Jump to content
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız ×

Liderlik Tablosu

Popüler İçerikler

10-05-2012 tarihinde, İletiler içinde en yüksek itibara sahip içerik gösteriliyor

  1. Yeni "kuzu" devreye girdi. Cici oyuncaklarımız var ... mesela 3d scanner ile aks ölçümü yapabiliyoruz (auwww) .. yolu düşeni beklerim. Şahsuvaroğlu / Pendik Çamçeşme Mah. Cemal Gürsel Cad. No:209 34899 Pendik/İstanbul Divan Oteli Yanı Tel: (216) 625 25 00
    5 puan
  2. Mersin'de bir firma "en güzel anneler günü mesajı yarışması" açmış. 8 yaşındaki kızım Eylül'de katılmış. Sizden ricası aşağıdaki linke tıklayarak http://www.curbaacoc...om/mesajlar.asp #1201 nolu iletiyi beğenmeniz...İçeriği şöyle :"Anneciğim hakkını nasıl ödeyeceğimi düşünüyor ama bulamıyorum.Bana olan emeğin için sana çok teşekkür ederim.Canımsın benim.. Müthiş heyecan yaptı bir görseniz ) Şİmdilik beğenilme sayımız 3 Şİmdiden teşekkür ederiz.
    4 puan
  3. tarihte bir dönem'e "Pax Romana" Roma barışı denir. M.Ö 27 - M.S 120 bu iki yüzyıllık barış dönemi özellikle Avrupa Birliği'nin kuruluş mantığında yerini almış, pek çok politikacı "hedefimiz yeni bir roma barışı" söylemi ile ortaya çıkmıştır. İşin acı tarafı sözü edilen 200 yıllık barış dönemi Roma'nın başta Kartaca olmak üzere tüm rakiplerini yok etmesinden, imparatorluğa o an için olmasa dahi sonradan tehdit olabilecek tüm komşu devletleri kılıçtan geçirmesinden sonra gelmiştir. Adı barış olsa da katliamlar temelinde yükselen bu dönemin AB tarafınca örnek olarak ele alınması ne acıdır.
    4 puan
  4. F1 göstergeleri mavi yapmak için kolları sıvadım 2004 F1 göstergesinden biraz farklı bir alt yapısı var bunda ikaz aydınlatmaları ampul 2004 teki ledli,ibre motorları farklı iç pleksi farklı. Yeşil zemini kazımak kolay oldu.Pleksi tarafı biraz zorladı ilk defa yaptıgım için çok nazik uğraştım sonuç iyi oldu.Kadran kazınınca altta çok ince yeşil zemin hala kalıyor bunuda cif ile temizledim gün ışığı tonunda bir zemin çıktı ortaya.Mavi ledlerede ayrı bir ton kattı mavi ton laciverte yakın oldu biraz ama bence çok güzel oldu.6 ile 7 devir arasına kırmızı led yaptım mavi ile karışınca pempebilik çıkıyor bunuda aştım kırmızı ledleri çevreleyeck yuva yaptım ve sadece burayı aydınlatıyor.Resimler bu yuvayı yapmadan çektim.Lcd göstergeler istek üzerine beyaz yapıldı.Araç üzerinde iyi bir makina ile resim çekilecek bilahire ekleyeceğim. Cam açma düğmeleri istek üzerine kırmızı oldu.Far düğmesi mavi.Teyp mavi kırmzı karışık.Kaset çıkarma butonunun arkası şeffaftı kırmızı led yerleştirdim.Ayrıca okuyucu kafasının kablosunu söküp aux girişi yaptım. Kalorifer göstergesine yine mavi led kullandım. Kadranın kazınınca tabanında kalan yeşillik. Temizlenmiş hali. Ledlerin hazırlanışı. Montajlı hali. Pleksi ile beraber toplanmış hali. Kırmızı ledler için set çektim ama tam istediğim gibi olmadı daha farklı bir yapı kullandım ledlerin etrafını metal ile dolandım ve sadece pleksiye ışık verebiliyor. Ve sonuç son derece homojen bir görüntü yakaldım diyebilirim ki en ufak bir ışık farklılıgı yok. İbreler için yine pleksi üzerine kırmızı led yerleştirdim ve güzel bir ton yakaladım. Kalorifer kısmı bu şekilde oldu. Digital gösterge ekranı altında sabit yeşil tabaka vardı bunu söktüm ve notebook lcd içinde kullanılan tabakadan kesip koydum ve son derece güzel bir beyaz ton yakaladım üstteki resimlerde mevcut. Kaset okuyucu kafanın data soketi bu.Bunun üzerinde L ve R giriş uçları belli.Auto rewers oldugu için L veR sinyal girişleri çift bu ikisinede seri kondansatör ile birleşim yaparak sinyal ucunu verdim.Oldukca basit bir yapı var,sinyal ucları direkt olarak mixer entegreye gidiyor. Araç üzerinden bir kaç görüntü. Cam açma ve kapı kolu içi aydınlatmalarımız. Kaset çalar ve kalorifer ayar kısmı. Arka koltuktan görünüm.
    3 puan
  5. Herkese merhaba, TRTuning dergisi resim cekimleri 2 ay önce yapılmıştı ve mayıs ayı sayısında yayınlandı. Destek olmak için dergiden alabilirsiniz.
    3 puan
  6. Bugatti Veyronla son hiz giderseniz 18dk sonra lastikleriniz yanacaktır. Ancak korkmanıza gerek yok çünkü 13. dakikada benzininiz bitecektir:)
    3 puan
  7. Ford Servis ile yaza hazır olun! Haziran sonuna kadar Ford Yetkili Servislerine gelen herkes, tatile gitmeden önce klimadan aküye dört dörtlük Yaz Güvenlik Kontrolü’nü ücretsiz yaptırıyor! Üstelik, 100 TL + KDV ve üzeri alışverişlerinizde hava filtresi, 4 Michelin lastik alana bisiklet hediye! Ford yetkili servislerine gelin, World'e 10, Bonus, Maximum ve Axess kartlarınıza ise 8 taksit avantajı sunan kampanyamızdan yararlanın, Ford’unuz emin ellerde, sevdikleriniz güvende olsun! 'Ford Ücretsiz Yaz Güvenlik Kontrolü' kampanya ilanına göz atın. Kampanyaya katılan bayi listesini inceleyin. Michelin anlaşmalı bayi listesini inceleyin. Kampanya, Cargo hariç tüm Ford'lar için katılan Ford Yetkili Servislerinde geçerlidir. Lastik kampanyası Michelin anlaşmalı Ford Yetkili Servislerinde geçerli ve stoklarla sınırlıdır. http://www.ford.com....venlik-kontrolu
    2 puan
  8. Düzenleme: isim tamamdir. Sent from my iPhone 4s using Tapatalk
    2 puan
  9. .firefox da da çalıştı. Bu arada benim IE 9.0 siteyi gösterirken sapıtmaya başladı nedense... Terzi kendi söküğünü dikemez teorisine dayanarak hiç uğraşmıyorum bile:)
    2 puan
  10. Aslında atladığınız birşey var...Araç bakımında 6 aylık bakım adı altında bir bakım var.....Buna göre 12.ayda araç alanların ki buna bende dahilim.... bu bakım periyod potasına girdiği gözüküyor ki...Bu teklif edilen ücretsiz arç kontrol (yağ,yağ filitresi v.b. değişim içermediği için) bence teklif edilen kontrole girmenin bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum.... sonra km miz dolmasa bile bir yılını doldurduğunda (şu durumda Aralık) normal periyodik/yıllık bakımına girip gereken sarf mazeme değişimini yaptırırız...böylece araç ara kontrolünüde yapılmış olur.......
    2 puan
  11. "Canı yanan sabretsin", -Canı yakanda yanacağı günü beklesin.. -Hz. Muhammed (S.a.v)
    2 puan
  12. Google'a "zerg rush" yazın ve 5 saniye bekleyin..
    2 puan
  13. TC kimlik numaraniz rastgele bir numara degildir,kendi icinde sifrelenmistir.Ilk 10 rakamin toplaminin birler basamagi daima 11.rakami verir.
    2 puan
  14. aslında gündüz chate acık olsa online geyik yapardık konularda kirlenmezdi..niye yapmıyoruzki yako duy sesimizi ac chati ya...bari konular ismin hallerini almadan kalsın...
    2 puan
  15. abi sen bu ladyboy ile karşılaştığından bu yana değişik değişik huylar edindin.. kendine dikkat et, ilaçlarını zamanında al, fazla heyecanlanma, sinir stres yasak sana.. sen bize lazımsın
    2 puan
  16. Hayırlı olsun. Herkes araba alır hayırlı olsun denir, ilk defa yeni bina-bayii-servise hayırlı olsun demek fırsatı verdiniz.
    2 puan
  17. http://www.youtube.com/watch?v=8vZj_vCaS1g&ob=av2n
    2 puan
  18. Her dinlediğimde kah gözlerimin dolduğu, kah buruk buruk gülümsediğim muhteşem bir Volkan Konak eseri: Yine Volkan Konak'tan muhteşem bir şiir: [media=]http://www.youtube.com/watch?v=99lmFhxrE-w Ben bu kadar içmezdum, Derdumden içeyrum, Ağlayin beni kizlar, Yandum da tüteyrum...
    2 puan
  19. Bir solucan 1 senede 1 ton kum yiyebilmektedir.
    2 puan
  20. http://www.dailymotion.com/video/xnfrvc_gotye-somebody-that-i-used-to-know_music?search_algo=1
    2 puan
  21. Dostum takma kafana benim arabada da o sesten var. Bi sürü araba kullandım BMW'de de var Audi'de de aynı ses. Sıkıntı yok yani.
    2 puan
  22. İyi o zaman 20 mayısta nereye geliyim arabayı almak için
    2 puan
  23. Bayiilerin öyle ciddi kar marjları falan yok. Abartmayın. Acayip indirim yapanlar düşük fatura falan filanla bi film çeviriyordur. Zararına satarmı? Babasının oğlu falan değilseniz satmaz. Ancak, eski fiyattan girişi olan olur, satması zor araç olur, karı minimize eder ya da kota doldurma ayağına falan ciddi indirim yapabilir. Ama zararına satış olacağını hiç ama hiç sanmıyorum. Sonuçta ticari işletmeler bunlar. Vakıf efkaf müdürlüğüne bağlı çalışmıyorlar. Zaten zarar etmelerini beklemekte dingillikten başka birşey değil benim gözümde. Cevat bey lansman zamanı %2.5 ile focus sattılar. Bırakında o kadar yatırımın ardından %10 kazansınlar (yanlış hatırlamıyorsa o da %10 falan değil. ortalaması %7 miydi neydi galiba) Eğer kar konusunu sadece alım fiyatının üzerine eklenen olarak düşünüyorsanız evet o kadar hatta biraz daha fazla bile kazanabiliyor olabilirler. İyide bu teker nasıl dönecek o kadarda kazanmazlarsa? %10 dediğiniz rakam 50 bin liralık arabada 2500-3 bin lira falan demek. E bırakında kazansın o kadarda.. Adam trilyonluk plaza dikiyor, deli gibi işletme sermaysesi var, servisti carttı curttu derken çok ciddi yatırım yapılıyor aslında. Bugün sıfırdan otomobil bayiisi kuran adam delidir. Para kazanılabilecek heryerde zaten Otokoç dikiveriyorlar. Kar marjlarını düşünürseniz cidden yapılacak iş değil. Burada asıl voleyi vuran Otosan. Bayii falan değil.
    2 puan
  24. Araştırmacı Yazar Prof.İlknur GÜNTÜRKÜN KALIPÇI, Atatürk'ü anlatıyor. En azından beni sevenler 1 saatini ayırsın ve etrafına izletsin, tanımaya doyamadığımız ATA'mızı !
    1 puan
  25. gerçekten güzel olmuş,elinize sağlık. yaptığı işe aşk ile bağlananın elde ettiği sonuç bir başka oluyor.
    1 puan
  26. 1 puan
  27. Sayın forumdaşlar, Yeni bir tüketim rekoru -denemesi- ile karşınızdayım. Araç: 2012 Focus III HB 1.6Ti-VCT Titanium PowerShift Otm. (KM:6800km-->7500km) Toplam Mesafe: 635km Güzergah: Giresun --> Ankara Rakım Farklılıkları: Genel: 0-->850m, Gerçek: 0 - 1250m arasında değişken Ortalama Sürat: 97km/h Genel Kullanım Karakteri: Hız sabitleyici kullanılarak 110km/h hızda sakin sürüş. Zaman zaman 140-150km/h ile sonuçlanan "sport" modunda sollamalar. Kullanım oranı: sabit/ivmeli = 85/15 Ortalama Tüketim: 6.0lt/100km Hava Sıcaklığı: 18C ile 27C arasında değişken Satıh Şartları: Kuru/Islak: 90/10 Lastikler: GoodYear Efficient Grip 215/55/16 Focus III Yorumu: ECO ŞAMPİYON! Ne dersiniz? Fena değil sanki?? Daha önce kış şartlarında, ters güzergahta elde ettiğim tüketimi ise daha önce paylaşmıştım sizlerle...
    1 puan
  28. kardeşim tebrikler araba da hakediyor yani... dergi almamız sana herhangi bir destek sağlıyor mu?
    1 puan
  29. Otomobil sayısı insan sayısından 3 kat daha hızlı artıyor
    1 puan
  30. - Bal bozulmayan tek gıdadır.
    1 puan
  31. tayin için Antalya yı düşünüyordum vazgeçtim
    1 puan
  32. Abi sende kesin bişi var kullanmadığın hertürlü maddeyi günlüklerindeki kahramana kullandırıyorsun..içten içe özenti var vala bak..altbeninde sorun var senin kesin...
    1 puan
  33. iğrençsin.........senin kız arkadaşın hiç olmamıştır...bu yüzden....ıyyyyyyyyyyy...sanki başka bilgi yok ya...
    1 puan
  34. Tesekkurler aciklayici cevap icin kendime normal bisi oldugunu inandirdigim icin duymuyorum artik
    1 puan
  35. ... söylediğiniz şeyi görmek lazım. ancak aracınız nasıl olsa serviste, IDF'e bağlayıp arıza kaydı var mı bakarlar ... onun ötesinde servisin test uzmanını yanınıza alırsınız,beraber test'e çıkar ve "yığılma" olayını ona gösterirsiniz. size durumun normal olup olmadığını söylerler. ESP'nin size "misilleme" yaptığını sanmam, sistem akıllı ama o kadar da akıllı değil ... daha önceden de söylediğim gibi ESP sadece aracın konvansiyonel sistemleri durumu halledemeyecekse devreye girer. Öyle uzun uzadıya bir şeyler yapmasını beklemeyin, gösterge panelinizde bir an için ışık yanar söner ve sistem hafif bir "dokunuş" yapar. Size şu şekilde anlatayım .. koşan bir insanı gözünüzde canlandırın, hızla koşarken hafifçe sendeledi. Siz de onun omuzuna dokunup hafifçe ittiniz, onun dengeyi sağlaması için hafifçe itmeniz yeterli. Sistemin de yaptığı bu zaten. ESP fren sistemi üzerinden bir an için devreye girip çıkıyor, genelde belli belirsiz çalışır, çok hafif bir yanal darbe (kayışın ters yönüne doğru) hissedersiniz o kadar. edit: bir ara şu video'yu seyredin isterseniz --> http://dl3.interlake.net/shared/wm/M225693_20071211_153047/ESPerience/en/the_falling_box.wmv
    1 puan
  36. Evet ben söylüyorum. Bundan yıllar önce ford sitesi çökmemişti. Ford.com.tr ye girdiğin zaman "domain in parası ödenmediği için ODTU tarafından erişime kapatıldığı" yazıyordu. O gün de aynı düşünüyordum bugünde aynı düşünüyorum. İstersen o günkü mesajımı tekrar yazayım. "Koskoca Otosan bu halemi düşecekti ya. Buna ağzımla gülemeyeceğim artık." Bugünde olsa aynı şeyi yazarım. Bugünde olsa ağzımla gülmem.. Savunmaları daha da komikti. Neymiş o işle uğraşan görevli askere gitmişmiş.. E bu daha komik... Forum dağıldımı tartışılır. Bence o forum safra atmıştı.
    1 puan
  37. Sabri sen arabayı 2 gün bize ver . Sesleri yok edelim Sent from my iPhone 4s using Tapatalk
    1 puan
  38. Sevgılııııııım,biraz geçmişe gıdalım mıııı...Ooooo Yoooooooo..... Herkese Güzel Bir öğleden sonra diliyorum..... http://www.dailymotion.com/video/xa6z17_modern-talking-chery-chery-lady_music
    1 puan
  39. Trafik ekipleri neredeler acaba? bu görüntüleri görmüyorlar, hadi onlar görmüyor mobesalardamı görmüyor bu adam bu kadar yol yaparken ama biz bi sisleri yaktık diye cezayı yapıştırıyor, bu nasıl bir mantık, nasıl bir zihniyettir anlamış değilim gerçektende dediğin gibi abi tesadüfen yaşıyoruz.
    1 puan
  40. 10 numara yağ denen şey adı üzerinde madeni yağ aslında. özellikle kış aylarında hidrolik sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir karışım. çevreye zararlı mı? hem de ne zarar ... yeni teknoloji motorlara zararlı mı? olmaz mı? TDCI türünden (common rail) bir motorda enjeksiyon sisteminden başlayın piston,silindir,segman hatta krank'a kadar her yere zarar verebilir. işin kötüsü inanılmaz kurum yapıyor ve bu kurum klasik ateşleme sıralamasını bozuyor. motor triger 10 diş atlamış gibi çalışıyor (zaman-zaman) yani hem çevreye hem de aracınıza zarar veriyor. işin kötüsü kaçakçılar artık 10 numara yağ işini bıraktı,daha doğrusu sattıkları şey 10 numara yağ değil (ismi aynı olsa dahi) yaptıkları şey şu. atık madeni yağ'ı topluyor, içine kaçak (yüksek ppm'li) mazot'u ve biraz da parafin'i basıyorlar ... kış ayları ise azıcık benzin ekleniyor. sonra altında ateş yaktıkları bidonlarda bu karışımı ısıtıp karıştırıyorlar daha sonra da "patlak" tabir edilen 16-18lt'lik tenekelerde gerçekten madeni yağmış gibi satıyorlar (sanki 10 numara yağ iyi bir şeymiş gibi) milletin gözü dinmüş resmen...vergi kaçağı ve milli servet'e verdikleri zararı geçtim, bu yakıtı kullanan araçlar (genelde mekanik yakıt pompalı Euro1 ve/veya muadili eski araçlarda kullanıyorlar) egzostlarından yola kanser,çevre kirliliği vs. saçıyorlar. 90 model bir BMC kamyon 30.000TL'ye kadar gidiyor,hep bu 10 numara yüzünden. mekanik pompa pis yakıt nedeni ile tıkanmıyor ... çelik blok ve çelik kapak çok dayanıklı,gerekirse basitçe taşlanıp yeniden yola çıkıyorlar .... o aracı kullanan sadece yaptığı %50 yakıt tasarrufunu düşünüyor,gerisi umurunda değil. EPDK 10 numara imalat ve satıcılarına 750.000TL+ ceza getirdi ama ceza uygulanamadığı için (kimse peşine düşmüyor) hiç bir etkisi olması edit:doğal gaz'ın araçlarda kullanımı hakkında pek bir şey biliyorum. ancak kimyasal bileşiminin LPG'den farklı olduğunu fabrika çıkışı GTL (gas to liquit) için ayarlanmış araçların özellikle avrupa'da giderek popüler hale geldiğini duydum ... ama dediğim gibi detaylı bilgim yok.
    1 puan
  41. 2005 ' teki universiade açılış törenlerindeki şu gösteride harikaydı
    1 puan
  42. Orjinal yan çıtalar mat duruyor bunlar ise parlak...Daha güzel parlak olması..Bence herkes yaptırtsın,hatta komple üst camların kenarlarına da yaptırtılabilir...O da çıkar yakında...İyi iyi yavaştan yan sanayide olsa parçaları çıkmaya başladı..Seviniyorum..İnşallah bir gün sedanlar için ledli arka stop lambası da çıkartırlar....
    1 puan
  43. Rus ihtilalinin 1935′teki yıl dönümünden az evvel Moskova’daki Türkiye elçiliği Atatürk’e, Stalin’in Rus komünist partisi murahhasları önünde verdiği bir nutkun özetini bildirmişti. Bu nutukta Stalin, Türkiye, İran ve yakın orta Şark’ın bütün memleketlerini ‘ Rus Bölgesi’ olarak gösteriyordu. Her zaman çok ihtiyatlı konuşan Stalin nasılsa ağasından bu tehlikeli sözleri kaçırıvermişti.” Rus ihtilalinin yıl dönümünde Sovyet elçiliğinde verilen suare intikam almak için Atatürk’e en mükemmel fırsatı veriyordu. Atatürk büyük elçi ile evvela basit şeylerden bahsettikten sonra birden bire sordu: - Karahan yoldaş, Sovyet Rusya’da işleri kimin idare ettiğini bana söyler misiniz? Karahan şaşırdı, cevaben: -Rusya’yı kim mi idare eder? Sovyet Rusya’da Proleter Diktatörlüğün hakim bulunduğu ekselansınızca malumdur. -Canım bırak şu saçmaları şimdi. Proleter diktatörlük maskeden başka bir şey değildir. Türkiye’yi idare eden şef benim. Rusya’da kimler? Karahan buz gibi bir sesle cevap verdi: -Sovyet Cumhuriyetlerinin Başkanı Yoldaş Kalinin’dir, dedi. Atatürk sinirlendi: - Canım bırak şu kuklayı… Söylesene bakayım şu sizin Stalin yoldaşınız ne yapar Allah aşkına? Karahan suratını astı kısık bir sesle: -Stalin yoldaş Sovyet Rusya Komünist partisi polütbürosunun sekreteridir… Derken, yan gözle Atatürk’ün hareket dolu sözlerini tercüme eden ve bir saat sonra Moskova’ya şifreli raporunu bildireceğini şüphe bulunmayan sefaret tercümanına baktı. Elçinin endişesi yerinde idi. Çünkü tercüman G.P. U.’un yani Sovyet Gizli istihbaratının adamı idi. Karahan Atatürk’ü büfeye davet etmekle konuşmanın başka bir cereyana varabileceğini sanıyordu, telaşla: -Bir bardak şampanya almaz mısınız, ekselans, dedi? -Hayır… -Ya bir kadeh votka? Atatürk yüzünü ekşiterek: -O Rus içkisinden hoşlanmam. Ben Türk’üm, rakı içerim. Büfedeki garson elleri ile yok işareti yaptı. -Maalesef büfemizde rakı yok Ekselans. -Türk misafirinize Türk içkisi ikram edemeyeceğinizi zaten biliyordum. Onun için kendi rakımı beraber getirdim. Atatürk yaverine işaret etti. Hemen uşaklar büfeye bir sandık rakı getirdiler. Nihayet Karahan Atatürk’e susuz rakısını uzatabildi. Atatürk kadehini kaldırdı ve: -Elçi beyefendi, dedi. Buna rakı, Türk rakısı derler. Moskova’da Kalinin midir, Stalin midir yok ne karın ağrısı ise o herife söyleyin, biz Türk’ler asırlarca Rusya’nın göbeğinde rakı içmiş bir milletiz. İcap ederse yine de içmesini biliriz. Bu kadehi mi Türk milletinin hayrına hiç bir zaman ” Rus Bölgesi “derekesine düşmeyecek olan egemenliğimizin şerefine içiyorum.
    1 puan
  44. Kurban olurum o sese , o duruşa
    1 puan
  45. 2 beygir gücü veren hortumlu süngerli Baran Oto yıkama. Aydın&Engin kardeşler oto yıkama karşıyaka
    1 puan
  46. Dizel Motorların Tarihi Dizel motorlarının tarihi otomobilin doğduğu yıllara kadar dayanıyor. 1800’lü yılların sonlarına doğru Rudolf Diesel tarafından bulunan bu motor yıllar sonra gemi ve trenlerde kullanılmaya başlandı. Dizel motorlar zamanla iş makinesi, ticari araçlar ve binek araçlarda gündeme geldi. Rudolf Diesel’in geliştirdiği dizel motorları, ilk olarak 1824 yıllarında Fransız mühendisi Carnot, 1885 – 1890 yılları arasında Herbert Akroyd Stuart tarafından incelenmiştir. Daha sonra bunları 1890 yılında Capitaine yarım dizel motoruyla takip etmiştir. Ve en sonunda 1892 -1897 yılları arasında Rudolf Diesel şimdiki dizel motorlarının temelini teşkil eden çalışmayı gerçekleştirip, dizel motorunun patentini almıştır. Dizellerde Kullanılan Yakıt Pompa Sistemleri •Sıra tipli sistemler. •Distribütör tipi sistemler. •Müşterek manifold tipi sistemler. •Cummıns PT tipli sistemler . •Enjektör tipli sistemler. Common Rail’e Duyulan İhtiyaç Günümüzde taşıtların tahrikinde kullanılmakta olan benzin ve diesel motorları yüz yılı aşan bir geçmişe sahiptir. Bu süreç içerisinde benzin motorlarının sağladığı yüksek performans özelliklerini, diesel motorlarının özellikle kısmi yüklerdeki yüksek verim özellikleri ile bir araya getirebilecek bir motor tasarımının gerçekleştirilmesi motor üreticilerinin üzerinde durduğu bir konu olmuştur. Taşıtların yakıt tüketiminin azaltılması ve çevre kirliliğine neden olan yanma ürünlerinin kontrol altına alınabilmesi konusundaki güncel çabalar, motor teknolojisinde yenilik arayışlarını son dönemde daha da hızlandırmıştır. Alışıla gelmiş benzin motorlarındaki yakıtın emme kanalına püskürtülmesi uygulaması yerine, benzinin emme zamanında veya sıkıştırma zamanında direkt olarak silindir içerisine püskürtülmesi şeklindeki uygulama direkt püskürtmeli (DP) benzin motorlarının temel yapısını oluşturmaktadır. Kademeli dolgulu bu motorlar, diesel motoru çalışma prensibine benzer şekilde, motorun yük durumuna göre hava-yakıt karışım oranını ayarlamaktadır. Dolayısı ile kısmi yüklerde aşırı fakir karışım oranlarında (hava fazlalık katsayısı, 1 > 1) çalışılmakta, tam yükte ise oldukça homojen dağılıma sahip stokiyometrik karışım hazırlanmaktadır (1 = 1). Bu uygulamada, özgül yakıt tüketiminde %25 düzeyine varan azalma sağlamak mümkün olmaktadır. Ayrıca motorda ilk hareket kolaylığı, motorun hızlı cevap verme yeteneğinin sağlanması, düşük CO2 emisyonları, vuruntu direncinin artması, yüksek volümetrik verim gibi üstünlükler sağlanmaktadır. Ancak yanma olayının ve püskürtme zamanının gereken hassasiyette kontrolu, gelişmiş kontrol sistemleri ve hassas püskürtme donanımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Kısmi yüklerde yanmamış hidrokarbon (HC) emsiyonlarındaki artış ve genelde azot oksit (NOX) emisyonlarının yüksek oluşu direkt püskürtmeli benzin motorlarının geliştirilmeye açık olan sorunları arasında yer almaktadır. Common- Rail Direkt Enjeksiyon Sistemi (CDI) Common-Rail sistemi ve dağıtıcı püskürtme pompası arasındaki en önemli farkları belirtelim. Burada sayılan farklar aynı zamanda yeni sistemin avantajlarını ifade ederler. Common-Rail sisteminde yüksek basınç üretimi ve püskürtme miktarı ayarı, ayrı iki kısımda bulunmaktadırlar. Püskürtme basıncının tanıtma alanında neredeyse tamamen seçilebilme olanağı vardır. Düşük devir ve kısmi yük altında da üretilebilen yüksek basınç ön, ana ve tamamlama püskürtmeleri yaparak, püskürtme başlangıcının esnek olmasına imkan sağlar. Püskürtme olanaklarının tamamen esnek olması, dizel yakıt işleminin en yüksek performansı göstermesine ve egzoz gazı işleme sistemlerini, en iyi şekilde entegre etmeye olanak sağlar. Bunun dışında Common-Rail dizel teknolojisindeki diğer gelişmelerden farklı olarak mevcut motor konseptlerine kolayca entegre olmayı mümkün kıldığı için diğer püskürtme sistemlerine yeni bir seçenek getirmektedir. Common-Rail Sistemin Avantajları •Hava-yakıt karışımının oluşumunu iyileştirir, •Enjeksiyon basıncı, geniş limitler içerisinden serbestçe seçilebilir, •Yakıt enjeksiyonunun başlangıcı ve enjekte edilen yakıt miktarı da serbestçe belirlenebilir, •Çalışma koşullarının değiştiği durumlarda ve özellikle de soğukta daha esnektir, •Yanma ekolojiktir ve ekonomiktir, •Çalışması için daha az motor gücüne ihtiyaç duyulur, •Daha basit bir sistemdir, •Modüler bir sistemdir, •Düşük maliyet ile daha iyi performans sağlar. Common-Rail Sisteminin Yapısı Common-Rail sistemi yeni geliştirilen bir dizel direkt püskürtme sistemidir. Bu yeni geliştirilen sistemin, bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı konusunda bazı avantajları olmakla birlikte egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda da net bir şekilde daha üstün olduğu görülmüştür. Gelecek vaad eden bu tekniğin anahtar kelimeleri “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen “Common-Rail”dir. Direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farlı olarak Common-Rail’de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır. Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 900 bar’lık basınç ile çalışırken, Common-Rail Sistemi, yakıtı 1350 bar’a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır. Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı, motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar. Püskürtmeyi, enjektörler üzerinde bulunan ve süratle anahtarlanabilen manyetik supaplar sağlamaktadır. Bu da yine püskürtme olayının şekillendirilmesi, püskürtme miktarının ölçülmesi ve yakıt püskürtmesi bakımından yeni imkanlar sağlamaktadır. Ayrıca yine bu imkanlar sayesinde yeni sistemin mükemmel bir avantajı olan Pilot (ön) Püskürtme ortaya çıkmaktadır. Basınç oluşumunun ve püskürtmenin ayrılmasına ilişkin tek şart, bir dağıtıcı boru (rail) ve enjektörlere giden borulardan oluşan, Yüksek Basınç Tutucusu’dur. Sistemin çekirdek parçası, manyetik supap kumandalı enjektördür. Püskürtme olayı, beyinden manyetik supaba giden bir sinyal ile başlatılır. Bu arada püskürtülen miktar, hem manyetik supabın açılma süresine hem de sistem basıncına bağlıdır. Sistem basıncını, yüksek basınçlı, pistonlu pompa oluşturmaktadır. Adı geçen pompa, düşük tahrik dönme momentleri ile çalışır, bu da pompa tahrikinin yükünü azaltmış olur. Basınç oluşumu için, binek otomobillerde distribütör tipi pompalar; ticari araçlarda ise sıra tipi pompalar öngörülmüştür. Common-Rail sistemlerinde, beyin, sensörler ve çoğu sistem fonksiyonları, başkalarında bulunan pompa-meme-birimi ve pompa-boru-meme gibi zamana bağlı tek pompa sistemleri ile eşittir. Common-Rail tekniği ile varılan gelişmeler duyulabilmekte ve ölçülebilmektedir. Ön püskürtme sayesinde bu direkt püskürtücü, ön yanma odalı motorun düşük gürültü seviyesi ile çalışırken aynı zamanda en katı egzoz gazı kurallarına da uymaktadır Dağıtıcı püskürtme sistemi ve pompasının yapısı tanıtıldıktan sonra şimdi de Common-Rail sisteminin başlıca elemanları tanıtılacaktır. Önce yakıt depodan pompalanır ve filtre vasıtası ile dağıtıcı püskürtme sistemine benzer bir şekilde yüksek basınçlı besleme bölümüne iletilir. Basınç üretilmesi ve yakıt püskürtme işlemleri, dağıtıcı püskürtme sistemlerinden farklı olarak, Common-Rail sisteminde birbirlerinden ayrılmışlardır. Yandaki şekilde silindir gövdesinin iç V’sinde bulunan bir yüksek basınç pompası, sürekli olarak yüksek basınç üretir. Bu basınç, dağıtıcı bir eşik ve iki rail elemanı tarafından saklanır. Kısa püskürtme boruları üzerinden her iki silindir sırasının enjektörlerine iletilir. Püskürtme miktarı ve anı, motor kontrol ünitesindeki enjektörlerin, manyetik supapları tarafından düzenlenir. İhtiyaç fazlası yakıt, dizel yakıtının ısı eşanjöründe soğutulur ve geri dönüş kanalı üzerinden tekrar depoya gönderilir. Yakıt Beslemesi Alçak Basınç Devresi Yakıt besleme sistemi, bir düşük basınç devresi ve bir de yüksek basınç devresi olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Düşük basınç devresi aşağıdakilerden oluşur; • Yakıt deposu • Besleme pompası • Yakıt filtresi Yüksek Basınç Devresi Yüksek basınç devresi aşağıdakilerden oluşur. Yüksek basınç pompası • Basınç kontrol valfi • Rail basınç sensörü • Yüksek basınç dağıtıcısı (rail) • Enjektör Alçak Basınçlı Besleme Dizel yakıtı depodan, 12 voltta çalışan elektrikli bir besleme pompası vasıtası ile emilir. Bu pompa, radyal pistonlu pompanın yağlanmasını sağlamak için de yeterli debiyi sağlar. Dizel filtresi, elektrikli pompa ile radyal pistonlu pompa arasına yerleştirilmiştir. Yüksek basınç hidrolik bağlantıları; iç çapı 2 mm, dış çapı ise 6 mm olan çelik borular vasıtası ile yapılmıştır. Pompanın sirküle ettiği yakıt, tek bir boruda toplandıktan sonra yine depoya gönderilen enjektör sirkülasyonundan ayrı olarak depoya gönderilmelidir. Besleme Pompası ve Çalışması Elektrikli pompa, hacimsel silindirli tiptedir; sürekli mıknatıslı bir motoru vardır. Motor tarafından döndürülen çark, emme kanalından besleme kanalına doğru değişen hacimler oluşturur. Pompanın iki adet valfi vardır; bu valflerden biri pompa çalışmıyor iken yakıt devresinin boşaltılmasını önler, diğeri ise basıncın 5 bar değerini geçmesi halinde yakıtın sirkülasyonunu sağlayan fazla basınç valfidir. Elektrik motoru, makaralı hücre pompası elemanını çalıştırarak emme tarafındaki odacığın yakıtla dolmasını sağlar. Pompa elemanında bir oyuk içindeki yatağa eksantrik olarak bir disk yerleştirilmiştir. Diskte sabit olmayan makaralar bulunur. Yakıt emme tarafında, odacığın tabanı ve makaralar arasına akar. Dönme hareketi ve yakıtın basıncı ile makaralar dönüş yönüne bastırılırlar. Bu şekilde yakıtın basma tarafındaki çıkışa ulaşması sağlanır Yakıt filtresi • Yakıt filtreleri • Yakıt ısıtma tertibatı Kartuş tipindeki yakıt filtresi, kağıt disklerden yapılmış, filtreleme yüzey alanı 5300 cm2 ve filtreleme derecesi 4-5 mm olan bir filtre elemanını içerir. Filtrede, filtre üzerine monte edilmiş olan termik bir anahtar tarafından kumanda edilen bir ön ısıtma tertibatı mevcuttur. Dizel yakıtının sıcaklığı 6 °C’nin altına düştüğü zaman, bir elektrik rezistörü yakıtı enjeksiyon pompasına göndermeden önce 15 °C’ye kadar ısıtır. Filtre kartuşunun tabanında, filtrede yoğuşan suyun boşaltılması için bir tapa mevcuttur. Düşük basınç ayar valfi Bu valf, yakıt filtresi üzerinde yer alır ve üzerine kalibre bir yayın etki ettiği bir bilyadan oluşur. Bilya üzerine etki eden yakıt besleme basıncı, yay kuvvetini yendiği zaman, yakıtın bir kısmı geri dönüş borusu üzerinden yakıt deposuna gönderilir Yüksek Basınçlı Besleme Common-Rail sisteminin yapısına toplu bakışta bahsedildiği gibi yüksek basınç dolaşımının elemanları, yakıtın sıkıştırılmasını ve yanma işlemine iletilmesini sağlarlar. Sıkıştırma ve püskürtme işlemlerinin başlıca değerlerini açıklayalım. Yüksek basınç pompası, 1350 bar’lık azami basınç üreterek, sıkıştırılmış yakıtın yeterli bir miktarını dağıtıcı eşiğine, diğer bir deyimle rail basınç ayar ünitesine iletir. Yüksek basınç ayar devresinin dağıtıcı eşiği V motoru, yakıt beslemesinde merkezi bir işlev görür. Sıkıştırılmış yakıtı her iki rail’e dağıtır. Bunun dışında dağıtıcı eşiğinde basıncın kontrol ve ayarı işlevini gören değişik elemanlar bulunur. Bunlar basınç sensörü, yakıt basıncı ayar supabıdır. Yakıt, dağıtıcı eşiği üzerinden rail elemanlarına dağılır. Enjektörler bu rail elemanlarından kısa hatlar vasıtası ile yanma işlemi için gereken yakıtı alırlar. Yüksek Basınç Pompasının Çalışması Yüksek basınç pompası, üç radyal pistonlu olan “radyal pistonlu” tipte bir pompadır. Toplam kapasitesi 0,657 cc’dir. Pompaya senkronizasyon gerektirmeyen triger kayışı tarafından kumanda edilir. Pompa, uygunluk sebebi ile yani klasik sistemlere montajı motor ile senkronize edilmesi gerekmeden, motorun dönme hızının yarısına eşit bir hızda döner. Yüksek basınç pompası, alçak basınç ve yüksek basınç beslemesi arasındaki bağlantıyı sağlar. Bu esnada yakıt üç pompa elemanı tarafından sıkıştırılır. Pompa elemanlarının arasında eksantrik ve eksantrik mili bulunur. Eksantriğin hareketi 120º aralıklı yerleştirilen pistonların aşağı-yukarı hareketine yol açar. Pompa, uygun kanallar üzerinden, içeride dolaşan aynı dizel yakıt ile yağlanır ve soğutulur. Pompa, uygun şekilde soğutmanın sağlanması için, düşük basınçta en az 0,5 bar ile ve besleme debisinden en az 0,5 l/dk. daha fazla bir debi ile beslenmelidir. Basınç ayar valfi tarafından çekilen yakıt ile pompanın soğutulması ve yağlanması için kullanılan yakıt, atmosfer basıncındaki depoya gönderilir. Pompanın çalışma şeklini üç pompa elemanının bir tanesinin örneğinde açıklayalım. Her pompa elemanının üstünde birer giriş ve çıkış supabı bulunur. Pompa elemanlarının bir tanesinin pistonunun aşağı doğru hareketi, besleme pompasından yakıt akışı için gerekli basıncın, giriş supabının açılma basıncından daha yüksek olmasına yol açar. Yakıt, pompa elemanının boş bölmesine emilir. Piston alt ölü noktasına geldiğinde basıncın düşmesinden dolayı giriş supabı kapanır ve yakıt akışı durur. Tekrar yukarıya doğru hareket eden bir pompa pistonu, yakıtı sıkıştırmaya başlar. Pompa elemanında rail sisteminde mevcut olan basınca ulaşıldığında çıkış supabı açılır. Yüksek oranda sıkışmış yakıt, piston üst ölü noktaya gelinceye kadar yüksek basınç devresine girer. Bundan sonra tekrar basınç düştüğü için, çıkış supabı kapanır ve anlatılan süreç baştan başlar. Yakıt Basıncı Ayar Valfi ve Çalışması Ayar valfinin görevi; motorun çalışma durumuna bağlı olarak rail sisteminin yüksek basınç dolaşımının sabit olmasını sağlamaktır; yani rampada, enjeksiyon beyni tarafından belirlenen basınç değerini sağlar. Motor çalışmadığı zaman manyetik bobinden akım geçmez. Bu durumda rail basıncı ile baskı yayı arasında basınç mekanik olarak dengelenir. 100 bar’lık bir rail basıncı oluşur. Basınç dengelemesinden dolayı dışarı verilen yakıt, depoya veya yüksek basınç pompasına iletilir. Motor çalıştığında ve yüksek basınç pompası ile rail sisteminde uygun basınç oluştuğunda, supabın manyetik bobinine akım gider. Basıncı yükseltmek için , devrenin(yüksek basınç hattı) , geri dönüş ile bağlantısı olmamalıdır. Bunun için , bilya bir yay (baskı yayı) ve elektronik beyin tarafından beslenen bir bobin (manyetik bobin) yardımıyla kapalı tutulur. Basıncı düzenlemek için, elektronik beyin , bobinin besleme gerilimini belirlenen basıncı elde edebilmek için değiştirir. Bu sayede devrenin (yüksek basınç hattı) basıncı bobinin ve yayın kuvvetini yenebilir. Bilya yerinden kalkarak geri dönüş kanalını (depoya dönüş kanalı) açar ve böylece basıncın düşürülmesi sağlanır. Kısaca; motor çalışmadığında, basınç valfi devre dışı kalır. Yüksek basınç gücü, yay gücünden fazla olduğundan ayar valfi açılır. Motor çalıştığında, basınç valfi devreye girer. Ayar valfi kapanınca bir taraftan yüksek basınç, diğer taraftan manyetik ve yay basınç gücü, bir güç dengesi oluşturur. Dağıtıcı Boru (Rail) Yüksek basınç dağıtıcı borusu (rail), her pompa devrinde, üç pompa stroğunun ve enjektörlerin açılmalarının sebep olduğu basınç farklılıklarını sönümler. Dağıtıcının iç hacmi, geçici çalışma dönemlerinde basınç adaptasyonunda gecikmelere izin vermeden ve dağıtıcının dizel yakıtı ile doldurulması gereken marşa basma safhasını engellemeden , bu palsları sönümleyecek şekilde dizayn edilmiştir. Dağıtıcı (rail), yüksek çalışma sıcaklıklarına dayanıklı çelikten yapılmıştır, şekil olarak uzundur ve dağıtıcı boyunca uzanan 11 mm çapında silindirik bir kanala sahiptir. Bu kanalın hacmi yaklaşık olarak 34 cc’dir. Dağıtıcının üzerinde, braketler vasıtası ile motora bağlanması için delikler mevcuttur Enjektör ve Yapısı Common-Rail müşterek rail sistemi için üretilen elektromanyetik kumandalı özel enjektörler, yüksek bir hassasiyete ve çok dar tolerans limitlerine sahiptir. Bilinen dizel püskürtme tertibatlarında olduğu gibi burada da enjektörler silindir başlıklarına sıkıştırma plakaları ile tespit edilir. Böylece mevcut dizel motorlarına monte edilebilirler. Silindir başlığında yer aldığından dolayı enjektörler çok küçük çapta, 17 mm çapında üretilirler. Enjektörleri işlev bakımından dört bölüme ayırabiliriz. Her bir elemanın nereye ait olduğu şekilde görülebilir. İşlev bölümleri; yakıt kanal bağlantıları, hidrolik kontrol sistemi, iğneli altı tane delikli enjektör memesi ve manyetik supabıdır. Enjektörün çalışması çok karmaşık bir süreci kapsar. Küçük adımlara ayırarak açıklayalım. Enjektör serbest konumda, elektromıknatıs elektriksel olarak beslenmez ve kılavuz iğne kapalı konumdadır. Giriş deliği üzerinden beslenen kumanda odasındaki basınç, hattaki basınca eşittir. Dolayısı ile basınç çubuğu-pim grubuna kapanma yönünde etki eden kuvvetler, açılma kuvvetini yener. Püskürtme sürecinin önemli parçalarından bir tanesi, enjektör memesi iğnesidir. Enjektör memesi iğnesi, enjektör memesi yayı ile yuvasına bastırılır. Sürekli olarak yakıtla dolu olan enjektör kapalı durur. Enjektör memesi iğnesi üst tarafındaki odacıkta rail basıncı altında olan yakıt bulunur. Rail basıncının enjektör başlığı yayını kaldırıp sürekli bir püskürtme olmaması için kontrol pistonu tarafından aksi yönde bir basınç oluşturulur. Manyetik supap devre dışıdır armatürün supap bilyası, bastırma yayı tarafından çıkış tıkacındaki yerine bastırılır. Supap kontrol bölmesine yakıt akar ve railin yüksek basıncı oluşur. Supap kontrol pistonundaki rail basıncı ve enjektör memesi yayının gücü, enjektör iğnesini, basınç basamağını etkileyen açma gücüne karşı kapalı tutarlar. Enjeksiyon başlangıcında elektromıknatıs elektriksel olarak beslendiğinde, kılavuz iğne yukarı hareket eder ve kesit alanı giriş deliğinden daha büyük olan çıkış deliği açılır. Sonuç olarak, giriş deliği üzerinden yeterli miktarda akış olmadığından dolayı, kumanda odasında mevcut olan dizel yakıtı boşaltılır ve basınç düşer. Basınç çubuğunun üst kısmına etki eden kuvvet azalır ve açma kuvveti değerinin üzerine çıktığında, püskürtücü açılmaya başlar. Sürekli olarak basınç borusu tarafından doldurulan besleme odasından gelen dizel yakıtı püskürtücü üzerinden akmaya başlar ve yakıt silindirlere gönderilir. Yani manyetik supap devreye alındığında veya elektromıknatısın gücü, bastırma yayı ve armatürün toplam gücünün üstüne çıktığında, çıkış tıkacı açılır. Çıkış tıkacı açıldığında yakıt, supap kontrol bölümünden üstteki boşluk vasıtası ile yakıt geri iletme elemanı üzerinden depoya gider. Supap kontrol bölmesindeki basınç düşer ve kontrol pistonu yukarı doğru hareket eder. Supap kontrol bölmesinin basıncı, odacık basıncından az olduğu için supap kontrol pistonu yukarı doğru itilir ve enjektör yayı bastırılır. Kontrol pistonu üst konumda olduğunda enjektör iğnesi tamamen açıktır. İğnenin açılması ile püskürtme süreci başlar. Enjeksiyon sonunda elektromıknatısın elektriksel beslenmesinin kesilmesi, çıkış deliğinin kapanmasına sebep olur, bu da daha sonra kumanda odasındaki basıncın hızla artarak orjinal değerine ulaşmasını sağlar. Sonuç olarak, basınç çubuğu pimine etki eden kuvvetler tekrar dengelenirler. Kuvvetlerin dengelenmesi sonucunda, basınç çubuğu ve pimi tekrar aşağı doğru hareket eder. Püskürtücüye yakıt akışı durdurulur ve enjeksiyon sona erdirilir. Yani manyetik supap devre dışı kaldığında armatür, bastırma yayının gücü ile aşağı doğru itilir. Akıtma tıkacının kapanması ile supap kontrol bölmesinde yine rail’de olduğu gibi bir basınç oluşur. Supap kontrol bölmesi ile enjektör yayının gücü, yine odacık gücünün üstüne çıktığından enjektör iğnesi kapanarak püskürtme sona erer. Geri Akış Yanmaya iletilmeyen yakıt, alçak basınç beslemesinin geri dönüş kanalı tarafından tekrar geri taşınır. Yakıtın geri taşınması için, geri dönüş kanalında çeşitli elemanlara ihtiyaç vardır. Yakıt soğutma maddesi dolaşımına entegre edilmiştir. Yakıt yüksek basınçlı besleme esnasındaki sıkıştırmadan dolayı ısındığı için soğutulduktan sonra geri dönüş kanalına varması gerekir. Sulu, yakıt soğutma dolaşımında bulunan parçalar, yakıt sıcaklığında gereken düşüşü sağlarlar. Dizel yakıtı ısı eşanjörü soğutma maddesi dolaşımının geri dönüş kanalına entegre edilmiştir. Yakıtın yükselmiş ısısı, dolaşan soğutma maddesine verilir Elektrikli soğutma maddesi ek pompası, ısınmış soğutma maddesini ek bir soğutucudan geçirerek ısı eşanjörüne geri götürür. Yakıt sıcaklığı 70 ºC’yi bulunca devreye girer. Soğutma süreci esnasında yakıt sıcaklığı 65 ºC’nin altına düşerse tekrar devreden çıkar. Yakıt soğutma dolaşımı, ana soğutma dolaşımının geri dönüş kanalına doldurma hortumu vasıtası ile bağlıdır. Sensörler Sensörler, geçerli olan çalışma durumunu belirlerler ve bunu yaparken örneğin yakıt sıcaklığı, motor devir sayısı veya yük gibi çeşitli fiziki değerleri elektrik sinyallerine dönüştürürler. Bunları ana kontrol ünitesine iletirler. Common-Rail müşterek rail püskürtme sistemi için en önemli sensörler; motor devir sayısı sensörü, yakıt sıcaklığı sensörü, raildeki yakıt basıncının sensörü, emme borusu basıncı sensörü ve birinci silindir eksantrik mili veya birinci silindir çalışma durumu sensörüdür. Motor devir sensörü Motor üzerine bağlanmıştır. Volan üzerine monte edilmiş sinyal dişlisine bakar. Bu sensörün görevi motorun devrini ve açısal konumunu tespit etmektir. Sensör değişken manyetik dirençli bir transdüktördür. Sinyal dişlisinin 60 adet dişi vardır, bunların iki tanesi referans oluşturmak üzere çıkartılmıştır; böylece bir dişin geçişi 60’lik açıya (3600’lik açı 60 dişe bölünür) karşı gelir. Eksik iki dişin oluşturduğu boşluğu takip eden ilk dişin sonu senkronizasyon noktası olarak algılanır. Bu boşluk sensörün altından geçerken, motorun 1-4’nolu piston çifti ÜÖN’den 1140 öndedir. Yakıt sıcaklık sensörü Yakıt geri dönüş manifoldu üzerine monte edilmiştir. Sensörün aktif kısmı negatif sıcaklık katsayılı, sinterizasyon yolu ile elde edilmiş bir dirençtir. Sensörün normal direnci: 100 0C sıcaklıkta 0,186 kΩ ± %2, 20 0C sıcaklıkta 2,5 kΩ ± %6’dır. Çalışma aralığı: -40 ~ 140 0C’dir. EGR elektrovanası konum sensörü Egr elektrovanası emme borusunun üzerine yerleştirilmiştir. Konum kaptörü ise egr elektrovanasının içine entegre edilmiştir. Bu bir potansiyometredir. Elektronik beyin bu bilgiyi; egr elektrovanasının konumunu kontrol etmek için kullanır. Kam mili konum sensörü Silindir kapağının üzerinde, kam mili kasnağına yakın bir yere yerleştirilmiştir. Manyetik algılayıcı tipindedir. Kam mili kasnağının üzerine, kaptörün elektronik beyne göndereceği kare sinyali üretmesi için bir işaret noktası konulmuştur. Elektronik beyin bu bilgiyi motorun zamanlarına bağlı olarak, püskürtme sırasını belirlemede kullanır. Rampa basınç sensörü Ortak rampa üzerine tespit edilmiştir. Piezo elektrik prensibine göre çalışır. Ortak rampa içerisinde bulunan yakıtın basıncına göre değişen bir gerilim üretir. Elektronik beyin bu bilgiyi; yakıt basınç regülatörüne kumanda etmek için kullanır. Emme basıncı sensörü Motor bölümünde göğüs sacı üzerine tespit edilmiştir. Piezo elektrik prensibine göre çalışır. Hava emme borusuna bağlıdır. Emme basıncına bağlı olarak değişen bir gerilim üretir. Elektronik beyin bu bilgiyi turbo basıncı düzenleme elektrovanasına kumanda etmek için kullanır. Common-Rail Sistemin Temel Özellikleri •Yüksek enjeksiyon basıncı (1350 bar değerine ulaşan), •Enjeksiyon basıncının, motorun bütün çalışma koşulları altında 150 ile 1350 bar değerleri arasında değiştirilebilmesinin mümkün olması, •100 ile 6000 dev/dk aralığında 100 mm3/çevrim değerine ulaşan miktarda yakıt gönderilmesi, •Hem enjeksiyon avansı, hem de enjeksiyon süresi açısından, enjeksiyona tam olarak kumanda edilmesi, •Üst ölü noktadan önce, motor devrine ve yüküne bağlı olarak kumanda edilen pilot enjeksiyon (ön enjeksiyon) sayesinde, yanma odasındaki basıncın azaltılması sağlanır ve ses seviyesinde azalma görülür. Common-Rail Sistem İle Elde Edilen Sonuçlar •Torkun ve motor gücünün artması, •Yakıt tüketiminin azalması, •Kirliliğe sebep olan emisyonların azalması, •Motordan gelen toplam sesin azalması, •Taşıtın sürüş konforunun iyileştirilmesi Pilot püskürtme, esas ana püskürtmeden önce oluşarak yakıtın yanmasına ilişkin çıkış oranlarını yüksek derecede iyileştirmektedir. Ön veya çoklu püskürtme, süratli manyetik supaplarına çok kere kumanda edilmesi ile oluşturulur. Böylece hem zararlı madde ve gürültü emisyonu hem de dizel motorlarının sarfiyat değerleri daha da azaltılmaktadır. Common-Rail sistemi, motorda önemli değişiklikler yapılmadan, kullanılan püskürtme sisteminin yerini alabilmektedir.
    1 puan
This leaderboard is set to Istanbul/GMT+03:00
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.