Skip to content
Uygulamada görüntüle

Daha iyi bir gezinme deneyimi. Daha fazla bilgi edinin..

Focus Club Tr | Otomobil Severlerin Adresi

Ana ekranınızda tam ekran olarak çalışan; anlık bildirimler, bildirim rozetleri ve daha fazlasını sunan bir uygulama.

Bu uygulamayı iOS ve iPadOS’e yüklemek için
  1. Safari'deki paylaş simgesine dokunun
  2. Menüyü aşağı kaydırın ve Ana Ekrana Ekle seçeneğine dokunun.
  3. Sağ üst köşedeki Ekle’ye dokunun.
Bu uygulamayı Android’e yüklemek için
  1. Sağ üst köşedeki üç nokta menüsüne (⋮) dokunun.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Yükle seçeneğine dokunarak onaylayın.
2019 Temmuz ve 2023 Mart arası tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeniden kayıt yapınız

Hoş Geldiniz!

Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Yıllık Bakım Mı Yoksa Kilometre Bakımı Mı?

Featured Replies

Yanıtlama zamanı:

Konu açılalı çok olmuş, cevap sayısı da yeterli sanki, ancak ben yine de bir - iki konuya değineyim.

Bakım aralıklarını üretici en güvenli kullanıma uygun şekilde seçiyor, bu süreçte gerekliliği belirleyen zincirdeki en zayıf halka oluyor ki bu da çoğunlukla yağ.

Yağın eskimesini/bozulmasını etkileyen pek çok faktör var.

Mesela en basitinden kullanım tarzı: Söz gelimi soğuk ortamlarda kısa mesafe kullanımları, uygun sıcaklıkta uzun yol katetmeye göre yağı çok daha çabuk yetersiz hale getirebiliyor. Ya da motoru aşırı zorlayarak yüksek devirlerde ve yüksek ısıda kullanmak... 

Yüksek ısı yağ ömrünü kısaltırken, nem ve oksijen de oksidasyonu hızlandırıyor.

Yakıt kökenli sülfür gibi bileşenler, aşınma sonucu ortaya çıkan metal partikülleri vb. etkenler katalitik reaksiyonlarla özellikle katkıların çabuk tükenmesine neden oluyor. 

Liste uzar gider de yormayalım şimdi okuyucuyu. 

Sonuçta belli bir süre sonunda yağın viskozite özelliği bozuluyor, katkıların miktarı azalıyor, asit nötralizasyon yeteneği düşüyor, oksidasyonun etkileri ortaya çıkıyor ve arzulanan yağlanma düzeyinin altına iniliyor.

Bu süreçte üretici tüm kullanım koşullarını gözeterek ortalama bir değer vermek zorunda.

Bu da genellikle 20.000 km veya bir yıl.

Ülkemiz koşullaı için artmış toz - toprak ve (b)ilgisiz sürücü (ve belki para kazanmak isteyen bakım üniteleri) düşünülerek mesafe 15.000 km olarak kabul edilmektedir. 

Güncel modern motor üretim teknikleri ve üst düzey motor kontrol ünitesi etkinliğini, ayrıca yakıt ve yağların kalitesindeki artışı gözetirsek, uygun ve ılımlı şartlarda kullanılan bir motorda aynı yağ ile 30.000 km katetmek veya 2 yıl kullanmak pek ala güvenli kabul edilebilir. 

Amaç yılda 150 TL tasarruf etmekse, garanti süresi bittikten sonra yağ değişim aralığını biraz genişletmeyi pek önermesem de düşünebilirsiniz. 

Hava filtresi konusunda süreyi gözetmemek mümkün, salt kilometre esaslı gidilebilir ve yaşadığınız bölge önemli, tozlu bir ortamda 15.000 km uzun bir aralık olabiliyor, ben en fazla 10.000 km sonra nefessiz kaldığını hissediyorum aracın ve değiştiriyorum, 15.000 km üzerine çıkılmasını önermem.

Polen filtresinde de haber verici esas etken hava debisinin bir süre sonra düşmesi, bunda da iklimlendirme kullanım süresi önemli ve 2 yıl/30.000 km mantıklı rakamlar. 

Ne kaldı?

Benzinli motorda bujiler, 45.000 km deniliyor, 60 rahat görür, yıldan da oldukça bağımsızdır.

Mazot filtresi, kullanılan mazot kalitesi ile ilintili, yaratacağı olası sıkıntıları düşünerek yine zamandan bağımsız 30.000 km önerisine uyardım.

Fren hidrolik sıvısı nemden etkileniyor ve kaynama ısısı düşebiliyor, bu nedenle iki yılda bir yenileme denilse de bugüne kadar serviste yaptıramadım. 4 yılın altı bana da pek mantıklı gelmiyor. 

Zurnanın son deliği triger ve V-kayışı, özellikli ilki koparsa acı veren sorunlara neden olacağından bakım aralığına sadık kalmak lazım.

Ancak burada da ilginç olan Otosan'ın önerisi 135.000 km ve 4 yıl (bu bana pek kuşkulu geldi) iken Etis 200.000 km ve 10 yıl veriyor.

Ben ilkinden km'yi ikincisinden süreyi almayı öneririm.

Kolay gelsin... 

Yanıtlama zamanı:

ikinci bakıma 700 lira istiyor servis araba daha 15000 km garajda yatıyor böyle kazık olmaz. arada kaldım özel serviste yaptıracağim herhalde en fazla 250 300 tutar 

Yanıtlama zamanı:

Güncel modern motor üretim teknikleri ve üst düzey motor kontrol ünitesi etkinliğini, ayrıca yakıt ve yağların kalitesindeki artışı gözetirsek, uygun ve ılımlı şartlarda kullanılan bir motorda aynı yağ ile 30.000 km katetmek veya 2 yıl kullanmak pek ala güvenli kabul edilebilir. 

Bunu geçen hafta yazsan iyiydi abi :) puntonun yağını değiştirdim 6000 kmde. Aslında soracaktım ama neyse :)

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Araştır

Araştır

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.