Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Mondeo Mk4 Araç Iç Ve Dış Ses Yalıtım Uygulamaları


Hakan Saraylı

Önerilen Mesajlar

Ses yalıtımı yapmak işçin piyasada oldukça fazla çeşit malzeme var, ben bunlardan ikisini denedim, özellikle bu iş için üretilmiş çok daha kaliteli ama yine çok pahalı malzemeler de var, biz hem biraz ekonomik olsun hemde iş görsün amaçlı uygulama yaptık. 

Öncelikle aracımızın kapı döşemesini sökelim. Bunun için yıldız tornavida (4-5-6-7-8-9 numaralı yerler için) , T20 torx tornavida (1-2-3 numaralı yerler için) ve bir de kapı trimini sökmek ince uçlu düz tornavida yada plastik zarf açacağı (daha iyi olur) gerekecek

39OXZ0.thumb.jpg.8b3057efe013b48ee958516

 

Numaralandırılmış yerleri söktükten sonra kapı döşemesini üste doğru hafifçe itince (üstte 2 tane tırnak tutuyor) hemen yerinden çıkacak, arka tarafta 2 adet tırnaklı soket (birtanesi hoparlör, diğeri kapı kumandaları) yerlerinden söküldükten sonra kapı döşemesi tamamen boşa çıkıyor.

 

Sünger kaplaması zift ile kapıya yapıştırılmış onu sökmek için maket bıçağı yeterli, dikkat edin çabuk yırtılabilen bir malzeme sünger nede olsa, dikkatli çalıştıktan sonra problem yok, maket bıçağı yardımı ile ziftli kısımların dibinden keserek kaportadan ayırın, merak etmeyin geri montajda kolayca yapışıyor.

yPGy6a.thumb.jpg.82ba2ded94b42f89bdb9b44

 

Bitüself kullanılacaksa bir saç kurutma makinası yada pürmüz lazım (bende pürmüz vardı)  ziftli kısım biraz ısıtılarak kolay yapışması sağlanıyor. Diğer malzemede böyle bir ihtiyaç yok zaten çok yapışkan.

JpV5ZB.thumb.jpg.1e229db386496131d77aa55Buda ön kapıda kullandığım diğer malzeme Adetaş süngeri

LpvJVa.thumb.jpg.dd6c557592ac438c08c7378

Kapının içini tamamen kapladım.

ORrWv5.thumb.jpg.a7db28d6a812920ac62873e

İç kısmını bitirdikten sonra ön kısımlarını da kapattım.

GvZqm7.thumb.jpg.0533704fd482bab1d9ebfd4

İşimiz bitti kapımızı tekrar topladık.

Değişiklik oldumu : Elde edilen sadece ses yalıtımı değil, bunun yanı sıra hem kapının açılış - kapanışları sırasında daha tok ayrıca daha kolay kapanış (tokluk sesi harika oldu), dışarıdan gelen seslerde azalma, hoparlör sesi özellikle basla sesler biraz daha iyi oldu.

 

Videoda ön kapı Adetaş süngeri arka kapı Bitüself ile yapılmıştır, Bitüself biraz daha iyi sonuç verdi. Kapıları bitirdim yakında çamurluk içlerine uygulama yapmayı düşünüyorum, bu uygulamada kaporta kısımlarına Bitüself, davlumbaza ise Adetaş süngeri kaplayacağım.

 

 

Not : Kapılar ve bagaj yalıtımı yapıldıktan sonra motor sesini daha fazla duymaya başladım, bunda diğer seslerin kesilmiş olması ve ön tarafın yalıtım olmaması etkili. Şimdilik müziği açınca o da fazla rahatsız etmiyor.

Bitüself malzemesini Koçtaş'tan aldım 1 top 20x1000 cm. 44 TL.

Adetaş süngeri : http://www.adetasyapi.com/?=OTO_SES_YALITIMI_7__YENI_&urun=1951

  • Beğen 7
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu arada unutmuşum bir kapı için yaklaşık olarak 1 top bitüself'in yarıdan fazlası gidiyor, işlem bittiğinde geriye kalan kalan malzeme 3,5 metre (Bir top 10 metre, fiyatı 44 TL.) Tabi burda ben malzemeyi çok bol kullandım, üst üst yapıştırdığım yerler oldu, dikkatli çalışma ile yarım top yetebilir belki.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu arada unutmuşum bir kapı için yaklaşık olarak 1 top bitüself'in yarıdan fazlası gidiyor, işlem bittiğinde geriye kalan kalan malzeme 3,5 metre (Bir top 10 metre, fiyatı 44 TL.) Tabi burda ben malzemeyi çok bol kullandım, üst üst yapıştırdığım yerler oldu, dikkatli çalışma ile yarım top yetebilir belki.

Abi eline sağlık.Bak sen böyle yaptıkca ben soğukta duramıycam dalacam arabanın içine ha :) Valla bahara sıcak havalara kadar bekliyecektim ama pazar günü halledim ben bu işi artık.15m malzeme aldım :D zemini o beyaz olanla ama kapıları ve çamurlukları bitüselfle yapcam karar verdim. Ha diyorsanki ikisi arasındaki fark çok çok az o zaman heryeri çamurluklar hariç beyaz malzemeyle kaplarım.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eline,emeğine sağlık abi. Benimde aklımda ama o kapı trimleri sökmeye gözüm yemiyor  

Trimleri sökmüyorsun zaten, sadece kapı tutamağında ki trim var sökülen o da çok kolay çıkıyor yerinden.

Bu video çok yardımcı olur fikir açısından. (Videoda ki aracın kapısında trim yok ama zaten trim olsada o noktada sökülecek birşey yok.)

 

Abi eline sağlık.Bak sen böyle yaptıkca ben soğukta duramıycam dalacam arabanın içine ha Valla bahara sıcak havalara kadar bekliyecektim ama pazar günü halledim ben bu işi artık.15m malzeme aldım zemini o beyaz olanla ama kapıları ve çamurlukları bitüselfle yapcam karar verdim. Ha diyorsanki ikisi arasındaki fark çok çok az o zaman heryeri çamurluklar hariç beyaz malzemeyle kaplarım.

Bitüself yani parlak olan malzeme kapı içlerinde sanki daha güzel oldu, daha tok ses var kapı açılıp kapanırken ve kapılar ağırlaştı (bitüself ağır bir malzeme) daha güzel kapanıyor ama ses yalıtımı konusunda her ikisi de iyi.

 

Aşağıda videoda sesler tiz çıkmış, öyle çıt çıt değil sesler, kapıyı kapatıp açarken çok güzel plop plop şeklinde tok ses geliyor. Kapının ağırlaşması ile birlikte (Bitüself malzemesi epeyce ağır, her bir kapı 2-3 kilo ağırlaşıyor) açılış ve kapanışları çok tatlı oldu adeta vakumlu kapı gibi. Araç tamamen düz bir zemindeydi, uygulama yapılan ve hiç yapılmamış kapılar arasında ki fark buyrun video.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.