Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Ayarlanamayan 'Xenon Far'A Tüv Yok


Mert Erçetin

Önerilen Mesajlar

Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmayan ''xenon far''lara sahip araçların ''ağır kusurlu'' kabul edileceği ve muayeneden geçemeyeceği bildirildi.

TüVTURK İş Geliştirme ve İletişim Direktörü Koray özcan, yaptığı açıklamada, xenon (gaz deşarjlı) farların daha iyi görebilmek için gün ışığına yakın bir ışık veren aydınlatma sistemi olduğunu söyledi.

Bazı araçların, fabrika çıkışından itibaren bu tür farlara sahip olduğunu anlatan özcan, bu araçlarda far yükseklik ayarlayıcısı olduğu için muayenede herhangi bir sorunla karşılaşılmayacağını ifade etti.

Fabrika çıkışlı xenon farlara sahip araçlarda, hareket halindeki sallantıya ya da yüke göre karşı yönden gelen sürücülerin rahatsız olmaması için otomatik çalışan far yükseklik ayarlayıcısının bulunduğunu anlatan özcan, şöyle konuştu:

''Yükseklik ayarlayıcısı sayesinde araç aşağı yukarı salındıkça ya da yük nedeniyle arka aksının aşağı, ön aksının yukarı doğru yönlenmesi durumunda ışığın devamlı aşağıda tutulması sağlanır. Ancak orijinal olmayan ve daha sonra yedek parça şeklinde alınarak monte edilen xenon farkların takıldığı araçlardaotomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmamaktadır. Bu durum, karşı yönden gelen sürücülerin görüşünü engellediği için tehlike oluşturuyor.

Araçların niteliklerinin tespit ve kontrol edilerek trafikte kullanımının uygun olup olmadığına bakılan TüVTURK Araç Muayene İstasyonlarında bu durum, 15 Ocaktarihine kadar hafif kusur olarak muayene raporuna yansımaktaydı. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından trafik güvenliğiaçısında tehlike yaratması nedeniyle gerekli değişiklik yapıldı. Otomatik far yükseklik ayarlayıcısı bulunmayan xenon farlara sahip araçlar ağır kusurlu olarak değerlendirilerek artık muayeneden geçemeyecektir.''

özcan, araçlarında otomatik far yükseklik ayarlayıcısı olmayan sürücülerin sıkıntı yaşamamak için muayene istasyonlarına gelmeden önce gerekli önlemleri almasını istediklerini kaydetti.

-alıntıdır-

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sapla saman birbirine karışmış.

1. Çakma xenonların, yani merceksiz halojen reflektörüne monte edilen ampullerin yasaklanması lazım

2. Xenon veya halojen veya mum ışığı fark etmez, hepsinin ayarlanabilir olması lazım. Xenon kasisten geÇerken göz alıyor da halojen almıyor mu? Yani otomatik ayar olması gerekmez ayarlanabilir olması yeter. Arka koltuğa 4 kişi adan ve farını ayarlamayan adam hiÇ mi sorun yaratmıyor da Xenon'a yükleniyoruz?

3. Orijinal far dışında far takılacaksa mesela Almanya'daki gibi yan sanayi ürünü üreten firmalar TUVTürk uyumluluk belgesi iÇin baş vurmalı ve bunu alanların montajı serbest bırakılmalı

4. Ayardan daha ciddi güvenlik sorunu ışığın özelliği nedeniyle kirli camların arkasında ciddi performans kaybına uğraması, yani far yıkama da standart olmalı

5. Muayeneden geÇen adam ertesi gün gene Çakma xenonla gezerse ne olacak, yol kontrolları da mutlaka bu sürece eklenmeli.

Hani komplo teorisyeni olsam otomobil üreticilerinin xenonlu model satışı artsın diye yapılmış diyeceğim...

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Far yıkama otomatikman xenon ile geliyor...

Otomatikman sonradan yarım eklemelerin tümü kaldırılmış oluyor ...

Yani yapılacaksa fabrikasyonun aynısı olmalı ki o da sorun teşkil etmez ???

Yeni cezalarda çakma LED ve xenon'a müdahale edilmişmiydi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yasaklasın adam gitmeden ampulü sanayiden bir tanıdık ustada değiştirecek iş bitince eski haline devam benim tanıdığım kaç tane abi var sanayide arabayı toparlıyor sonra muayeneden geçiyor eski parçalarını takıyor bidaha gerisin geri devam buda öyle olucak önlemi bence emniyet almalı bu tip aydınlatmayı kullananları emniyet denetlerse kökten kalkmasa çekinip söktüren olacaktır en azından sayıda bir azalma olur...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim için farketmez. Bende xenon yok :D

Milletin xenonundan önce takacak o kadar çok şey var ki :D Xenona ağır kusur vermeleri benim komiğime gidiyor :) Dediğim gibi zaten sıkıntı değil :) Eskkisinden farkı yok :P Arabanın 4 tekeri tavanında olsa yine o tüvtürkten geçer sıkıntı değil :

O linke yazdıklarını okumadan siliyorlar emin ol :D

Sen belki faydalı bişey yazmış olabilirsin ancak boş şey yazan o kadar çok insan varki adamlarda haklı :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yeni cezalarda çakma LED ve xenon'a müdahale edilmişmiydi?

Şöyle bir madde var ama tam kapsayıcı/açıklayıcı değil:

Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmayan sürücülere 319 lira, geceleri, yerleşim birimleri dışında karayollarındaki karşılaşmalarda, bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar ve yerleşim birimleri içinde, gündüzleri ise görüşü azaltan sisli ve yağışlı havalarda yakını gösteren ışıkların yakılmaması durumunda sürücülere 154 lira ceza yazılacak.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu maddeden ceza yazamaz. Modifiye edilmiş ancak projesi çizdirilip işletilmemiş araç ile trafiğe çıkmaktan cezayı yazar, hatta isterse aracı bağlar, fenni muayeneye gönderir vs vs vs.. Maksat ceza yazmak oldumu 10 tane bile madde bulurum ben size..

Bence olumlu bir adım. Ama bir işe yaramayacak. Adamlar koca egzostu söktürüp TUV e girdikten sonra tekrar geri takarken xenon falan zor iş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.