Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Egzozdan Duman Ve Su Atımının Sebebi Nedir


saner can

Önerilen Mesajlar

İnternette okuduğum bir yazıyı aynen aktarıyorum.

Son yıllarda gelişen teknoloji ile araçlarda egzozdan çıkan ve sağlığa zararlı olan dumanların yüksek oranda önüne geçilmiştir. Ancak araç sahipleri, araçlarında bazı durumlarda egzozdan duman çıkması veya su atması gibi durumlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Araç sahiplerinin egzozun duman veya su atması durumu ile karşı karşıya kalmaları son zamanlarda çok sık hale geldi. Arabaların egzozlarından atılan buhar veya damlayan su genel olarak LPG’ li araçlarda görülme oranı daha fazladır. Egzoz gazları yoğun oranda oluşması araçta bir sorun olduğunun göstergesi olduğu gibi çevre ve insan sağlığı açısından da son derece zararlıdır.

Egzozdan Neden Farklı Renklerde Duman Çıkar?

Aracın motoru içerisinde yanma esnasında normal olarak yakıtın yanması sonucunda egzoz sistemini takip eden gazlar, egzozun son kısmından çıkış gerçekleştirir. Motorun yanması esnasında motora yakıtın dışında su veya yağ gibi maddelerin karışması ve bunlarında yanmada etkide bulunması aracın egzozunda farklı renklerde dumanların çıkmasına yol açar.

Egzozun Alev Atması Neden Olur?

Egzoz neden alev atar sorusuna gelinirse motor yakıtının çok iyi bir biçimde dışarıya hiç yanmamış yakıt vermesi durumunda ortaya çıkar. Hatta aracın gaz ayağına basılması durumunda daha da fazla oranda egzozdan dışarıya alev çıkar.

Egzozdan Beyaz Duman Çıkması

Araçların egzozundan beyaz duman çıkması durumuyla son zamanlarda çok daha sık karşılaşılıyor. Egzoz neden beyaz duman atar sorusu için en genel neden olarak silindir kapak contasında yanma gerçekleşmiştir. Silindir kapak contasının yanık olduğu anlamak için aracın sürekli su eksiltiyor olması gerekir.

Egzozdan Su Damlaması

Silindir kapak contasındaki herhangi bir yanma vb. arıza durumunda da egzozdan su atışı gerçekleşir. Egzoz neden su atar sorusu için bir diğer yanıt ise yağ kapağının altında aşırı köpürme oluştuysa silindir contası bitmiş olabilir.

Egzozdan Mavi Dumanın Çıkışı Neden Olur?

Egzozdan çıkan mavi renklerde bir duman çıkışı oluştuğunda motorda aşınmalar sonucu meydana gelebilen ya da bir takım yağ sızması sonucunda bir takım gazların yanmaya karışmasının göstergesidir. Egzoz neden mavi duman atar sorusu bu yanıtlarla karşı karşıya olunması halinde aracın biraz çalıştırıp, kullanarak ısıtılmasından sonra yeniden kontrol yapılmalıdır.

Kaynak: AIG internet sitesi

saner can tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Lpg li araçlarımda çok sık egzoz sisteminde arızalar oluyordu. Ya susturucusu değişiyor ya borusu falan çürüyordu. Dikkat ettim de dizel araçlarımın hiç birisinde egzoz arızasına rastlamadım veya değişimi yapmadım. 4 yıl kullandığım da oldu. Dizel araçlarda su buharı atmadığından veya az attığından çürüme olmuyor olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Çeşitleri:

1-Beyaz ve Kokusuz Duman

2-Beyaz ve Kokulu Duman

3-Mavi-Beyaz Duman

4-Siyah Duman

 

1- Beyaz ve Kokusuz Duman;

Kış aylarında normaldir. Nefesiniz gibi düşünün sıcak nefes-soğuk hava misali.

Sağlıklı bir yanma sonucu sağlam bir egzoz sisteminden geçen gazlar kokusuz bir şekilde egzozdan atılır. Yazın duman çıkarmaz ve su damlatır. Sağlıklı bir sistemdir bu. 

Ancak üst kapak contası işlevini yitirmiş araçlarda da durum aynıdır. Tek fark antifiriz eksiltmesidir. 

 

2- Beyaz ve Kokulu Duman;

Kışın duman çıkıyor, Yazın duman çıkmıyor ancak koku varsa egzoz borularında, manifoltta bir yerde ya çatlak vardır ya da egzoz sisteminde değişmesi gereken işlevini yitirmiş bir eleman vardır. Ör: Katalizör, Oksijen sensörü gibi. Emisyon lambası yanar zaten. Ancak uyumsuz ve sağlam çalışan orijinal olmayan ve orijinal değerleri veremeyen oksijen sensörü de buna sebep olabilir. Lambda Sensörüdür bu. Lambda = Hava + Yakıt karışım oranını ayarlatan sensör. Zaten hava yakıt karışımının sa sembolüdür Lambda. 

 

3-Mavi-Beyaz Duman;

Yağ yakan araç modelidir. Aracın kilometresi yüksekse silindir gömlekleri aşınmıştır rektefiye edilmesi gereklidir. Bu duman atmosfere doğru çıkarken 5-10 metre yok olmadan uçar. Yaz-Kış farketmez kokuludur ve atmosfere doğru uçtukça kaybolmayan dumandır. Rengi bembeyaz değildir.

Diğer bir sebebi orijinalinden daha ince yağ kullanılmasıdır. Piston segmanının kenarlarından geçen ve yanma odasına kadar ulaşan yağ yanma esnasında egzozdan kirli beyaz tarzında kokulu olarak çıkar. Motor her halükarda yağ eksiltme yapar zaten. Birinde eksiltme çok birinde azdır. 

 

4- Siyah Duman;

Verimsiz bir ateşleme sistemiyle alakalı duman rengidir.

Enjektörlerde sorun olması muhtemeldir.

Avans ayarı da sebep olabilir.

Kalitesiz yakıt da bu dumanı tetikleyen önemli bir etkendir.

Dizellerin çoğu ani hızlanmalarda siyah duman çıkarabilir.  Egr devre dışı durumda yani devirli kullanımda da bu duman çıkabilir.

Genel olarak kullandığınız mazotun Kükürt oranı yüksekse kötü de kokar. 

 

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.