Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Dab Nedir ? Dijital Ses Yayını Nedir? (Digital Audio Broadcasting)


Yakup Ç. A.

Önerilen Mesajlar

Bir çok kişi google'da focus'u araştırırken dab radio vb yazılar görmüştür ama sanıyorum ki bir çoğu da buna sıradan müzik sistemi deyip geçmiştir. Sony ve Sony olmayan gibi bakıldığını düşünüyorum bu sebeple DAB'ın ne olduğunu açıklamaya çalışacağım.

 

Buarada İngilizce olarak buradan detaylı inceleyebilirsiniz

 

 

DAB'ın açılımı başlıkta da yazdığım gibi Dijital Ses Yayını demektir.

 

Bildiğimiz FM ve AM dalgalarına yeni bir alternatif hatta zamanla bunların silinip yerine DAB'ın geçmesi muhtemeldir hatta öyle olacak diyeyim :)

 

DAB şuan İngiltere Almanya vb ülkelerde 5 -ve üzeri- yıldır felan yoğun olarak kullanılmakta.Unutmadan ekleyelim Radyo'lar hem Analog hem digital yayını dinletebiliyor size (özelliğe sahip olanlar ) yani birini seçmek zorunda değilsiniz.

 

DAB radyoların sesi çok net gelir FM gibi hışırtı yapmaz ama iyi çekmeyen yerlerde hışırtı olmasada digital ton olan VONLAMA türü ses duymak mümkün.

 

Philips şöyle açıklamış:

 

DAB (Dijital Ses Yayını) dijital radyo, FM analog iletimine ek olarak karasal vericiler yoluyla çalıșan yeni bir radyo yayını yöntemidir.

Dinleyicilere net, hıșırtısız bir ses kalitesiyle daha fazla seçenek ve bilgi sunar. Bu teknoloji, alıcının bulabildiği en güçlü sinyale kilitlenmesini sağlar.

DAB dijital istasyonları sayesinde, frekansların hatırlanmasına gerek yoktur ve ayarlar istasyon adlarına göre yapılır, böylece hareket halindeyken yeniden ayar yapmayagerek kalmaz.

 

 

Ford için Detaylara Gelelim. Açıklama şu şekilde

 

2008'den beri Focus,Kuga,C-max modellerinde ingiltere'de sunmaya başlamış. 2010'dan beri bu modellerde standart sunulmuş. Ülkemizde ise bunun satışı var mı ? Yok mu ? Standart mı geliyor ? Bilmiyorum. Eğer aracınızda varsa radyo menüsünde DAB (alt foto) yazınını görüyor olmalısınız.

 

post-1-0-71479200-1366622834.png

 


 

 

In 2003, Ford became the first manufacturer to offer DAB Digital Radio as a dealer-fitted accessory in the UK, one of the most advanced European markets in terms of DAB coverage. Factory-fitted DAB radios debuted on the UK Ford Focus, C-MAX and Kuga models in 2008 and have been standard on the C-MAX, Grand C-MAX and all-new Focus models since 2010.

 

 

Ford Araç İçi Eğlence Geçmişi

 

 

FocusClubTr.com

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

3 yıl önceki başlık artık değer kazanıyor!

 

Türkiye için 2016 yılı geçiş süreci olarak belirlenmişti ve 2017'de geçilecek denildi. Çalışmalar ne durumda bilemiyorum (bir çok vericinin değişmesi gerekiyor) fakat otomobiller hakkında bilinen şey şu; Dijital yayını dinlemek için mevcut sistemler işe yaramayacak.

 

Yeni araçların artık DAB ile getirilmesi hakkında çalışmaların da başlaması gerekir. Yeni otomobil alacakların da bu konuda hakkında araştırma yapmalarında fayda görüyorum tabii bu konuda ihtiyaç duyuyorsanız.

 

Bugün ülkemizde binden fazla radyo mevcut ama bunların frekansı her yerde farklı ve yer yer bozulan ses karşısında keyifli bir dinleti söz konusu olamıyor.

Dijitale geçince tüm ülkeyi kapsayacak yüz küsür radyo olabilecek, bölge radyolarından da en çok dinlenenlere bu hak verilecek. Daha az radyo olsa da Türkiye turuna çıkan bir kişi aynı frekans ile sürekli/kaliteli yayın dinleyebilecek.

 

Kimi ülkeler için 20 yılı aşkın kullanılan bu teknolojiye ancak erişebiliyoruz! 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dijital karasal yayın olayını yanlış hatırlamıyorsam 10 sene önce konuşuyorduk. Hem TV hem de radyo yayınları olacaktı. Hatta bununla ilgili planlar yapılmış, kanal tahsisleri bile yapılmıştı. Sonra ne olduysa oldu, hiç hayata geçmedi. Bakalım ne zaman devreye alırlar. 

 

DAB'ı çalıştırmak için mevcut araçlarda da umut var, CD ünitesi ve anten değişiyor görünüyor. Bir de ford bazı modeller için, DAB upgrade kitleri satıyor (şimdiki focus için var mıydı emin olamadım, bakmak lazım).

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

15 dakika önce, Doğan Kurban yazdı:

 

Evet, sanırım benim de gördüğüm buydu.

--2 dakika sonra eklendi--

Yalnız buradaki fiyat epey farklı :) 

https://www.fordpartsuk.com/shop/ford_focus_autodab_radio_adaptor_2011_to_2014_f_1805091.htm

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.