Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Akaryakıt Masrafını Yüzde 20 Azalttı


Özer Öztürk

Önerilen Mesajlar

Adana'da oto tamircisi olan Doğan, emisyon emilimini azaltan yazılım geliştirdi.

Adana'da 34 yıldır baba mesleği oto tamirciliği yapan Servet Doğan (45) motorlu araçların zararlı gaz atıklarını azaltan ve yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayan bilgisayar yazılımı programı geliştirdi.

Doğan, 16 yıldır üzerinde çalıştığı ve 2 binin üzerinde otomobilde denediği "Ekonomiye ve Doğaya Duyarlı Yöntemi (SED)' adını verdiği projenin seri üretimi için devletten yardım bekliyor.

RAPORDA EMİSYON DEĞERLERİ DÜŞTÜ

Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, Otomotiv Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Araştırma Görevlileri Tayfun Özgür ve Öğretim Görevlisi Mustafa Özcanlı'dan oluşan bilirkişi heyeti de farklı araçlar üzerinde yaptıkları testler sonucu yazılımla ilgili hazırladıkları raporda "Test araçlarına uygulanan SED yöntemi ile karbonmonoksit (CO) ve hidrokarbon (HC) emisyon değerlerinin sıfıra yaklaştığı, dizel motor azot oksit (NOx) değerinde ise yüzde 45.2 gibi önemli bir azalma olduğu, yakıt tüketimlerinin dizel araçta yüzde 8 oranında, benzinli araçta ise yüzde 18 oranında azaldığı tespit edilmiştir." ifadesine yer verdi.

PROJESİNİ NİHAT ERGÜN'E SUNDU

1989'dan bu yana kendi oto tamir atölyesini işleten Doğan, 16 yıldır üzerinde çalıştığı otomobillerdeki egzoz emisyon gazının etkisini azaltacak yazılım sistemini 2007'de hayata geçirdi.

Ar-Ge desteği için çalışmayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e de sunum yapan Doğan, Bakan Ergün'ün "Tamam arkadaşlarımızı size her türlü desteği versin." dediğini ancak alt kademe bürokratların konuya önem vermediği söylüyor.

ÇALIŞMA SİTEMİNİ ANLATTI

Yöntemin zararlı egzoz atıklarını azaltarak çevre kirliliğini ciddi ölçüde azaltıp yakıt tasarrufu sağladığını belirten Doğan, "Egzoz emisyonlarını azaltmak için mekanik ve manyetik alanda çalışan bir takım cihazlar denedik. Ama verim alamadık. Enjeksiyonlu, elektronik kontrollü yakıt sistemleri üretildikten sonra bu yazılımı hazırladım. Yazılım bilgilerini aracın o anki konumu ve kullanım şartlarına göre değiştirebilen bir yapay hafıza özelliğinde. Egzozdaki atık sıfıra (0) yakın değerlere gelene kadar bu değişim sürüyor. Araçların donanımına göre ciddi oranlarda yakıt verimi elde ediyoruz. Asıl amacım verimden ziyade çevreye olan katkısı sağlamaktı." diyor.

PROFESÖRE SIRRINI AÇMADI

Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, oto tamircisi Servet Doğan'ın geliştirdiği yazılımın 'kalıcılığının' olmadığını ileri sürdü. Aydın, şunları söyledi: "İlk yaptığımız testte egzoz emisyon ve yakıt limitleri düştü. Ancak bir ay sonraki ölçümlerde araç tekrar normale dönüyor. Kalıcı olmuyor. Servet Usta, devlet sırrı gibi saklıyor. Ne yaptığını, nasıl yaptığını bilmiyoruz. Kimseye güvenmiyor. Yaptığı işin ne olduğunu bilsek, bilimsel olarak kendisine yardımcı oluruz. Otomobile program yüklediğini belirtiyor. Böyle olsa daimi olur, kendisini sıfırlamaz. Ne yaptığını kimseye söylemediği için biz yardımcı olamıyoruz. Bizden bir destek istemiyor. Destek olabilmemiz için ne yaptığını bilmemiz lazım. Türkiye'nin milyon dolarlık hayati projelerinde hakemlik yapıyoruz, onun sırrını vermiyoruz da onunki mi vereceğiz. Projenin bilimsel bir temele oturması lazım. Belki de küçük hatalar yapıyor. Bize gösterse, beklide bunu görür, düzeltiriz."

 

456209967072.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.