Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

  • 0

Araç Soğukken Rölanti Dalgalanması Veya Gaz Yememesi


Derya G. B.

Soru

Merhaba arkadaşlar, bende bir Focus alarak aranıza yeni katıldım. Aldığım araç hakkında bir sorum olacak. Öncelikle uzun uzun yazayım ve anlatayım sizlerin derdime derman olacağınızı düşünüyorum.

* Aracım 2011 Model ama 2012 Kasa Focus 1.6 Ti-Vct (97000 km'de)

* Araçta Prins Silver LPG var

* Aracın 77.000 km'de Triger değişimi ve baskı balata vs ağır bakımları yapılmış.

* Aracı 96.000 km'de aldım. Aldığımda 5/30 Castrol yağ koyup bütün filtreleri değiştirdim.

 

Arkadaşlar daha önceki 2 arabamda yaklaşık 15.000 civarı zarar ettim. Dolayısı ile bu sefer araba alırken çok hassas davrandım. Yukarıda bahsettiğim aracı aldım. Araca bakmaya giderken özellikle aracı hareket ettirmeyin ben kendim soğuk iken test etmek istiyorum dedim ve araca gittim önce kendim test ettim her hangi bir problem göremedim. Daha sonra Ümran Komputest'e soktum. 2 parça lokal boya harici hata yok dediler ve aracı aldım. Bir sorun var mı diye  1-2 gün arabayı sürdüm. Bir problem olmayınca Focus 4 Android teyp taktım. Gündüz Ledi uygulaması vs arabayı bozmayacak küçük aksesuarlar taktım.

 

Gelelim aracımın sorununa; Ertesi gün sabah arabayı çalıştım ve işe giderken yaklaşık 7-8 km sonra vites boşta ışıklarda beklerken rölanti dalgalandı ve stop etti. 1 kere olunca dert etmedim ama 2. kez olunca referans vasıtasıyla TANOTO'ya götürdüm, arıza için 10-15 gün sonraya süre verdiler bende oradaki referans önerisiyle TANOTO'dan ayrılan personelin yeni açtığı ÜNAK Otomotive gittim. Derdimi söyledim. Sorunumun bir çok şeyden kaynaklanabileceğini söyleyerek ucuzdan başlayalım dediler. Yağ değişimi filtre değişimi yapıldı. Bujiler değişti. Boğaz Kelebeği temizlendi. Komprasör testi yapıldı. Bir sorun bulamadılar. Buji kablolarını değiştirmek istediğimde sadece kısa olan 1 tanesi 345 TL civarı olduğundan gerek yok dediler. Biraz bin en son çare Sübap, üst kapak açarız dediler(2500-3000 TL). Sonra LPG servisine gittim, LPG ayarlarını yaptırdım, her hangi bir sorun bulamadılar. LPG bakımları yapıldı ve filtreler değişti. Servisten çıktığım günden bu yana yaklaşık 10-15 gündür stop etme sorunum olmadı. Yalnız sorunum tamamı ile geçmiş değil. Sabah ilk çalıştırdığımda geri vites veya 1. vites ile kalkış yaparken sanki araba gaz yemiyor gibi, yerinden kalkması için biraz gaz pedalına basmam gerekiyor. (2.000 devir civarı) Ya da kalkış yapmadan önce biraz gaz verip arabayı ısındırmam gerekiyor. Bu süre içerisinde rölanti 0.9 - 0,6 arasın bir iniyor çıkıyor kafası karışıyor gibi. Yani zorlasa stop edecek ama etmiyor. Arabayı kaldırıp biraz gidince bu sorun düzeliyor. Kusura bakmayın uzun uzun yazdım ki, daha önce yapılanları da bilmeniz açısından. Kısaca söylemek gerekirse, araç soğuk iken gaz yemiyor gibi oluyor 1. vites de yine kalkıyor ama geri vites te kamyon gibi ara gaz ile kalkıyorum. Biraz gittikten sonra bu sorun düzeliyor.

 

Araba alıp satımı yapan arkadaşım bindi arabaya, maşallah taş gibi sorun yok yürüyeni iyi dedi. Komprasör biniyor dedi. Tekleme yok dedi. Kendisi ile konuşurken tabi birkaç sorum oldu çevremdekilerin sözlerine istinaden. Sübap olsa bunu sürekli yapar ısınınca kesmez dedi. Motor durumu iyi gözüküyor. Performans olarak 2500-2600 devirde 5. vites de hızı iyi dedi. Ama 2. vites 5000 devirde 90 görmesi lazım 80 yapıyor motor sağır açılmamış dedi. Sonunda ise araba ısınınca kesiyor muhtemelen buji kablosu görünüyor buji kablosunu değiştir dedi.

 

Bu arada araç herhangi bir arıza vermiyor. Sizin fikirleriniz nedir ?

 

Gökhan Bektürk tarafından düzenlendi
Yanlış yazım.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Önerilen Mesajlar

  • 0

Ustadan çıktıktan sonra arabayı bugüne kadar LPG de çalıştırıp sonra benzine aldım ve sürekli benzinde sürdüm. Benzin lambası yandıktan sonra 10 km daha gidip 50 TL lik benzin aldım. Daha sonra yine LPG de çalıştırıp benzinle sürmeye devam ettim. Bugün 2 3 gün aradan sonra arabayı benzinde çalıştırdım. Araç soğuk iken ilk çalıştırma da gaz yememe problemi yapmadı. Bu arada sadece araç soğuk iken yapıyordu. Stop edip tekrar basarsam, yada 1 2 saat sonra basarsam yapmıyordu. 

 

Arabayı alırken benzin ışığının yandığını araçta benzin olmadığını, burada bahsettiğim sıkıntının olmadığını, aracı aldıktan sonra yol üstünde BP den benzin aldığımı yazmıştım.

 

** Buradan şöyle bir sonuç çıkardım. Aldığım adam belli ki hiç benzinde kullanmadığı için ben benzin alınca depodaki pisliği çekti. Usta da arıza bulabilmek için sibop sorunumu bakmak için 5000-6000 devirde 10-15 dakika sürdü, rölantide kesiciye girdi. Bunlardan sonra acaba diyorum pislik vardı da attı mı.

 

1-2 gün daha benzinde çalıştırıp bakacağım. Düzelmiş ise haber ederim. Tekrar ederse yakıt pompasına baktırır sonucu sizlere bildiririm. 

 

Yardımcı olmaya çalışan forum arkadaşlarımıza teşekkür eder, kazasız belasız günler dilerim. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Tekrardan Merhaba arkadaşlar, son mesajımdan bugüne kadar arabayı normal bir şekilde çalıştırdım ve konuda bahsettiğim "Araç Soğuk İken Gaz Yemiyor" problemi çözülmüş görünüyor. Trafikte bazen beklerken rölantinin 1-2 saniyeliğine dalgalandığı oluyor hala ama soğuk iken gaz yememe problemi düzeldi.

 

** Peki ne yaptım düzeldi ?

Daha önceki mesajlarımda aracı ilk aldığımda böyle bir problem olmadığını, aracı aldığım gün benzin lambasının yandığını ve yolda gelirken daha önce hiç benzin veya gaz almadığım bir yerden yakıt aldığımı söylemiştim. Ertesi gün 2 kere rölantide stop etti ve bu durumdan sonra aracı bakıma götürdüm, filtreler, yağ, su antifiriz, LPG filtreleri, buji ve buji kabloları değişti, boğaz kelebeği temizlendi. Sorunda zaten bundan sonra başladı.

 

** Ford servisinden ayrılan tecrübeli özel serviste yapıldı bu bakımlar, onların dediğine göre araçta arıza kaydı yok. Olsa olsa Sübaplar sıkmaya başlamış olabilir bu durumda yeni başlamış olabilir dediler.

 

** Daha sonra kendi ustama götürdüm, onlarda her hangi bir arıza bulamadılar. Kat olabilir dediler temiz çıktı. Boğaz kelebeği temiz dediler. Aracın yürümesi çekişi iyi dediler. Tekleme yok dediler. Onlarında en son kararı siboplar sıkmaya yeni başlamış olabilir. Biraz böyle bin, bu durum artış gösterirse çelik sibop takalım dediler. Tabi bu testleri yaparken arabayı benzinde kullandılar. 5000-6000 devirde seyir halinde 10-15 dakika sürdük. Daha sonra ben aracı 2-3 gün direk LPG de çalıştırdım ve bu sorun olmadı. Bu duruma istinaden yakıt pompası olabilir dendi. Aracı 2-3 gün LPG ile çalıştırıp benzine aldım bir süre böyle sürdüm. En son mesajımda sorunun düzelmiş olabileceğini yazmıştım ve son mesajdan bugüne kadar benzinde çalışmasına rağmen sorunum çözülmüş gibi görünüyor.

 

Aklıma gelen tek şey, aracı aldığım kişi, hiç benzin kullanmamış neredeyse diye düşünüyorum. Arabasını seven çeyrek depo altı kullanmaz diye düşünüyorum. Muhtemelen depoda pislik birikti. Bende benzin alınca pislik tıkamış olabilir diye düşündüm. Biraz devirli kullanınca pisliği attı ve ilk çalıştırmada ki kısa süreli boğulma tarzı gaz yememe problemim geçmiş görünüyor. Ara sıra ışıkta beklerken rölanti dalgalanmasına çözüm bulamadım. Ama eskisine nazaran daha az yapıyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
5 dakika önce, Mustafa Karaca yazdı:

@Gökhan Bektürk bir süre benzinde kullandığınızda düzelmiş olması güzel. Şimdi lpg yi hiç açmadan lpg ustasına götürün ve ayarını kontrol ettirin yeniden ayar yapılsın. 

Öneriniz için teşekkür ederim. Hafta sonu gideceğim inşallah. Kazasız belasız günler dilerim. Bu arada, araba konusunda deneyimliyim ve kendim ufak tefek modifikasyonlar yapmayı severim. Kısa süre aracımın ufak tefek değişimler ile resmini atacağım. Forumda yardıma ihtiyacı olan arkadaşlara da, Ankara'da yardımcı olabilirim. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.