Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Start-Stop Faydalı Mıdır?


Burhan Bakar

Önerilen Mesajlar

Şimdi, Cem Boneval yazdı:

Tartıştığımız konu bu değil ki, buna zaten itirazım yok.

Konu marş motoru nedeniyle üzüldüğün için start-stopa karşı olman. 

Tartışma yok hocam estağfurullah. Fikir var. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

O zaman müsadenizle Sayın Cem Hocam ?

Start stop olmasa da uzun süreli ışık beklemelerinde ben zaten kontağı kapıyorum. Bu ilk aracımdan beridir böyle. Çevreyi düşünmek için start stop çok gerekli değil diye düşünüyorum, zira her araçta da bu sistem zaten yok. Işıklarda beklerken dediğiniz o kötü kokuyu atmosfere yayanlar kontağı kapatmayanlardır. Üşengeç olup da tuşa basmayan ya da kontağı geri çevirmeyen arkadaşlara da çok kızıyorum. Burada devreye start stop giriyor diyeceksiniz. Öyle değil start stop sadece kullanıcıya giriyor. Yok aküsüydü yok AGM'siydi yok EFB'siysi yok marşıydı, yok kontrol modülüydü ve bunların üretimi esnasında fabrikaların da atıkları... Gerekli durumlarda basıyorum kapanıyor, basıyorum çalışıyor aracım. Üstelik çevreyi düşündüğümüz için de 1.0 benzinli araç aldım. 

 

Kıssadan hisse, 

Çevreye verilen zararın önüne start stop ile motoru stop etmek geçmez.

Aracı kullananın devirli-devirsiz, ateşleme ve egzoz sistemi elemanlarının bakımlı-bakımsız kullanımı ile araçta sergilediği toplam tutumu geçer.

Start stop bir zarar merkezinden öte değil. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim aracım 2012 model 164.000 km oldu. 5 inci senesi dolduğunda, 5,5 sene civarında akü değişimi yaptım. Hem benim hem eşimin işinden dolayı, birde bizim ufaklığı babaanne ya da annaneye bırakmamız sebebi ile arabayı her gün kullanıyorum. Start - Stop gayet düzgün bir şekilde çalışıyor. Sadece bir kere sıkıntı oldu, onda da debriyajın altında bulunan müşür yerinden çıkmış. Devreye girmiyordu, bunu düzeltince eskisi gibi çalışmaya başladı. Bence akü olması gerektiği zamanda değişti, marş motorunda her hangi bir sıkıntı yok. Her gün kullandığım güzergah üzerinden size bir süre hesaplaması yapıyım.

Eşimi bıraktıktan sonra, Yakalandığım ilk ışık, 125 saniyeden geri saymaya başlıyor. Genellikle de bu ışığa yakalanıyorum :). Çünkü yeşil çok kısa yanıyor. Buradan kalkıp, 1-2 kilometre gittikten sonra tam 50 saniye olan bir ışık daha var. ilk ışıktan kalktıktan sonra burada mutlaka yakalanıyorsunuz. Genelkurmayın önüne geldiğinizde ışık genellikle 90 saniyeden geri saymaya başlıyor. Burayı geçip cinnah üzerinden Çankaya Köşküne döndüğünüzde sizi 30 saniyelik bir ışık, ardında 100 saniyeden geri sayan ikinci bir ışık daha bekliyor. Bu süreleri topladığımızda 365 saniye yapar. Aynı yolu akşamda döneceğinizi varsayarsanız (ki ytrafik yüüznden beklemeler çok daha fazla olacaktır) 365*2 = 730 saniye bu da kabaca 13 dakika eder. Benim çalışma günüm 6 bu da haftada 6*13 = 98 dakika eder. Bunu da 4 ile çarparsak kabaca 4*98 = 392 dakika eder. Bunu saate çevirirsek ayda 6,5 saat eder. Benim aracımın 1 saatte rolantide yaktığı yakıt 0,5 litre. 0,5 * 6,5 = 3,25 litre eder. Benzin litresi 6,2, aylık kazanç 6,25 *3,25 = 20 TL.

Şimdi, ben bu kadar detaylı yazdım ama işin para kısmında değilim. Dikkati başka bir noktaya çekmek istiyorum. Başta çok az gibi görünen saniyeleri topladığımda 6,5 saat benim motorum çalışmamış oluyor. Start-Stop olmasaydı benim aracım 6,5 saat hareket etmeden çalışmış olacaktı. Aslında motorun hareketli parçaları, kayışlar,pistonlar kranklar,yağ pompası,devir daim pompası,bujiler vs....6,5 saat çalışmayarak ömürlerini uzattılar. Bu sistemin detaylarını araştırırsanız, FORD tarafında ve de diğer firmaların açıklmalarında temel amaçlardan bir tanesininde motor hareketli parçalarının ömrünü uzatmaya yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Yani bu sistemler tasarlanırken mutlaka fayda zarar hesapları yapılıyordur.

Çevreye olan faydanın yanında, benim yazdığım açıdan da bakarsanız, bence bu sistem her araçta olması gereken bir sistem ?

Kaan Zaim tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Stop start sistemini sevip sevmemek tercih meselesi tabii.. Küçük bir ilde yaşadığımdan sistemi çoğu zaman doğru düzgün kullanamazdım. Yeterince yol yapmadığım için akü şarj seviyesi hep düşük kalırdı. Yol yapınca sistem kendine gelirdi. 1-2 defa serviste aküyü şarj ettirmek durumunda kaldım, şarj dinamosunun kayışı erken yıpranınca o da aküyü şarj edemedi değiştirmek durumunda kaldım v.s bir sürü külfeti oldu bana. Uzun soluklu duraklamaların olduğu kilit trafik yahut 60 saniyelik uzun trafik ışıkları hariç kullanmazdım zaten.

 

Bu arada ufak bir sorum olacaktı başlık yazısının içeriğinde gördüm; genel olarak takviye işlemi zaten bir çok elektrik - elektronik soruna gebedir. Fakat stop start sistemine sahip araçların aküsü farklı malum. Bu aküye sahip araçlarda takviye yapılmaması, elektronik sistemlerin daha kolay bozulabileceği yönünde doğruluğundan yahut yanlışlığından tam emin olmadığım, hangi kaynaktan okuduğumu net hatırlayamadığım bir bilgi var. Sizce bu bilgi doğru mudur ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Fakir insanların büyük çoğunluğu oluşturduğu bir ülkede yaşıyoruz

Bu sebeple insanların birinci önceliğinin maddiyat olması çok anlaşılır bir durum ki benim içinde birinci öncelik ?

 

Birkaç hafta önce tam elektrikli Jaguar i-pace testi yaptım,hayatta çok az şeyden keyif alan ben için çok güzel bir deneyimdi ama fiyatı malum(%15 ÖTV ve oluşan toplam rakama uygulanan %18 KDV,bir çok ülkede tam tersi teşvik var?‍♀️)

 

Neyse etrafımda ki insanların büyük çoğunluğu maddi korkularla start-stop'a karşılar(akü,marş dinamosu,turbo vs gibi yaratacağı sıkıntılar nedeniyle)

Fakat bizde diyoruz ki tamam seni anlıyoruz maddi kaygılarla karşısın ama tam tersi bu sistem totalde cebinden çıkacak parayı azaltıyor üstelik de çevreyi daha az kirletiyorsun,tabi bunu aslında biz değil bilim söylüyor,zaten sistem arabanın sağlığını etkileyecek kötü bir durum yok ise devreye girecek şekilde programlanmış yani aracınıza zarar verecek bir durum var ise zaten devreye girmiyor

 

İlk mesajımda belirtmiştim C5 aracımın orjinal aküsü 7 yılda bitti ve markasını hatırlamadığım bir aküydü(çok başarılı bir süre)

Şuan aracımda varta akü var ve bu aküye 250-300 tl fazladan verdim ama benim hesaplamalarıma göre start-stop minimum bana 2500-3000 tl kazandırdı ve çevreyi daha az kirlettim????

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Motora ilk hareketi verirken oluşan ilk döndürme momenti kayışları kasnakları bilyaları daha çok yorar hocam. Hızını almış ve olabildiğince düşük devirde çalışan motoru durdurup yeniden başlatmak V kayışından hareket alan pompalara, devirdaime ve trigere bağlı ağır dişlilere hep ilk hareketin yükünü bindirir. Söylemesi basit geliyor stop&start.. Stopta sorun yok ama motor start yaparken tüm parçaları yük altında zorlanarak başlıyor. Sonra yeni Ford araçlar da ne kadar hassas diyoruz. Devirdaimmiş, termostatmış, hortum çatlamasıymış, debriyajmış, volanmış hatalı üretilmiş gibi oluyor. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bütün yukarıdakileri yazıyorsun ve sonra alttaki eylemde bulunuyorsun.

Yordun bizi be Alper...

22 saat önce, Alper Sakallı yazdı:

Start stop olmasa da uzun süreli ışık beklemelerinde ben zaten kontağı kapıyorum.

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

6 dakika önce, Cem Boneval yazdı:

Bütün yukarıdakileri yazıyorsun ve sonra alttaki eylemde bulunuyorsun.

Yordun bizi be Alper...

 

Kastettiğim 10 - 20 saniyelik ışıklar değil abi. Uzun süreli demişim ya bakıyorum ışığa 60'dan geri sayıyor o zaman kapıyorum. O da haftada 1 denk geliyor. Günde 100 defa stop start yapmıyorum haftada 1 oluyor bu. Bu da motor aksamlarına zarar vermez boyutta. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.