Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×

Süleyman E.

Üye
  • Toplam İleti

    12
  • Katılım

  • Son ziyaret

İletiler, Süleyman E. tarafından oluşturuldu

  1. 29.03.2018 - 17:01 tarihinde, Servet Ö. yazdı:

    Guc kazanmak icin yapilan seyin sonucunda yakit azalmaz. Yakit tasarrufu saglar diyen insanlara ve hatta firmalara guvenmeyin. Cunku fizik kanunlarina uymuyoruz demek oluyor. Yakit tasarrufu saglamak istiyorsaniz arabanizi daha az gaza basarak daha az fren kullanacak sekilde kullanin. 

     

    Dizel arabalarda tork ve dolayisiyla beygir artisinin cok basit bir formulu vardir. 

    Gaz pedal seviyesine gore belirlenen tork istegini yukselt, tork limitorlerini yukari cek, injection quantitity (yani yanma odasina girecek yakit miktari)  yi artir, enjektor acik kalma suresini artir. Temperature correction (yani motor/yag sicakligina gore arabayi korumaya almada kullanilan cevrim tablosu) larini yumusat.

     

    Yukarida yazdigim formulu birak Turkiyeyi avrupayi, tum dunya kullaniyor. Var mi icinde yakit tasarrufu saglayan en ufak bir degisken? Yok. Bu degiskenlere ek olarak belki belki lambda yani yakit hava karisim yuzdesi fakire cekilerek daha fazla tork elde etmek istenebilir, bu da arabanin motor icine veya turboya zarar verecegi icin kesinlikle tercih sebebi degildir. Kaldi ki bazi zihnisinir arkadaslar kadrandaki L/KM yaniltmasi dahi yapiyor. Yani siz 100km de 5 litre yaktiginizi sanirken aslinda 7 litre yakiyor dahi olabilirsiniz. Cakal cok.

     

    Kisacasi hem guc gelsin hem yakit tasarrufu demek, hem karnim doysun hem pastam bitmesin demekle ayni sey. Bostan yere heveslenmeyin ve kandirilmayin.

     

     

    Tamam çok güzel açıklamışsınız .azaldı diyene de inanmamak lazım benzin pompası herşeyi açıklıyor dediğiniz gibi . Sağolun

  2. 12 saat önce, Cem Boneval yazdı:

    Bu doğru, üstelik soğukta yakıt tüketimi göreceli azalır, ama kayda değer mi emin değilim.

    Yalnız şehir içi 8'ler gerçekten yüksek. Istanbul trafiğinde bile 7'leri geçmedim hiç kiralık araçlarda, üstelik ekonomi odaklı da kullanmadım hiç.

    Soğuğun etkisi mi, kullanım tarzı mı, yoksa sizin araçta bir sorun mu var bilemedim.  

     

    12 saat önce, Cem Boneval yazdı:

    Bu doğru, üstelik soğukta yakıt tüketimi göreceli azalır, ama kayda değer mi emin değilim.

    Yalnız şehir içi 8'ler gerçekten yüksek. Istanbul trafiğinde bile 7'leri geçmedim hiç kiralık araçlarda, üstelik ekonomi odaklı da kullanmadım hiç.

    Soğuğun etkisi mi, kullanım tarzı mı, yoksa sizin araçta bir sorun mu var bilemedim.  

    Araçta bir sorun yok eksi dereceli hava şartlarından diyorum. Araç ısınmıyor ki yakıt düzelsin. Kitapçıkta 16 km den az bir seyehat ve kısa zamanlı bir sürüş süresi varsa eksi dereceli havalr için bakımları 15 yerine 7500 km de yapın diyor. Aracı çalıştırıp camların buzunu kazıyana kadar 1,6 h ile başlayan rolantı yakıt tüketimi 1 h a düşüyor çalıştır işe git 0,7 h işe kontak kapatıyorum , yani araç 95 lik olduğu için değil hava soğuk olduğu için , rakım 19xx olduğu için , kış lastikleri  olduğu için vs yani anlayacağınız yakmaya bahanesi çok aracın. ısındımı 0,4 h ohh kebap. Zaten uzun yolda sıkıntı yok 4,5 lt ortalama ile 120 km inmeden dağ tepe geçit demeden gidiyor. Yani anlayacağınız Erzurum sivas kars ardahan muş vs soğuk memleketlerde yaşayan bir arkadaş değerlerini yazarsa kesin bir hüküm vermiş olıruz buralarda araçlar yakıyor deriz .

  3. 24 dakika önce, Mehmet Buğra yazdı:

     

    8.4 istinai bir rakam değil mi hocam , forumlarda 6 - 6,5 çok gordum de 8.4 ilk kez görüyorüm. 

    Ben neyse onu yazdım ve bu geçen kış da aynıydı , o değerlere hayret ettiğim için yazdım , beraber çalıştığım arkadaşta 1.2 clio var 7,5 lt/100 km yakıt tüketimi var ben 8,4 deyince şaşırıyor , wv skoda grubu kullanan arkadaşlar var onlarda da durum 8 lt civarında (octovia, superb,jetta,golf,leon)tüketim değerleri arasında pek fark yok. Hala verilen değerler bana hayal gibi geliyor. 80 km sabit hızda alınmış değerler gibi geliyor. Burdaki arkadaşların yakıt tüketimlerini okudukça şaşırıyorum aracı oesinlikle değişip benzinin keyfine varacam. En azından dizelden çok daha çabuk ısınır üşümeyiz ?

  4. 44 dakika önce, Süleyman E. yazdı:

    bende 1,6 tdci 95 ps var erzurum da yazın 6,6 - kışın 8,4 ş.içi tüketim var. pompa da bire bir uyuşuyor bu değerler. erzurum-adana 990 evden eve yolum var 45 lt yani 4,5 lt ortalama ile gidiyorum. bu gün 5,14 ten dizel aldım . bana dizel mantıklı gelmiyor benzinli turbo bir araç alacam. burda arkadaşların verdiği değerler bana mantıklı gelmiyor. verdikleri değerleri yakalayan dizeli hiç bir memlekette görmedim. 3,3 -4,0- 4,4 5,0 lt şehir içi görmedim, yazın resmen inatlaştım 5,6 lt karma yakıt değeri yakaladım . araç servis bakımlı yakıtı ilk günden beri bu şekilde. kazası arızası yok , tertemiz bakımlı araç yakıyor bu arabalar abi ...

    465 km yol yaptı şehir içi tamamı

    5CF7B70C-3A1E-41FB-B377-8C612DC970FF.jpeg

  5. bende 1,6 tdci 95 ps var erzurum da yazın 6,6 - kışın 8,4 ş.içi tüketim var. pompa da bire bir uyuşuyor bu değerler. erzurum-adana 990 evden eve yolum var 45 lt yani 4,5 lt ortalama ile gidiyorum. bu gün 5,14 ten dizel aldım . bana dizel mantıklı gelmiyor benzinli turbo bir araç alacam. burda arkadaşların verdiği değerler bana mantıklı gelmiyor. verdikleri değerleri yakalayan dizeli hiç bir memlekette görmedim. 3,3 -4,0- 4,4 5,0 lt şehir içi görmedim, yazın resmen inatlaştım 5,6 lt karma yakıt değeri yakaladım . araç servis bakımlı yakıtı ilk günden beri bu şekilde. kazası arızası yok , tertemiz bakımlı araç yakıyor bu arabalar abi ...

    • Beğen 1
  6. 10.01.2014 - 17:59 tarihinde, Cem Boneval yazdı:

     

    Ne cesaret, beyinde denemeler yapmak!

     

    Mükemmel çözüm değil ama en azından denenmiş ve bilinen, git şunlardan birini al 

    http://www.racechip.de/chiptuning/ford/focus/3-dyb/1-6-tdci-70kw/index.php

    Cem bey bu ürünlerden birini kullandınız mı ? Yakıt ile ilgili bir tasarruf oldu mu?

    --7 dakika sonra eklendi--
    08.01.2014 - 08:32 tarihinde, Çağlar Kasımoğlu yazdı:

    Pcm'ye müdahale şart remap olayında. Beyinin açıldığı anlaşılıyor bakıldığında beyine.

     

    Racechip çok daha mantıklı servisin anlamaması konusunda. 80.000 km dir racechip kullanan tanıdığım var, sorun yaşamadı fakat yakıt tüketimi düşürme amaçlı kullanıyor, arada da performans nimetinden faydalanıyor.

     

    Çıkma racechip aldım birkaç kez, bu hafta bir tane daha almayı düşünüyorum.

    Pro veya düz modeli fark etmiyor hepsinde ayar var. 350 liraya pro bulunabiliyor.

     

    Yurtdışından getirtmek sakat diye biliyorum ben. Diğer forumlarda onlarca kişinin ürünü takılmış.

     

    1.5 dCi motorlar ile aynı soket kullanıldığı için Renault, yine aynı motor olan 1.6 hdi dan çıkma bulabilirseniz alın.

    İstediğiniz zaman proyu 300 liraya satarsınız. Düz versiyonuda 250 civarına rahatlıkla bulunabiliyor. Ben ikisinide kullandım fark göremedim :)

    Ankara bayisi Koray Bey idi sanırsam. Kendisi ile başka bir forumda tartışmıştık sizede verdiği gibi cevaplar verince. İşten anladığını pek düşünmüyorum. Racechip, remap farketmez. Sert kullanılırsa aracın gücünü arttıran her türlü modüfiyede motorun ömrü kısalacaktır. 95 beygirin üretildiği bir motorda 120 beygir üreteceksiniz. Yanma odasındaki sıcaklık, pistonlara binen yük, yataklara binen yük artacaktır. Aşıntınız oynanmamış haline göre artacaktır buna emin olun. Zararını uzun vadedd görürsünüz. Bu yüzden hiçbir hakkınızda yok yaptırdık bozuldu gibilerinden.

     

    Racechip bile uzun vadede illaki sorun çıkartacaktır. Ki fazla yakıt püskürtülüyor rail basınç sensörü kandırılıp. Daha fazla yakıt enjekte edilip yanıyor. Bu yüzden motordaki aşıntının, gaza yüklenildiğinde artması aşikâr.

    Çağlar bey uzun zaman olmuş konu açılalı ama yine de sormak istedim cem beye de sordum sonradan konu üstünden uzun zaman geçtiğini farkettim :) Reca chip kullandığınızda yakıt tasarrufu ne kadar oldu ve güç artışı kendini hissettirdi mi? Bunları merak ediyorum kullanan biri olarak görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim

  7. Race  chip diye bir şey var kullanmeadım kullananı da görmedim. İddaları beyinden motora gelen kabloyu kendi çiplerinden geçirerek motora aktarıp tork beygir ikilisini artırmak.

    Duyan , gören , Deneyen var  Mı? Her yerde reklamı çıkıyor. Gerçekse ben de alayım 129€ standar olan. 

    Saygılar 

     

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.