Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

2.5 Focus Özel Gündüz Farı Ve Mercek Modifiyesi.


Önerilen Mesajlar

2.5 focus farı mercek değişimi için işe başlandı ve ben aklımdaki gündüz farı tarzındaki çalışma için fırsatı bulunca işlemlere koyuldum.Sıkıntılarımdan dolayı işi uzunca süre yapamadım son haftalarda işlemleri daha temiz bir sakinlik ile bitirdim.Farın orjinal mercekleri ampullerin tam oturtulamamasından dolayı iç reflektör kısımları erimiş vaziyette idi içi son derece kirli idi sıkı bir tamirden geçmiş ama berbat şekilde satışa sunulmuş bir far.Dıştan temiz görünüyor olması yanıltmış.

Mercekler değişti.İşe el atmışken bende projem için onay aldıktan sonra işleri kısa süre bitirmiştim ama özelimden dolayı askıya alınca ve daha güzel montaj fikirlerinide geliştirince sonuç oldukca tatmin edici şekilde noktalandı.Her bir farda galiba en az 132 led kullandım.Smd 3528 serisi gün ışıgı ledleri 4 erli seri ve toplamda hepsi paralel şekilde baglantı yapılarak en az 11.60 volt olacak şekilde direnç kullanarak gerçekten iyi bir sonuç aldım.Ledleri son limitlerinde zorlamamak için voltajı bu şekilde ayarladım ışık şiddeti açısından çok bariz fark yoktu.Ledleri dizmek oldukca zor oldu her bir far için acele etmeden yönleri şaşırmamak için ledleri dizmeye 4 er gün uğraştım ama değdi.Yinede arada yön hataları olmuş .Ledleri düzgün yerleştirebilmeye çok özen gösterdim ama yinede biraz hatalar mevcut buda yakından bakınca görünüyor.Ledlerin sarı görünümlü olması beni tereddütte bıraktı ama sanırım çokta çirkin durmadı diyebilirim.İlk testlerimde odanın camına dogru koyarak ev dışından en az 60 metre mesafeden gözlemlediğimde işte oldu dedim oldukca rahat görülebiliyordu.Far içine toplandıgında sonuç dahada iyi olacagı kesindi ve öylede oldu.

Aslında ilk düşüncem smd5050 led kullanmaktı sonra kendimi aşırı zorlayacagım hissine kapıldım ve bu ledleri kullandım.Smd5050 olsa idi gerçekten iyi olabilirdi ama son derece fazla ışık olacagınıda bu iş bitince anladım çakma xenon ışıgı yansımasından daha beter olacaktı.

İşte resimlerle detaylar.umarım sizlerde begenirsiniz.

Orjinal mercek ve tas.Mercek bi-xenon sınıfından ama ışık toplaması berbat hiç hoşuma gitmedi.Mercek yerine 3 adet vida ile tuturulmuştu ve vidalar araya yay konularak sabitlenmeye çalışılmış buda mercegin sarsıntı yapmasına sebebiyet verecek bir montaj hatası bence ve dudydugum mercek titriyor şikayetleride bence bu sabitleme işlemi ile alakalı.Bu mercegin ölçüsüde küçüktü.

2.jpg

1.jpg

Kullandıgım Bi-xenon mercek.

3.jpg

Sabitleme için deliklerini genişlettim.Kullandıgım vidalar ise orjinal vidaların üzerine ara bir somun kullanılarak yükseltmekle çözümü buldum ve gayet güzel bir sonuç aldım.Mercek ayarından sonrada kırmızı silikon ilede işlemi daha iyi hale getirdim.Vidaları ve mercegi tasın iç kısımlarına silikondan köprüler yaparak ve aralarınıda doldurarak hallettim.Fakat bu şekilde resim çekmedim ama çekecegim.Yükseklik motoru taktım onun testi yapılacak ve far kapatılacak.Bu esnada umarım unutmam.

4.jpg

5.jpg

Tasın orjinal mercek boyutunun dar olması nedeniyle yeni takılacak mercek için genişletme işleminden sonra gayet uzun bir düzleme zımparı sonrası iyi olduguna kanaat getirdikten sonra boyama için hazırdı.

21.jpg

20.jpg

6.jpg

İlk başta desenli kısımları krom renkte kalmasını düşünmüştüm ama desen çok çirkin geldi gözüme ve zımparalayı verdim komple siyah olsun dedim.

7.jpg

Led projem için far çerçevesinin gerekli bölümlerini kestim.Düz olması için epey uğraştım fenada olmadı.Tırtıklı yerleri biraz daha pürüssüz hale getirdim ve ledlerden sonra oldukca belirsiz hale geldi.Ledler istediğim gibi yerine oturdu.

8.jpg

9.jpg

27.jpg

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ledlerin birleşmiş halleri.

10.jpg

Monteli hali.

11.jpg

12.jpg

İlk bitmiş haliyle testler.Ledler çizgi halinde ışık hüzmesi olarak işlevini yapıyor.Tane tane gözrünmüyor çok yakın çekimdede gayet iyi görünüyor.

15.jpg

14.jpg

13.jpg

17.jpg

18.jpg

Son görünüş hali böyle.

16.jpg

Bu şekilde yaklaşık 30 metre mesafeden tırt telefonumla bu görüntüyü alabildim resimde işaretledim ve resimdeki görüntüden daha net görünüyor.

19.jpg

Farları toparlama aşaması.Yine silikon temizliği vardı.Çok fena halde kalın silikon vardı oldukca çok kullanılmış.Bu arada daha far camı falan temizlenmedi kirli haliyle duruyor farı kapatmadan cam iyice temizlenecek.

25.jpg

Cam yerine oturunca ledler çokta göze batmıyor bence fena olmadı sizce?

24.jpg

Karanlık bir pozda ledlerin görünüşü.Resimden daha düzgün görünüyor.

23.jpg

22.jpg

Yaklaşık en az 10 metre geriden.Bu resim saat 15 sularında çekildi

26.jpg

Araç üzerinde en kısa sürede resimleyeceğim.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bugün araç üzerinde test edildi.Far yükseklik motoru denendi ve yapay gündüz farımızda denendi.Far çizgisi kontrol edildi çok şükür sıkıntı çıkmadı bu şekilde farlar kapatılacak.Araçta park ampulüne gelen voltaj 13.40 çıktı ve aküye ise 14 volt sabit geliyor.Test için parklara baglamıştım haliyle ışık biraz düşük.Tam montajda kontak açık halde iken voltaj alınacagı için 14 volta göre ayarlayacagım.Durumu resimler anlatıyor.

Mesafe yaklaşık 15,20 metre arası.

28.jpg

30.jpg

29.jpg

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Bugün araç üzerinde test edildi.Far yükseklik motoru denendi ve yapay gündüz farımızda denendi.Far çizgisi kontrol edildi çok şükür sıkıntı çıkmadı bu şekilde farlar kapatılacak.Araçta park ampulüne gelen voltaj 13.40 çıktı ve aküye ise 14 volt sabit geliyor.Test için parklara baglamıştım haliyle ışık biraz düşük.Tam montajda kontak açık halde iken voltaj alınacagı için 14 volta göre ayarlayacagım.Durumu resimler anlatıyor.

Mesafe yaklaşık 15,20 metre arası.

28.jpg

30.jpg

29.jpg

Ellerine saglik Oktay abi uzaktan bir Opel havası var sanki :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Teşekkür ederim.Bu çizgide gündüz farı sanırım sadece opeller de var.Far içi çerçevenin iç dizayn şeklindede bu tip bir çizgi olunca sonuçta aynı tipte bir çalışma çıkıyor.Bir arkadaşım insignia gündüz farını bu model farın içine güzel bir çalışma ile yerleştirdi.Bence yakışıyor. :yeah:

Oktay Toker tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.