Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

  • 1

Focus Mk3 Su Alma Problemi


Semih Şenkul

Soru

Merhabalar, aracımı alalı 6 ay kadar oldu ve Ocak ayında aldığımdan bu yana aracımda 2 kere su basma problemi yaşadım. 

 

İlk su basma problemini yaşadığımda Antalya 3 gün aralıksız ve sağanak yağış almıştı. Aracın içi kuruydu fakat araçla hatırı sayılır birkaç su birikintisinden geçtikten sonra, baktım ki sağ taraf ve arka koltuk altı komple su içerisinde kalmıştı. Bu olay öncesinde araca ses sistemi montajı yapmıştık ve + kablosunu aküden içeri almak için yine sağ taraftaki elektrik tesisatının geçtiği kısmı kullanmıştım. Fakat o bölgeden kabloyu geçiren arkadaş Buat benzeri kapağı delip kabloyu içinden geçirmektense, Buat' ı kenara kaydırıp (ufak bir açıklık bırakarak) kabloyu geçirmiş. Su basma olayının hemen ardından o kısmı kontrol ettiğimde geçirdiğimiz + kablosunun ıslak olduğunu ve o açıklıktan içeri su taşıdığını gördüm. Bu olay sonrası hemen aracın içindeki suyu çektirdim, Buatın etrafını Mastik ile elim yettiğince sıvadım (zira tam sıvayamamıştım), + kabloyu döndürerek su taşımasını engeller ölçüye getirdim ve Fön yardımıyla 2-3 gün aracı kuruttum. Ardından problemin çözüldüğünü zannederek düne kadar mutluydum. 

 

Gel gelelim geçenlerde 1-2 gün boyunca Antalya' ya tekrar yağmur yağdı ve Şeytan dürttü "Semih paspalara bak" diye. Elimi paspaslara bastırdığımda baktım ki yine oldukça ıslak ve başa döndüm. Fakat bu sefer kabloyu geçirdiğim yer değil de, aracın altında bir problem olduğunu düşündüm. Bu gün aracımı götürdüğüm Aydemir Ford servisine gittim ve sağ olsun oradaki usta beni başka bir yere (döşemeciye) yönlendirdi. İlk gittiğimde ben şüphelendiğim yer olan aracın altından bahsettim. Usta bana aracın 2 gün onda kalacağını, kurutma işlemi sonrası tıpaları silikonlayacağını, ardından teslim edeceğini söyledi (300 TL karşılığı) ve anlaştık. Aracı bırakmadan hemen önce daha önce vukuat yaşadığım yeri ustaya gösderdim ve usta fikrini değiştirerek "önce bir deneyelim" dedi. Aracı kaldırıp altına girdi ve (ön paspas ve döşemeleri sökerek) alttan su tutmaya başladı. Baktık ki aracın içine 1 damla bile su girmiyor. Sonrasında daha önce sorun yaşadığımız Buat' a su tuttuğunda araç şelale misali içine su almaya başladı.

 

Ben ustaya "usta araç dururken su almıyor zaten, yolda giderken bir su birikintisinden geçince bu su alma olayı oluyor! O su buraya senin hortumla yaptığın baskıyı nasıl yapacak?" dediğimde, "bu hortumun oraya yaptığı basınç, senin su birikintisiden geçerken yapacağı basıncın yanında çocuk oyuncağı kalır" dedi. Akabinde izolasyon işlemlerini yaptık ve su ile tekrar bir test ettik. Sonuç başarılı ve tek damla su almadı araç testimizde. Ustaya aracı söktüğü şekilde bırakmasını ve benim kuruttuktan sonra toplayacağımı söyledim ve problemimin çözüldüğünü düşünerek ayrıldım. Şimdi araç kurutulmayı bekliyor ve yarın inşallah tekrar suyu çektirip 1 hafta kadar bir Fön macerası daha yaşayacağım. 

 

Fakat az önce internette bu problemle ilgili dolaşırken bir alternatif önlem çözümüne daha rastladım. Bildiğiniz üzere Focus' ların problemleri hep aynı kaynaktan cereyan etmiyor. Ben aracı kuruttuktan sonra döşemeleri takarken ekleyeceğim son fotoğraftaki kısmı da silikon ile kapatacağım. Tabii bu araç MK2 fakat bakmak lazım belki MK3' lerde de benzeri bir yerler vardır.

 

Kusuruma bakmayın uzun uzun yazdım çünkü; ben şimdiye kadarki tüm araçlarımı titizlikle ve severek kullandım. En ufak bir problemde geceleri gözüme uyku girmiyor. Sabahı iple çekiyorum ki hemen çözüm arayışına gireyim. Aranızda benim gibi aşırı titiz insanlar varsa eğer umarım yaşadığım deneyimlerin ve bulunan çözümün size bir faydası dokunur ...

 

Daha önce benim alelade sıvadığım ve su alan yerin temizlendikten ve sıvanmadan önceki hali;

 

1.thumb.jpeg.e3a8a6e5db2f50784d4066c03af70773.jpeg

 

sıvanan yerin hemen arkası, en son olarak arkadan da silikonla sıvadık;

 

2.thumb.jpeg.9cda21d6b221b70022f9c40de4afde68.jpeg

 

3.thumb.jpeg.a28590dcfd6590903589f83ab1c9e893.jpeg

 

4.thumb.jpeg.18d6844e6068d663fa795cd31d00d3b9.jpeg

 

son olarak ise bir başka arkadaşın MK2 aracındaki su alma problemi için (bu o arkadaşın problemini çözmüş) silikonla etrafını sıvadığı tıparın yeri;

 

1280699587_PaspasAlt.thumb.jpg.86631c703d7c3700efef25720a7c1f6a.jpg

Semih Şenkul tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu soruda 7 cevap bulunuyor

Önerilen Mesajlar

  • 0
50 dakika önce, BulentGulsahin yazdı:

Sonucta arac orjinal haliyle su almiyor siz bi takim islemler yapmissinizki arac su almis

bunada focus su aliyor demek yanlis olur 

gecmis olsun. 

üstelik yanlış yapılmış bir işlem.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

 

2 saat önce, BulentGulsahin yazdı:

Sonucta arac orjinal haliyle su almiyor siz bi takim islemler yapmissinizki arac su almis

bunada focus su aliyor demek yanlis olur 

gecmis olsun. 

İşin özü aslında yanlış yapılmış işlemden ziyade öncesinde de aynı bölgeden su alıyor olması.

 

Amfi kablosunu döşerken zeminde hafif bir nemlenme olduğunu fark etmiştim ve rahatsızlık verecek düzeyde olmadığından, yağışlı havada araca binerken ayağımızla gelen sudan kaynaklandığını düşündüğümden umursamamıştım. Tabii bizim yaptığımız işlem sonrasında iyice açılan Buat kenarlarından hatırı sayılır su almaya başladı.

 

Bu günkü su testlerinden sonra diyebilirim ki; "benim Focus aracım abartı derecede su alıyor" ve bunu derken ve resimlerden de göreceğiniz üzre testi amfi kablosu yokken yaptık. Amfi kablosu sonrasında etrafını izole ettik ve su kesildi. 

 

Ayrıca bu forumda onlarca su alma konusu mevcut. Farklı yerler, farklı sebepler ama problem su alma. Ben sadece "bu bölgeye de dikkat" mahiyetinde bu konuyu paylaşma gereği duydum ...

Semih Şenkul tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Bundan sonra başka insanların aynı hatayı yaşamaması için anlattıklarınızla gayet güzel bir paylaşım olmuş.

Size de geçmiş olsun..

--1 dakika sonra eklendi--

Şükredilmesi gereken en önemli konu da o kablo demetinin yanında bulunan BCM ye su girmemiş olması...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.