
Saim K.
-
Toplam İleti
13 -
Katılım
-
Son ziyaret
İçerik Türü
Profiller
Forumlar
Günlükler
Takvim
Modifikasyon
İletiler, Saim K. tarafından oluşturuldu
-
-
Yakıt aldığınız markayı değiştirin, farklı markalarda sonuçları gözlemleyin. Denemeye BP, Aytemiz v.s bu şekilde başlayın.
-
07.04.2025 - 11:28 tarihinde, H. Cenk yazdı:
Ben şöyle anladım:
Sileceklerin attığı su , kapı camında aynanın üstünden gidiyor , alt taraftan geçmiyor. böylece o su kütlesi aynayı görmeyi engellememiş oluyor.
müthiş mühendislik oymuş. İyi de aynanın arabaya bağlanan gövdesi engel oluyordur ona tüm arabalarda aynıdır sanırsam.
Ben müthş ford mühendisliği ile ilgili bir örnek vereyim. Bizde satılmayan Explorer ST line hastasıyım. Bunun gruplarını takip ediyorum. Makyajdan sonra bir sürü kişide düz yolda basarken arka diferansiyel dağılıyor. Kaza oluyor Sebep ne? Makyaj öncesi arka diferansiyeli 10 vida tutuyorken makyajda maliyeti düşürelim diye 6 vida koymuşlar. Gerzekler garantiden arka diferansiyel tamirine daha çok para ödüyor..
Evet teşekkür ederim açıklamanız için, güzel ifade etmişsiniz; Belli bir hızdan sonra sileceklerin attığı su, kapı camında aynanın üstünden gidiyor, alt taraftan geçmiyor. böylece o su kütlesi şoförün aynayı görmesini engellememiş oluyor.
Araçların makyajlanmasından sonra hatalarının giderilip daha iyi hale getirilmesini bekleriz. Maalesef günümüzde devamlı fazla kazanma hırsı bunun önüne geçmiş görünüyor. Uzun vadede bu durumun markanın yararına olmayacağını; standartları koruyan, teknolojiyi kullanarak ve yenilikler yaparak maliyetleri düşürenin öne geçeceğini, ilerleyeyeceğini düşünüyorum. bkz.: tesla
-
Ford Focus MK4 | Muhteşem Detay ve düşünülmüş tasarım, yağmurda sürücü aynasının kapanmaması. (MaşAllah, Video Yüksek kalitede izlemenizi tavsiye ederim.)
-
1
-
-
Hatırlatma; Ford Focus (2018-... mk4 ve mk4,5) 1.5l ti-vct dragon ve 1.0l ecoboost benzinli motorlarda sae 5w-20 , wss-m2c948-b şartnamesini sağlayan yağlar kullanılması elzemdir. Aksi takdirde yağ içerisinde bulunan triger kayışında bakım zamanından önce, daha erken yıpranmalar görülmesi ve kopması muhtemeldir. Muhakkak dikkat edelim.
Bu hususta şikayetleri incelediğimizde; ortak özelliklerinin yetkili servis dışında bakım yaptırmaları ve yağ şartnamesine (muhtemelen) dikkat etmedikleri olduğunu görüyoruz. (teknik şartnamelere, hususlara dikkat etmek koşuluyla istediğiniz yerde bakım yaptırabilirsiniz.)
Adı : Şartname
Motor Yağı SAE 5W-20 : WSS-M2C948-BAntifriz Super Plus Premium FU7J-19544-xx : WSS-M97B44-D
Cam temizleyicisi FU7J-19C544-AA/BA/DA/EA/GA/HA: WSS-M14P19-A
Hidrolik fren yağı Dot 4 LV High Performance BU7J-M6C65-xxxx: WSS-M6C65-A2
TEKNİK ÖZELLİKLER - 1,5L TİVCT
-
05.01.2025 - 22:44 tarihinde, Yusuf Görgün yazdı:
Selamın aleyküm
4 kasa almayı düşünüyorum
1.5 ti- vct mi 1.5 ecoblue mi Önerirsiniz çoğu yerde okudum dizellerinde kronik problemler mevcut benzinli olan versiyonunu alsam tek sıkıntısı yakıt tüketimi mi yoksa performans olarak çok büyük farklılık mevcut mu
Yukarıdak linkini paylaştığım, ilgili konuyu incelemenizi tavsiye ederim. Dpf, yağ ve yakıt karışımı, günlük
kullanım alışkanlıkları ile ilgili bilgiler, deneyimler mevcut.
-
Yukarıda paylaştığım konu içerisindeki yorumda (bu mesaj içerisindeki sağ üstteki oka dokunakarak ulaşabilirsiniz) yağa yakıtın karışması husunda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
-
12 saat önce, Ahmet Ksr yazdı:
Bunu hangi kaynaktan nasıl öğrendiniz bende de adblue olmayan modeli var gerektiği gibi kontrollü şekilde devirli kullanım buna engel olur mu
"Merhaba,
Bildiğimiz üzere çoğu yeni dizel araç, partikül filtresi barındırıyor. Bunlardan büyük bir kısmı, partikül filtresi rejenerasyonu sırasında, iş zamanı sonu- egzoz zamanı başında fazladan mazot püskürtüyor. Tam anlamıyla yanmayan yakıt, katalizörde yanıyor ve sıcaklık artıyor. Egzoz gazı sıcaklığını arttırıp filtredeki kurumları yakmak için kullanıyor bunu.
Fakat şöyle bir problem var:
Geç yapılan enjeksiyon sonucunda, normalde pistonun üzerindeki bir çanağa püskürtülen, silindir duvarlarıyla alakası olmayan motorin, silindir duvarlarını ıslatmaya başlıyor. Sonuç ise "oil dilution" yani yakıtın , motor yağını seyreltmesi. Ford'larda vs, motor yağına mazot karıştı uyarısı vardır. Kendine özel lambası bile var. Bakım zamanı gelince de yanıyor hatta. Mazotun bir kısmı buharlaşıyor. Fakat benzin kadar uçucu olmadığı için hatırı sayılır bir kısmı yağın içerisinde kalıyor.
Yağ çubuklarında da maksimum çizgisinin üstünde bir X çizgisi daha olabiliyor. Çünkü yağa mazot karışınca seviyesi yükseliyor. X çizgisi, içerisine mazot karışmış halde izin verilen maksimum yağ miktarıdır. Üstüne çıktığı zaman , krank mili yağa çarpmaya başlayabilir.
Silindir cidarlarını mazot ile ıslatmak neye sebep olur ?
+İncelen yağ, mazot ile birlikte yanabilir, yağ tüketimine sebebiyet verebilir.
+Daha kötüsü, motor yağına mazot karışması sonucu yağın viskozitesi etkilenir. Yağı değişmediği için yağlama kabiliyeti düşer, motorun ömrü azalır.
Kötü senaryo çizmiş olmayayım. Bu yağ incelmesi senaryosu, limitler dahilinde gerçekleşiyor. Fakat gene de mazot ile yağ inceliyor, bunun kaçarı yok. Ağır vasıtalarda vs bu rejenerasyon işlemi, egzoz manifolduna konulan ayrı enjektörden yapılıyor. Haliyle yağ ile bağlantısı kalmıyor. Fakat binek araçlarda, maliyet sebebiyle uygulanmıyor.
Ve evet, partikül filtre rejenerasyonu yapan her araç, az ya da çok mazot karıştırıyor yağa. Bu nedenle, yağ değişim periyotlarını atlamamanızı tavsiye ederim.""turbo dizelde parikül filtresine giden egzoz gazının sıcaklığı düşüktür. 500 derecenin altında olursa is yanmaz. 500 derecenin üzerine çıkarmak için motoru iyi sıkıştırmak gerekiyor.
Bu sebeple rejenerasyon sırasında egzoz sıcaklığı artsın diye, egzoz zamanına doğru art enjeksiyon yapılır. Haliyle o püskürtülen dizel yanmaz. Turbodan geçer, katalitik konvertörde yanar. Filtrenin giriş sıcaklığı yükselir ve is yanar.
Egzoz zamanına doğru enjeksiyon yapıldığında, piston alt ölü noktaya yakındır. Dolayısıyla enjektörden yüksek basınçla verilen mazot, pistonun üstündeki yanma odasına gitmez, silindir duvarlarına gider. Oradaki yağa karışır ve onunla beraber aşağı süzülür. Yakıtın bir kısmı buharlaşır, fakat benzin kadar uçucu olmadığından motor yağının içerisinde kalır.
Otobüs-kamyon gibi taşıtlarda, egzoz manifoldunda bir enjektör daha bulunur. Sadece rejenerasyonda enjeksiyon yapar. Motordaki enjektörler art enjeksiyon yapmaz. Yağda kirlenme olmaz. Fakat maliyet gereği binek araçlara bu sistem uygulanmaz. Motor yağı, belirli limitler dahilinde incelmeye (viskozitede düşüş) maruz bırakılır."
@msansertekin ' kullanıcısından alıntıdır.(forum.donanimhaber.com/dizel-partikul-filtreli-araclarda-gorulen-yaglama-problemi--127906714)@Otto Cevrimi ' kullanıcısından alıntıdır.
(otopark.com/forum/threads/dizel-partikul-filtreli-araclarda-gorulebilen-yag-problemi.7225/)
Late Post Injection , oil dilution
-
1
-
1
-
-
1 saat önce, Ahmet Ksr yazdı:
Şu kısmı biraz daha açabilir misiniz hocam
Kısa mesafe kullanımlarında, veya düşük devirli kullanımlarda (8 ileri otomatik vites normal D modunda, tasarruf için genelde alt devirlerde kalmayı tercih ediyor.) dizel partikül filtresi temizliği belirlenen şartlar (istenilen sıcaklık, v.b.) oluşmadığı için sağlananmıyor.
Birde adblue sistemine sahip olmayan modellerde, kabaca bildiğim kadarıyla fazladan bir yakıt püskürtmesi, gönderimi yapıyor eksoz sisteminde, zehirli gazların tamamen yanması için fazladan olan bu yakıt gönderimi tam yanmadığı veya zamanlaması tam tutmadığı zaman yağın içerisine karışıp, yağın kalitesini bozabiliyor. Bu sistemin nasıl çalıştığın tam olarak araştırıp, ona göre aktarmak daha iyi olur.
-
1
-
-
1.5 ti-vct alt devirlerde ve üst devirlerde eski nesil benzililere göre oldukça canlı bir motor, yakıt tüketimi oldukça iyi (manuel, yaklaşık 15000km ortalama 6,2lt/100km) ,kullanmak isterseniz lpg düşünülerek tasarlanmış, lpg ye tam uyumlu bir motor. Teknik verilere ve kullanıma baktığınızda 1.0 ecoboost ile benzer performans sergilediğini görebilirsiniz.
1.0 Ecoboost 0-100 11,1Sn - 125ps güç & 170nm tork
1.5 Ti-Vct 0-100 11,2sn - 123ps güç & 150nm tork
Güç Eğrisi
Tork Eğrisi (Önceki nesil doğal emişli motorlara göre daha alt devirlerde daha yüksek tork un verilmesi sağlanmış. ~2000-3000rpm/ ~130-140nm)
Dizel motor performans, tüketim v.s. çok iyi fakat euro 6.2 normlarından dolayı bazı modellerde ad blue ve gelişmiş dpf mevcut. Araç uygun şekilde kullanılmadığında arızaya geçme ihtimali yüksek.
Yukarıdaki yazdıklarımdan ve dizelin bu durumundan dolayı 1.5 ti-vct tercih edebilirsiniz.
-
1
-
-
Son zamanlarda dikkatimi çeken bazı konulardan, şikayetlerden dolayı paylaşma gereği duydum.
Ford focus (2018-... mk4 ve mk4,5) 1.5l ti-vct dragon ve 1.0l ecoboost benzinli motorlarda sae 5w-20 , wss-m2c948-b şartnamesini sağlayan yağlar kullanılması elzemdir. Aksi takdirde yağ içerisinde bulunan triger kayışında bakım zamanından önce, daha erken yıpranmalar görülmesi ve kopması muhtemeldir.
bu hususta şikayetleri incelediğimizde; ortak özelliklerinin yetkili servis dışında bakım yaptırmaları ve yağ şartnamesine (muhtemelen) dikkat etmedikleri olduğunu görüyoruz. (teknik şartnamelere, hususlara dikkat etmek koşuluyla istediğiniz yerde bakım yaptırabilirsiniz.)
1.5l ti-vct dragon ve 1.0l ecoboost motor kontrol ünitelerinde firmware (yazılım) güncellemeleride mevcut bunları servislerde yaptırmanız menfaatinizedir, aracınız daha iyi çalışır, farklılaştığını hissedersiniz ve size hizmet eder. değişiklikler sizi memnun edecektir.https://www.ford.com.tr/tanitma-ve-kullanim-kilavuzlari adresinden uygun kullanma kılavuzuna ulaşıp +teknik özellikler kısmını genişletip aracınızın motorunu seçip aracınızda kullanılan sıvıların miktarlarına ve şartnamelerine ulaşabilirsiniz.
-
Tavsiyem Şanzıman değişimi yerine bu işten gerçekten anlayan, gerçek sorunu tesbit edebilen kişilerle revizyon/onarım yolunu araştırın, sonuç alamazsanız değişim yoluna gidersiniz.
-
1
-
-
Geçmiş olsun, araştırdığım kadarıyla aracınız da 6f15 tam otomatik şanzıman mevcut. Bu şanzımanla ilgilide twitter (x) de gördüğüm bir geri çagırma durumu var ocak ayında paylaşmışlar. Yeri gelmişken onuda paylaşmak isterim.
Ocak 2024 de; Ford, üç silindirli motor ve 6F15 otomatik şanzımanla donatılmış bazı 2018-2022 EcoSport ve 2016-2018 Focus modellerini geri çağırdığını duyurdu. Kilitleme bağlantısı motor titreşimlerine dayanacak kadar güçlü olmadığı için kayış gergi kolu kırılabilir. Böyle bir durumda gergi destek plakasından ayrılabilir ve diş kaybı nedeniyle kayışın çökmesine neden olabilir.
Böyle bir durumda motorda yağ basıncı kaybı meydana gelebilir ve bu durum motorun hasar görmesine ve sıkışmasına neden olabilir. Sürücüler motor gücünde ve frenleme gücünde kayıp yaşayabilir ve bu da kazaya neden olabilir.-
1
-
Güncel Ford Benzinli Motorlarının Kapsamlı Strok Karşılaştırması ve Karakterlerine Etkisi
, Yer: Motor
Oluşturma zamanı: · Saim K. tarafından düzenlendi
Ford'un yaygın olarak kullanılan benzinli motor ailesini daha geniş bir perspektifle ele alarak, turboşarjlı EcoBoost serisini ve atmosferik Ti-VCT motorları strok (pistonun silindir içindeki hareket mesafesi) temelinde karşılaştıralım. Bu karşılaştırma, motorların temel tasarım felsefesini ve sürüş karakteristiğini anlamada kilit rol oynamaktadır.
Önemli Not: Ford, "1.5 EcoBoost" adıyla hem 3 silindirli hem de daha eski nesil 4 silindirli olmak üzere iki farklı motor üretmiştir. Bu iki motorun teknik yapıları ve dolayısıyla strok değerleri birbirinden farklıdır. Karşılaştırmada bu ayrım dikkate alınmıştır.
Motorların Strok Değerleri (Büyükten Küçüğe Sıralama):
Bu değerler, motorların karakterleri hakkında önemli ipuçları sunar:
Teknik Analiz ve Sürüşe Etkileri
Uzun Strok Liderleri: 1.5 Litrelik 3 Silindirli Motorlar (Strok: 90.0 mm)
1.5 Ti-VCT Dragon (Atmosferik) ve 1.5 EcoBoost (Turbo):
Bu iki motor, aynı 90.0 mm'lik uzun strok değerini paylaşır. Bu tasarım, pistonun krank miline daha uzun bir kol ile daha fazla kuvvet uygulamasını sağlar.
Sonuç: Her iki motor da alt devirlerde olağanüstü bir tork üretme eğilimindedir.
Sürüşe Etkisi: Günlük kullanımda, şehir içinde ve yokuşlarda aracı zahmetsizce hareket ettirirler. Sürücü, daha az vites değiştirme ihtiyacı duyar ve aracı daha canlı hisseder. 1.5 EcoBoost, turbo beslemenin de etkisiyle bu karakteri çok daha güçlü bir şekilde sergiler ve segmentindeki en iyi çekişi sunan motorlardan biri olur. Yakıt tüketimine ve verimliliğe önemli, olumlu katkısı olur.
Dengeli Güç Ünitesi: 1.0 EcoBoost (Strok: 82.0 mm)
Bu ödüllü motor, strok ve silindir çapı oranının dengeli olması sayesinde "kare motor" karakteristiğine yakındır. Turbo besleme ile birleştiğinde ortaya çok yönlü bir motor çıkar.
Sonuç: Güç ve tork, devir bandına homojen bir şekilde yayılır.
Sürüşe Etkisi: Hem alt devirlerde canlıdır hem de devir çevirmekten çekinmez. Performans ve yakıt ekonomisi arasında mükemmel bir denge kurarak modern motor teknolojisinin geldiği noktayı temsil eder.
Kısa Strok Temsilcileri: Geleneksel ve Sportif Karakterler
1.6 Ti-VCT (Atmosferik - Strok: 81.4 mm): Geleneksel 4 silindirli atmosferik bir motor olan 1.6 Ti-VCT, gücünü devir yükseldikçe bulur. Kısa stroklu yapısı, yüksek devirleri güvenle çevirmesine olanak tanır. Alt devirleri, uzun stroklu motorlara göre daha sakindir.
1.5 EcoBoost (4 Silindir - Strok: 76.4 mm): Listenin en kısa stroklu motorudur. Bu yapı, motorun teorik olarak en yüksek devir çevirme potansiyeline sahip olmasını sağlar.
Sonuç: Bu motor, gücünü daha çok orta ve üst devirlerde göstermeye odaklıdır.
Sürüşe Etkisi: Özellikle Ford Mondeo ve eski Kuga gibi modellerde kullanılan bu motor, daha rafine ve yüksek hızlarda akıcı bir performans sunma eğilimindedir. Alt devir tork hissi, 3 silindirli 1.5 EcoBoost kadar belirgin değildir.
Özet
Maksimum Çekiş ve Alt Devir Canlılığı İçin: 3 silindirli 1.5 EcoBoost (90.0 mm strok), turbo desteğiyle bu alanda rakipsizdir. Atmosferik bir alternatif olarak 1.5 Ti-VCT Dragon da aynı uzun stroklu yapısıyla esnek bir sürüş sunar.
Her Koşulda Dengeli Performans ve Verimlilik İçin: 1.0 EcoBoost (82.0 mm strok), en ideal ve modern seçenek olarak öne çıkar.
Yüksek Devirli ve Sportif Sürüş İçin: 4 silindirli 1.5 EcoBoost (76.4 mm strok), kısa stroklu yapısıyla devir çevirmeyi seven bir karaktere sahiptir.
Klasik Atmosferik Deneyimi İçin: 1.6 Ti-VCT (81.4 mm strok), gücünü devir yükseldikçe veren, bilindik atmosferik motor hissini sunar.