Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • makale
    80
  • yorum
    248
  • görüntüleme
    22.669

Evet ... kötüyüm, ne oldu ki?


Kaan Yagizer

1.892 görüntüleme

Alın size bir arıza arama komedisi :)

İsmi bende saklı bir arkadaşımızın kuZu'suna bakıyoruz. Araç 2012 model Eb ve uzun zamandır halledilemeyen bir de sorunu var.  Sorun şu ... kuZu anasının ak sütü gibi helal olan anahtarlarını tanımıyor. Anahtar ile araç arasında bir soğukluk, küskünlük durumu var ... ama neden?

...alalala?

 

Başladık kafa patlatmaya ... Savaş - Yaşar ve kulunuz k*****n teoriler üretiyoruz, anahtar pilinin bitmiş olmasından girip bozuk immobilizer'e doğru uzanıyor ... yanlış kodlamadan girip uzaylıların lazer saldırısından çıkıyoruz. (bkn. atmak serbest) 

Lan?!?

 

Anahtarlar bir türlü kod tutmuyor.

Keyless'in ana ünitesini kontak anahtarı çerçevesine dokunduracak kadar yaklaştırıyorsunuz ... kuZu o zaman "Ah canımmm! neredesin sennn?" diye sarılıyor ona, ama aracın içinde olsa da diğer zaman anahtara "aşağı mahallenin çocuğu!" muamelesi yapıyor.

Lan?!?

 

Bizim Yaşar (elektrikçi) en sonunda daralıyor ....

 

- Bu böyle olmayacak abi, komple dağıtalım arabayı.

Savaş (elektrikçi) de fikren ona katılmaz mı?

- Dağıtalım valla ...

 

...Allahtan elemanların ikisi de "Master Tech" yani dağıtsalar da kuZu'yu toparlayacak gibiler.

- İyi ... dedim, dağıtın o zaman ... ama kuZu'yu b*k etmeyin, topladığınızda sağından solundan çıtırtı gelmesin., parça felan da artmasın!

- Taam

 

IMG_20151109_101941.jpg

 

kablo tesisatına bakalım, ön göğüs altı tesisata bakalım, vites konsolunun altındaki alıcı'ya da bakalım ... orada da mı sıkıntı yok? Arka koltuğa bakalım o zaman derken ... anammmm!

Lan?!?

 

...sonra mutlu haber geliyor.

 

- Bulduk *****!

- Helal ... neredeymiş?

- Arka koltuk...

- ...... hönk?!?

 

Olay şu ... biliyorsunuz Focus'ta İsofix bağlantısı (kullanacağınız bebek koltuğunun tipine bağlı olarak) müşterinin talebi doğrultusunda (ücretsiz) ayrıca takılıyor. Yani arabaya bebek koltuğu bağlayacaksanız bayinize diyorsunuz ki "Benim XYZ marka koltuğum var, bunun için İsofix takın" bayiniz talep doğrultusunda İsofix koltuk karşılığı getirip aracınıza takıyor, siz de o karşılığa bebek koltuğunu kolayca monte ediyorsunuz.

...buraya kadar sorun yok.

 

Sorun keyless araçta toplam üç tane anahtar okuyucu/algılayıcı olması. Sırası ile arka koltuğun altında, orta konsolun altında ve ön göğüsün içinde üç tane anahtar algılayıcı var ve bunların her birinin (yaklaşık) bir metrelik algılama menzili bulunmakta. Cebinizde anahtar ile bu üç algılayıcıdan her hangi birisinin menziline girdiğinizde kuZu sizi yakalıyor ve "OOoo! abim gelmiş, kapılar!!açılmaya hazır olun ... patron arabaya biniyor" diyor.

 

Arka koltuğa İsofix karşılığını takan eleman koltuğu devirip kilit mekanizmasını monte ederken kaza ile bu algılayıcıların kablosunu katlamış, katlamak ile de yetinmemiş ... isofix'i tam o kat yerinin üzerine denk getirip kabloyu iyice ezmiş. (bkn.yuh!) kablo ezilince doğal olarak sinyal alıcılar arasında sıhhatli şekilde gidip - gelmez olmuş ; yani aracı anahtar'a "sağır" etmiş.

 

Kablonun kat yeri düzeltilip İsofix bağlantısı düzgün şekilde yerine oturtulunca ve ezik bölüm elden geçirilince (bkn.kulaklarımı yıkattım, karşı komşudaki sineği bile duyuyorum) kuZu bir anda düzeldi tabi ... anahtar marşbiyel hizasına yaklaşınca "abimsin, hojgeldin!" demeye başladı.

 

...Allaha şükür ...şükrediyorum çünkü benim elektrikçilerin kafasına takılmıştı bu mevzu. ViN ile araca yeni anahtar set'i getirtmekten (belki eski set'in içindeki kartlarda bozukluk vardır diye) immobilizer'i komple söküp atmak ve yerine yenisini takmak noktasına kadar gelmişlerdi. (bkn.kafaya takmak) meğer basit bir kablo arızasıymış ... ferahladık yahu :) 

 

Servis indim ... elektrikçiler yok.

- Nerde lan bunnar?

ara ... ara ...

 

Arka bahçeye çıkmışlar, çay / cigara keyfi yapıyorlar. Suratlarda y****k bir gülücük. Belli ki arızanın nedenini bulunca rahatlamışlar. Ama bende i***k bitmez ki...

 

- Cigaranızı için de gelin ... sıkıntılı bir aracım var.

- ...hayırdır?

- Sağa sinyal verince radyonun sesi kısılıyormuş...

- ...hadi be!

Aslında öyle bir şey yok, ama insanları mutsuz etmek hoşuma gidiyor ... (bkn.evet i****m ne olmuş?)

- Akşam gerekirse mesaiye kalın, halledin bu işi.

 

Oğlanların suratları allak bullak ... ben de gülmemeye çalışarak arkamı dönüp gidiyorum.

muHAHAHA ... yaŞasın kötülük! 

7 Yorum


Recommended Comments

1 dakika önce, Özer Aksu said:

Ah ne çektin be savaş usta :)

Ben ona "müjdeyi!" verdiğimde suratını görmeliydin ... ağlasam mı? kaçsam mı? yoksa kendimi mi kessem? ...aynen öyle bir ifade vardı yüzünde. 

Yorum bağlantısı
2 dakika önce, Kaan Yagizer said:

Ben ona "müjdeyi!" verdiğimde suratını görmeliydin ... ağlasam mı? kaçsam mı? yoksa kendimi mi kessem? ...aynen öyle bir ifade vardı yüzünde. 

Tahmin edebiliyorum. Pazar mesai bile yapmıştı bunun için :)

Yorum bağlantısı

Bende yedim ne yalan söyliyim. Sağa sinyal verince nasıl oluyor. Solla ne farkı var diye 3 teori ürettim cümlenin sonuna kadar.

:) kötüsün 

Volkan Ö. tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.