Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Focus Mk3 Cruise Control Eklemek [videolu Anlatım]


Sarp D. Uygur

Önerilen Mesajlar

Herkese selamlar, yaklaşık bir aylık bir uğraş sonrasında trend aracıma Cruise Control özelliği ekledim ve bunu nasıl yaptığımı sizlerle paylaşmak istedim.

 

Öncelikle aracınıza cruise control aparatı veya kendinden cruise controlü olan direksiyon alıyorsunuz, trend araçlarda direksiyon takımı (direksiyon simidi + airbag ve tuş takımı) aracın diğer versiyonlarına göre farklı olduğu için orjinal direksiyonunuz ve airbag grubunu kullanacaksanız benim gibi kabloları orjinal sokete entegre etmeniz gerekiyor. Yok ben direk airbag grubuyla beraber direksiyon aldım derseniz kablo modifiyesine ihtiyacınız yok. Direk takıp geçersiniz.

 

Eğer airbag takımını ve kendi aracınızdaki direksiyonu kullanacaksanız, öncelikle direksiyonunuzun sol tarafını cc aparatına uygun olarak kesmeniz gerekecek. Merak etmeyin direksiyonda vida delikleri mevcut, aldığınız kiti direk yuvalarına vidalayabileceksiniz. CC kitinin kablolarını ise bağlı olduğu orjinal kablo grubundan ayırmanız ve kendi direksiyonunuzdaki gruba dahil etmeniz gerekecek. CC aparatlarının tümü 5 kablolu bağlantıya sahip, bunlardan 3 tanesi doğrudan ana sokete giderken 2 tanesi direksiyonun sol tarafında bulunan düğmelerden paralel hat alıyor. 

 

Tüm işlemleri yaparken referans olarak şu siteyi kullandım.

Tüm şemalar, direksiyonun-airbag grubunun sökmesi-takması ve diğer işlemler resimli olarak anlatılmış.

Ben burada biraz da tercümanlık yapıyorum diyebilirim.


Direksiyon işlemlerimizi hallettikten sonra sıra geldi yazılım üzerinden taktığımız cc kitinin aktif edilmesine.

 

Burada lütfen dikkat, 

Bu işlemleri yaparken araç farklı farklı arıza kodları ve çeşitli tepkiler veriyor, bunun normal olduğunu öğrendikten sonra bir cesaretle bu işe girdim. 

Eğer siz risk almak istemiyorsanız lütfen yetkili servis aracılığıyla işlemlerinizi yaptırın.

Burada anlatılan işlemlerden dolayı kendinizden başka kimseyi sorumlu tutmayın.

Tüm risk kendinize aittir.

 

 

Rusların araçlara müdahale konularında ne kadar geliştikleri malum

Öncelikle aracımıza uygun olan ve fabrika ayarlarını görüntüleyip istediğimizi değiştirmemizi sağlayan Rus yapımı Focccus programını ediniyoruz.

 

Bu programın tam anlamıyla çalışabilmesi için kablolu ve modifiye edilmiş (HS-MS can değişimi yapabilen) ELM327 obd kablosu ediniyoruz veya kendimiz alıp modifiye ediyoruz. (Modifiye işlemi bu linkte var)

 

Akabinde ne olur ne olmaz diyerek bu siteden aracımızın şase numarasını girerek fabrikasyon ayarlarını içeren "asbuilt" dosyasını xml olarak bilgisayarımıza kaydediyoruz ki ileride hangi ayarları değiştirdiğinizi hatırlayamadığınızda standart ayarlarınızı geri yükleyebilirsiniz. (programı edindikten sonra farklı şeyleri de değiştirmek isteyen çıkar diye eklemeden geçemedim)

 

ELM kablonuzun driverlarını eksiksiz olarak bu siteden yüklüyoruz ki işlem yaparken driver-bağlanma vb problemleri yaşamayalım.

 

Aracımızın kontağını çeviriyoruz ama çalıştırmıyoruz, gösterge ışıklarımız yanık iken bağlantımızı yapıyoruz ve Focccus programımızı açıyoruz

 

4rOV4q.jpg

 

Program otomatik olarak elm kablonuzun bağlı olduğu portu seçiyor ve aracınıza bağlanmaya çalışıyor. (Eğer araca bağlantıda sıkıntı yaşarsanız maximize speed seçeneğini kaldırarak deneyebilirsiniz.)

 

(Şu an anlatımı evdeki bilgisayardan yaptığım için programı offline modda çalıştırdım ve o şekilde anlatım gerçekleştireceğim.)

Program araca bağlantı sağladığında karşınıza şu ekran gelecek 

 

YkREzA.jpg

Read from BCM diyoruz ve araçtan konfigürasyon ayarlarını almasını bekliyoruz. (bu sırada çeşitli hatalar ve tepkiler veriyor araç)

 

Araçtaki konfigürasyonu aldıktan sonra 23. sıradaki Cruise Control seçeneğini "without cruise control" yerine "cruise control" olarak değiştiriyoruz.

 

214Wkj.jpg

 

Aldığınız CC kitinde eğer ki hız limitleyici varsa (lim-on/off diye bir butonu daha oluyor sağ tarafında) aşağıdaki resimde bulunan 224. sıradaki Adjustable Speed Limiter ayarını "without ASL" yerine "with ASL" olarak değiştiriyoruz. (Benim kullandığım cc kitinde hız limitleyici düğme olmadığı için bu ayarı yapmadım)

 

3LJWjA.jpg

 

Akabinde Write to BCM butonuna basıyoruz. yine çeşitli tepkiler alarak araca yeni konfigürasyonu yazdırıyoruz.

Ardından obd kablomuzun switch ayarını değiştirerek (değiştirmezseniz zaten size uyarı verir) Write to IPC butonuna basıyoruz (bu işlemin yapılması gerektiğini referans sitede okuduğum için sizlere de tavsiye ediyorum.)

 

Her iki yazdırma işlemi bittikten sonra obd kablomuzun switchini standart haline getirerek yukarıdan ABS sekmesine geçiş yapıyoruz. Initialize ECU butonuna basıp abs beyninin yeni ayarları tanımasını sağlıyoruz. (bu işlem yapılmadığı taktirde beyinler arası uyuşmazlıktan dolayı araç hata vermeye devam ediyormuş)

 

rMvX63.jpg

 

Referans aldığım sitede başka bir işlem yapılmasına gerek duymaksızın takılan cc kitinin çalıştığı yazılıydı ancak ben bu işlemleri yaptıktan sonra çalıştıramadığım için menülerde gezindim ve resimde bulunan RCM sekmesine gelerek burada da initialize işlemi yaptım. Bu işlemden sonra taktığım cruise control tuşu çalışır hale geldi.

 

d3ElOn.jpg

 

Yazılım işlerimiz burada son buluyor.

Şimdi programımız araçta tonla hata kodu bıraktı ve sıra onları temizlemeye geldi

Forscan adlı ücretsiz programı indirim bilgisayarımıza kurduk.

Sonrasında aracımıza bağlanıp DTC menüsünden araçtaki tüm arıza kodlarını sildik. ELM kablomuzun HS-can/MS-can switch butonu olduğunu ayarlardan seçtiğimizde, servisin silebildiği-normalde bizdeki standart kablo veya bluetooth ile bağlanan obdlerle silemeyeceğimiz arıza kodlarını da siliyoruz.

Araçla olan bağlantımızı kestik ve kontağı kapatıp açtık, hayırlısıyla yeni cc kitimizi kullanmaya başlayabiliriz.

Biraz merak biraz da şansla ben bu işin içinden çıktım çok şükür.

 

Sanıyorum Türkiye'de bu işlemi yapan ilk Focus 3 sahibi de ben oldum:)  Uzun uzun sordum kimselerden yanıt alamadım, gittiğim tüm servisler "daha önce hiç yapmadık ama deneriz" dediler. Yapan kimseyle karşılaşmadığım için çok yalnızlık ve bilgi eksikliği çektim. Neticede azimli Türk insanından hiç bir şeyin kurtulamayacağını kanıtladım.

İnşallah paylaştığım bilgiler benim gibi arayışta olanlar için faydalı olur.

  • Beğen 12
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • Yakup Ç. A., başlığı Focus Mk3 Cruise Control Eklemek olarak değiştirdi
2 dakika önce, Yakup Çağatay said:

Kopyala yapıştır yapılan linkleri düzenliyorum lütfen bundan sonra dikkatli olalım. :) 

 

Paylaşım ve bilgiler için teşekkürler.

Problemin ne olduğunu anlayamadım ama uygunsuz bir durum varsa kusura bakmayın. Tek tek ayarlamıştım linkleri.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

3 dakika önce, Sarp D. Uygur said:

Problemin ne olduğunu anlayamadım ama uygunsuz bir durum varsa kusura bakmayın. Tek tek ayarlamıştım linkleri.

 

Yazının asıl yazıldığı yerden direk kopyalanmış olması ve oradan gelen smile'ların link olarak düşmesi :) 

Ayrıca yazı tipinin buraya uygun sıfırlanmaması.

 

Hallettim zaten,aradaki farkları bakarak görebilirsiniz :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Rica ederim fakat bunların temel olarak anlatımını biz zaten yapmıştık :) Türkiye'de tek olduğunu sanmıyorum daha önce yine ids ile açılabildiğini de iletmiştim. 

Sizin unuttuğunuz şey hataları silmek olmuş benim gördüğüm :)

 

Türk kaynakları ve bilgileri de unutmamak lazım arada sırada :yeah: 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yo hatalari silmeyi unutmadim, sadece rcm initialize islemini yapmamistim, onu da yapinca calisti. Daha once de elm 327 ile acilabien ozellikler konusunda 2 kere sordum yanlis hatirlamiyorsam, netice alamadim. Eger konu kirliligi oluyor biz daha once anlatmistik diyorsaniz konuyu silebilirsiniz.. Ben uzunca suredir ugrasiyorum cunku bu is uzerinde ve bulabildigim kaynaklarla ancak cozebildim..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yok yahu silmek değilde, Amerikanın yeniden keşfi yok yani onu demek istedim :) Zaten program içinde nelerin değiştirileceği yazıyor o yüzden sizin sorduğunuzda Ozan cevaplamamış tekrar olarak. Dediğim gibi bayii'ler ids ile de açabiliyor. Uğraşmamış sizin konuştuklarınız.

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Çok güzel bir başlık ve anlatım olmuş. Detaylarıyla birlikte. Burada her şey ayrıntısıyla ve detayıyla anlatılmış neden sıradanlaşdırılmaya çalışılmış anlamadım.

 

Sarp Bey hafta sonu ELM327 kablosunu bana gönderdi sağolsun. Gerekli aşamaları beraber yapalım derken bi baktım uzaktan bağlantı ile her şeyi kendisi halletmiş. Şu an Trend x aracımda hillholder ve sürüş anında otomatik kilitlenen kapı ayarlarım var. Çok teşekkür ediyorum kendisine bana yardımcı olduğu için. Gerçekten yardımlarını esirgemedi. :) 

 

Sırada iki işim kaldı yapmak istediğim. 

1. Katlanır ayna projesi.

2. Drl gündüz farı. (dik olan model)

 

 

Berat Hasbek tarafından düzenlendi
imla :)
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bilinen şeyleri tekrarlıyor olsak da, elimden geldikçe yardımcı olmaya çalışırım insanlara. Kimsenin benim kadar uğraşmasını da istemem..

Geçenlerde haftasonu yokuşun birinde park ederken zorlanan bir focus 3 sahibi gördüm ve tanımadığım halde yanına gittim, foruma girerek ilgili konulardan faydalanıp hill holder açabileceğini söyledim. Kablo ve pc yanımda olsa belki o anda yapabilirdim ama imkanlar kısıtlıydı.

Hayırlı uğurlu olsun tekrardan.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Evetttt @Sarp D. Uygur kardeşim sayesinde bende araca CC ekledim. Bana desteklerinden ötürü herkese teşekkür ederim. Direksiyon bulmamda yardımcı olan @Doğan Kurban kösteklerinden pardon desteklerinden dolayı @Yahya Akman desteklerinden doları @Semih O. @Gürkan Çakıroğlu @Murat Kavuk ve ismini yazamadığım kahramanlara @Herkes :D teşekkürü bir borç bilirim. :D:D:D:D

Teoman Saraç tarafından düzenlendi
  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.