Skip to content
Uygulamada görüntüle

Daha iyi bir gezinme deneyimi. Daha fazla bilgi edinin..

Focus Club Tr | Otomobil Severlerin Adresi

Ana ekranınızda tam ekran olarak çalışan; anlık bildirimler, bildirim rozetleri ve daha fazlasını sunan bir uygulama.

Bu uygulamayı iOS ve iPadOS’e yüklemek için
  1. Safari'deki paylaş simgesine dokunun
  2. Menüyü aşağı kaydırın ve Ana Ekrana Ekle seçeneğine dokunun.
  3. Sağ üst köşedeki Ekle’ye dokunun.
Bu uygulamayı Android’e yüklemek için
  1. Sağ üst köşedeki üç nokta menüsüne (⋮) dokunun.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Yükle seçeneğine dokunarak onaylayın.
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız

Hoş Geldiniz!

Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Focus 3 Dizel - Soğuk Hava - Gaz Sorunu

Featured Replies

Yanıtlama zamanı:

Benim bu sorunun sebebi hakkındaki düşümcem 850-1100 devir arasında birden fazla sistemin gazı ayarlamaya çalışması. Söyleki; araçta soğuk havada motoru daha yüksek rolanti devrinde çalıştıran bir kontrol yazılımı var. Bu yazılım muhtemelen havanın soğukluğuna göre rölanti devrini ayarlıyor. Fakat biz gaza bastığımız zaman yazılım birden devreden çıkıyor. Birden devreden çıktığında ise motor devri çok düşüyor (bizim ayağımızla verdiğimiz gaz devri sabit tutmaya yetmiyor) ve devir düşünce sistem tekrar devreye giriyor. Devreye girince devir yükseliyor. Devir yükselince tekrar devreden çıkıyor. Bu işlem böyle sonsuza kadar devam ediyor. Bizde bunu devirde dalgalanma olarak görüyoruz. normalde bu devreden çıkışın fuzzy logic tarzı bir kontrolorle daha kademeli olması lazım.

Bir yazılımcı olarak dediginiz çözüm bana gayet mantıklı geldi. Yukarıda anlattığım "bizim ayağımızla verdiğimiz gazın devri sabit tutmaya yetmemesini" engellemek için, ayakla verilen minumum gaz değerini yükseltmişler. Böylece devir direk 1100 e çıkıyor. Ama bence bu biraz yama bir çözüm olmuş. Doğrusu soğuk havada gaz veren yazılımın, devir yükseldikçe kendini yavaş yavaş devreden çıkarması. Böylece aracı 850-1100 arası devirde de sabit tutabiliriz. Muhtemelen Fordda da bu yönde bir çalışma vardır. Adamlar simdilik sadece 1 parametre degisimi (minimum gaz degeri) ile sorunu hızlıca çözmüşlerdir. Ama paralelde dediğim gibi bir çözüme yöneleceklerdir.

Tabi bunlar benim kendi görüşlerim. Gerçek nedir %100 bilemeyiz :)

Tolga hocam bu arada gidiş dönüşte farklı yakması biraz rakımla alakalı bence. Biz istanbul ankara arası gidiş dönüşlerde 0.5-0.6 lt fark görüyoruz (aynı araç aynı kullanım aynı yükle). Bunun nedeni yükseklik gibi geliyor bana.

Merhaba,

Düşünceniz(teoriniz) yanlış analamadı isem, soğuk hava rölanti devri ile, sıcak hava rölanti devri arasındaki farklılık üzerine kurulu.Eğer böyle ise, pek tutarlı değil zira;

Ben aracımı 17 şubatta aldım (gece ısı -4 civarındayken de, keza gündüz -1, 0 +1, +2 santigrat derecedeyken de) motorun ilk çalışmasında da ve daha sonrasında (hararet normal iken) bu anlatılan sorun vardı.

Şu sıralar, gündüz motor ilk çalışmasında ortam ısısı +25 iken ve daha sonrasında (hararet göstergesi normal iken) de aynı sorun yaşanıyor.

Mesele dış ısı ve ilk çalıştırma rölanti devri olsa idi; Türkiye için üretilen bu aracın + 25 derecede ve hatta bir süre sonra(mesela 50-60km sonra) bile bu hatayı vermemesi gerekirdi diye düşünüyorum. Bu durum sebebi araçlardan kaldırılan Start - Stop olabilirmi? Kimbilir!

Ama şunu net biliyorum: Aracım ister kışın, ister baharda, gerek ilk çalıştırmada ve gerekse bir süre sonra(hararet normal iken) denendiğinde,

A)araç vitesi boşta el freni çekili : araç devir hızı 750 iken gaz pedalına biraz bastığınızda motor sesi ve motor devir göstergesi sabittir. Yani gaz pedalına boştan yere bastık, zira aracın gaz pedalına basılmasını algılamadı.(bu arada servis yetkilisinin bilgisayar ölçümüne göre pedal bunu algıladı)

yada

B)araç düz yolda 1. viteste(yada 2 viteste) rölantide(araç kalkış yapmış ama gaz pedalına ve debriyaja basılı değil) iken devir göstergesi 900'dür ve biraz daha hızlı gitmek istediğimiz için gaz pedalına biraz bastığımızda(aslında amaçlanan 900 devir yerine, kademeli olarak (950 devir ve 1000 devir ....) deviri yani hızı kademeli arttırmak istediğimizde, araç yine gaz pedalına basma eylemimiz algılamaz. Nereye kadar algılamaz? 1100 veya 1150 devire kadar sonrasında ise, birden alglılar ve bu kezde tahminimden fazla hızla gitmeye başlayarak aniden ileri atılır, bu durumda biz ayağımızı gazdan çekersek geri yığılır çekmezsek(önde araç yoksa) hızla ilerler.

Lafın özü; bu aracın sorunu fiiliyatta, gaz pedalına yapılan basıncın ilk kısmını(bir kısmını) algılamamasıdır.Pedalda boşluk vardır. Eski araçlar olsa gaz telininin ayarı yapılır boşluk alınır, ama yeni sistemde de böyle saç baş yolunur, sinir olunur.(hoş bende saç da yok :D )

Olay soğuk sıcak olmasa gerek de, 60.000TL verilen bir aracın kalkış hatası benim için önemli.

Bir ara aracımı nasıl aldığımı, ne meşakkatli olduğunu ve 2011 model kasım aralık ayı Türkiye'ye plus opsiyonlu gelmiş olması gereken ama gelmeyen araçların motor şase numaralarını da vereyim de 2. elde araç alacak arkadaşlara yazık olmasın.

Katkısı olan tüm arkadaşlarıma selamlarımla.

• Yanıt 115
  • Görüntüleme 31,5k
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• kerem teymuri
    kerem teymuri

iyi günler bende aranıza katıldım...2 ay önce focus 3 tit+oto park. aldım...aldığım gün terst aracında ve benim arabamda 1.vitesten sonra 2.viteste hızlanırken titreme vardı...izmir çetaş yetkili serv

• Ali Türkali
    Ali Türkali

Arkadaşlar, tanışma kısmına girmeyi denemekle birlikte, nedense explorer'da ford club açılmıyor hata veriyor, bu sebeple tanışma kısmını daha sonraya ertelemek durumunda kaldım.Af ola. Aracım 201

• Benim bu sorunun sebebi hakkındaki düşümcem 850-1100 devir arasında birden fazla sistemin gazı ayarlamaya çalışması. Söyleki; araçta soğuk havada motoru daha yüksek rolanti devrinde çalıştıran bir kon

Yanıtlama zamanı:

Sorun havanın soğuk olması değil motorun soguk olması hararet normale gelince yok denecek kadar azalıyordu problem Tabi şimdi yok

Yanıtlama zamanı:
  • Yazar

Ali Bey belkide sizin aracınızda baska bir sorun olabilir. Çünkü havalar ısındığından beri benim araçta bu sorunu pek yaşamıyorum. Daha doğrusu kış aylarındaki gibi hafif gaz verince aracta sert silkelemeler görmüyorum. Belkide benim ayağım alıstı ve dikkat etmeden kalkışta debriyaj suresini uzatıyorum. Bugun biraz daha bu konuya dikkat eder, izlenimlerimi yazarım.

Ama şu konuda size katılıyorum. 60 bin lira verip aldığınız araçta normalde bunların olmaması gerekir. Bu sorun hala yeni focusun daha tam oturmadığını gösteriyor bence. Ama diger yandan da fordun bu problemleri çözeceğine ve zamanla aracı daha sorunsuz hale getirecegine inanıyorum.

Yanıtlama zamanı:
  • Yazar

Merhaba,

Düşünceniz(teoriniz) yanlış analamadı isem, soğuk hava rölanti devri ile, sıcak hava rölanti devri arasındaki farklılık üzerine kurulu.Eğer böyle ise, pek tutarlı değil zira;

Ben aracımı 17 şubatta aldım (gece ısı -4 civarındayken de, keza gündüz -1, 0 +1, +2 santigrat derecedeyken de) motorun ilk çalışmasında da ve daha sonrasında (hararet normal iken) bu anlatılan sorun vardı.

Şu sıralar, gündüz motor ilk çalışmasında ortam ısısı +25 iken ve daha sonrasında (hararet göstergesi normal iken) de aynı sorun yaşanıyor.

Mesele dış ısı ve ilk çalıştırma rölanti devri olsa idi; Türkiye için üretilen bu aracın + 25 derecede ve hatta bir süre sonra(mesela 50-60km sonra) bile bu hatayı vermemesi gerekirdi diye düşünüyorum. Bu durum sebebi araçlardan kaldırılan Start - Stop olabilirmi? Kimbilir!

Ama şunu net biliyorum: Aracım ister kışın, ister baharda, gerek ilk çalıştırmada ve gerekse bir süre sonra(hararet normal iken) denendiğinde,

A)araç vitesi boşta el freni çekili : araç devir hızı 750 iken gaz pedalına biraz bastığınızda motor sesi ve motor devir göstergesi sabittir. Yani gaz pedalına boştan yere bastık, zira aracın gaz pedalına basılmasını algılamadı.(bu arada servis yetkilisinin bilgisayar ölçümüne göre pedal bunu algıladı)

yada

B)araç düz yolda 1. viteste(yada 2 viteste) rölantide(araç kalkış yapmış ama gaz pedalına ve debriyaja basılı değil) iken devir göstergesi 900'dür ve biraz daha hızlı gitmek istediğimiz için gaz pedalına biraz bastığımızda(aslında amaçlanan 900 devir yerine, kademeli olarak (950 devir ve 1000 devir ....) deviri yani hızı kademeli arttırmak istediğimizde, araç yine gaz pedalına basma eylemimiz algılamaz. Nereye kadar algılamaz? 1100 veya 1150 devire kadar sonrasında ise, birden alglılar ve bu kezde tahminimden fazla hızla gitmeye başlayarak aniden ileri atılır, bu durumda biz ayağımızı gazdan çekersek geri yığılır çekmezsek(önde araç yoksa) hızla ilerler.

Lafın özü; bu aracın sorunu fiiliyatta, gaz pedalına yapılan basıncın ilk kısmını(bir kısmını) algılamamasıdır.Pedalda boşluk vardır. Eski araçlar olsa gaz telininin ayarı yapılır boşluk alınır, ama yeni sistemde de böyle saç baş yolunur, sinir olunur.(hoş bende saç da yok :D )

Olay soğuk sıcak olmasa gerek de, 60.000TL verilen bir aracın kalkış hatası benim için önemli.

Bir ara aracımı nasıl aldığımı, ne meşakkatli olduğunu ve 2011 model kasım aralık ayı Türkiye'ye plus opsiyonlu gelmiş olması gereken ama gelmeyen araçların motor şase numaralarını da vereyim de 2. elde araç alacak arkadaşlara yazık olmasın.

Katkısı olan tüm arkadaşlarıma selamlarımla.

Ali Bey belkide sizin aracınızda baska bir sorun olabilir. Çünkü havalar ısındığından beri benim araçta bu sorunu pek yaşamıyorum. Daha doğrusu kış aylarındaki gibi hafif gaz verince aracta sert silkelemeler görmüyorum. Belkide benim ayağım alıstı ve dikkat etmeden kalkışta debriyaj suresini uzatıyorum. Bugun biraz daha bu konuya dikkat eder, izlenimlerimi yazarım.

Ama şu konuda size katılıyorum. 60 bin lira verip aldığınız araçta normalde bunların olmaması gerekir. Bu sorun hala yeni focusun daha tam oturmadığını gösteriyor bence. Ama diger yandan da fordun bu problemleri çözeceğine ve zamanla aracı daha sorunsuz hale getirecegine inanıyorum.

Ali Bey dün aracımı çalıştırıp park halinde ve vites bostayken, hafif gaz vererek denemeler yaptım. (Hava 18 derece) Aracın rolanti devri 750 idi. Hafif gaz vererek devri 900 civarına cıkardım ve orada sabit kaldı (soğuk havada bunu yapamıyordum). Devir kadranında çok çok hafif oynamalar oluyordu ama bunun soğuk havalardaki 750-1100 devir arasındavgidip gelen dalgalanmayla alakası yoktu. Değişik denemeler yaptım. Ayağımla mümkün olduğu kadar az gaz vererek devrin sabit kaldığı en düşük noktayı bulmayı çalıştım. Bu da yine 900 devir civarlarıydı. 750-900 arası sabit tutamadım.Çünkü pedala en ufak dokunmamla devir 900e çıkıyordu (pedal boşlugunu saymıyorum tabi). 900 devirden sonrada gaz pedalına hafif dokunarak her devirde sabit tutabiliyordum. Ayrıca 1. viteste kalkış denemesi de yaptım. Silkelenme olmadı (kışın acemi şöförün araba kaldırması gibi silkelenme oluyordu). Eğer sizin aracınızda buna benzer tepkiler vermiyorsa belki aracınızda başka bir sorun olabilir. Umarım en kısa zamanda problemi çözersiniz.

Yanıtlama zamanı:

Aynı sıkıntılar bendede var,farklı birşey çıkacağını sanmıyorum yazılımdan öte,aynı problemi yaşayıp yazılımla gideren arkadaşlar mevcut,can sıkacak bişey yok bence.

Yanıtlama zamanı:

Bu arada tempolu kullanımda 3. vitesten 4 e atarken araçta olması gerekenden fazla sarsıntı veya ona yakın bi durum oluyormu bugün benim başıma geldi tam anlayamadım, yanımdaki arkadaşada garip geldi ama adını koyamadık.Böyle bişey dikkatini çeken oldumu?

Yanıtlama zamanı:

Alper.... Şimdiye kadar bende olmadı..tabii tempolu derken yüksek tempodan bahsetmiyorsan....

Yanıtlama zamanı:

Alper.... Şimdiye kadar bende olmadı..tabii tempolu derken yüksek tempodan bahsetmiyorsan....

Tempodan kastım 2. vitesten sonra gaza abanmaya başladım o şekilde ama 3-4-5. vitese çıktım,3500-3800 dd arası vites değişiminde 2 den 3 ten 4 geçerken dikkatimizi çekti.5. vites olması gerektiği gibi normaldi.Bu arada tamda yüksek tempo sayılmaz bence.

Yanıtlama zamanı:

3500-3800 devirler benim dizele göre yüksek.. Ben ecomode a uyup 1500 lerde bir üst vitese atıyorum :) Bu araçta sadece 1. vites beni uyuz ediyor, gitmiyor araba ya...

Yanıtlama zamanı:

Tempodan kastım 2. vitesten sonra gaza abanmaya başladım o şekilde ama 3-4-5. vitese çıktım,3500-3800 dd arası vites değişiminde 2 den 3 ten 4 geçerken dikkatimizi çekti.5. vites olması gerektiği gibi normaldi.Bu arada tamda yüksek tempo sayılmaz bence.

nasıl bir sarsıntı bu araç kasılıyor gibimi takırtı tarzında mı tam anlayamadım
Yanıtlama zamanı:

nasıl bir sarsıntı bu araç kasılıyor gibimi takırtı tarzında mı tam anlayamadım

Vites geçişi esnasında homojen bi geçiş değil sanki,yüksek hızda olmaması gereken bi sarsıntı yapıyor gibi geldi motor,ama ilk defa bu durumu farkettim yada yanılıyorda olabilirim.

Yanıtlama zamanı:

3500-3800 devirler benim dizele göre yüksek.. Ben ecomode a uyup 1500 lerde bir üst vitese atıyorum ^_^ Bu araçta sadece 1. vites beni uyuz ediyor, gitmiyor araba ya...

Cevat abi normalde bende öyle kullanıyorum 1500-2000 arası,sadece bi hızlanıyıp deyip 2. vitesten sonra gaza abanmaya başladım,130 km hıza kadar çıkıp bıraktım zaten,kısa süreli bastık okadar.Dizel diye hor görmemek lazım uygun şartlarda arada basmanın zararı olmaz diye düşünüyorum. :)

Yanıtlama zamanı:

Ali Bey dün aracımı çalıştırıp park halinde ve vites bostayken, hafif gaz vererek denemeler yaptım. (Hava 18 derece) Aracın rolanti devri 750 idi. Hafif gaz vererek devri 900 civarına cıkardım ve orada sabit kaldı (soğuk havada bunu yapamıyordum). Devir kadranında çok çok hafif oynamalar oluyordu ama bunun soğuk havalardaki 750-1100 devir arasındavgidip gelen dalgalanmayla alakası yoktu. Değişik denemeler yaptım. Ayağımla mümkün olduğu kadar az gaz vererek devrin sabit kaldığı en düşük noktayı bulmayı çalıştım. Bu da yine 900 devir civarlarıydı. 750-900 arası sabit tutamadım.Çünkü pedala en ufak dokunmamla devir 900e çıkıyordu (pedal boşlugunu saymıyorum tabi). 900 devirden sonrada gaz pedalına hafif dokunarak her devirde sabit tutabiliyordum. Ayrıca 1. viteste kalkış denemesi de yaptım. Silkelenme olmadı (kışın acemi şöförün araba kaldırması gibi silkelenme oluyordu). Eğer sizin aracınızda buna benzer tepkiler vermiyorsa belki aracınızda başka bir sorun olabilir. Umarım en kısa zamanda problemi çözersiniz.

Kadir bey,

Yaptığınız deneme sonuçlarını aktardığınız için çok teşekkür ederim.Faydalı oldu benim için.

Malesef benim araçta (mayıs/2012 ortam ısısı ortalama 20-25 santigrat derece iken) 750 devir ile 1.100 devir arası mevcut değil, ya hiç ya hep(750 - 1.100) çaılışıyor.

Anlaşılan Ford Focus III bir süre bu ve benzeri teknik eleştiriler alacak.Demek ki "yeni çıkan araç almak yerine yeniden bir öncesinin tam donanımlısını almak lazım" deyişi(tecribesi) pekte yabana atılmamalıymış.

Tekrar tekrar yardımlarınıza teşekkür ederim.Selamlarımla.

Yanıtlama zamanı:

Arkadaşlar aynı sorun bende de var .Bu konuyu okuduktan sonra 1 hafta önce edremit ford servisine gittim.Şikayetlerimi söyledim(düşük viteslerde silkeleme problemi) ve yeni yazılımdan bahsettim. Motor şase numarasını alıp bilgisayara girdiler ve yeni yazılımınız yok dediler. Zaten yeni yazılım olduğunu da hiç duymamışlar. Ama bende düşük viteste silkeleme sorunu var ve internette de araştırdım diyince internette her gördüğünüze inanmayın dediler :kıhkıh: Zaten yeni yazılım olsa bize mesaj gelir ve biz tek tek o arabaların sahiplerini arardık dediler.Ama sizde böyle bir sorun varsa bilgisayara bağlayıp bakalım dediler bende bağlattım ve tabiki hiçbirşey çıkmadı sorun yok dediler. Bende otosan'a mail attım. Otosan mailimi edremit servisine yönlendirmiş servisten aradılar otosanlada görüşmüşler focus 3 dizeller için yeni yazılım yok dediler.Sadece makyajlanmış modellerde varmış.(bu ne demek anlamadım). Ama sizde şikayet devam ediyorsa test sürüşüne çıkalım teknik elemanımız görsün öyle müdahale edelim dediler.Arabamı 2011 ağustos sonunda aldım bendeki yazılımın yeni yazılım olması mümkün değil . Ama bir türlü yeni yazılım olduğunu ispat edemiyorum ve ayrıca otosanda öyle dedi diyorlar. Ne yapabilirim fikir almak istedim ?

Yanıtlama zamanı:

Murat bey bakın focus 3 ün makyajlı modeli yok zaten araç yeni çıktı.Ben size açık adres veriyorum Sakarya AKGÜN Ford servisi arayın sorun yada servis elemanı bir zamet arasın nasıl yapıldığını öğreniversin nede olsa karşı taraftakide servis elemanı anlaşırlar.Madem yazılım yoktu benimkine ne yüklediler hadi yazılım yok öylesine yaptılar diyelim (ki ben başında bekledim ve cihazdan yükleme yaptığını gözlerimle gördüm ) aracım nasıl düzeldi ben memnunum ve yapanların adresini verdim arayıp görüşün

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Araştır

Araştır

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.