Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Otomatik vitesli araçların payı arttı


Mustafa K.

Önerilen Mesajlar

Geçen yılı tarihî rekor satış adetleri ile kapatan Türk otomotiv pazarında otomatik vitesli araçların payı yükseldi.

Otomatik vitesli araç satışları toplam pazardan aldığı payı artırdı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye otomotiv pazarında 2011 yılı otomobil ve hafif ticarî araç toplam pazarı 864 bin 439 adetle tüm zamanların en yüksek satış adedine ulaşırken, 2010 yılında satılan her 100 otomobilden 33'ü otomatik vitesli araçlardan oluştu.

2011 yılında otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri 2010 yılına oranla yüzde 23 arttı. 2011 yılında 593 bin 519 adet olan toplam otomobil satışının 198 bin 616 adedini otomatik şanzımanlı araçlar oluşturdu. 2011 yılı otomobil satış adetleri geçen yıl ile kıyaslandığında, otomatik vitesli otomobil satışlarının payı yüzde 32'den yüzde 33'e yükseldi.

Otomatik vitesli araç sayısındaki bu hızlı artışın en önemli nedenini ise otomatik vitesin rahatlığı oluşturuyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşanan trafik yoğunluğu, sürücülerin düz vitese göre kullanımı daha kolay olan otomatik vitesi tercih etmelerine yol açıyor. Otomatik vites kullanımının sadece bayan sürücülere yönelik olduğu algısının önüne, araç kullanım konforunun geçmesi, otomatik vitesli araçlara olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. 2011 yılında otomatik viteste yaşanan en yüksek artış, yüzde 42 ile E sınıfı, lüks araçlarda görüldü. E segmentinde bu yıl satılan otomobiller, otomatik vitesli araçlardan oluştu.

D (orta sınıf) segmentindeki artış ise yüzde 29 oldu. Bu sınıftaki otomatik vitesli araç sayısı yüzde 65'ten yüzde 70'e yükseldi. Orta sınıf otomobillerde otomatik vites tercihinin giderek arttığı görülürken, lüks segmentte otomatik vitesli araçların ağırlığı sürüyor. 2011 yılı sonu itibarıyla F (üst lüks sınıf) segmentte otomatik vitesli araçların oranı ise yüzde 100 olarak gerçekleşti. Geçen yıl küçük segmentte 84 bin 697 adet otomatik vitesli araç, orta segmentte 52 bin 279 adet otomatik vitesli araç, lüks segmentte 17 bin 964 adet otomatik vitesli araç, üst lüks segmentte ise 3 bin 414 adet otomatik vitesli araç satıldı.

2011 yılında dizel otomobil satışları da 2010'a göre yüzde 34 artış gösterdi. 2011 yılında 593 bin 519 adet olan toplam otomobil satışının 365 bin 305 (yüzde 62) adedini dizel araçlar oluşturdu. 2011 yılı otomobil satış adetleri 2010 yılı ile kıyaslandığında, dizel payı yüzde 54'ten yüzde 62'ye yükseldi.

-alıntı-

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dizel araçlarının artması doğal. Malum sürekli yükselen benzin fiyatları ve dizel motorun ekonomik olması. Gerçi yakında dizel benzine yetişecek gibi bakalım o zaman ne olacak.

Otomatik araçlarda bayanların trafikte daha fazla aktif olması ile ilgili düşünüyorum. Artık çoğu kişi aracını eşiyle ortak kullandığı için eşine ikinci bir araç almak yerine otomatiğe yöneliyor diye düşünüyorum.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Manuel'in zevkini bende otomatiğe değişmem. Otomatikte araba kullandığımı hissetmiyorum. :D

Bunun yanı sıra otomatikte gerçekten güzel şeylere imza atılmaya başlandı diye düşünüyorum. Yeni araçlarda otomatik vitesler keyif verir hale gelmeye başladı. Arkadaşımın aracını kullandım aracın tepkileri gayet iyiydi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.