Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Ford çukur Tespit Ve Atlama Sistemi Yeni Focus’da Kullanılmaya Başlanıyor


Yıldırım Polat

Önerilen Mesajlar

https://www.sekizsilindir.com/2018/06/ford-cukur-tespit-atlama-sistemi.html

 

Daha önceki bir analizimizde Bose ses sistemleri tarafından tasarlanmış olan ve kasislerin üzerinden bile atlayabilen elektromanyetik süspansiyon sistemi hakkında bilgi vermiştik. Bu sistem geri dönecek mi bekleyeduralım, Ford çukur tespit sistemi yeni Focus modelinde kullanılmaya başlanıyor.

Diğer taraftan Ford markasının A.B.D kolu Bose’un sistemi kadar fonksiyonel olmasa da oldukça iyi ve yararlı bir sistemi geçtiğimiz yıl tanıtmıştı. 2017 yılında makyajlanan Ford Fusion yani Ford Mondeo‘da sunulmaya başlanan bu sistem sayesinde çukurlardan geçerken araç bir şekilde bu sorunlu yol yüzeyini düz bir şekilde düşmeden geçebiliyor. Ford markası bu sistemi derin ve geniş bir çukura pinpon topları koyarak aşağıdaki videoda açıkça gösteriyor.

Ford çukur tespit ve atlama sistemi nasıl çalışıyor?

Sistem temel olarak bilgisayar kontrollü amortisörlere sahip. Sistemdeki sensörler ve sönümleme aygıtları (damperler) çukuru önceden tespit ediyor. Bu sayede tekerlekleri çukura düşmeden hemen önce tutabiliyor. Bu büyük ihtimalle amortisörün tekerleği aşağıya bırakmaması ve bir nevi dikey olarak kitlemesiyle mümkün olabilir. Yani tekerlek asılı kalıyor ve çukurun üzerinden havada geçiyor diyebiliriz. Tabii ki bu olay saliseler içerisinde gerçekleşiyor. Ayrıca çukurlardan atlama konusunda arka süspansiyon sisteminin öne göre daha da iyi çalıştığı belirtiliyor. Bunun nedeninin ise ön tekerlek sensörlerinin çukuru arka süspansiyon sistemine önceden bildirmesi sayesinde olduğu belirtiliyor.

Ford çukur tespit ve atlama sistemi navigasyon yardımı

Bu sistem ayrıca navigasyonun bir parçası olarak çalışarak aracın rotası üzerinde bulunan bozuk yolları önceden sürücüye bildirecek. Alternatif rotalar sunacak. Sürücü, çukuru bol rotasında ısrar ederse de kayda değer çukurların bulunduğu yola girildiğinde uyarılarını 1 dakika önceden bildirecek.

Mantıklı görünen bu sistemin harita bazlı çalıştığı düşünülürse, navigasyon yazılımı için yollar belirlenirken çukur durumunun da dikkate alınacağı açık bir şekilde anlaşılıyor. Ayrıca bazı yeni navigasyon sistemlerinin anlık yol durumunu uydudan elde edebildiği veya internet üzerinden kendilerini güncelleyebildiği düşünülürse sistem başarılı bir şekilde çalışabilir diye düşünüyoruz. Şehir ağına bağlı, polis, güvenlik..vb güvenlik kamera alt yapısı ile de çukurlar çok daha kolay ve pratik bir şekilde tespit edilecek.

Bu arada çukur uyarı sistemi, hemen önündeki çukuru sensörler vasıtasıyla tespit ederek üzerinden düz geçilmesini sağlayan ve halen kullanılan süspansiyon sistem ile de çok uyumlu bir şekilde çalışabilir ve işleyiş de şu şekilde olabilir;

Çukurlu bir yola girildiği konusunda uyaran sistem, alternatif güzergahı belirler.

Sürücü rotasında ısrarcı olursa sistem 1 dakika önceden tekrar çukur uyarısı verir.

Sürücü her şeye rağmen çukura düşecek gibi olursa da özel süspansiyon sistemi devreye girerek aracı düz bir şekilde belirli boyutlardaki çukurlardan düz bir şekilde geçmesini sağlar.

Uyarı sistemi hakkında akıllara şöyle bir soru da gelebilir;

“Madem Ford çukurları düz geçen bir sistem icat etmiş ve kullanıyor, Neden ekstradan bir uyarı sistemine ihtiyaç duysun?”. Bu soru hakkındaki cevaplarımız ise şu şekilde olabilir;

Çukur tespit ve atlama sistemi de bir yere kadar işe yarayabilir. Belli büyüklükteki çukurlardan düz geçmek fiziki olarak mümkün olmayabilir.

Seri çukurlarda sorun yaratabilme ihtimali.

Sistemi gereksiz yere kullanmamak.

Diğer taraftan; ülkemiz gibi navigasyon ve anlık yol bilgilendirme altyapısını tamamlamamış, her gün bir yerde çukur açılıp hemen tamir edilmeyen, çok ve acımasız çukurları olan bir ülkede bu sistemin opsiyon olarak bile sunulmayacağını düşünüyoruz.

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.