Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×
  • Welcome!

    Register now to access all features. After registering, you can post topics, reply topics, like users content, send private messages.
    This message will be deleted after you register.

BYD en çok satan modeli olan SEAL U DM-İ (şarj edilebilir hibrit) satıştan kaldırdı


H. Cenk

Recommended Posts

Bildiğiniz gibi BYDye verilen avantajların muhtemelen en büyüğü buydu. Şarj edilebilir hibritlere özel ÖTV çıkarıldı . Burada elektrikli menzil şartı, benzinli motor hacim şartı , karbon salımı ve matrah şartı getirldi. Bunları karşılayan tek model BYD Seal U Dm İ idi. BYDye özel bir düzenleme idi. BYD Seal U DM-İ bu sayede 2025 de en çok satan modellerden biri oldu. 30 binden fazla sattı. TOGG t10X,  hatta toyota corolladan bile fazla satıldı.

 

Fakat  AB bu şarj edilebilir hibritlerin sürekli şarjlı kullanılmadığını , genelde hep benzinde kullanıldığını  yani gerçek hayat emisyonlarının çok daha yüksek olduğunu buldu (ortalama emmisyon gibi bir kavram var belli değeri aşana ceza kesiliyor ve şarj edilebilir hibritlerin emisyonu olandan düşük göründüğü için AB nin 6 milyar euro cezayı kesemediği ve zarar ettiği bulundu)  2026 dan itibaren şarj edilebilir hibritleri sadece benzinlide kullanılırkenki emisyon ile kabul etmeye karar verdi. 25 olan değer mesela 95e falan çıktı.  Biz de AB normlarını kabul ettiğimizden Seal U DM i artık emisyonu daha yüksek görünüyor ve devletimizin sırf bu model için çıkardığı ÖTV düzenlemesine uymuyor.

 

Yapacak 3 şey var 1) satıştan kaldırmak 2) ÖTV yasasını yeniden BYD lehine değiştirmek 3) Yüksek ÖTV ile satmaya devam etmek.

 

ÖTV yasasını değiştirmeye sanırım maçaları yetmedi. zaten fabrika yapacağız diye teşvik verilmesi kamuoyunda ciddi rahatsızlık oluşturdu. Yeniden BYD lehine ÖTV değiştirilirse halk isyan eder diye (şimdilik ) bir şey yapmadılar.   Yüksek ÖTV li de satılmaz diye satıştan kaldırmayı seçtiler.

Edited by H. Cenk
Link to comment
Share on other sites

Büyüklerimiz en iyisini bilir 😄 Elektrikli de BYD coştu zati. Makyajlı atto 3, seal vs büyümeye devam edecekler. Bir de fabrika kurarlarsa yeni röno-fiatı olur ülkenin. 

Link to comment
Share on other sites

13 dakika önce, Murat Kav. yazdı:

Büyüklerimiz en iyisini bilir 😄 Elektrikli de BYD coştu zati. Makyajlı atto 3, seal vs büyümeye devam edecekler. Bir de fabrika kurarlarsa yeni röno-fiatı olur ülkenin. 

fabrikayı unut. Kesin kurulmayacak. Ancak Macaristanda ürettikleri araçları gümrük birliği nedeniyle yerli gibi ek vergisiz  satacaklar. Bizimkiler fabrika için teminat ceza falan diyor ama tamamen halkın gazını alma. Bir şey yapmayacaklardır. 

Link to comment
Share on other sites

26 dakika önce, Ali Gök yazdı:

kurulabilir belki. tamamen ümidimi kesmiyorum. çünkü hatayda bazı işler 1960 larda karar verilmiş ancak 2015 lerde yapıldı.

Kurulamaz . Çünkü (bunları daha önce yazmış olmam lazım) yerlilik şartı olarak aracın değerinin %51 nin AB menşeli olması hükmü var. BYD fabrika açmayı düşünürken şöyle düşünmüş. Arabanın elektrik motoru drivetrain HVAC (klima ısı pompası) vs Çİnden gelecek. Şasi kaporta vs Türkiyeden . Geriye arabanın en pahalı parçası kalıyor. Batarya . Batarya TRden gelirse arabanın yerliliği %50 yi geçiyor .  Çinliler şöyle düşünmüş tek tek batarya hücrelerini büyük paketler halinde Çinden TRye yollayalım. TRde birleştirelim kablolalıyalım muhafazasını saralım . Böylece TÜRK malı batarya olsun ve %51 yerlilik şartını karşılasın. AB burada şarlıyor. Çinde üretilmiş bataryaların TRde montajlanması durumunda biz bunu Türk malı saymayız. Kimyasal rreaksiyonun olduğu hücre nerede üretilmişse biz batarya orada üretilmiş sayarız diyor. İşte bu yüzden TRde üretilecek araç gümrük birliği dahilinde yerli malı sayılmayacakve AB de AB malı gibi satılamayacak. . Bu yüzden de BYD  fabrikayı açmıyor. Türkiyede batarya hücrelerini üretmeyi istemiyorlar. Çünkü bildiğim kadarıyla ona da Çin hükümeti karşı çıkıyor. Çinin teknolojisinin başka ülkeye ihraç edilmesini istemiyor. 
 

O yüzden fabrika olmaz. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bir saat önce, Murat Kav. yazdı:

Ama bu kurallar Macaristandaki fabrika için de geçerli olması lazım. BYD için aynı şey değil mi. 

Evet geçerli. Bataryayı ABden temin edecek diyorlar. Bize niye temin etmiyor bilmiyorum

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, H. Cenk said:

fabrikayı unut. Kesin kurulmayacak. Ancak Macaristanda ürettikleri araçları gümrük birliği nedeniyle yerli gibi ek vergisiz  satacaklar. Bizimkiler fabrika için teminat ceza falan diyor ama tamamen halkın gazını alma. Bir şey yapmayacaklardır. 

Onun cezasını elden almıştırlar onlar 🙂

Çin malı hiçbir şey almam. Hiç güvenmiyorum o heriflere. Ki bu düşüncemi geçen sene bu aleti test ettikten sonra da defaatle dile getirmiştim zaten. 

Link to comment
Share on other sites

toyota kuruldu.. sabancıdan aldılar..

hyundai kuruldu.. assan dan aldılar..

kim bilir daha neler neler.. uzakdoğuluların malına güvensenizde ticaret ahlaklarına güvenilmez.

 

kurarken ortak alıp masrafı 50-50 paylaşıyorlar.. 3-5 sene sonra 200 milyon dolar yatırım yapacağız ya 100 milyon ver yada hisseni bize sat diyorlar..

 

Edited by Mehmet Demir
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Privacy Policy.