Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Cezayı Sadece Trafik Polisleri Kesmeyecek


Önerilen Mesajlar

(Eski bir konu ama forumun arşivinde bulunsun diye paylaşıyorum. Hem belki konudan haberi olmayanlar için de faydalı olabilir.)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trafik kurallarını ihlal edenlere artık trafik polislerinin yanı sıra önleyici hizmet, asayiş ile polis merkezlerinde görevli polis ekipleri de ceza kesebilecek. Güncelleme:14 Kasım 2012 18:17

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek uygulamayla ilgili emniyet müdürlüklerinde eğitim çalışması başlatıldı.

Adana Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, vatandaşların karayollarında güvenli şekilde seyahat edebilmelerini sağlamak, AA+-

            Trafik cezalarının tanzimi ile ilgili düzenleme 2918 sayılı kanun olan Trafik Yasasında ve Trafik yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Mevzuatın ilgili maddeleri gereğince; ‘’Trafik polisinin bizzat görmediği ve kendisinin bizzat tespit edemediği trafik suçlarından dolayı, trafik cezası yazılmayacağı açık ve net şekilde düzenlenmiştir. İstisnai olarak da, önleyici zabıta olarak emniyet hizmetleri sınıfından her kademedeki görev başında olan personelin görünür biçimde cereyan eden trafik olayı ve suçları nedeniyle, trafik suçunu işlediğini tespit ettiği aracın plakasını bildirmesi üzerine de; zabıta tarafından trafik cezası yazılabileceği düzenlenmiştir.

 

            Kolluk kuvvetleri mensubu olmayanların ihbarı ya da bildirimi üzerine trafik cezası yazılması mümkün değildir.  Ancak kolluk kuvvetleri mensubu olan personelin yapacağı ihbar üzerine, zabıta tarafından trafik cezası tanzim edilebilir. 2918 sayılı yasanın 6 maddesi,114. Maddesi ile söz konusu Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 7.Maddesi söz konusu durumu açık ve net şekilde belirtmiştir. Ancak trafik görevlileri ya da zabıtaları tarafından bizzat işlenen trafik suçlarında, zabıtaların ilgili yönetmeliğin 7/a Maddesi gereğince trafik cezası yazması mümkündür.

 

            Söz konusu mevzuat gereğince; Trafik denetleme birimleri kurulmuş ve aktif olarak faaliyette bulunduğu ancak olay veya trafik suçu işlendiğinde o an için olay mahallinde polisin olmadığı durumlarda, önleyici zabıta olarak emniyet hizmetleri sınıfından her kademedeki personelin, trafik düzeni bakımından gördüğü suçlara müdahale yetkisi vardır. Ancak burada şu hususa dikkat etmek gerekir; önleyici zabıta söz konusu durumlara müdahale edebilir iken, adli kolluk görevlileri müdahale edemez.

 

            Zabıtanın görevleri şunlardır;

*Trafik düzensizliği yapanları uyarma,

*Trafik suçu işleyenlerin plakalarını, trafik zabıtasına bildirme,

*Müdahalenin mümkün olmaması durumunda, durumu bir tutanakla tespit  ederek, trafik zabıtasına iletmedir.

 

            Söz konusu yasasının 114/2 Maddesi gereğince; ‘’Suç ve ceza trafik cezası düzenleme yetkisi trafik zabıtasına aittir. Ancak 116/1 Maddesi gereğince; ‘her araca ve her trafik suçuna trafik cezası yazılması kısıtlanmıştır.116.Madde greğince;

 

*Trafiğe engel olacak ve tehlikeye düşürecek ya da yasaklanmış yerlerde park edilen araçların,

*Trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları  belirlenmiş bulunan, sürücüsü tespit edilemeyen araçların tescil plakalarına trafik cezası yazılması mümkündür.

 

            Fahri Trafik Müfettişliği başlıklı ek 6/2. Madde gereğince;

‘Fahri Trafik Müfettişleri;2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun suç saydığı fiilleri işleyenler hakkında işlem yapılması amacıyla, Emniyet Genel Müdürlüğünce kendilerine verilen tutanağı düzenlemek ve bunları aracın tescilli olduğu trafik kuruluşuna gönderilmek üzeren geç 1 hafta içerisinde her hangi bir trafik kuruluşuna teslim etmek gerekmektedir.

 

            İlgili yönetmeliğin 116.Maddesi gereğince de;

a-Trafiği tehlikeye düşürecek, engel olacak şekilde veya yasaklanmış yerlerde park edilen araçlara

b-Trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenmiş bulunan, sürücüsü tespit edilmeyen araçlara,

c-2918 sayılı yasanın 26/1-2,31/1-b,36 ve 49.Madde hükümlerine uymayan araçları kullanan sürücüler, aynı zamanda araç sahibi değilse, araç sahiplerine aynı miktar kadar tescil plakasına trafik cezasının düzenleneceği belirtilmiştir.

 

            Kısaca;

Önleyici zabıta olarak emniyet hizmetleri sınıfından her kademedeki görev başında olan personelin, özel takip ve araştırma sonucunda değil de, görünür tarzda  önlerinde gerçekleşen, trafik suçu işleyenlerin araçlarını tespit ederek,  bu araçların plaklarını trafik zabıtasına bildirirler. Bunun üzerine Trafik zabıtası da, ilgili yönetmeliğin 7/a maddesi gereğince; sayılan koşulların gerçekleşmesi halinde, trafik cezası, trafik zabıtası tarafından kesilebilir. Ancak olay  sırasında zabıtanın görmediği, başka şahısların trafik suçu işlendiğine ilişkin iddialarına dayanarak trafik cezası kesilemez. Bu durum yasaya aykırılık teşkil eder.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.