Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Denetimli Serbestlik Hakkında


O. Fatih Yurter

Önerilen Mesajlar

Geçen sene dersanede başıma bir olay geldi. Mahkemelik olduk karşı tarafla. Şimdide mahkemeden geliyorum. Hakim bana 8 ay 20 gün hapis cezası verdi ama sicil kaydım temiz olduğu için 5 sene denetimli serbest kalacağımı söyledi. Ben istemeden de olsa kavga ettiğim, mahkemelik olduğum çocuğun koluna çıkarttım. Benden şikayetçi değil. Kamu davası bu. 

Şimdi sorularım ;

- sabıkamda böyle bir suç çıkacak mı? Sildirme gibi bi şansım varmı ?

- hakim bana karara itiraz edebilirsin dedi. Etsem sonuç değişir mi?(itiraz etmelimiyim?)

- Bu sene polis ve astsubaylık meslek yüksek okuluna girmek istiyordum bana engel olur mu?

7 Gün itiraz etme hakkım var. Canım çok sıkıldı bu duruma :( Geçen sene yedek sıralamadan dolayı girememiştim astsubay okuluna bu sene de bu yüzden giremezsem kötü olurum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu arada karşı taraf 27 yaşında benden yaşça büyük ve kız arkadaşını benden kıskandığı için böyle bir şey yapmış benim suçlu olmadığım ortada. Saçma sapan bir olay işte anlatmak istemedim baya uzun çünkü ne yapmalıyım ? Hakim bana itiraz et sen dedi davranışları bana karşı iyiydi çünkü suçlu olmadığımı o da biliyor. Suçum kasten yaralama. :(

Bu arada karşı taraf bana vurunca bende kendimi savundum yere düşünce kolu çıktı çocuğun kasten yapmadım.

O. Fatih Yurter tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Anladığım kadarıyla hakkınızda hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilmiş.

Bunun verilebilmesinin şartlarına hiç girmeyeceğim zaten şartları oluşmuş ki verilmiş.

HAGB'na karşı temyiz durumu yok, sadece ağır ceza mahkemesine itiraz edebilirsiniz, o da HAGB şartları açısından inceler, suçun esası açısından incelemez.

Ama itiraz edip etmemek sizin taktirinizdir, ona karışmam..

 

HAGB'nin sonuçlarına gelirsek;

Tam da anlaşılan manasında olduğu üzere tarafınıza verilen ceza hükmü açıklanmamaktadır. Yani hukuk aleminde herhangi bir sonuç yaratmamaktadır. ancak bu askıda geçersizlik hükmüdür. 5 yıl süre ile denetim altında olursunuz. bu süre içerisinde KASTEN bir suç işlemezseniz, denetim süresi bitiminde hiç yargılanmamış gibi olursunuz. Ama KASTEN bir suç işlemeniz halinde hem açıklanmayan hüküm açıklanarak infaz olunur, hem de yeni işlediğiniz KASTİ suç hakkında yargılama yapılır.

 

Bildiğim kadarıyla HAGB, adli sicil kayıtlarında çıkmıyor. Ancak yine de kendisine özgü bir sisteme kayıt ediliyor. Ancak askeri okullara girerken derin bir araştırma yapılıyor diye biliyorum, orada karşınıza çıkma ihtimali var. Yine de kesin konuşmayayım, ben sadece ihtimalden söz ediyorum.

 

Tüm bunların yanında, benim takıldığım bir konu, kasten yaralama TCK 86ncı maddede yazan haliyle "...fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde..."  ve silah olmadan işlenirse, şikayete tabi bir suçtur ve karşı tarafın şikayeti yoksa, açılmışsa bile kamu davasının düşürülmesi gerekir. Tabi dosyadaki delileri bilmeden kapsamlı ve kesin birşey demek mümkün değil ama olay anlattığınız gibi ise hakimin beraat vermesi gerekirken size babacan davranıp, suçsuz olmanızı bilmesinin hiçbir kıymeti kalmıyor. Sonuç olarak HAGB'yi vermiş.. Bu arada size HAGB hükümlerinden faydalanmak istiyor musunuz diye sorulmuş olması lazım. Eğer hayır deseydiniz, ceza alırdınız ama en azından Yargıtay'a temyiz hakkınız doğardı.

 

Sonuç olarak;

1- Eğer olay anlattığınız gibiyse size beraat verilmesi veya en kötü ihtimalle şikayet olmadığından davanın düşürülmesi gerekirdi,

2- HAGB verildiği için temyiz mümkün değil sadece ağır cezaya itiraz edebilirsiniz burada da davanın esası açısından bir incelemeye tabi tutulmuyor.

3- HAGB adli sicil kaydında görülmüyor ama özel bir sicilde tutuluyor.

4- Bu sicile askeri kaynakların ulaşma ihtimali olabilir.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

HAGB adli sicil kayıtlarında görülmez ancak o kayıt 5 yıl sonra bile 10 yıl sonra bile arşiv kaydı olarak görünüyor.

Denetimli serbestil kararının temyiz edilemediğini bilmiyordum. Ağır cezaya itiraz etmen de hiç bir şeyi değiştirmeyecek.

 

Olaydaki durum Basit Tıbbi Müdahale ile giderilebilecek bir durum değil, bu yüzden şikayete tabi olmayabilir.

 

Kaldı ki kırık çıkık olduğu durumlarda da şikayete tabi olmuyor suç galiba, dosya ayrıntısını da bilemediğimiz için üstünkörü yorum yapıyoruz, ama hiç bir şekilde temyiz edemiyorsun. Yani bu karara katlanacaksın.

 

Bir de "Polnet" diye bir sistem var, Emniyetin, jandarmanın vs kullandığı bir sistem. Bu sistemde seninle ilgili tüm bilgilere ulaşabilirler. Hatta bu dosya karara çıkmamış bile olsa o sistemde görünür. HAGB askeriyede ceza almak ile aynı şekilde değerlendirilir. Çok mantıksız bir durum ama mantığın bittiği yerde de askerlik başlar.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Abi geçen sene girdim ben zaten. Yedek sıralamaya kaldığım için gidemedim. Öyle araştırma falan eskidendi o işler ailesine kadar sorguluyorlardı. Benim en yakın arkadaşımda gitti. Okulda okuyan öğrenciler izin alıp mahkemeye gidiyorlarmış. 

Bilmiyorum kafam karıştı bu denetimli serbestlik askeriyede nasıl ceza almak gibi değerlendiriliyor emin misin abi? 

Bu arada Alperen ve Ümit abi ikinizede teşekkürler.:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ya ben çok detaylı yazamadım, vaktim pek yoktu, kabaca aklıma gelenleri yazdım, askeriyenin mantıksızlığından dolayı ceza almak ile aynı şekilde değerlendirilir dedim. Yoksa emin değilim, inşallh çok dikkat etmezler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.