Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×

Çağlar Sertan KASIMOĞLU

Üye
  • Toplam İleti

    1.263
  • Katılım

  • Son ziyaret

Çağlar Sertan KASIMOĞLU tarafından yazılan her şey

  1. 2.0 Dizel otomatik XC60 D4 ile şehiriçi 8 lt/100 km tüketimim var. Aynı yollarda, aynı şartlarda,aynı kullanım şekliyle 2016 facelift 320i ED ile 11 litre/100 km ortalamam oluyor. Bu iki aracın motor güçleri birbirine çok yakın, torkları ise dizelinki benzinliye göre %60 daha yüksek ? Yakıt(motorin-benzin) litre fiyatları aynı olsa bile yukarıda belirttiğim araçlar için, ki yukarıda belirttiğim araçların segmentleri çok çok farklı, arada ciddi bir makas var. Amortisman hesabı yapılırken ilk yatırım maliyetinin önemi kadar satıştaki aradaki fiyat farkları da çok önemli, bunu görmezden gelen dilsiz şeytandır ?
  2. Tam otomatik şanzımanlarda bulunan tork konvertörden dolayı motor performansının şanzıman konforuna etkisi büyük. Mesela 2.0 TDCI Modeo'da EGR bozulup çekiş düşmüştü ve şanzımanda vites geçişleri vuruntulu olmaya başlamıştı. EGR arızasını giderdikten sonra vites geçişleri düzeldi. Ayrıca çift kavramalı şanzımanlarda vites geçişlerinde ateşleme-püskürtme kesme işlemi olabiliyor. Volkswagen'de ve Porsche'de mevcut böyle bir sistem, vites değişim hızını arttırmak dolayısıyla daha performanslı bir sürüş yaratmak için püskürtme-ateşleme kontrolü yapılıyor.
  3. İkinci el aksında durumu hiç belirli olmuyor. Aksı dağıtıp lalelerine, bilyalarına bakmak gerekiyor, öyle bir imkanda maalesef yok. En güzeli parça ithalatçılarından OEM almak.
  4. Sponsorumuz EROL Ford'tan fiyat almanızı tavsiye ederim.
  5. Muhammed Bey, 3000-4000 km'deki aracınızda bu kadar parçanın değişmesi normal bir durum değil. Yetkili servislerin bazıları! maalesef çok deneyimsiz ve bilgisiz, rastgele parça değişimi yapıp aracı kobay gibi kullanıyorlar. Başka bir yetkili servise gitmenizi öneririm.
  6. Aynen öyle olmuştu, Allah hiçbirimizi egolu, kendine fazla güvenen fakat işten anlamayan insanlarla karşılaştırmasın...
  7. Mekatronik ve dişli kısımları yağın içinde çalışıyor diye biliyorum. Kavrama kuru demek şanzımanda yağ yok demek değil. 2 litre yağ hacmi var. Sıcaklık,basınç,yük altında çalışan her sıvı gibi şanzıman yağıda zamanla özelliğini kaybediyor. Bence 60.000 km'de bir şanzıman yağını değişmekten zarar gelmez. Fakat bu yağ değişimi titreme sorununu giderecek değil, titreme sorunu için yazılım + adaptasyon ile düzelmezse çoklu kavrama değişimi gerekli. Islak tip kavrama olsa kullanım yoğunluğuna göre 30k-45k km'de bir şanzıman yağı ve şanzıman yağ filtresi muhakkak değişmeli.
  8. TYCO (TE) , Molex vs.. kodunu verirseniz temini için yardımcı olabilirim.
  9. Çok geçmiş olsun. Aracınız kasko firmanız tarafından e-showtaja çıkar, pert alıcılarından ön teklifleri toplar. Pert olursa size ödeyeceği rayiç bedelden ön tekliflerde gelen en yüksek bedeli çıkartır, aracın yetkili servisteki masrafı ile bu bedel karşılaştırılır, buna göre karar verirler. Siz servise ve dosyanıza atanan eksperlik firmasına ''aracın perte çıkmasını istiyoruz'' diye muhakkak belirtiniz.
  10. Seçim masraflarını çıkartmak için her seçim öncesi olağan durumlar ? Peşin-erken ödemek resmen zarar oluyor. Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye... Maalesef ülkemiz içinde aynı durum söz konusu...
  11. Ön görüm tuttu, muayene tarihine yakın erken seçim oldu ? Faiz işlemiş motorlu taşıtlar vergilerimin faizleri bir güzel silindi, yapılandırma oldu. Peşin ödememek yanıma kâr kaldı ? @Ozan Kar
  12. Eski yağı boşaltmadan, sıcak motorda, mevcut yağın üstüne 0,5 litre eklerseniz daha az riske girmiş olursunuz. Bu şekilde yaparsanız durulama vs.. gerekmez.
  13. Piyasada motor içi temizleyici, yağ kanal temizleyici adıyla satılan kimyasalların çoğunda kerosene var. 250 cc'lik ürünlere 20-30 TL istiyorlar, bunun yerine 0,5 litrelik hakiki gaz yağı alıp(litresi max:10 TL), yağ değişiminden önce sıcak motora yarım litre gaz yağı ekleyip, 5 dakika rölantide çalıştırmak akabinde yağ değişimi yapmanın zararı bence de yok. Rus forumlarında bazıları motor yağını tamamen tahliye edip, motora sadece gaz yağı dolduruyorlar ve 1 dakika kadar rölantide çalıştırıyorlar. Gaz yağının hem deterjan hemde yağlama özelliği olduğu için motora zarar verme ihtimali çok az.
  14. Evet jet-uçak yakıtı olarak ta adlandırılıyor fakat onlarında kendi içlerinde çeşitleri var. -45, -50 derecelere kadar donmuyor, benzin gibi parlamıyor. Bu yüzden uçak yakıtı olarak kullanılıyor. Dizel motora saf kerosene doldurup çalıştırınca nasıl olur bilemem, çok riskli çünkü yanma sıcaklıkları mazota göre çok daha yüksek ?
  15. Motor yağ kanal temizleyici(motor içi temizleyici olarakta geçer) içinde kerosene mevcut. Kerosene; arıtılmış gaz yağı demek ? Ruslar bol bol bununla motor temizliği yapıyorlar. Motor yağını kısmen veya tamamen araçtan çıkartıp, motor yağ hacmini tamamlayana kadar gaz yağı ile doldurup motoru kısa süreli çalıştırıyorlar. Akabinde tekrardan karter tapasından içindeki yağ-gaz yağı karışımını veya gaz yağını tahliye ediyorlar. Gaz yağının sökücü-temizleyici etkisi mevcut, bilinçli yapılırsa yararlı bir işlem. Fakat yakıta katılırsa nasıl sonuç alınır bilemem ?
  16. Bu tür kimyasalları minimum 35 litrelik bir depoya göre konsantre hale getirip şişeliyorlar, bu yüzden direkt bu kimyasalla çalıştırınca sorun oluşma ihtimali çok yüksek. Bahsettiğin yöntemle Liqui Moly'nin ürünü var, video aşağıda.
  17. Uygun fiyat&orijinal ürün ? https://www.bauhaus.com.tr/wynns-325-ml-enjektor-temizleyici-dizel-benzin
  18. Aracınızda piezo tip enjektör-common rail basınç sistemi bulunmakta. Common rail'de bir adet yakıt pompası vasıtasıyla tek çıkıştan enjektör kütüğüne(rail hattına) yüksek basınçlı yakıt gönderilir. Kütükte bulunan yüksek basınç enjektör sayısına göre aynı basınçta dağıtılır ve enjektörlerin girişinde her zaman yüksek basınçlı yakıt bulunur. Motor beyninden (ECU) gelen sinyale göre(gerilim) enjektöre hareket verilir. Gerilim geldiğinde enjektörün içindeki yay tarafından kapalı durumdaki valf açılır ve yakıt geçişine izin verilir, gerilim kesildiğinde ise yay kuvveti tekrardan yolu kapar. Milisaniye içinde pilot püskürtme , ön püskürtme, ana püskürtme, geç püskürtme yapılıyor,bu sayede bir çevrim içinde defalarca valf pistonu ileri geri hareket eder. Yakıtın içinde bulunan mikron ebatlarında-çaplarındaki partiküller zamanla çıkışta bulunan memenin iç kısmında birikime neden olabiliyor, orada birikmesinin sebebi hattaki en dar kesitli yerin orası olması. Ayrıca yanma odasındaki yanma sonucu oluşan kurum EGR'ninde etkisiyle pistonun hareket görmediği yerlerdeki bölgelerde kurum birikimine sebep olur. Bunun içinde enjektör memesinin uç kısımlarıda var. Saç teli inceliğindeki enjektör memesinin çıkış bölgesine yapışan kurum, püskürtme verimini azaltabiliyor, enjektör yakıtı duman şeklinde püskürtüyor, ilk akla gelecek şekilde yani damla damla püskürtme söz konusu değil. 50 litrelik yakıt deposuna koyacağınız 0,2 litrelik kimyasal yılların verdiği birikimi bir anda söküp atamıyor maalesef,yavaş yavaş temizliyor , tabi ki en verimlisi söküp temizletmek. Fakat enjektörleri söküp,temizletip,yerine montajı işçilik olarak 400 TL civarında olduğu için ve hassas bir iş olduğu için öncelikle 2 şişe Wynns Enjektör temizleyici alıp 50 TL vermek daha mantıklı oluyor ?
  19. Piyasada Würth'ün sahteleri çok yaygın olarak satılıyor, ayırt etmek zor. Ayrıca orijinal Würth kimyasallarının bir çoğunu fasonlarında üretiyor ve Würth'ün el atmadığı sektör kalmadığı için benim güvenim oldukça az.. Wynns ise 75 yılı geçkin,sadece bu tür kimyasallar üretimini yapan, kalitesini ispatlamış Belçika şirketi. Şahsen de devamlı kullanıyorum, faydasını görüyorum. Enjektör adaptasyonu için enjektörcüye gitmenize gerek yok, yetkili servis halleder gerekli şekilde fakat öncesinde, bir önceki mesajımdaki adımlara göre ilerlemenizi tavsiye ederim, tıkalı enjektöre adaptasyon yapmanın mantığı yok ?
  20. Diagnostic ile araca bağlanılıp baktıktan sonra herhangi bir arıza kaydı yoksa, EGR+ Hava(gaz) kelebeği adaptasyonu yapılarak işe başlanmalı, diagnostic bağlıyken 5 dakikalık iş. Yakıt filtresi kısmından veya enjektör borularından-kütüğünden ufak miktarda hava alıyor olabilir.Kaçak var mı diye dikkatlice bakılmalı.Turbo-intercooler (hortum) hattı kontrol edilmeli. Kaçak yoksa 2 depo boyunca Wynns marka enjektör temizleyici ile kullanım, akışmetre temizliği ve hava-yakıt filtresi değişimi ilk aklıma gelenler. Yine düzelmiyorsa enjektör adaptasyonu(öğrenim değeri sıfırlama) işinizi çözebilir. Yinede düzelmiyorsa enjektörden başka ihtimal kalmıyor.
  21. Kimin umrunda Servisteki ustalar değiştir geç yönünde oldukları için , neden arıza yapıyor, başka birşeyden kaynaklanma ihtimali var mı diye düşünmeden değiştiriyorlar. Garanti bittiğinde de kronik hatalı,geçmişte 5 kez değişmiş parçanın parasını sizden bir kez daha isterler hiç utanmadan,arlanmadan...
  22. DPF rejenerasyonu sadece bilgisayardan(diagnostic) yapılmaz. DPF dolu olduğunda(doluluğunu giriş-çıkış basınçları arasındaki farktan ölçüyor) motor beyni rejenerasyona geçer. Rejenerasyonda püskürtme zamanlaması-tipi ve miktarı değiştirilir, yanmanın kısmen egzozda yapılması amaçlanır. Ve en verimli rejenerasyon motor yük altındayken yani araçla seyir halindeyken olur. Diagnostic ile araca bağlanıp, motor yükü çok azken 4000 devire kadar gaz vermesindense, araç seyir halinde, özellikle yüksek viteslerde yapılması daha efektiftir.Hatta ki bazı araçlara diagnostic üstünden rejenerasyon programlaması yapıldığında araçtaki bazı donanımları devreye sokuyor. Devreye giren donanımlar akım çektiği için şarj dinamosu motora ek yük bindiriyor ve motor yükü artmış oluyor. Sağlıklı bir araçta rejenerasyon sırasında yağ sıcaklığı 110 derecenin üstüne çıkmaz. Rejenerasyon yapılmazken normal seyir halinde de 100 derecelerde gezer yağ sıcaklığı Yani rejenerasyon yapıldı diye yağ değişimine gerek yok. Servet Bey'in de dediği gibi araç 1.6 tdci 16 valf 109 ps DPF'li motorlarda zaten çok sık rejenerasyon oluyor seyir halinde iken.Her rejenerasyondan sonra yağ ve yağ filtresi değişilseydi dizel aracı almanın ekonomik mantığı kalmazdı. Fakat yağ değişimi kötü müdür? -Tabiki değil.Kaliteli yağ ve kaliteli yağ filtresi ile yapılacak her değişim aracın motorunun daha uzun soluklu olmasını sağlar.
  23. Adaptif far çok zor bir yapıya sahip değil. Mekanik ve/veya küçük çaplı elektronik bir arıza ise çözümü basit, aşağıda linklerini paylaştığım yerler işin uzmanları,telefonla ulaşıp sorununuzu anlatmanızı tavsiye ederim. http://www.fartemizleme.com http://fartemizligi.net http://farparlatma.com http://www.fartuning.com
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.