Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Speedtest Türkiye Raporu Yayımladı


Önerilen Mesajlar

2016 yılının 2. ve 3. çeyrek verileri açıklandı ve Türkiye’deki internet hızı, gelişmekte olan bir ekonomiden beklenebilecek nitelikte, karışık sonuçlar ortaya koyuyor.

 

Servis sağlayıcıların hem sabit genişbant hem de mobil altyapılarına yapmış oldukları yatırımlara rağmen, ortalama mobil indirme hızı 31,01 Mbps ile 14,51 Mbps’lik sabit genişbant indirme hızı ortalamasının iki katının da üstünde. Aslına bakılırsa, ortalama sabit genişbant hızları 2015’in 2. ve 3. çeyreklerinden bu yana %10,8 azalmış durumda ve ülke ortalama genişbant indirme hızında dünyada 81. sırada yer alıyor. Diğer yandan, mobil hızları son on iki ay içinde şaşırtıcı oranda %206,1 artarak ülkeyi mobil indirme hızında 16. sıraya taşıdı ve İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeleri geride bıraktı.

 

2016’nın 2. ve 3. çeyreğinde Turkcell, Türkiye’nin beş büyük kenti Adana, Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir’de en yüksek indirme hızlarına sahip oldu. Turkcell’in en yüksek ortalama indirme hızı 41,46 Mbps ile Bursa’daydı. Turkcell’in en yüksek yükleme hızı 18,09 Mbps ile Ankara’daydı.

 

Türkiye’nin genç nüfusu ve büyüyen ekonomisinin, durgun kalan genişbant ve mobil kullanım yaygınlıklarını olumlu yönde etkileyip etkilemeyeceğini zaman gösterecek. Ayrıca, mobil ya da mobil-genişbant karışımı bir teknolojinin genişbant hizmetlerinin tamamen yerini alması da bir olasılık. Bir diğer cevapsız kalan soru da mevcut siyasi iklimin Türkiye’deki dış yatırımı bir bütün olarak ve özellikle de telekomünikasyon sektöründe nasıl etkileyeceği.

 

Sonuçlar ne olursa olsun, Türkiye’deki telekomünikasyon piyasası, gelişmekte olan bir piyasadaki büyümenin dalgalanmalarına yönelik oldukça ilginç bir örnek.

 

Hükümetin 2023 Vizyonu kapsamında, Türkiye 2023 yılına kadar dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmayı hedefliyor. Her ne kadar Türkiye’de günde 40 milyon kişi internet kullanıyor olsa da, genişbant ve mobil kullanım yaygınlığı OECD içinde en düşük düzeylerde, sırasıyla %12,27 ve %50,44 oranlarında seyrediyor. Bu düşük kullanım oranlarına rağmen, Türk internet ve mobil servis sağlayıcılar modern ve dijital bir ülkenin ihtiyacı olan türden altyapıya yatırım yapıyor. Türkiye’nin fiber alanında yaptığı büyük altyapı yatırımları, genelde büyüme gösteren fiber abonelikleriyle olumlu sonuç alıyor. Ve mobil altyapı yatırımları açısından Türkiye daha gelişmiş ekonomilere denk düzeyde ya da onlardan ileride bulunuyor. Türkiye’nin önde giden mobil servis sağlayıcılarının üçü de 1 Nisan 2016 itibariyle başarıyla 3G’den LTE-Advanced (4.5G) teknolojisine geçiş yaptı. Türkiye’nin genç bir ülke olduğu ve ortalama yaşın 30,5 olduğu göz önüne alındığında, bu altyapı yatırımlarının Türkiye’nin geleceğine iyi bir yatırım olduğu ortada.

 

Ne yazık ki, batı ülkelerinde sık yaşanmasa da Türkiye’de bazı internet sitelerine erişim sıkça engelleniyor. Temmuz ayında yaşanan darbe girişiminin ardından Türk hükümeti ülkedeki internet erişimine kısıtlamalar getirdi. İSS’lere birçok kez Twitter, Facebook, Whatsapp, Youtube ve Tor’a erişimi kısıtlamaları veya engellemeleri yönünde talimatlar verildi. Türkiye bu olaydan sonra dijital iletişim yasalarında kapsamlı yasaklar uygulayabilecek ve sağlayıcıların daha çabuk uyum sağlamasını gerektirecek değişiklikler yaptı. Bu kısıtlamalar, Türkiye’nin büyümekte olan ekonomisinde dış yatırımlara engel teşkil edebilir.

 

Kaynak: http://www.speedtest.net/reports/turkey/

 

 

 

 

Screen Shot 2016-12-24 at 11.35.54.png

Screen Shot 2016-12-24 at 11.35.47.png

Screen Shot 2016-12-24 at 11.35.36.png

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.