Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Wax , Sealant & Paint Protection


Önerilen Mesajlar

WAX NEDİR ?

Belki ilginizi çeker Wax ın kimyasal adı ve tanımı ,

http://www.kalekimya.com/msds/spect213.pdf

Bir de bunu buldum..

GENEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMA ALANI

Karnauba mumu, Brezilya’nın kuzeydoğu eyaletlerinde yetişen Karnauba (Copernica cerifera) palm ağacının yaprak, tomurcuk ve o bölgeye ait şiddetli iklime karşı kılıç şekilli palm ağacı yapraklarını koruyan toz tabakasından elde edilmektedir. Karnauba palm ağacının tomurcuk ve yaprakları, Eylül-Mart ayları arasında toplanmakta, beraber yığın haline getirilip, güneşte kurutulmaktadır.

Yaprakların harmanda dövülmesiyle mekanik olarak elde edilen toz, rengine göre derecelendirilmektedir. Açık renkli olan tozlar, genç yapraklardan elde edilmektedir. Yapılan birkaç günlük kurutmanın ardından yapraklar, mumsu maddelerin uzaklaştırıldığı, mum tozunun yaprak ve tomurcuktan ayrılma işlemini yerine getiren dövücülere verilmektedir.

En sert doğal mum olarak bilinen karnauba mumu; kırılgan, yapışkan olmayan, parlak bir mum olup, 80-86 oC aralığında ki bir erime noktasına sahiptir. Karnauba mumu; ayakkabı, mobilya, deri, otomobil, zemin gibi çeşitli ürünler, meyve ve şekerleme gibi gıda ürünleri ile krem ve dudak boyaları gibi kozmetik ürünlerinde parlatıcı olarak kullanılmakta, bunun dışında lubrikant fonksiyonuna da sahip olup, karbon kağıdı mürekkebi, koruyucu kaplama, cila, lak, emayeler, mum ve merhemler gibi ürünlerin formulasyonlarında uygulama alanı bulmaktadır.

Sertliği ve kırılganlığı yüzünden karnauba mumu; genellikle diğer mumlarla karışım halinde kullanılmaktadır. Karnauba mumu; daha çok serotonik asit, mirisil içermesi yanında, değinilen bu asit ve alkoller serbest formda bulunabilmektedir.

Bitkisel mumlar; bitkilerin çeşitli organlarını kapsayan katmanlar halinde bulunmakta ve genellikle hammaddelerin yağa işlenmeleri sırasında eriyerek yağa karışmaktadır. Bununla birlikte karnauba palmi, yüksek mum içeriği nedeniyle doğrudan muma işlenen kaynaklardan biridir.

En yaygın kullanılan türü genç yapraklardan elde edilmekte olup, bu tipi kozmetik ve eczacılık ürünlerinde kullanılmaktadır. Bu formu; pulcuk, mikronize, toz veya öbek halinde bulunabilmektedir. Normal yapraklardan elde edilen formu ise; mobilya ve otomobil parlatma ajanlarında kullanılmaktadır.

Isıya doğrudan maruz kalan yerlerde muhafaza edilmesi sakıncalı olan karnauba wax, güçlü oksidasyon maddelerinden ayrı depolanmalıdırBoya detayında Wax lar en son aşamada kullanılan tamamlayıcı ve koruyucu yapıdaki sıvı yada katı hallerde içerğinde polimerler bulunan malzemelerdir..

Görevi boyanın dış dünya ile temas eden yüzeyini sararak dış etkenlerden (güneş ışığı , toz , kireçli su vb. etkenlerden verniği korumaktır.

Wax uygulamasını yaptığımız zaman yüzey suyu ve tozu itici özelliğe sahip olacağından hem geç kirlenecek hemde yıkandıktan sonra daha çabuk durulanacaktır

Parlaklık vermesi aslında asıl görevi değildir. Boya koruma görevi yapar. Waxlı yüzey daha zor kir tutar, daha kolay temizlenir.

Wax her türlü boyalı ve alimünyum yüzeye uygulanabilir ..

Üstüne wax uygulanmış alimünyum alaşım jantlarınız daha az balata tozu tutacak ve daha kolay temizlenecektir..Aynı şekilde camlar,stoplar ve farlar da diğer kullanım alanlarıdır..

Uygulama sonrası yüzeye su tuttuğumuz zaman doğru uygulanmış parasını hakeden bir ürünün bu şekilde boncuklama yapması gerekir (bu testi tavsiye ederim o kadar uğraştıktan sonra aksayan yerleri görür , arkadaşlarınızın ağzını açık bırakabilirsiniz :))

DSC04871.jpg

Ya da suyu böyle kaydırması :pist:

[flash(425,350)]

[flash(425,350)]http://www.youtube.com/watch?v=5dGvStGaj6k

http://www.youtube.com/watch?v=5dGvStGaj6k

Wax olarak önerebileceklerim ; Collinite 915 , Finish Kare 1000P , Meguiar's #16

Sentetik olarak da : Meguiar's NXT Tech Wax , Meguiar's NXT 2.0

NASIL UYGULANIR ?

Kişisel tecrübelerime göre uygulaması en kolay uygulama düzgün yapılırsa Wax uygulamasıdır.

Gerekenler boyayı çizmeyecek bu işler için üretilmiş el ile uygulama pedleri , katı yada sıvı wax .

Pedin gerekenden fazla emmemesi için üstüne iki fıs Quick-Detailer yada su püskürtmenzi öneririm.

Uygulamayı panel ve bölüm bölüm yaparsanız 1 kişi tüm araca hakkıyla yapabilirsiniz.

Örn ; Kaput ve Tavan gibi büyük panelleri 3 e bölerek , kapı-çamurluk gibi panelleri tek seferde..

Burada pedimize Mümkün olan en az miktarda ürünü sürüp fazla bastırmadan çalışacağımız alana yayıyoruz (pedde ürün kalmadı gibi olursa bir-iki defa panele küçük vuruşlarla dokundurursanız içinden yine çıkacaktır -fazla israa gerek yok :D)Sürdüğünüz belli olmayacak derecede ince sürmek önemli..

Tekrar ediyorum fazla sürmenin hiç bir esprisi yok , ve silmeyi çok güçleştirir..

Burada pedin tutuşu önemli ; (wax , polish için farketmez )

VİDEO ; http://video.google.com/videoplay?docid=6561779259119696224#

HandPadBasics001.jpg

HandPadBasics002.jpg

HandPadBasics003.jpg

HandPadBasics004.jpg

HandPadBasics006.jpg

Uygulama aşamasında bir panele sürüp kurumasını beklerken diğer bir panelede sürerseniz ilkini silerken o da kurumuş olur.

Sürme işleminde bastırmaya gerek yok önce dairesel hareketlerle , bitirirken de panalin yönüne parelel uygulamak yeterli.Kuruduğunu anlamak için parmak testi yapıyoruz.Parmağımızla sürdüğümüzde tebeşir tozu gibi elimize geliyorsa kurumuş demektir.

Silme ve parlatma işini temiz (başka bir şeye kullanılmamış) bir mikrofber bezle yine bastırmadan yapıyoruz. Tüm aracı sür-kurut-parlat yaptktan sonra yine temiz bir mikrofiber bezle geçerseniz atladığınız yerleri de temizlemiş (benim mutlaka kalıyor sağda solda örn :rolleyes: ve ikinci parlatmayı da yapmış olursunuz )..

Teşekkürler...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.