Yanıtlama zamanı: Ekim 4, 201213 yıl Yazar comment_123818 Kompresyon testinde 1nci silindiriniz düşük çıkmış. Dolayısı ile muhtemelen süpaplarınız kaçırıyor. Eğer doğru ölçüm yaptılarsa tabi. Blokla falan işiniz yok. Kapak açılacak, süpaplar ve lastikleri değiştirilecek. Açılmışken sekmanda attırın motora olsun bitsin. Kafanızda birşey kalmamış olur. Ancak sakın sadece sorunlu olan süpapları değiştirtip devam etmeyin. Hepsi değişsin. Lastikleri ile beraber.. focusların parçaları öyle çok pahalı falan değil. Sekmanla falan taş çatlasa 1000 liraya (işçilik dahil) çıkmanız lazım. Ki buna kapağı rektifiyecide temizletmek (taşlatmak ta denilebilir.) Ama arabanız ilk günkü performansına kavuşmuş olur. Bu işi adam gibi bir motor ustasına yaptırmanızda fayda var. En azından tork anahtarı kullanmayı bilsin ve doğru değerlerle ve doğru sırayla kapağın saplamalarının somunlarını sıksın. Ancak her şartta o yaptırdığınız kompresyon testini birkaç yerde yaptırın. Zira o taktıkları alet manometre. Silindirin içinde oluşan basıncı ölçüyorsunuz. Ancak öyle sadece iki silindirle falan ölçülmez. Hepsi ölçülür. Ayrıca marşı çevirirken motorun kaç defa döndüğüne de dikkat edin. İlk silindirde 3 defa çevirtip sonrakilerde 4 defa çevirtirlerse de aynen tarif ettiğiniz gibi değerler okursunuz. Genelde bizim "akıllı" ustacıklar kapağı açıp para kazanmak için bu tip çakallıklar yapma yoluna gidebiliyorlar dikkat ederseniz iyi olur. Bir başka yolu da bujileri söküp renklerine bakmaktır. Dördü de aynı şekilde karardıysa sorunu başka yerde arayabilirsiniz. aralarında farklılıklar varsa o da başka şeye işaret eder. Her şartta bu işlem yapıldıktan sonra eğer süpaplardan şüphelenmeye devam ediyorsanız kapağı açtırın ve süpapları ve lastiklerini değiştirtin. Kapağı rektifiyeciye gönderin ve yüzeyini temizleme amaçlı olarak taşlattırın. Ve süpapları mutlaka adam gibi alıştırmalarını sağlayın. Ondan sonra "yeni" silindir kapak contası ile motoru tekrar toplattırın. Size bi 100-150 bin km daha hizmet etsin. Ki eğer bu işi yaparsanız da arabanızı 1000 km kadar benzinle kullanın, sonrasında da tüpçüye yollanıp adam gibi ayar yapmalarını sağlayın. Eğer silindirlerden sadece bir tanesinde sorun yaşanıyorsa ya enjeksiyon zamanlamaları ya da süreleri yanlıştır. Herşey bittikten sonra bunu düzelttirmeyi ihmal etmeyin ki bir daha aynı şey başınıza gelmesin. @ Cenk hocam bu bahsi geçen çok farklı bir konu. O tip çalışma şekli mondeo ve 1115/125 lik focuslarda var. 100 hp lik focuslarda böyle bir durum yok. Hocam usta aynen bahsettiğiniz şeyleri söyledi. ''Sadece biri değişmekle olmaz 4 ü değişecek kapak taşlanacak sübaplar en doğru şekilde alıştırılacak'' vs dedi. Sekman atılması motor rektefiye olması anlamınamı geliyor ? Bujiler ilk ikisi aynı durumda renk farklılığı falan yoktu söktüğümüzde. Birde şu kısmı anlayamadım ben --'''Eğer silindirlerden sadece bir tanesinde sorun yaşanıyorsa ya enjeksiyon zamanlamaları ya da süreleri yanlıştır. Herşey bittikten sonra bunu düzelttirmeyi ihmal etmeyin ki bir daha aynı şey başınıza gelmesin'''' Lpg ayarlarınımı kasteddiniz acaba burda ? yoksa benzin enjeksiyonlarınımı ? Bir kaç ay önce bir lpg ustası araca lpg kalibrasyon yaparken dediği bir söz kafama takılmıştı. Aynen yazıyorum ''' Aracınızın manifold basıncı benzer araçlarda rölantide 350 civarı gzinirken sizin aracınızın manifold basıncı 250 civarı geziniyor, silindirlerden biri zayıf sanki'' demişti ama pek ihtimal vermemiştim. Rölantide düşük görünüyordu map basıncı ancak klima vs açıp aracı yüke bindirdiğimizde ise 400-450 arası görünüyordu ekranda, Aracınız yükte iken map basıncı normal ancak rölantide map basıncı düşük (aynı araçlara göre) demişti. Bir diğer dikkatimi çeken şey egzoz çıkış ucunda rölantide far far far diye ses var, elimi egzoz çıkışına tutuyorum, hava düz değil aralıklı aralıklı çıkıyor egzozdan. Bu neye işaret ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim Ekim 4, 201213 yıl Yusuf Kavrama tarafından düzenlendi Raporla
Yanıtlama zamanı: Ekim 8, 201213 yıl comment_125052 Ben 4ünün değil 16 tanesinin tümünün değiştirilmesini kastetmiştim. Sekman atılması motor yapılması demek değildir. Motorun rektifiye edilmesi demek, yatakların falanda değiştirilmesi, gerekiyorsa ya da ovalleşme falan varsa silindirin iç cidarının honlanması demektir. Kurtarmazsa 0.25 büyük piston alıp ona uygun sekmanla yeniden toplanabilir. Eğer motordan soğuk havalarda tak tak tak sesi falan geliyorsa piston etek genişlikleri ölçülerek onlarda değiştirilir falan filan. Kısacası sekman atılması motor yaptırmak ya da rektifiye ettirmek demek değildir. Evet LPG ayarını kastettim. MAP sensöründen silindirin birinin zayıf olduğunu bilecek ustanın ellerinden öperim. Ya manifoltunuz bişr yerden hava alıyordur ya da gaz kelebeğiniz falan kirlenmiştir. En kötümser ihtimalle EGR falan açık kalmıştır. E silindirlerinizden birisinin kompresyonu zaten düşük çıkmış. Kapağı söktürüp baktırmanız lazım. Oy far fara farfara, ateş düşmüş silindire sesinin sebebi o. Gözünüzde büyütmeyin öyle aman aman bir iş değil ama işçiliği meşekkatli ve uzun süren bir mevzuu sadece. Raporla
Yanıtlama zamanı: Ekim 8, 201213 yıl comment_125054 @ Cenk hocam bu bahsi geçen çok farklı bir konu. O tip çalışma şekli mondeo ve 1115/125 lik focuslarda var. 100 hp lik focuslarda böyle bir durum yok. focusa 1115 hp motor takmışım vay beee.. Raporla
Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın