Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

TL Simgesi Belirlendi & Peki Ne Anlatıyor ? & Nasıl Yüklenir ?


Yakup Ç. A.

Önerilen Mesajlar

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL simgesinin ne ifade ettiğini açıkladı;

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, paranın simgesi belirlenerek TL’nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliğinin ön plana çıkartıldığını belirteler, "Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL’nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL’nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir" dedi.

Başçı, Başbakan'ın da katıldığı TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, TL ve yeni TL banknot ve madeni paraların 2009 yılı boyunca bir arada tedavülde kaldığını ve akabinde banknot ve madeni paraların 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle tedavülden sorunsuz bir şekilde kaldırıldığını hatırlattı.

Nereden yüklenir?

Neye benziyor ? Buna;

fft2mm940603.jpg

Mac'de nasıl yüklenir ? Böyle

screenshot20120301at320.png

DETAYLAR

Başçı, Merkez Bankası Kanunu ile bankanın hükümetle birlikte, TL’nin iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almakla görevlendirildiğini kaydederek, bu görev gereğince TL’na kazandırılan itibarı perçinlemek ve dünyada bilinirliğini artırmak amacıyla bir simgeye ihtiyaç duyulduğunu, TL’nı anlaşılabilir özgün, estetik elle yazımı kolay ve akılda kalıcı bir şekilde temsil edebilecek bir simge belirlemek üzere, TL Simge Yarışmasının düzenlendiğini kaydetti.

TL Simge Yarışması fikrinin ilk olarak bankanın 2011-2015 Stratejik Planında, TL’nın Türkiye’de ve dünyada tanıtılması amacıyla bir simge belirlemek olarak yer aldığını ifade eden Başçı, şartları belirlendikten sonra yarışma açılacağının 8 Eylül 2011 tarihinde kamuoyuna duyurulduğunu anlattı.

-"Yarışmaya yoğun ilgi"-

Başçı, yarışmaya vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, yarışma takvimi içerisinde bankaya toplam 8 bin 362 adet başvuru yapıldığını söyledi. Yarışma süreci içinde birçok kez toplanan değerlendirme jürisinin çalışmaları sonucunda, finale kalan 7 tasarımın banka yönetimine sunulduğunu anlatan Başçı, şöyle devam etti:

"Bankamız yönetimi titiz bir değerlendirme süreci sonucunda, bu 7 tasarım içinden birincilik ödülüne layık görülen eser ile teşvik ödülüne layık görülen 3 çalışmayı belirlemiştir. Birincilik ödülüne layık görülen tasarım Tülay Lale’ye, teşvik ödülüne layık görülen tasarımlar ise Hamdi Akgözlü, özlem özkal ve Hüseyin Artuk’a aittir. ödül kazanan tasarım sahipleri nisan ayında yapılacak olan Banka genel kuruluna davet edilecek, sertifikaları kendilerine takdim edilecektir."

-"Geometrik açıdan estetik bir temele oturtuldu"-

Başçı, yarışma ilan edilirken, TL Simge Yarışması şartnamesinin ilgili hükmü ile birincilik ödülüne layık görülen tasarım üzerinde değişiklik yapma hakkının saklı tutulduğunu kaydederek, bu çerçevede, banka yönetiminin önerileri doğrultusunda birinci seçilen tasarımın banka grafikerlerinin çalışmaları ile geometrik açıdan estetik bir temele oturtulduğunu bildirdi.

Kişisel bilgisayarlardaki ve akıllı mobil cihazlardaki farklı işletim sistemlerinde simgenin yaygın ve güvenli bir şekilde uygulanabilmesine ilişkin

çalışmaların ilave zaman gerektirmesi nedeniyle TL simgesinin tanıtıldığı toplantının tarihinin bir hafta ileriye taşınmasına neden olduğunu belirten Başçı, bankamız yönetimi tarafından kabul edilen ilkeler doğrultusunda paranın simgesi belirlenirken, TL’nin ve Türk ekonomisinin 2 belirgin özelliği ön plana çıkartıldığını bildirdi. Başçı, "Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL’nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktadır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL’nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir" dedi.

-Sinevizyonda TL’nin yeni simgesi gösterildi-

Bu arada, Başçı’nın konuşması sırasında, yarışmada finale kalan tasarımlar ile dünyada belli başlı para birimleri için kullanılan simgeler ve TL için belirlenen simge sinevizyonda gösterildi.

- Altın oran ile uyumlu-

Doğada göze hoş görülenen nesnelerin altın oran ile uyumlu olduğuna dikkati çeken Başçı, elma çekirdeklerinin elma içinde yerleşim şeklinden deniz kabuğunun spiral şekline, insan vücudundan Türk bayrağındaki yıldıza kadar, pek çok estetik görüntünün altın oranla uyumlu olduğunu dile getirdi. Tarihte bir çok sanatçı ve mimarın da göze hoş gelen eserlerini altın oran oluşturarak yaptığını anlatan Başçı, " Türk Lirası simgemizin T harfinin paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının, yine aynı şekilde söz konusu çizgilerin sağ ve sol tarafında kalan kısımlarının birbirine oranı altın oranla uyumludur" dedi.

Simgenin şeklinin geometrik açıdan estetik bir temele oturtularak herkes tarafından kolayca çizilmesi ve vatandaşlar tarafından benimsenerek kullanımının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını kaydeden Başçı, bu amaç doğrultusunda yıl boyunca simgenin tanıtılmasına yönelik yoğun bir kampanya yürütüleceğini söyledi.

-Pratik iş hayatında kullanımına yönelik adımlar atılacak

Türk Lirası simgesinin gündelik hayatın doğal akışı içerisinde yer edinebilmesi için, çeşitli alanlarda çok yönlü çaba gösterilmesi gerektiğinin

bilincinde olduklarını kaydeden Başçı, öncelikle bilişim dünyasından başlayarak simgenin pratik iş hayatında kullanımına yönelik adımların atılacağını kaydetti.

Başçı, "Bu bağlamda dünya çapında standart olarak kullanılan karakter kodu tablolarında simgemizin de yer almasını sağlayacağız. Halen

vatandaşlarımızca, kurum ve kuruluşlarımızca kullanılmakta olan bilgisayarları, yazıcıları, mobil cihazları, yazar kasaları ve benzeri donanımları üreten firmalar ile ve yine bu donanımlarla birlikte çalışan işletim sistemlerinin, ofis yazılımlarını ve diğer temel yazılımları üreten firmalar ürünlerinde güncelleme yapmak suretiyle Türk Lirası simgemizin kısa yolla yazılmasını ve işlenmesini sağlayabilecektir" diye konuştu.

Merkez Barkası olarak simgenin tanınması, pratik hayatta hızla yer edinmesi ve yaygınlaşması yolunda ilk adımı atarak örnek bir yazı tipini alıp simgelerini eklemek suretiyle güncellediklerini belirten Başçı, banka tarafından hazırlanan CD’lerde veya bankanın internet sayfasında yer alan program indirildiğinde bilgisayarların simgeyi işleme yeteneğine kavuşacağını söyledi.

Başçı, "Yaygın kullanılan bilgisayar sistemlerinde, avronun simgesi için ’Alt Gr ve E’ tuşlarının kullanılmasında, Amerikan Dolarının simgesi için ’Alt Gr ve 4’ tuşlarının kullanılmasında olduğu gibi, benzer şekilde sizlere sunduğumuz programda Türk Liramızın simgesi için "Alt Gr ve T" tuşları kullanılmaktadır" dedi.

Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayar için de simgenin görüntülenebileceği bir bağlantı bulunduğunu kaydeden Başçı, vatandaşların Türk Lirası simgesiyle ilgili yazı tipi ve programlar için Merkez Bankasının internet sayfasından yararlanmalarını, bunun dışındaki kaynaklardan alınan benzer içerilikli sertifikasız yazılımları kullanmamalarını vurguladı.

-TL’nin itibarı artarak sürüyor

Paraya kazandırılan itibarın sonucunda son yıllarda uluslararası piyasalarda TL’nin kullanımının artarak sürdüğünü kaydeden Erdem Başçı, şöyle

konuştu:

"Küresel piyasalarda değişik para birimlerinin kullanılmasına ilişkin olarak Uluslararası ödemeler Bankasının yaptığı anket sonucuna göre 2010 yılında

TL’nin kullanımı 2007 yılına göre 3 kattan fazla artmıştır. Bunun yanında Türk Lirası yabancı yatırımcılar nezdinde bir yatırım aracı olarak da işlem

görmektedir. Türkiye piyasası kapalı olduğu zamanlarda dahi Türk Lirası pozisyonu olan yabancı kurumlar, yurtdışı kurumlarda kendi aralarında Türk Lirası cinsinden işlemler gerçekleştirebilmektedirler.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Finalistler..

120301tlyenisimge300w.jpg

favorim sol alt köşedeki büyük t ve küçük l den oluşan akilda daha kalici olan bir semboldü..neyse hayirlisi olsun..

YkP CgTy tarafından düzenlendi
Tamamen büyük harf yazım hatası giderilmiştir, lütfen dikkat edelim
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Finalistler..

120301tlyenisimge300w.jpg

favorim sol alt köşedeki büyük t ve küçük l den oluşan akilda daha kalici olan bir semboldü..neyse hayirlisi olsun..

Finalistleri görünce neden bunu seçtiklerini anladım.

Diğerleri de pek hoş değil. Ben daha cafcaflı birşey bekliyordum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben bunların hiçbirini beğenmedim :D Neden Tve L harfleri olmak zorunda ki ? Bu paranın Türk parası olduğunu ve isminin Lira olduğunu bilmeyen mi var ? Zaten üstünde yazıyor "20 türk lirası" diye.

Bence Ay yıldız'ı anımsatan bir simge olmalıydı.

Yok yükselen istikrarmışta yok bilmemneymiş. Geçsinler bu ayakları. Limanlara aylardır doğru düzgün gemi uğramıyor Ne ekonomisi ne istikrarı ya.. çok fena patlicaz çokkk. Herkez anlayacak birgün ama iş işten geçmiş olacak.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Finalistler..

120301tlyenisimge300w.jpg

favorim sol alt köşedeki büyük t ve küçük l den oluşan akilda daha kalici olan bir semboldü..neyse hayirlisi olsun..

Bencede sağ üstteki çok güzel T L harfleri daha güzel birleşmiş orda. Peki artık yeni üretilen klavyelerde € $ olduğu gibi bizim simgedemi olucak?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ya ne gerek var bunlara. Eskiden TL yazıyorduk şimdi resim yeteneğimizde gelişecek. :D Sonuçta bir simge. Niye bu kadar dikkat çekiyor yok Ermenistan yok felan fesman. Diğer büyük para birimlerinden alta kalınmasın diye yapılmış ne gerek var ki bu kadar konuşmaya. :) Ben beğendim diyemem; ama alışılır. ^_^

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ya ne gerek var bunlara. Eskiden TL yazıyorduk şimdi resim yeteneğimizde gelişecek. ;) Sonuçta bir simge. Niye bu kadar dikkat çekiyor yok Ermenistan yok felan fesman. Diğer büyük para birimlerinden alta kalınmasın diye yapılmış ne gerek var ki bu kadar konuşmaya. :D Ben beğendim diyemem; ama alışılır. :)

Sen bi amerikan dolarını ingiliz sterlinini veya euroyu bir televizyon programında (yada dünyanın haberdar olacağı şekilde) ortadan 2 ye yırtsana bi bak bakalım ne oluyor ?

Para ve ikon diyip geçme. O paranın üzerinde Atamızın resmi memleketimizin bayrağı var. Ermenistan simgesini yanlayıp düzleyip saçma sapan bahanelerle bide ekonomi reklamı yaparak koyuyorsun. Bir taşla 2 kuş vurmaya çalışıyorsun hemde.

Bu simge hiç hoşuma gitmedi ^_^

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.