Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

İçtiğimiz Çaylar Nerelerden Nasıl Geliyor ?


Yakup Ç. A.

Önerilen Mesajlar

Merhaba :)

Ufacık bilgiler vermek istedim, çünkü hala nasıl olduğunu bilmeyenler çıkıyor :)

Çay topluyorum deyince bana da getir diyen olabiliyor :D ıhlamur değil diyorum anlıyorlar :) neyse geçelim bunları

Çay buna benzer bahçelerden makaslar yardımı ile toplanır..

IMG_7505-1.jpg

Bu şekilde bohçalar içine konulur ki alım-yerlerine götürmek için

IMG_7504-1.jpg

Manzaramıza bakalım birde :)

IMG_7506-1.jpg

Bu da çay çiçeği, uzadıkça tohumlanır ve böyle çiçek açar

IMG_7507-1.jpg

Alım Yeri depolama kısmına bu asansör yardımıyla çıkartıyoruz, eskiden bunlar yoktu :)

IMG_7533-1.jpg

Bu şekilde tartılırlar, ıslak ise oranına göre kilodan düşürülür ve not edilir

IMG_7535-1.jpg

Gün içinde tüm gelen çaylar burada düz ve sık olmamak şartıyla yayılır, hem kuruması hem gevşemesi için gerekli en fazla 1 gün kalır ve fabrikaya gider.

IMG_7534.jpg

Eğer çok istek olursa birde fabrika tur'u atabiliriz. Tüm aşamaları ile :)

Özetle çay ,

Uygun şekilde hasat edilen taze çay yaprağının ağırlıkça %75- 80´ini oluşturan suyun, uygun sıcaklıkta, kontrollü veya normal atmosfer şartlarında %60- 65 seviyesine kadar indirgenmesi işlemine soldurma adı verilir. Çay imalatında en önemli proseslerden biridir.

Soldurma işlemi sırasında, yaprakta iki şekilde solma oluşmaktadır.Bunlar:

• Fiziksel Soldurma

• Kimyasal Soldurma

İster doğal yolla , isterse kontrollü şartlarda olsun soldurma işlemi yaprağın tipine, yaprağın durumuna ( ıslak ve kuru oluşu, zedelenmiş olup olmaması, vs), toplama standardına, serme kalınlığına, solmayı sağlayacak havanın sıcaklığına ve nem içeriğine, soldurma süresine bağlı olarak değişir. Genel olarak hasat edilen yaprakta başlayan soldurma işlemi 14-20 saat sürerken sıcaklık 32°C´yi geçmemelidir.

-Kıvrıltılır

-Fırınlanır

vs vs

Tavsiyemiz tabiki ÇAYKUR :yeah: Filiz çay vb pahalı çayların çöp oranları düşüktür alınması tavsiyedir.

kuru-%C3%A7ay-yapraklar%C4%B1-nb4453.jpg

Yukardaki manzaranın büyük hali için, tıklayınız

  • Beğen 11
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yakom sagol hatırımı kırmadığın için çok güzel resmetmişin ..hakikaten odamdaa hissettim o kokuyu mis gibi...sagol pek makbule geçti evileadım.... :kıhkıh:

Nedemek rica ederim

Yakup bu sene memlekete gidemedim, ama sayende bir nebzede olsa memleket görmüş oldum.Paylaşım için teşekkürler.

Keşke gelseydin :) başka bir yeri görmek istersen iletiver :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aynı yerde evlere sahip tanıdıklar var yani :P çatlatırım bak seni :P :P :zha:

Yok yok diyorum sakın yapma öyle birşey,bu sene yıllık izin dahil bütün hazırlığımı memleket(Artvin/Hopa)için yaptım.Fakat bizim aile büyükleri(halamlar) sağlık problemleri nedeniyle gitmeyince bizde vazgeçtik.Kalabalık olmayınca tad vermez diye.Ama aklım orda kalmadı desem yalan olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yok yok diyorum sakın yapma öyle birşey,bu sene yıllık izin dahil bütün hazırlığımı memleket(Artvin/Hopa)için yaptım.Fakat bizim aile büyükleri(halamlar) sağlık problemleri nedeniyle gitmeyince bizde vazgeçtik.Kalabalık olmayınca tad vermez diye.Ama aklım orda kalmadı desem yalan olur.

Doğrusunu yapmışsınız, tanıdık/kalabalık olmazsa sıkılırdınız erkenden, artık 2 dk'da batum'a da gidiliyor..Gelince oraya da gidersiniz :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.