Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×

Alper Okudur

Üye
  • Toplam İleti

    37
  • Katılım

  • Son ziyaret

İletiler, Alper Okudur tarafından oluşturuldu

  1. 5 saat önce, Ercüment Bosut yazdı:

    Benim 2015 model Focus da tırdan indirilirken tavan hasar görmüş ve Otosan'da boyanarak satılmış. Daha sonra araç henüz 14500 km deyken tekrar Otokoç'da takasla değiştirilmiş ve satışa çıkmış. Ben de avantajlı bir fiyat teklif edilince hiç dert etmeden satın almıştım ve halen memnuniyetle kullanıyorum. 

    evet normali de bu zaten, satın alan müşteri bunu bilmeli ve ona göre almalı. güle güle kullanın aracınızı ?

  2. 6 dakika önce, Ozan Kar yazdı:

    ben aracın fabrikada kendi standartları içersinde birden fazla boyanmasını kusur/suç olarak görmüyorum. bu yüzden sorduğunuz sorunun konu ile alakası yok...

    lütfen ilk mesajdaki son fotoğraf olan bilirkişi raporunun 2. maddesini okur musunuz? olaydaki boya kalınlığının homojen olmadığı, yani fabrikasyon olarak tekrar boyanmadığını, onarım işlemi yapıldığını yazıyor. tavanın tamamı aynı kalınlıkta olsa dediğiniz doğru olabilir araç yeniden fabrikada tavanı boyanmış olabilir. ancak bilirkişi rapor bambaşka.

    --3 dakika sonra eklendi--
    19 saat önce, Serkan Z. yazdı:

    Bence kanunlar bu konuda tüketici dostu olmalıdır da zaten. Bugünkü paralarla neredeyse 200 bin lira verip sıfır km araç aldıktan sonra tavan gibi çok önemli bir parçasının boyalı olduğunu anlıyorsunuz ki bana kalırsa tampon bile boyalı olsa büyük bir problemdir. Şimdi o arabayı müşteri niye kabullensin? Başka hangi telafi yoluna gidilirse gidilsin müşteri memnuniyeti sağlanamayacaktır. Sonrasında aracı satarken kimi neye inandırabilirsiniz?

    İnsanlar bu ve benzeri durumları yaşamamak için onca vergi yüküne katlanıp sıfır km araba almıyor mu?

    Boyalı araba alacak birisi 2. el tercih edip boyalı parçanın muhtevası nispetinde piyasa fiyatının altında bir arabaya sahip olabilir zaten. 

    Sonuçta bu aracın kusurunun kabul edilip mağduriyetin tespit edildiği anda giderilmesi vicdana en yatkın çözüm yolu olurdu. Büyük bir markaya yakışan budur ve böylesi yaklaşımlar onu daha da büyük yapar. Önemli olan bu arabayı değiştirmenin Ford'u ne ölçüde sarsacağı ya da denizde bir kum tanesi olması da değil. Bireysel olarak aklı ve gönlüyle onca marka arasından sizi seçmiş bir müşteriye maliyeti ne olursa olsun bu şekilde teşekkür edilmemeli diye düşünüyorum. 

    Burada yalnızca söyle bir durumu dikkate almakta fayda var:

    Araç tesliminden ne kadar sonra bu durum anlaşılıp bayie müracaat edilmiş?

    aracı aldıktan 2 yıl sonra satarken farkettim. ancak kanunda bu gizli ayıplı mal olarak geçiyor. yani eğer tüketicinin bakarak yada kullanırken farkedemeyeceği bir ayıpsa buna gizli ayıp deniyor ve normalde 2 yıl olan süre sınırı kalkıyor.

    --7 dakika sonra eklendi--
    6 saat önce, Yakup Çağatay yazdı:

    O halde her arızayı yaşatan durum sonrası araç değişimi isteyelim? Her arıza her araçta olmuyor, birinin diğerinden farkı da olmasın bu düşünce ile. Boyaya gelmeden onlarca hata oluyor boyadan çoook daha önemli, neden bunlara ses çıkmıyor veya böyle talepler edilmiyor? Boya gerçekten ülkemizde ciddi abartılan konulardan.

     

    Yeniden boyanmamış ama alt takımı 50 bin kere yan sanayi ile değişmiş araçları alan insanlar olduğu sürece daha çok ekmek yer galeriler ? 

    şöyle ki, zaten ben de bir yeri boyalı diye o araç çöpe atılsın yada yenisiyle değiştirilsin demiyorum. kanunlar da demiyor. sadece bu durum satış sırasında tüketiciye bildirilmek zorunda. ve belli bir oranda indirim yapılıp faturada bu indirimin sebebi belirtilmek zorunda(özürlü araç gibi) bu şekilde bir bilgilendirme ve indirim yapıldıktan sonra karar tüketiciye kalır. ister o aracı alır ister almaz. alırsa da sesini çıkarmaz. ama sen ben bunu iteleyeyim nasıl olsa uğraşan olmaz mantığıyla gidersen bu haksızlık olur. hele bide böyle büyük bir firma yapınca insanın güveni sarsılıyor.

  3. 21 saat önce, Ozan Kar yazdı:

    ters bir yorum olarak bence bu konudaki kanunlar fazla tüketici dostu. yani böyle bir kusurdan dolayı aracın komple değişimine izin veren kanun zaten haksızlığa neden oluyor. tabi tüketici tarafından bakınca var olan haklardan sonuna kadar yararlanmak gerekiyor. Ayrıca farklı ve daha önemli bir sorun olsa da firma süreci yine uzatacaktı. hepsi böyle ne yazıkki. Audi ile benzer bir durum olmuştu, avukatın da hataları nedeniyle 5-6 yıl sonunda almıştı parasını.

     

    aynı sorun benim de kaputta vardı, otosan orijinal olduğuna dair yazı verdi, serviste olabilir dedi alıcı da dert etmedi, değer kaybı yaşamadan sattım.

    şöyle bir örnek vereyim, mesela bir hırsızı suç üstü yakladınız yada birkaç gün sonra çaldığı mallarla birlikte yakaladınız. ne yaparsınız? yada kanunlar gereği ne yapılır? sadece çaldığı malları geri verip elini kolunu sallaya sallaya gider mi? yada gitmesine izin verir misiniz? yoksa hem çaldığı malları alır hemde yaptığı bir suç olduğu için ceza mı verilir? bunlara cevap verseniz benim için yeterli olur.

  4. Bir saat önce, Serdal Balan yazdı:

    Maalesef bu konu sadece Otosan'la ilgili değil. Ülkede hukuk yok, olan hukuk da vatandaşı korumuyor (kimleri koruduğunu herkes biliyor)

    Geçen gün arkadaşım zamanında Borusandan sıfır aldığı aracını satışa çıkardı, ortak bir arkadaşımız geldi baktırdı almak için, çamurlukta boya çıktı. Allahtan benim için önemli bir şey değil diyerek aldı aracı da ikisi de uğraşmak zorunda kalmadı.

    Diyeceğim o ki hukukun ve ahlakın olmadığı yerde para babaları istedikleri gibi at koştururlar. 

    katılıyorum, hukuk ve ahlak olmayınca güçlü gücünün yettiğine oluyor

    --0 dakika sonra eklendi--
    33 dakika önce, Semih O. yazdı:

    Geçmiş olsun. Diğer arkadaşlar gibi, sorunun hukuk yoksunluğundan kaynaklandığını düşünüyorum. A firması B firması farketmeden hepsi aynı. Kuralsızlığın olduğu yerde yerleşik bir kültür olmayınca ahlaksızlık artıyor...

     

    Dilerim en kısa sürede sizin lehinize çözülür.

    teşekkür ederim

  5. 24 dakika önce, Alptuğ Ö. yazdı:

    Geçmiş olsun. Araç hala sizde dimi kullanıyorsunuz.

    evet bende, mecburen hala kullanıyorum

    --1 dakika sonra eklendi--
    14 dakika önce, Adem Kazıl yazdı:

    benim şanzıman değişme süresindede en son ümitsizliğe kapılmıştım garantimin bitmesini bekleyip beni mağdur edecekler diye, benim 3 ayda sinirlerim yıprandı uykusuz kaldığım geceler oldu sinirden, sizin yıllar olmuş  tahmin edemiyorum bile, tamda avukat arayışı içine girerken şanzımanı değiştirdiler.

    evet yıpratıcı bir süreç, sizin adınıza sevindim. en azından çok uzamamış. geçmiş olsun

    • Beğen 1
  6. evet maalesef öyle, adelet sürecimizin bu kadar hantal ve açıklarla dolu olduğunu bildikleri için haksız olmalarına rağmen bu davranışa giriyorlar. Gerçekten çok acı bir olay, hem ford'un yaptıkları açısından hemde adalet sistemimizin yavaşlığı açısından. 5 yıldır peşini bırakmadım kazandığım davanın ama sırf belki bıkar da vazgeçerim diye işi yokuşa sürmeye devam ediyorlar. bakalım nasıl sonuçlanacak burdan da tekrar bilgilendirme yapıcam sonuca göre.

    • Teşekkür 1
  7. Herkese merhaba, sizlere başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Ben kandırıldım siz dikkatli olun diye. 2012 yılında Aydın da bulunan Ford yetkili satıcısı olan Zafer Ford Plaza’dan SIFIR KM FORD FOCUS marka araç satın aldım. 2 yıl kullandıktan sonra aracımı büyütmek için satışa çıkardım ve satış anında yapılan ekspertizde aracımın tavanının boyalı olduğu ortaya çıktı. Sonrasında Zafer Ford Plaza’ya götürdüm ve onlar da durumu Ford Otosan’a bildirdi. Ancak gelen cevap “olur böyle şeyler, bizim boya kalitemiz bu kadar” oldu. Aracımın her yerinde boya kalınlığı 90-110 mikron olmasına rağmen tavanda arka taraflarına gittikce daha da artan boya kalınlığı 350 mikrona kadar ulaşıyordu. Bu durumda bana tüketici hakları mahkemesinin yolları göründü. 1 yıl süren mahkeme sonucunda aracın yenisiyle değiştirilmesi kararı çıktı. Ve Ford hala bu ayıbını telafi etmek yerine dosyayı temyize gönderdi. Birkaç yıl da böyle geçti ve Yargıtay kararı onadı hiçbir değişikli yapmadan. Buna rağmen Ford her karara, her adıma itiraz etti ve etmeye devam ediyor. Amaçları kişiyi bezdirmek ve davadan vazgeçmesini sağlamak. Yaklaşık 5 yıldır devam eden yasal sürece rağmen Ford Otosan hala yaptığı yanlıştan dönmedi. Bende normalde herkesin güvendiği bir firma olan Koç Holding’e bağlı olan Ford Otosana güvendim ve SIFIR KM araç alırken ekspertiz yaptırmadım ve mağdur oldum. Siz siz olun Ford Otosana kesinlikle güvenmeyin. İlla ki bu marka bir araç alacaksanız da iki kez düşünüp sonrasında da almaya karar verirseniz ekspertiz yaptırmayı unutmayın. Sağlıcakla kalın.

    img002.jpg

    img003.jpg

    img004.jpg

    img005.jpg

    • Beğen 3
    • Teşekkür 2
  8. Arkadaşlar birkaç seferdir şehirler arası yolda polis durdurup camların filmli bu yasak falan diyor, benimde orjinal olduğunu anlatıncaya kadar göbeğim çatlıyor. :mad:

    Sizin başınıza da galiyormu? Böyle durumlarda ne yapmak lazım işin uzamaması için?

     

     

    Belgeler Bu Mesajdadır.

     

    http://www.focusclubtr.com/topic/2517-ford-otosan-karartilmis-camlar-bildirgesi/?do=findComment&comment=43729

  9. Bu arada arabanın ağırlığı son hızı etkilemez. Akselerasyonu etkiler. 1 ton ağırlığındaki bir arabanın 100 km/h taki yere uyguladığı etki 100 kg ın altındadır. Ve bu hız ile logaritmik bir eğri ile düşer.. 200 kmh ta yanlış hatırlamıyorsam 20 kg a kadar düşüyordu.

    Aracın 1400kg + şöför olduğunu düşünürsek yere uygulanan ağırlık 30kg civarında oluyo bu hesaba göre ve beni korkuttu ne yalan söyliyim. :kıhkıh: zaten sadece deneme amaçlı o hızlara çıkıp hemen düşürüyordum hızımı..

    Maksimum hızda bende yükün olumsuz etkileyiceğini düşünmüyorum,hız olarak olmasada yere basma olarak faydasıda olacaktır.Son hıza çıkmaya çalışıyosanız 4. ve 5. viteste olabildiğince zorlayın 4200 devirlere kadar.Ozaman daha yüksek hızlara ulaşacaksınızdır.Şunuda ekiliyim 200 km hızlara çıktığınızda araç güven vermiyor abartmamak lazım.

    tekrar denemeye cesaret edersem önceki viteslerdeki devirlere de dikkat edeyim.

  10. Yük etkiler tabi...Siz hızlanırken nasıl hızlandınız o da önemli.

    Tüm vitesleri maksimum devirde değiştirin...

    Yol eğimi ve Rüzgar da etkendir...5 vites'de daha da fazla olabilir..Oranlar gereği (6. vites ekonomi için)

    işte ben de onu diyorum yük olumsuz etkilemeli ama olumlu etkiliyor

    5. viteste de denedim ilk denememde 185 civarında kalınca 6 ya geçtim o da 192 de kaldı.

    Acaba yük aerodinamisini mi değiştiriyor?

  11. Merhaba arkadaşlar forumda bulamadığım için konu açıyorum eğer ben göremediysem affola..

    Başlıktan da anlaşılacağı üzere son hız denemeleri yaptım;

    ilk denememde araçta tek başımaydım ve hiç yük yoktu son hız 192 km/h olarak gördüm.

    ikincide iki kişi + bagaj tam doluydu ve bu seferki denemede 210 km/h'i gördüm.

    Şimdi 2 sorum olacak;

    1- Başka hız denemesi yapan oldumu? (özellikle TDCI motorla)

    2- Arabanın yüklü olup olmaması son hızı etkiler mi (ki etkiledi) ve neden etkiler?

    Cevaplarınızı bekliyorum..

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.