Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

Klima gazları değişiyor.


Kaan Yagizer

Önerilen Mesajlar

Kyoto protokolü gereği uygulamaya alınan ve AB'nin de devreye soktuğu (...ve T.C'nin de gecikmeli olsa da devreye aldığı) son yönetmelik resmi gazete'de yayınlandı. Buna göre halen kullanılan R134a gaz'dan R134yf'ye geçiyoruz. "tetrafloropropen veya tetrafloropropilen"  İlk "yf" gazlı klima sistemleri Mustang ile Eylül'de gelecek, 2016'da binek araçlarda -yf- geçisi sağlanacak ve 2016 ikinci yarı'ya gelindiğinde tüm binekler (Ford özelinde konuşuyorum, diğer markalarda ki iş planlarını bilmiyorum) yf sistemli olacak. 2017 Ocak'ta da (en geç) ticari grup Courier - Connect - Custom - Transit - Truck yf'ye geçmiş olacak.

İki sistemin arasındaki temel fark R134yf'nin atası R134a'ya göre çok daha zararsız, daha yoğun, doğa da çözünür ve çok daha Pahallı olmasından kaynaklanıyor. İki sistemin birbirine karıştırılması (en azından teoride) imkansız, dolum makinelerinin farklılığı bir yana sistemin yükleme ve boşaltma valfleri de farklı.  Benzinli araca Dizel yakıt koymayı (ya da aksini) becerebilen bir ırk olduğumuz için ben bu açıklamanın -imkansız- bölümüne çok da güvenmedim ama göreceğiz tabi ki.

Not: R134a'lı sisteme -yf- konursa ne olur? Sorusuna şimdiden cevap vereyim ... R134a'ya R134yf konursa (tekrar ediyorum bunu veya aksini yapmak için -azim- lazım) yoğunluk farkı nedeni ile kompresör arızaya geçebilir, R134yf'ye de R134a konursa hem sistem beklenen performansı vermez, hem de sızdırmazlık problemleri yaşanabilir. 

Meraklısına : 2006/40/AT Yönetmelik değişikliği 09.06.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır

  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

@Kaan Yagizer üstad... mevcuttaki klima gazları için bir revizyona gidilecek mi peki?

yoksa dolum yaptırmaya gelen vatandaşa yenisi mi basılacak? (bknz. mecaz ve gerçeklik beraber nasıl kullanılır) 

Hayır gidilmeyecek, yukarda ondan da bahsetmiş :) 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kyoto protokolü gereği uygulamaya alınan ve AB'nin de devreye soktuğu (...ve T.C'nin de gecikmeli olsa da devreye aldığı) son yönetmelik resmi gazete'de yayınlandı. Buna göre halen kullanılan R134a gaz'dan R134yf'ye geçiyoruz. "tetrafloropropen veya tetrafloropropilen"  İlk "yf" gazlı klima sistemleri Mustang ile Eylül'de gelecek, ....

İşte stang almak için bir sebep daha :D 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

R134a'dan yf'ye geçiş mümkün değil. R134a'lı sistemi olan "a" ve yeni tip "yf"li sistemi olan araçlara da "yf" gaz konacak. 

not: bu arada "yf" ye geçiş komple bir iş, ne bileyim büyük ihtimal ile THY'nin yeni uçaklarında (eğer var ise) klima gazı "yf" olacak, ya da AVM , Sinema vs. yapan chiller sistemlerini "yf" bazlı olarak düzenleyecek. Sonuçta R134a'dan toptan çıkılıyor. 

İşte stang almak için bir sebep daha :D 

sebep çok üstadım, tek eksik para  :)

Kaan Yagizer tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Benim arabam daha yeni yahu,satıp 2016 model mi alacağız? 

:)

Senin aracına her zaman R134a gaz buluruz üstadım, ayıpsın. kuZu'nu kullanmaya devam et, -yf- serisi yeni araçları ... henüz kaynağından geçtim, planlaması dahi yapılmamış 2016 yılı imalatlarını kapsıyor. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.