonra mümkün olduğu kadar çabuk kullanırsanız, ertesi gün hapınızın gebeliği önlemesi kuvvetle muhtemeldir. Ancak şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir, ertesi gün hapı uygun şekilde kullanıldığında %85’lik bir koruma sağlar.Gebelikten tamamen korur demek mümkün değildir.

Ertesi gün hapının koruma sağladığı nasıl anlaşılır?

Eğer ertesi gün hapını doğru şekilde kullandıysanız ve adetiniz beklediğiniz tarihlerde her zaman olduğu gibi (kanamanızın miktarı, rengi, kıvamı, vs. bakımından) gerçekleştiyse; ertesi gün hapının gebeliği önlemede başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Bazen stres, ertesi gün hapı kullanımı gibi nedenlerden ötürü adet kanaması gecikebilir. Eğer adet kanamanız beklediğiniz tarihten birkaç gün sonra dahi gerçekleşmezse, gebelik ihtimalini göz önüne alınız ve test yaptırarak kesin sonucu öğreniniz.

Ertesi gün hapı kullanmanın ne gibi riskleri vardır?

Ertesi gün hapı kullanımı herkes için uygun olmayabilir. Eğer;ertesi gün hapının bileşiminde bulunan maddelerden birine alerjiniz varsa,kullanacağınız ertesi gün hapı ile etkileşebilecek ilaçlar kullanıyorsanız veya gebeyseniz ertesi gün hapı kullanımı sizin için uygun olmayabilir.

Gebelik veya ilacın bileşiminde bulunan maddelerden birine alerji varlığında ertesi gün hapı kullanılmamalıdır. Diğer durumlarda ise ertesi gün hapı kullanılmadan önce mutlaka doktora veya eczacıya danışılmalıdır.

Ertesi gün hapının yan etkileri nelerdir?

Ertesi gün hapı kullananlarda en sık görülen yan etkiler; mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı ve ara kanamadır. Ayrıca meme hassasiyeti de görülebilir.

Yukarıda saydığımız yan etkiler ertesi gün hapı alımından sonraki birkaç gün boyunca görülebilir. Ancak şunu da belirtmemizde fayda var ki, yan etkiler ilacı kullanan kişilerde görülme ihtimali olan etkilerdir. İlacı kullanan herkesde görülmedikleri gibi görülmeleri de gerekmez.

Ara kanamalar bazen damla halinde veya düzensiz şekilde olup gelecek adet dönemine kadar sürebilir.Bazen de adet tarihinde değişiklik olabilir. İlacın bir yan etkisi olarak, adetin beklenen tarihten birkaç gün önce veya sonra gerçekleşmesi normaldir. Ancak adet kanamanız beklediğiniz tarihten birkaç gün sonra dahi gerçekleşmezse gebelik testi yaptırmanız faydalı olur.

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama olmaması, hamilelik belirtisi midir?

Ertesi gün hapı kullanımı sonrası görülen kanama ilacın bir yan etkisidir. Her bayanda görülmemekle birlikte görülmesi de gerekli değildir. Ertesi gün hapı kullanımı sonrası kanama olmaması ilacın gebelik önleyici etkisini etkilemez. Kanama, ilacın etkinliğinden bağımsız bir yan etkisidir.

Ertesi gün hapı ayda kaç kere kullanılabilir?

Ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrası kullanılır.Böyle bir durumda her korunmasız ilişki sonrası ertesi gün hapı alabilirim diye düşünüyor olabilirsiniz ancak bu doğru bir düşünce değildir. Ertesi gün hapı ayda 1 defadan fazla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde vücudunuza fazla miktarda hormon yüklenmesine sebep olursunuz. Bu durum ise adet düzeninizde ağır bozukluk meydana getirebilir.

Ertesi gün hapı istenmeyen gebelikleri önlemek için sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Eğer ayda birkaç kere ertesi gün hapı kullanımına ihtiyaç duyuyorsanız, ilişki öncesinde veya sırasında kullanılan doğum kontrol yöntemlerini [doğum kontrol hapları, prezervatif (kondom), spiral, vb.] öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Ahmet A. tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN RAPORU

Kıbrıs'ın sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle bazı Türk sodalarının ithalatını yasaklamasının ardından ortaya çıkardığımız ``Soda rezaleti''ne son noktayı Sağlık Bakanlığı koydu.

Soda araştırmamızın ardından Sağlık Bakanlığı, halkın sağlığıyla oynayan maden suyu üreticilerinin belirlenmesi için harekete geçmişti.

Bakanlık, 80 ilin Valiliğine yazıyla talimat göndererek, Türkiyede üretim yapan 20 maden suyu ve sodasının kaynağından numune alınarak tahlillerinin yapılmasını istedi.

Ayrıca, bakanlığa bağlı ekipler de, piyasadan bu 20 maden suyu ve sodasından numuneler alarak, Halk Sağlığı Laboratuvarları ile İstanbul, İzmir ve Ankaradaki Hıfsıhsıhha merkezlerinde analizlerini yaptırdı.

Bu 20 maden suyundan 16 sının analiz sonuçları belli oldu.

Hıfzıssıhha ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında gerek kaynağından alınan, gerekse piyasadan toplanan numunelerin yapılan analizlerin sonucunda, Sırma, Sarıkız, Efe, Beypazarı ve Özkaynakdan oluşan beş marka maden suyu ve sodasında nitrite rastlanmadı.

Uludağ marka maden suyunun analizlerinde ise kaynağından alınan numuneler temiz çıkarken, piyasadan alınan numunelerinin birinde nitrit, diğerinde ise amonyak belirlendi.

Kızılay, Askoop Kızılcahamam, Salihli, Kınık, Şifa, Çınar, Kula, Yıldız, Çamlık ve Kuzuluk maden sularında ise nitrit tespit edildi.

Karakoca, Çaldağ, Erzincan ve Gökova marka maden sularının analiz sonuçları ise henüz belli olmadı.

Türk Gıda Maddeleri Tüzüğüne göre maden sularının kesinlikle nitrit ve amonyak içermemesi gerekiyor.

Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Tarım Teşkilatının gıda kodekslerine uygun olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yeni bir kodeks hazırlanıyor.

Bu yeni kodekste maden suyu ve sodalarında 0.02 mg/lt oranında nitrite izin verilirken amonyağın yine hiç bulunmaması gerekiyor.

Hıfzıssıhha Laboratuvarlarının analiz ettiği ve sonuçları belli olan bu 16 maden suyu arasında Tarım Bakanlığı Laboratuvarı'nda yaptırdığımız ve nitrit içerdiği tespit edilen 11 markadan 8 i de bulunuyor.

Bu sekiz markadan

Askoop Kızılcahamam, Kınık, Salihli, Kızılay ve Yıldız marka maden suyunda Hıfzıssıhha Laboratuvarları da nitrit tespit etti.

Uludağın piyasada satılan şişelerinde nitrit ve amonyağa rastlanırken, Özkaynak ve Sarıkız maden suları temiz çıktı.

Piyasada satılmasına ve yaptırdığımız analizler sonucunda nitritli çıkmasına rağmen Çelik marka maden sularının analizleri ise Hıfzıssıhha Labaratuvarlarında bu firmanın faliyette bulunmadığı gerekçesiyle yapılmadı.

BAKANLIĞIN ANALİZ SONUÇLARI

İşte Hıfzıssıhha Laboratuvarlarında yapılan maden sularının analiz

sonuçları:

SIRMA:

Hıfzıssıhha Laboratuvarlarında bu maden suyunun üç ayrı numunesi tahlil edildi. Üçünde de nitrite rastlanmadı.

SARIKIZ:

Biri kaynağından olmak üzere Sarıkız maden suyunun üç ayrı analiz yapıldı.

Üçünde de nitrite rastlanmadı.

EFE:

Biri kaynağından, ikisi piyasadan olmak üzere Efe marka maden sularının üç ayrı analizi yapıldı. Analizlerin hiçbirinde nitrite rastlanmadı.

ÖZKAYNAK:

Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de Özkaynak maden suları temiz çıktı.

BEYPAZARI:

Bu maden suyunun kaynağından numune alınmadı, ancak piyasadan temin edilen iki ayrı numunesinin analiz sonuçları temiz çıktı.

ULUDAĞ:

Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı analiz yapıldı. Kaynaktan alınan numunenin sonuçları temiz çıkarken, piyasadan alınanlarda birinde 1.67 oranında amonyak, diğerinde ise 0.008 nitrit tespit edildi.

ASKOOP KIZILCAHAMAM:

Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı analiz yapıldı. Analizlerin sonucunda hepsinde nitrite rastlandı. Nitrit oranı 0.007 ile 0.057 arasında değişti.

KINIK:

Biri kaynağından olmak üzere üç ayrı numunenin analizi yapıldı. Hepsinde nitrite rastlandı. Nitrit oranları, 0.004 ile 0.1 arasında değişirken, bir numunede de 1.56 oranında amonyak tespit edildi.

SALİHLİ:

Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de 0.016 nitrit tespit edildi.

ŞİFA:

Biri kaynağından olmak üzere iki ayrı analiz yapıldı. İkisinde de 0.017 ile

0.019 arasında Nitrit tespit edildi.

ÇINAR:

İki ayrı numunenin analizi yapıldı. kaynağından alınan numunede 0.06 nitrit bulunurken, piyasada satılanda 0.282 oranında amonyak tespit edildi.

KIZILAY:

Biri kaynağından olmak üzere iki analizi yapıldı. İkisinde de aşırı oranda nitrit saptandı. Kaynağından alınan numunede 1.5, piyasadan alınan numunede ise 2.66 oranında nitrit tespit edildi.

KULA:

Biri kaynağından diğeri piyasadan alınan numuneler analiz edildi. Her ikisinde de 0.198 nitrit tespit edildi.

YILDIZ:

Sadece piyasadan anınan örneği analiz yapıldı. Bunda da 0.013 oranında nitrit tespit edildi.

ÇAMLIK:

Sadece kaynağından alınan numunesi test edildi. Bunda da 0.5 nitrit bulundu.

KUZULUK:

Sadece kaynağından numune alındı. Bu numunede yapılan analizde de 0.06 oranında nitrit tespit edildi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 3 ay sonra...

Ölücim mi doktooorrrr!!!

 

Dedikten sonra problemi anlatmaya başlıyayım :D

 

Evet çoğu erkeğin sorunu olan bir problemde bende var (yok yok o değil fesatlık gelmesin aklınıza hemen) AYAK KOKUSU

 

Askerden geldikten sonra başlayan ve hala geçmeyen bir problem. Sadece yazın en sıcak zamanlarında kesiliyor (temmuz - ağustos gibi) onun dışında sürekli devam ediyor. Artık işin tadı kaçtı, kullandığım ilaçlar da fayda etmiyor ilk fırsatta bir doktora görünmek lazım galiba. Buradan da yardımcı olabilecek, daha önce başına gelen ve kurtulan birileri vardır diye sormak istedim. Ayakkabılar ve çoraplar komple değişti fayda yok, ayağım terliyor diye terlikle işe gittim yine fayda yok. İlaç olarak lapitak, şu suya atılınca mor renk veren ilaç, duransol sprey (bunu ilk kullandığımda bayağı yakmıştı ayaklarımı) ama faydası olmadı. Bunlar işe yaramayınca sirkeye ve çayada yatırdım ayakları yine olmadı. Başka tavsiyesi olan var mı? Kesip atsam düzelir sanırım...

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.