Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Araç muayene istasyonlarında doldurulan Ek-1 belgesi kaldırılmıştır.


Önerilen Mesajlar

2 gün önce almış olduğum bi mail. Yazacaktım unuttum şimdi aklıma geldi .

Sevgili üyemiz;

12 Mart 2012 tarihinden itibaren muayene istasyonlarında gerekli haller durumunda doldurduğunuz (yada doldurttuğunuz) Ek-1 formu artık kaldırılmıştır. Bundan böyle bu tip işlemler için gerekecek formu TUV istasyonları kendileri hazırlayacaklardır.

Ayrıntılı haber.


Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tarihe gömdüğü Ek-1 Formu trafik müşavirlerini yılda 100 milyon TL'lik gelirden etti.

Türkiye’deki ilginç mesleklerden biridir trafik müşavirliği. Halk arasında ‘trafik muamelecisi’ olarak da bilinirler. Aracın ilk kayıt işleminden tutun da devir, LPG işleme, trafikten çekme, hurda işlemi, logo işleme, sigortaya kadar pek çok işleme aracılık ederler.

Radikal gazetesinden Sefer Levent'in bugünki yazısına göre, araç sahipleri muayene başta olmak üzere paradan çok zaman harcayacağını düşündüğü bu işler için trafik müşavirlerinin kapısını çalar, trafik müşavirleri de bu hizmetlerinin karşılığında onlardan bir bedel tahsil eder.

Hem teknolojinin ilerlemesi hem de bürokrasinin azalması son yıllarda trafik müşavirlerinin kazanç kalemlerini oldukça azalttı. Son darbe ise geçen hafta Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı bir tebliğ ile geldi.

Ek-1 Formu artık yok

Aracının fiziki görünümünde bir değişiklik yapmak isteyenlerin zorunlu olarak tanıştığı Ek-1 Formu bu tebliğ ile ortadan kaldırıldı. Oysa bu form trafik müşavirleri açısından oldukça önemli bir gelir kalemiydi.

Araç üzerine logo işlenmesi-sökülmesi, renk değişikliği, şasi–motor numarası tespiti, servis araçlarına kuşak takılması-sökülmesi, takograf, taksimetre takılması, normal aracın taksiye, taksinin normal araca dönme işlemleri ya da herhangi bir sebeple ruhsatın değiştirilme işlemi hep bu form aracılığıyla yapılırdı.

Formu her yerde bulamadığınız gibi teknik soruların tümünü de cevaplayamayacağınızı düşünür, yol-yöntem bilen trafik müşavirlerinin kapısını çalardınız. Müşavirler hem formun kendisi için hem bu formu doldurmanın karşılığında sizden 25-30 TL’ye yakın bir aracılık hizmet bedeli tahsil ederdi.

Siz de doldurulan bu formu alır, araç muayene istasyonunun kapısını çalardınız. Onlar da bu formda yazılanlarla aracınızı karşılaştırır, eğer her şey tamamsa formunuzu onaylardı. Sonra bu formla tescil dairesine gidip ruhsatınızı değiştirirdiniz.

Peki, sizce yılda kaç araç için yukarıda saydığım işlemlere yönelik Ek-1 Formu dolduruluyordu?

İşte cevabı: Yaklaşık 3 milyon araç. Peki, bu kadar araç için müşavirlik pazarında dönen tutar ne kadardı? Onun da cevabı: Yaklaşık 100 milyon TL.

İşte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tarihe gömdüğü Ek-1 Formu trafik müşavirlerinin yılda yaklaşık 100 milyon TL’lik bir pazarı kaybetmesine neden oldu.

Bedel alınmayacak

Peki, bundan sonra yukarıda saydığımız ruhsat işlemleri nasıl yapılacak?

Aracının fiziki koşullarında değişikliğe gidenler ya da herhangi bir sebeple ruhsatını yenilemesi gerekenler araç muayene istasyonlarına gidecek. Muayene istasyonlarındaki görevliler elektronik ortamda değişiklik nedenini trafik tescil dairesine bildirecek. Vatandaş yine tescil dairesine giderek ruhsat işlemini sonlandıracak.

İşin ilginç tarafı, araç muayene istasyonları bu işlem için vatandaştan herhangi bir bedel almayacak. Yani trafik müşavirlerine form doldurdukları için ödenen yıllık yaklaşık 100 milyon TL’lik bedel vatandaşın cebinde kalacak.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İşin ilginç tarafı, araç muayene istasyonları bu işlem için vatandaştan herhangi bir bedel almayacak. Yani trafik müşavirlerine form doldurdukları için ödenen yıllık yaklaşık 100 milyon TL’lik bedel vatandaşın cebinde kalacak.

Arkadaşlar durumu soğuk kanlılıkla karşılayalım.

Mutlaka bir yanlışlık olmalı, sistemin vatandaşın cebindeki paraya dokunmadığı bir uygulama olamaz.

En kısa sürede gerekli düzeltmeler yapılacaktır.

Dediğim gibi, lütfen telaşa kapılmayalım, gelişmeleri bekleyelim. :)

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.