Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×

Emre B.

Üye
  • Toplam İleti

    42
  • Katılım

  • Son ziyaret

İletiler, Emre B. tarafından oluşturuldu

  1. Aynı sorun 1 ay önce bende de oldu perşembe ve cuma tekleyerek çalışan aracıma cumartesi baktırayım diyordum ki cumartesi araç çalışmadı, AC Delco için 300 civarı bir rakam verdiler bir de Focusun akü bölmesine her akü girmez dediler, söküp baktım üzerindeki 60 amperlikti olacak akülerin Ac Delco, Mutlunun 66 amperliği ve İncinin 75 amperliği olduğunu bunların tam Focusun akü haznesine girecek kadar yassı olduğunu söylediler . Bende fiyat olarak en düşük amper olarak 75 ile en yüksek ve marş basma gücü 700 ile en yüksek olan inciyi tercih ettim, 1 aydır kullanıyorum şimdilik bir problem yok. 

    • Beğen 1
  2. Peki servislere 45 binde geleyim mi diye sorduğumda neden ısrarla yok lamba yanarsa gelin diyor ? Sorun çıksın da daha çok para kazanalım diye mi ? Bir de benim araba şu anda 45 binde gidip ısrarla şu ford servislerine satılan makineye bağlayıp temizleyin mi diyeyim ?

    Hata verdiğinde geç kalınmış olabiliyor. Adm ve eolys katkısı denilen bir sıvı var.Aracımızın arka kısmında ortada bir yerlerde deposu var ufak.Her yakıt aldığımızda bu depodan yakıt deposuna alınan yakıtın miktarına göre bu sıvı otomatik olarak pompalanıyor.Ve mazotumuzda bu sıvı olmuş oluyor.Motor yakıtı bu sıvı ile yaktığında partikülleride yakmış oluyor motoru sıkıştırdığımızda... Bu sıvı genellikle 80.000-100.000 km kadar yetiyor.

     

    60.000 km bakımında aracı bilgisayara bağlayıp partikül filtresini yakmaları gerekiyor. Araç olduğu yerde yüksek devirde belirli bir zaman çalışıyor ve yakma işlemi için gerekli sıcaklık elde ediliyor.Ve partiküller böylece yanıyor.  45.000 veya 60.000 bakımına gittiğinizde partikül filtresini bilgisayara bağlayarak yakılmasını isteyin. Ve o sıvının seviyesine 80.000 kmde bakın eksik ise tamamlattırın.Servislerde epeyce pahalı o sıvı(400 TL civarı),ebay gibi sitelerde çok daha uygun fiyatlara tedarik edip,işi bilen birisine doldurtturabilirsiniz.442d1267959527-diesel-additive-minimun-l

     

    dpf_system.jpg

  3. Atlamışım bu mesajı.

    Eski nesil DPF'lerde 60.000 km'de bir bakım vardı, bu Türkiye'de değişik nedenlerle 45.000'e çekilmiştir, yeni nesillerde rutin bir bakımı yok bildiğim kadarı ile, kendi kendini rejenere ediyor zaten.

    Ömrüne gelince katalitik konvertör gibi, yani bir gün tıkanacak sonuçta kurum birikiyor içinde ne kadar yakılsa da, ama bu ömrü öngörmek kolay değil, kullanım tarzı da etkilidir kuşkusuz.

    Tahminim pek 180.000-200.000 km'den aşağı olmayacağı yönünde...

    Otomatik rejenerasyon aralığı kullanma şekli ve mevsimle ilgili, sık kısa mesafede ve soğuk motorla kullanırsanız aralık azalacak, çok uzun yol yaparsanız kısalacaktır.

    Aynı şekilde rejenerasyon işleminin süresi de motor ısısı ile ilgili, motor ısınmış ve yüksek devirli kullanım söz konusu ise 10 dakikada bitecekken, sur kalk şehir trafiğinde kış aylarında bu 20-25 dakika sürebilir.

    Ayrıca önerdiğim yüksek devirli kullanmayı siz yapmazsanız araç kendiliğinden rejenerasyon işlemi için gerekli ısıyı sağlamak üzere fazla yakıt pompalayacak ve her halikarda tüketiminiz artacaktır.

    Yine bildiğim kadarı rejenerasyon ile ilgili bir uyarı ışığı yok Focus'ta, ancak filtre tıkandığında motor arızası uyarısı veriyor.

    Eski nesil mi yeni nesil mi olduğunu nasıl anlayabiliriz? 2010 model aracım anahtarsız çalıştırma yok, 2009'da gelenlerden.
  4. Aracınızı özellikle kısa mesafede ve soğukta kullanıyorsanız kurum ve partikül oluşumu fazla olacaktır.

    Bu nedenle şu andaki bakımınızda carbon clean yaptırmanızı öneririm, ve yanı şartlar devam ederse bunu 30-45k km'de bir tekrarlamanız iyi olur.

    DPF'ye gelince; aslında bu filtrelerin rejenerasyon yeteneği var, ancak yukarıda söylediğim gibi aracı yeterince ısıtmadan kullanıyorsanız yeterli rejenerasyon gerçekleşmeyebilir, arada 20 dakika civarında göreceli yüksek devirde (3000 dd ve üstü) kullanmanız yararlı olacaktır.

    Rutinde 45k bakımında DPF filtre temizliği var, bunun da bedeli 120 TL civarında olmalı. Zaten filtre tıkanmaya yüz tuttuğunda motor uyarı lambası ile gerekli ikazı verecektir.

    Sonuçta bu temizliği de şimdi veya bir sonraki bakımda yaptırmanızı öneririm.

    Bir de çok bilinmeyen ve bakım masrafı olarak sık suistimal edilen bir diğer konu da DPF sıvı tankının Eolys sıvısı dolumu.

    Normalde ilk nesil DPF'lerde yakıt tankının yanından küçük bir tankta içeriği yanılmıyorsam ağılıklı demir oksit olan Eolys 176 olarak adlandırılan sıvı var, her yakıt alımında buradan az bir miktar depoya karıştırılıyor ve partiküllerin daha düşük ısıda ve daha verimli yanmasını sağlıyor. 60k bakımında bu sıvının değişimini şart koşan servisler duydum, ancak bu sıvının ömrü uzun ve çok daha fazla km yetiyor tanktaki sıvı. Bu sıvı da maalesef ucuza satılmıyor.

    Diğer bir deyişle bu yönde bir zorlama gelirse kabul etmeyin, ama diğer temizlik işlemlerine maliyet öğrenmek kaydı ile yeşil ışık yakabilirsiniz...

    Cem Hocam, bu filtre 90 bin km'de değişecek diyorlar, sıvı değişimini geçtim de bu değişim kesin mi? Bu konuda bir bilginiz var mıdır ?
  5. Arkadaşlar Focus II lerde Boya kodu ve numarasını araç içerisinde yazan bir etiket varmıdır. Ben Araç kataloğunu araştırdım bulamadım. Bazı araçlarda yedek olarak rütuş boyası veriyorlarmış bana öyle bir şey vermediler. Park sensörü montajı yaptırdım, sensörler tamponda siyah siyah göze batıyor onları boyatmak istiyorum. Amaç renk farkı olmasın istiyorum.Araç rengi Aytozu Gri.

    Hocam renk koduna gerek yok, önüne gelen ilk boyacıya git anında sana focus aytozu grinin renk kodunu ezbere söyler, ben gittim ordan biliyorum :)
  6. Aslına bakarsanız bence otosana şikayet ederseniz cebinizden hiç para çıkmayabilir, çünkü sizin suçunuz yok 600 kmde bozulan turbo kesin çıkmadır. Buna benzer bir durumda arkadaşımın vw aracının dsg şanzımanı arızalandı 3000 lira civarında hasarı garantiden yapmışlar ama saçma sapan bir iki parça söyleyip bunlar için 1000 lira ödeme yapmanız lazım demişler, arkadaşım geri adım atmayınca ve tehdit edince yaptılar ücretsiz.

  7. Uluslararası geçerli ETIS sisteminden 2008--2011 Focus TDCi için geçerli servis planından alıntılar:

    Triger değişimi 200.000 km/10 yıl

    Fren hidroliği değişimi 2 yılda bir

    Klima gazı değişimi 10 yılda bir

    DPF değişimi 120.000 km

    Kısacası bizde resmi servis standartları bile bunların altındayken, altındakinin altına inmenin pek manası yok!

    Hocam, yağı 15 binde değiştiriyoruz diyelim, mazot ve polen filtresini 30 binde bir değiştirmek ideal mi ?
  8. Cem Hocam, bencede olay aynen dediğiniz gibi, bir ustaya gittiğinizde şu parçayı değiştirmessek x liralık hasara yol açar diyor ve insanın içine kurt düşürüp mecbur bırakıyorlar değiştirmeye. En basitinden triger denilen olay bunun canlı bir örneği. O zaman bende kılavuzu doğru kabul ediyor ve hava filtresine 5000 kmde bir istisna uygulayıp, yağ, filtreler vs gibi parçaları kitapçıktaki değişim periyodlarında değiştirmeye karar verdim. Zaten yolum toz toprak içeren bir yol değil.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.