Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

  • 0

Can Gerçeker

Soru

Merhabalar herkese,

Yılbaşından birkaç gün önce 2015 model 28000 km'de bir Focus SW satın aldım. Ekspertizi ve diğer kontrolleri gayet güzeldi. Eski sahibi Ankara'da Tan Oto'da yaptırmış bakımlarını hep. Oldukça temiz durumda ve zaten az kullanılmış bir araç. Ben de çok beğendim ve severek biniyorum. Uzun yıllar da kullanmayı düşünüyorum.

Kafama takılan birkaç husus var. Sizlerin tecrübe ve fikirlerinizin yardımı olabilir diye düşünüyorum:

 

1- Birkaç gün önce kaputu açtım öylesine bakmak için. Çok da anlıyor değilim motor işlerinden ancak basitçe bildiğim birkaç temel husus vardır. Neyse, fotoğraflardan da göreceğiniz üzere, kitapçığında Motor Soğutma Sıvısı olarak geçen antifrizin seviyesinin minimum çizgisinin belirgin şekilde altında olduğunu gördüm. Bu arada not: Motor soğuktu, araba en son önceki gün çalışmıştı. Şaşırdım açıkçası. Motor soğukken sıvının fazla olmaması gerektiğini az çok tahmin ediyordum, çünkü motor ısındıkça genleşip taşmasın diye boşluk bırakılmış olabilirdi. Ama motor soğukken minimumun gayet altında olması da normal mi diye kafam karıştı.

Sizce de normal mi?

Bir arkadaşıma anlattım bunu.O da arabalardan ve motorlardan çok iyi anlayan bir arkadaşıma sormuş, endişelenecek bir durum yokmuş, normalmiş,çok kafaya takarsam sadece yarım çay bardağı kaynamış soğumuş su koyacakmışım dedi.

De ,ben sizlere de bir sorayım dedim işte.

Arabayı 26 Aralık'ta Ankara'dan satın aldıktan sonra yaşadığım yere Samsun'a getirdim. Yani uzun yol yaptım. Gayet rahat ve konforlu bir yolculuktu. Motorda olağan dışı hiçbirşey, bir hararet vs. yaşamadım. Bu güne kadar da Samsun'da şu 25 günde de birşey olmadı.

Fakat küçük bir detay, belki önemlidir,bu arabam daha önce kullandığım arabalardan daha kısa sürede kaloriferi sıcak üfletebildiğini farkettim. Malum kış ayındayız ve bu durum iyi olmakla birlikte, antifirz seviyesini de görünce "acaba mı?" diye düşünmeye başlamıştım açıkcası.

 

O yüzden birgün bir de motoru 90 dereceye getirip baktım antifriz seviyesine. Yükselmişti. Minimum çizgisinin üzerine çıkmıştı. Onun fotoğrafını çekemedim ama. Ekteki fotoğrafta görünen haznenin üst katmanı ile alt katmanının buluştuğu yer hizasında gibiydi. Bir de, garip bir haznesi var aracın. üstte sağdaki çıkıntı bölümü anlayamadım. Orada da sıvı var üstelik...?

 

2- Benzer bir durum silecek suyu ekleme yerinin sağında, üzerinde direksiyon işareti olan sanırım direksiyon hidroliği haznesinde de var gibi. Orada sıvı seviyesi motor soğukken tam minimumda idi. Motor ısınmışken ise min-max arasında biryerlere çıkmıştı. Bunun da soğukken minimumda olması normal mi acaba?

 

Bir de bazı yerlerde bazı kullanıcılar 2015 Focusların direksiyonlarının elektrikli olduğunu gayet emin bir şekilde yazıyor. Oysa bunun, direksiyon hidrolik sıvısı olduğunu düşünüyorum. Direksiyonum hidrolik mi elektrikli mi, yoksa hidrolikle takviye mi edilmiş?

 

Bu konularda Forum üyelerinin görüşlerine ihtiyacım olduğunu belirtir, herkese saygılar sevgiler sunarum

IMG_0594.JPG

IMG_0595.JPG

IMG_0596.JPG

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu soruda 13 cevap bulunuyor

Önerilen Mesajlar

  • 0

Her şey normal, dert etmeyin.

Benzinli motorlarda kalorifer çabuk ısıtır, keyfini sürün.

Hayırlı olsun, güle güle kullanın.

7 saat önce, Can Gerçeker yazdı:

kitapçığında Motor Soğutma Sıvısı olarak geçen

Doğru ifade bu zaten, içinde donma noktasını düşürmek üzere eklenmiş 1:1 antifriz sıvısı da var.

  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Aracınız hayırlı uğurlu olsun. Düz zeminde bir ölçüm daha yapın araç yan duruyor. O zaman doğru değerlere ulaşabilirsiniz. Yine "min." seviyesinin altındaysa o zaman su ilavesi yapmalısınız. Direksiyon elektrikli şimdi yetkili serviste ustaya sordum. Kazasız sürüşler. 

Alper Sakallı tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Cem bey, ilginiz ve temenniniz için teşekkür ederim.

 

Alper bey, size de teşekkürler. Arabam düz bir zemindeydi. En azından fotoğraftaki sıvıyı öyle yana yatıracak bir eğimin olmadığına eminim. Bence hazne yamuk yerleştirilmiş. Ama ben yine de dediğiniz gibi başka düz bir yerde tekrar bakarım. 

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Bir de basınçtan biraz aşağıda kalmış olabilir, elinizi yakmadan kapağı gevşetip buharını aldığınızda da düzelebilir. Daha kolayı motor soğukken bakmak. Eksikse, yine kılavuzdakine uygun olarak biraz ekleme yapmanızda bir sakınca olacağını zannetmiyorum.

  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
21.01.2019 - 23:31 tarihinde, Can Gerçeker yazdı:

Cem bey, ilginiz ve temenniniz için teşekkür ederim.

 

Alper bey, size de teşekkürler. Arabam düz bir zemindeydi. En azından fotoğraftaki sıvıyı öyle yana yatıracak bir eğimin olmadığına eminim. Bence hazne yamuk yerleştirilmiş. Ama ben yine de dediğiniz gibi başka düz bir yerde tekrar bakarım. 

 

 

Can Bey, bir de konular arasında mevcuttu. Sarı genleşme kavanozu kapağına güncelleme gelmişti. Kapağın içi çıkıp kavanozda kalıyordu. Sizin kapak da sarı gibi görünüyor söyleyeyim dedim. 

  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Alper bey sağolun verdiğiniz bilgi için.

Kapağın güncellenmesi ile ilgili konuyu buldum yazılanları okudum.

Evet benimki de o sarı kapaktan. Bugüne kadar motor soğukken kapağı iki kere açtım çıkarttım ve sonra yerine taktım. Bir sorun olmadı.

Bugünlerde de az miktar antifiriz eklemesi yapmaya karar verdim. O yüzden yine çıkartacağım. Dikkatli ve nazikçe ama aynı zamanda da tabi ki güç kullanarak açacağım. Umarım kapak elimde kalmaz ?

Yıl sonuna doğru da yetkli serviste bakıma götürmeyi düşünüyorum. O zaman orada onlara söylerim bunu.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
1 saat önce, Halil Alkanoğulları yazdı:

memnun kalmassa burdayız ne diyim yorumu silim mi 

Şehri ve mesleği düzenleyin yeterli. Bu ikinci oluyor sanırım uyarmaya çalışıyorum. ? Kimse zorla sizi üye yapmıyor haliyle buranın kurallarına uymanız bekleniyor, kabul ettiğiniz üzere.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.