Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

  • 0

Makyajlı Focus Vites Geçişinde ki Ses ve Servisin Yaptığı Hatalar. Ayıplı Hizmet ve Ayıplı Ürün Kapsamında Değişim Talebi Süreç


İzzettin D.

Soru

Öncelikle herkese merhabalar,

 

Foruma bu konuyu açmadan kısa bir süre önce katıldım. Daha önce focusclubtr'yi misafir olarak ziyaret etsem de üyeliğim olmamıştı. Yaşadığım bir problem ile ilgili süreçten bahsetmek ve gelecekte bu tarz durumları yaşayacak arkadaşlarıma yol gösterecek olması nedeniyle buradayım. Kasten olmasa da eksiklerim hatalarım yanlışlarım varsa baştan özür diliyorum.

2014 Aralık çıkışlı "Makyajlı Yeni Ford Focus MCA Titanyum  5K 1.6 TDCI 115PS  Adaptif Bi-Xenon + Tekno Paket + Şeker kırmızı renk opsiyonu" satın alınmış aracı 2016 Ekim ayında 2.el olarak satın aldım.

 

20170429_124400.thumb.jpg.3b583a3e4b7f9319f6e0a550c4d0644c.jpg

 

 

Aracı satın almadan önce expertiz işlemini yaptırıp, servisten geçmiş kayıtlarını inceledim. kayıtlarını incelediğimde araç 0 km satın alındıktan 3 gün sonra "sol sis farının içinde oluşan buhulanma" şikayeti ile üretim hatası olarak garantiden değiştirilmiş olduğunu ve 2016 Eylül ayında "klimanın soğutmama ve beyaz toz atma" şikayeti üzerine klima radyatörünün garantiden değiştirilmiş olduğunu öğrendim. Bunun dışında çamurluğunda 10-15 santim kadar bir boyama işlemi yapılmıştı. Başka herhangi bir problemi olmayan aracı yukarıda belirttiğim gibi 2016 Ekim ayında satın aldım. Anlatacaklarımın hepsi yaklaşık olarak 3 aylık zaman içinde gerçekleşen durumlardır.

 

20170424_192034.thumb.jpg.51e454caac3f00bc085ab74593ce231d.jpg

 

Servis ile tanışana kadar her şey güzeldi Şöyle ki;

Kara yolunda ki lastik kaplamasına çarpmam sonucu yapılan tek taraflı kazada arac servise bırakılmış, aracın ön kısmında hasar olduğu servis tarafından yapılan incelemede; araç ön tamponu, klima radyatörü ve radyatör gibi ana parçaları hasar gördüğü ve onarımın mümkün olmadığı tespit edilmiş, servis tarafından orijinali ile değiştirilmiş, Aracın kaporta aksamında (kaput, çamurluklar, şaseleri) kazadan dolayı herhangi bir zarar oluşmamıştır. Tamponun değişme sebebi sis farını ve alt eki tutan tırnakların kırılmış olması, klima radyatörünün değişme sebebi peteklerin zarar görmüş olması radyatörün ise kaçak olabileceği şüphesi, işlemler kaskodan gerçekleşti ve 5600 TL toplam tutar işlemler sonlandırıldı. İşte her şey buradan sonra tabiri caizse arap saçına döndü.

20170410_160831.thumb.jpg.3d8d89bba4fbec671a4dc461894bbf56.jpg

 

  1. Araç teslim edilmek için getirildiğinde şans eseri bir bijon yuvasının boş olduğunu gördüm hemen bir bijon vidası bulup koştur koştur taktılar. Aracımı teslim alıp servisten çıkarken aracın park sesnsörlerinin anormal şekilde uyarı vermesi ile tekrar servise döndüm. Aracımın ön kısmına baktığımda park sensörlerinin ters takıldığını fark ettim. Bununla ilgili servis personeline durumu izah ettim. Tampona park sensörlerini yanlış taktıklarını hemen düzelteceklerini söylediler. Aracın tekrar servise alınıp tamponunun sökülmesi gerektiği söylenildi. Araç tekrar işlemden geçti ve tampon sökülerek sensörler düzeltildi. Servisten ısrarla yapılan işlemle ilgili servis fişi istememe rağmen bu işlemin diğer işlemin devamı niteliğinde olduğunu ifade ederek yapılan işlemle ilgili kayıt açmayarak bir belgede de vermediler.

  2. Kısa bir süre sonra  aracı gece kullandığım esnada sol farın zaman zaman yanmadığını veya gelip gittiğini, farın bu arızayı vermesiyle birlikte araç panelinde; yokuş kalkış desteği hatası, ESP hatası, ABS hatası, Motor hatası…” şeklinde sürekli farklı farklı hatalar verdiğini bildirdim. Sorunun giderildiği telefonla bildirildi. Sorunun ne olduğunu sorduğumda “aracın tampon sökme takma işlemi esnasında şasi kablosuna zarar verdiklerini sorunun taraflarınca giderildiğini” söylediler.

  3. Görevim gereği 15 günlük Kocaeli'nden Ankara'ya gitmem gerekti. Rahatım için kendi arabamla gittim. Mevsim şartları sebebiyle pek kullanmak durumunda kalmadığım ancak belirttiğim tarihte kullanma pozisyonun doğduğu, tampon üzerinde bulunan far yıkama aparatının kapaklarından bir tanesinin yolda seyir halinde iken düştüğünü fark ettim. Kontrol ettiğimde yuvanın uygun pozisyonda olmadığını gördüm yukarıda belirttiğim işlemler esnasında değişen tamponum da ki bu yuvayı orijinal araçlarda ki yuva ile mukayese ettiğimde daha sonradan açılmış ve standarttan uzak olduğunu anladım, diğer kapağa baktığımda ise onunda tutmaya yarayan tırnakları zarar görmüştü ancak düşmemişti. Servise telefonla durumu durumu izah ettim aracı Ankara dönüşü getirin bakalım dediler 30.000 km bakımı için getireceğim zaten dedim. Servis inceleme yaparak hatalarını kabul etti ve tamponda ki yuvaları ücretsiz olarak (bedel servis tarafından karşılanarak ) düzeltme işlemine gitti ve kırılan ve düşen kapakları sipariş geçip boyayıp servisten kaynaklanan hatayı giderdi.

Tüm bunlar insanlık hali olur böyle hatalar denilip sineye çekilebilir belki, belki büyütülecek bir şey değil denebilir. Ancak bu koskoca Ford Otomativ A.Ş'nin Kocaeli yetkili servisi arabanı bakıma götürdüğünde senden 800 TL civarında ücreti alan koskoca servis koskoca şirket. Biz müşterilerden kaynaklanan bu tarz dikkatsizliklerden hatalardan kaynaklanan  sorunda kusura bakmayın deme lüksümüzün olmadığı firmalar bunlar. Samimiyetimizin olduğu saflığına inandığımız, ekmeğine saygısı olan kapı komşumuz bakkal Mahmut Bey Amcamız değil. Biz müşteriler hakkımızı biliyoruz ya yada bilsek de 2 sene kim mahkeme ile uğraşacak diye uğraşmıyoruz ya neden bize hakkımızı hukukumuzu hatırlatsınlar ki? Bende ilk zamanlar böyle düşünüyordum. Ne zamana kadar mı?

 

Şimdide deneme yanılma yöntemi ile servisin tamirat macerası ve sonuçsuz kalan araç arızasını aktaracağım:

 

  1. Aracımın 06.07.2017 tarihinde 30.000 km bakımı için servise götürdüm araçta vites geçişleri esnasında özellikle 1’den 2’ye ve 2’den 3’e vites geçişlerinde bir sesin oluşmaya başladığını bu sesin son dönemlerde aşırı derecede hissedildiğini söyledim. Servis bakımı tamamladı ve test sürüşü bile yapmadıklarını kilometresinden anladığım aracımı arıza yoktur diyerek (eğer 200 m test sürüşü yapılmışsa sözümü geri alıyorum) bana teslim etmeye çalıştı. Bende itiraz edip görevli personelleriyle test sürüşü yapmak istediğimi söyledim. Test sürüşünde servis personeli arıza olmadığını söyledi başka bir araç ile test sürüşü yapmak istiyorum dedim 2 farklı aynı özellikte 15 BİN km ve 90BİN km araçla tes sürüşü yaptıktan sonra servis personeli arızayı onayladı ve aracım tekrar servise çekildi. Terimleri tam hatırlayamasam da ( motor kulağı veya takozu, şanzıman takozu gibi parçaların ayarlanması gerek denildi ve aracın ayarları kontrol edildi. Sonuçta arıza giderilemedi. Yeni randevu alın detaylı olarak bakalım şanzımandan kaynaklanıyor olabilir dediler.
  2. Yeniden randevu alarak aracımı tekrar servise götürdüm araçta şanzımandan kaynaklanan sorun nedeniyle aracın sorun çıkardığı söylendi ve aracın garanti kapsamında tamiratının yapılacağı söylendi şanzıman indirildi ve içerisinde parçalar değiştirildi. Senkromeç senkromenç halkası tespit mili ..... şeklinde 14 kalem içerisinde işçilikte dahil hepsi garantiden yapıldı. Telefonla aracınızı teslim alabilirsiniz diye aradılar aracı aldım ve servisten çıkıp tekrar aynı sesi duymam üzerine servise dönmeden aradım aracı tekrar getiriyorum dedim. Servis çalışanlarının paydos ettiğini söylediler araç sizde kalsın yarın tekrar getirirsiniz dediler.
  3. Servisten tekrar randevu alarak aracı servise götürdüm. Aracı incelediler ve sorununu tespit edemediklerini bu bağlamda başka bir işlem yapamayacaklarını sözlü olarak söylediler. Yazılı olarak istediğimde talebim olumsuz karşılandı. “Aracı bu şekilde kullanmam sorun teşkil etmeyecek mi?” dediğimde ise hayır dediler bununda yazılı olarak veremeyeceklerini söylediler. Araçla ilgili bu sefer herhangi bir kayıt açmadılar. Bu kaydın neden açılmadığını sorduğumda aracınıza bir işlem yapmadık ki dediler. Araç servise girdi incelediniz işlem yapmak için motoru şanzımanımı indirmeniz gerekiyor dedim. İstersem Kocaeli Ford  fabrikasından üretim mühendisinin gelip aracımı inceleyebileceğini söylediler. Neden mühendis inceliyor sorusuna yeni araçlarda çözemediğimiz sorunlarda üretim mühendisi aracı inceliyor bizimde bilmediğimiz şeyler oluyor sonuçta onlar üretimin her aşamasında yer aldıkları için daha donanımlılar dediler. Peki dedim ve ayrıldım. Sonra yaptığım araştırmalar ve mesleğim gereği avukatlar ile görüşmelerimde konuyu dile getirdim. Firma ile görüş ve ayıplı hizmet ve ayıplı mal kapsamında haklarından faydalan dediler ancak firma ile uzlaşma yolunu dene çözüm bulamazsan Tüketici mahkemesinde hakkını ara dediler. Bende 6502 Sayılı Tüketici Koruma Kanunu gereği 444 36 73 başvuruda bulundum. Şöyle ki ;

 

 

444 Ford müşteri hizmetleri aracılıyla 27.07.2017 günü aracımda ki yaşananlardan dolayı aracımın değişimini talep ettim. Değerlendirip size döneceğiz dediler

  1. 15 gün sonra aracın şanzıman bölümünün komple değiştirilmesi konusunu teklif ettiler. Bende aracın tamiri için servisinize aracımı 2 götürdüm. Tamir hakkınızı kullandınız araç değişim talebi dışında ki tekliflerinizi kabul etmeyeceğim 30 gün içerisinde talebime olumlu ya da olumsuz cevap vermenizi istiyorum dedim. 
  2. 16.08.2017 saat 18:19’da yapılan 7 dakika 20 saniyelik görüşmemde Aracın şanzıman bölümünü değiştirme teklifinde, 
  3. 28.08.2017 saat 09:39’da yapılan 3 dakika 17 saniyelik görüşmemde 2. el aldığım için aracın noter satış sözleşmesini istemiş, 
  4. 29.08.2017 saat 09:39’da yapılan 1 dakika 57 saniyelik görüşmemde; A.) Şanzımanını değiştirip 2.000TL değer kaybı ödemeyi,  B.) 72 Bin TL'ye satın almayı,  C.) 75.000TL olarak takasta kullanılamamı teklifi,
  5. 05.09.2017 09:16’da yapılan 9 dakika 56 saniyelik görüşmemde; sıfır araç alımınızda 10.000TL indirim kullanabileceğimi ancak mevcut araçla ilgili bir işlem yapmayacakları teklifi, 
  6. 05.09.2017 11:20’de yapılan 1 dakika 4 saniyelik görüşmede, fatura bedel iadesine ilişkin talebimin, müşteri ilişkileri yönetimce onaylandığı bildirilmiştir. Kocaeli E…OTO vasıtası ile işlemleri gerçekleştirebilirsiniz denilmesine rağmen. Süreci başlatmak için gerekli evrakları hazırladığım esnada; aynı gün saat 15.47’de yapılan 8 dakika 07 saniyelik görüşmemde ise yanlış bir bilgi verildiği aracın noter satış bedelinin iade edilebileceği söylenmiştir. 
  7. Talebime 30 iş günü sonunda nihai bir kararın ısrarıma rağmen tarafıma yazılı ya da sözlü (telefon aracılığıyla) olarak bildirmemesi üzerine; 

 

Bu arada belirtilen teklifler hakkında ki düşüncelerinizi merak ediyorum. Yasalar kapsamında yada yasadan bağımsız çünkü ben hiçbirisini kabul etmedim aracımın şanzımanını yaptırıp verilen parayı alsam verdikleri teklifin üzerinde 2.el olarak zaten ben satarım tabi servisin yaptığı hatalar yüzünden çift haneli rakamlara ulaşmamış servis kaydı olmasa yanlış mı düşünüyorum acaba?

 

Yapılan daha sonra ki görüşmelerde talebiniz inceleniyor. Bize size döneceğiz. Dönüş için bir yasal süremiz yok (yasal sürenin kanun ve maddesini söylediğimde ben hukukçu değil müşteri temsilcisiyim ) diyen firmaya;

 

19.09.2017 tarihinde Noter kanalıyla 2 Sayfa önlü arkalı yazdığım yukarıda ki bilgiler ve yazmadığım bazı detaylar ile gerekli kanun ve yasal dayanakları emsal kararları belirten bir ihtarname çekip "aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi" talebinde bulundum. Şimdi ihtarnamenin ellerine ulaşması akabinde 7 günlük süre içerisinde cevap vermekle yükümlüler belkide vermeyebilir bu sebeple konuyu yargıya taşıyacağım. Yukarıda ki servis kayıt fişleri vermedikleri fişler için ekip arkadaşımın şahitliği yapılan hataların müşteriden kaynaklanmadığını gösteren ücretsiz hizmet ve parça ve garanti kapsamında yapılan işlemler mevcut artık o aşamadan sonra taktir Yüce Mahkemenin.

 

Konu Hakkında Yasal Dayanaklar:
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 

Garanti Belgesi Yönetmeliği Esasları

 

Konu hakkında Yargıtay Hukuk Kurulu İçtihatları Emsal Niteliği Taşıyan Durumlar ve İçerik Özetleri : 
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2009/13-542 E. 2009/551K. 25.11.2009T  

(Aracın 2. el sahibi olmanızın haklara engel teşkil etmediği )

 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu E.2004/4-29 K. 2004/83 T.18.02.2004

( Servis hataları tüketiciye maledilemez olduğu ve cezai yaptırımları) 

 

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2005/4-309E. 2005/391K. 22.06.2005T  

(Aracın değişim talebi modeli olmadığı ithalatının yapılmadığı firmanın el değiştirdiği için reddedilemez ve araç kullanıldığı öne sürülerek iade edilen araç için müşteriden ücret talep edilemez. Şayet firmada aracı sattıktan sonra müşterinin parasını değerlendirmiş ve kullanmıştır.)

 

 

 

 

İzzettin D. tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
  • Teşekkür 1
  • Şaşırmış 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Önerilen Mesajlar

  • 0

Uzun uzun yazmissiniz. Okurken yoruldum biraz :)

Servisten servise fark oldugu aşikar keşke ilk sorundan sonra istanbula orn. Sahsuvarogluna getirseydiniz..

 

Sahsi fikrim yasal hakkinizi sonuna kadar  zorlayip. Emsal piyasa degerini alin en kotu noter satis fiyatini..

 

Onun haricinde bu kadar sorundan sonra elimden cikarma sansim varsa ben cikaririmdim !

 

Yinede can sikmayin umarim cozulur sorun.

 

Not ( 2el alinan araba tuketici haklarina basvurulabiliyorsa.. ben aradim sordum yok dediler.. bende direksiyon soyulmasina basvurayim )

 

okan ali tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
8 dakika önce, okan ali yazdı:

Uzun uzun yazmissiniz. Okurken yoruldum biraz :)

Servisten servise fark oldugu aşikar keşke ilk sorundan sonra istanbula orn. Sahsuvarogluna getirseydiniz..

 

Sahsi fikrim yasal hakkinizi sonuna kadar  zorlayip. Emsal piyasa degerini alin en kotu noter satis fiyatini..

 

Onun haricinde bu kadar sorundan sonra elimden cikarma sansim varsa ben cikaririmdim !

 

Yinede can sikmayin umarim cozulur sorun.

 

Uzun uzun yazdım ki sorunla karşılaşan diğer arkadaşlar içinde ibret olsun. Şanzıman değişimi ile alacağım 2 Bin TL sonrası aracı en kötü 75Bin Tl ye satılabileceğine  dair piyasa araştırması yaptım. Hatta ilana koyduğumda bile teklifler aldım. Firma 81-83 Bin TL aralığında ki bedel iadesini kabul etmiş olsa mahkeme yoluna gitmeyecektim. Ancak artık iş maddiyattan öteye gitti tam 2 aydır beni gece gündüz bekletiyorlar. Mahkemeye gidip mahkeme kararı ile aracı sonuçlanana kadar iade etme kazanma durumunda yasal faizi alma hakkım var. Ayıpsız misli ile değişimi de isteyeceğim Yargıtay Genel Hukuk Kurulunun 1997 model araç için 2002 yılında 2002 sıfırı ile değiştirilme kararı var. Hayırlı demekten başka bir şey yok şimdilik yorumunuz için teşekkürler.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Titanium HB opsiyonsuz kasko değeri 70 bin TL. Opsiyonlarla birlikte 75 vs eder. Bu tür davalarda değer nasıl hesaplanıyor bilmiyorum ama markanın biçtiği değer saçma sapan değilmiş. Sedan olsaydı 81-82 ediyor.

 

Geçmiş olsun, umarım dilediğiniz sonucu alırsınız bu tür şeyler zaman zaman yazıldı sitede onları da kontrol edebilirsiniz. 

  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
22 dakika önce, okan ali yazdı:

Uzun uzun yazmissiniz. Okurken yoruldum biraz :)

Servisten servise fark oldugu aşikar keşke ilk sorundan sonra istanbula orn. Sahsuvarogluna getirseydiniz..

 

Sahsi fikrim yasal hakkinizi sonuna kadar  zorlayip. Emsal piyasa degerini alin en kotu noter satis fiyatini..

 

Onun haricinde bu kadar sorundan sonra elimden cikarma sansim varsa ben cikaririmdim !

 

Yinede can sikmayin umarim cozulur sorun.

 

Not ( 2el alinan araba tuketici haklarina basvurulabiliyorsa.. ben aradim sordum yok dediler.. bende direksiyon soyulmasina basvurayim )

 

Aracı 2.el olarak almanız bir şeyi değiştirmez. Detay ise ticari bir firmadan mı aldığınızdır. Örneğin galeriden yada firmaların 2.el birimlerinden. Ticari işletme ise bu durumda oraya dava açabiliyorsunuz. Ancak direksiyon sorunu için firmaya başvurun bu durum benim durumumdan biraz farklı ayrıca   Tüketici Hakem Heyetleri 3600 lira civarında ki işlemlere bakıyor. Eğer yapılacak işlem bu miktarın altında ise siz heyete başvurun onlar sorunu çözüyor eğer üstünde ise mahkemeye gidebiliyorsunuz. Bununla ilgili emsal karar arayın ve bunu firmaya bildirin. 2.el aldığınız aracın 4 tekeri ve kaportasını değil yasal olan tüm hak ve sorumluluklarını alıyorsunuz. Ayrıca direksiyon soyulması ile ilgili forumda  ve servislerde çok sayıda şikayet var buda üretimden kaynaklanan bir sorun olduğunu göstergesi. Firma bunu kabul etmemekte direnerek sizin yıldırmaya çalışır ancak bu "gizli ayıp kategorisine girer.

 

Ayıplı üründe yasa satın alma esnasında gözle görülür bir hata olması durumunda der ancak gizli ayıp başka kategoride değerlendirilir. emsal bir olayda motorda kaynaklanan bir sorunu dava eden davacı satın alırken motoru indirip içini inceleme gibi bir durumun olmadığını bu yüzden ayıbın gizli ayıp olarak değerlendirilmesini dile getirir. Direksiyon simidinin kullanım ömrü diğer marka ve modellerde ki durum ve belli bir yılda üretilen ile daha sonraki yıllarda üretilenler arasında fark ile sorunun giderildiği iddalarının ispatı yapılabilir. Düşüncelerim bunlar saygılar.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
24 dakika önce, Ozan Kar yazdı:

dayım audi için iyi bi para almıştı (ikinci el değeri, kasko değeri vs değil hatırlamıyorum nasıl hesaplandı), birazda avukatın hataları nedeniyle 3 yıl kadar sürmüştü ama.

6502 sayılı kanunda ayıplı mal ve hizmet olduğu durumlarda seçimlik Haklarımız;

  1. Fatura ve alınan tüm ücretlerin iadesi ( Ruhsat,ek garanti,plaka masrafı v.s)
  2. Aracın ayıpsız misli ile değişimi
  3. Ayıplı ise yapılan işlemde değişenler için bedel indirimi ödenmesi
  4. Aracın hiçbir ücret istenmeden sorunsuz tamir ile teslimi

Yani firma size kasko bedeli 2. el bedeli üzerinden fiyat vermesinin yasal bir dayanağı yok varsa bildirsin okuyup değerlendirin ve hakkımız buymuş diyelim kabul edelim. Bunun sebebini de müşteri memnuniyetine bağlayacak kadar küstahlar. Bu arada 2.madde de bir eksiklik netlik olmamasından, ayıpsız misli ile değiştirmede firma elinde 2014 modelin olmadığını ki bu gayet normal  bu yüzden bunu karşılayamayacağını bildirdiği taktirde mahkeme talebiniz var ise bedel iadesine karar kılabiliyor.

Ancak yukarıda belirttiğin Yargıtay emsal kararlarında olduğu gibi yıl farkı gözetmeksizin sıfırını verme kararı da verebiliyor. Örnek aracım 2014 model ama firmada yok üst modelini verirsem firmam zarara sokulmuş oluyor diyor hakimin takdirine kalıyorsunuz bunu kabul görmezse ellerinde 2014 yok mahkeme bunu bahane saymadı 2015 varsa 2015 yoksa 2016 yoksa 2017 yoksa 2018 de diyebilir. Kanunda ki bu tabiri caizse boşluk içtihatlar ile destekleniyor o da hakimin kararı tabi ki ancak hakimin kararını itiraz edip yargıtaya taşıyabilirsiniz Yargıtay Hukuk Kurulunun kararları/içtihatlar kanun mudur? tabi ki değildir lakin davalarda emsal teşkil eden durumlar yabana atılmayacak kadar kararı etkileyen durumlardır.  Sonuç olarak şu durumda kesin olan bir şey var onlarda 4 maddelik haklarımızın olduğu geri kalan kısmı her dava kendi içinde farklı yorumlanıp sonuçlanır demekten başka bir şeyimiz yok diye düşünüyorum. Saygılar yorumlarınız için teşekkürler.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Ben de sonuna kadar okumayı başardım ve azminizi takdir ettim.

Hayırlısı olsun diyelim, süreçte herkesin seçimi farklı olabilir.

Açıkcası ben o kadar uğraşmayı ve uzun süre arabasız kalmayı göze almam, götürüsü getirisinden fazla olur.

Ama dediğim gibi herkesin tercihi kendine.

Sonucu da aktarırsanız sevinirim. 

Kolay gelsin.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Şanzımanı onarıp, değer kaybı alıp daha sonra da aracı elden çıkarma işi biraz yorabilir. Nakit olarak ta istediğiniz parayı vermiyorlarsa takasa vermek en az uğraştıran seçenek olur.

Takas'a verirken; önce alacağın aracı normal şartlarda nakit olarak en son kaça bırakıyorlar onu öğrenip (örneğin 93 bin TL), kendi aracının üzerine 15 bin TL vermeyi teklif edebilirsin. Kendi aracını 78 bin TL'ye elden çıkarmış olursun.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Öncelikle çok geçmiş olsun.Çok talihsiz olaylar.Vites geçişlerindeki bahsettiğiniz ses bence manuellerin hepsinde var.4 adet kullandım ve 4 ünde de duydum.Çift kütleli volan kullanıldığı için o ses gelebilirmiş.Fiyat konusuna gelince eğer aracınızda hasar kaydı olmasaydı km sini bilmiyorum ama 85.000 TL ye kesinlikle satabilirdiniz.Fiyat tekliflerini emsal ilanlara bakarak değerlendirin.Noter satış bedelini de ben olsam kabul etmem.Çünkü arabanın sıfırı siz satın aldıktan sonra kaç kere zam gördü.Ben kesinlikle olumlu sonuç alacağınıza inanıyorum.Park sensörünü ters takıp kablo koparıp araca zarar veren servisler bir zahmet sonuçlarına katlansınlar.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

zorlu can sıkıcı bir süreç fakat hakkınızı sonuna kadar savunun bu kadar para verip bu markadan araç alıyorsak tüketici olarak yetkili serviste bakım vs üzerimize düşen 1 liralık parçayı 40 50 tl ye satıyorlarsa bize  bir zahmet üretip satmış oldukları  ürünün arkasında dursunlar ...

Serkan Karakoca tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

öncelikle geçmiş olsun. yabancı forum sitelerinde okuduğum kadarıyla ford avrupa da olaylara türkiyedeki kadar soğuk yaklaşmıyor. çünkü orada sağlam tüketici yasaları ve ağır yaptırımlar var.fakat tüketici yasalarımız neredeyse aynı.benim görüşüm iyi bir avukatla paranızı sonuna kadar alırsınız. aracınızın ikinci el olması sorun değil. bence bilirkişi yoluna gidilecek gibi görünüyor.genelde bu tarz davaları işim gereği takip ediyorum. gerekli belgeleriniz tam olsun ve araç servis bakımlı olsun. en azından ayıplı mal kapsamına alınıp indirim yapılır diye düşünüyorum

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
8 saat önce, İzzettin D. yazdı:

6502 sayılı kanunda ayıplı mal ve hizmet olduğu durumlarda seçimlik Haklarımız;

  1. Fatura ve alınan tüm ücretlerin iadesi ( Ruhsat,ek garanti,plaka masrafı v.s)
  2. Aracın ayıpsız misli ile değişimi
  3. Ayıplı ise yapılan işlemde değişenler için bedel indirimi ödenmesi
  4. Aracın hiçbir ücret istenmeden sorunsuz tamir ile teslimi

Yani firma size kasko bedeli 2. el bedeli üzerinden fiyat vermesinin yasal bir dayanağı yok varsa bildirsin okuyup değerlendirin ve hakkımız buymuş diyelim kabul edelim. Bunun sebebini de müşteri memnuniyetine bağlayacak kadar küstahlar. Bu arada 2.madde de bir eksiklik netlik olmamasından, ayıpsız misli ile değiştirmede firma elinde 2014 modelin olmadığını ki bu gayet normal  bu yüzden bunu karşılayamayacağını bildirdiği taktirde mahkeme talebiniz var ise bedel iadesine karar kılabiliyor.

Ancak yukarıda belirttiğin Yargıtay emsal kararlarında olduğu gibi yıl farkı gözetmeksizin sıfırını verme kararı da verebiliyor. Örnek aracım 2014 model ama firmada yok üst modelini verirsem firmam zarara sokulmuş oluyor diyor hakimin takdirine kalıyorsunuz bunu kabul görmezse ellerinde 2014 yok mahkeme bunu bahane saymadı 2015 varsa 2015 yoksa 2016 yoksa 2017 yoksa 2018 de diyebilir. Kanunda ki bu tabiri caizse boşluk içtihatlar ile destekleniyor o da hakimin kararı tabi ki ancak hakimin kararını itiraz edip yargıtaya taşıyabilirsiniz Yargıtay Hukuk Kurulunun kararları/içtihatlar kanun mudur? tabi ki değildir lakin davalarda emsal teşkil eden durumlar yabana atılmayacak kadar kararı etkileyen durumlardır.  Sonuç olarak şu durumda kesin olan bir şey var onlarda 4 maddelik haklarımızın olduğu geri kalan kısmı her dava kendi içinde farklı yorumlanıp sonuçlanır demekten başka bir şeyimiz yok diye düşünüyorum. Saygılar yorumlarınız için teşekkürler.

Dediğim gibi detayları tam hatırlamıyorum ancak değeri bilirkişi belirlemişti itiraz ettiler onandı vs euro üzerinden belirlenmişti. 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

"Servisten ısrarla yapılan işlemle ilgili servis fişi istememe rağmen bu işlemin diğer işlemin devamı niteliğinde olduğunu ifade ederek yapılan işlemle ilgili kayıt açmayarak bir belgede de vermediler."

 

Serviste çalıştım. Bu işlemlerle alakalı olarak iş emri açılmamış ise size servis fişi gerçekten veremezler. Baştan iş emri açmaları lazımdı.

Bu talebiniz makul doğrultuda gerçeklerle örtüşerek reddedilmiş bence.

 

Bu süreçte sizi sonuna kadar destekliyorum. Boya hatası veya mekanik hata olan bir çok araç iniyor. Garanti kapsamında yenisi ile değiştirilmesi mümkün olmalı bence. Hele ki ülkemizde yetkili servisler dahi aracınızı takasa alırken bu kusurlardan fiyat kırıyorlarsa. Hakkınızda hayırlısı olsun. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

İzzettin Bey elinize sağlık bence izlenmesi gereken yolların gösterilmesi için aydınlatıcı bir yazı olmuş. Elbette tatsız bir süreç ancak siz gereğini yapmışsınız. Allah kolaylık versin. Umarım istediğiniz gibi sonuçlanır. 

Cem Dilmen tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0
Öncelikle çok geçmiş olsun.Çok talihsiz olaylar.Vites geçişlerindeki bahsettiğiniz ses bence manuellerin hepsinde var.4 adet kullandım ve 4 ünde de duydum.Çift kütleli volan kullanıldığı için o ses gelebilirmiş.Fiyat konusuna gelince eğer aracınızda hasar kaydı olmasaydı km sini bilmiyorum ama 85.000 TL ye kesinlikle satabilirdiniz.Fiyat tekliflerini emsal ilanlara bakarak değerlendirin.Noter satış bedelini de ben olsam kabul etmem.Çünkü arabanın sıfırı siz satın aldıktan sonra kaç kere zam gördü.Ben kesinlikle olumlu sonuç alacağınıza inanıyorum.Park sensörünü ters takıp kablo koparıp araca zarar veren servisler bir zahmet sonuçlarına katlansınlar.


Bu sesin her araçta olması kanımca bir bahane sayılmamalıdır. 0km alınan araçta böyle bir ses kabul edilebilir olmamalı diye düşünüyorum. Çünkü 30.000 km gelen ses aracımda 20.000 km lerde iken yoktu ya da yok denilecek kadardı hissedilmiyordu.

Ayrıca noter satış fiyatında direttiklerinde şu örneği verdim. Araçı bu yıl 90 BİN TL ye almış olsam fatura bedelinden daha yüksek olmasına rağmen bu tutatı mı ödeyecektiniz? Cevapsız kalan bir soru oldu. Ayrıca son bir yılda ki artışla 0km de 2.el de fiyatlar arttı yani ben şu an 2017 model aynı arabayı alsam fiyat 138Bin TL civarında neredeyse tekliflerinin 2 katı tutuyor. Aracın önemli bir kazası olmasada tutar can sıkabilir ama aracımı 2.el olarak satmak istesem 5 ayda bekler müşterisi çıkana kadar satmam diyorum. Yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkürler.
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.