Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • Hoş Geldiniz!

    Tüm özelliklerine erişmek için şimdi kaydolun. Kayıt yaptırdıktan sonra, konu açabilir, konuları yanıtlayabilir, kullanıcıların mesajlarını beğenebilir, özel mesaj yollayabilirsiniz.

    Kayıt olduktan sonra bu mesaj silinecektir.

  • 1

1.0 Ecoboost Yağ Seviyesi Ve Motorda Değişmesi Gereken Hortum


Muhammed Keser

Soru

Dün aracımın yağ seviyesi kontrol ettirmek için Manisa Özkanlar servisine uğradım bakıma daha 7 bin km olmasına karşın yağ seviye çubuğunda yağ en alt cizgideydi ekleme yapıldı ve bin km sonra tekrar kontrol ediceklerini söylediler.

Bunun yanında resimdeki hortumun değişmesi gerektiğini söylediler motor sıcaklığıyla zamanla çatlama yapabilir önlem olarak garantiden değiştirildi sizlerin bunun hakkında bir bilgisi varmı.

Değişen hortumu kırmızı çizgiyle işaretledim.

   Eski hortum

 

eHiting.thumb.jpg.9064dc5d563280134496b0

  Yeni hortum

Yeni Hortum kauçuk eskisi daha sertti.

0jpmYhw.thumb.jpg.50a3579221f47b268957cb

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Önerilen Mesajlar

  • 2

O gol'ü ilk yiyenlerden biriyiz,belki de birincisiyiz. Basit bir soğutma sistemi borusu yüzünden güzelim motoru yaktık bitirdik.

 

Teşhis raporundan aynen copy/paste yapıyorum " Silindirlerde dikey çizilme ve 0,054mm asınma oldugu tespit edildi. Ayrıca blok yüzeyinde 0,064mm egilme oldugu görüldü " anlayacağınız hararet artışı nedeni ile motorda geri dönülmez hasar oluşmuş. İstemeden neden olduğumuz hasar ise aşağıda ... 

boru.png

 

Rapor düzenledik, bilgi verdik ve hasarı servis mühendisliği bilgisinde giderdik. Yeni 1,0 motorlar geliştirilmiş parça ile geliyor ama ilk imalatlarda söz konusu boruda -sertleşme- sorunu, yani malzemenin esnekliğini ... dolayısı ile genel direncini kaybetmesi gözlemlendi. Bu sorun ile ilgili servis bülteni yayınlanmadı, çünkü genele yaygın bir hata değildi ve gözlemlendiğinde hemen müdahale edildi. Aracınızı servise götürdüğünüzde siz söylemeden değiştirmiş bile olabilirler. Ancak bu sorun deyim yerinde ise geçti, gitti ... en azından benim bildiğim kadarı ile. Yukarıda da belirttiğim gibi ilk partilerde görülmüştü, gereken ve çok da gerekmeyen (bkn.ne olur, ne olmaz) araçlara müdahale edildi. Zaten yeni gelen 1.0'lar da belirttiğim gibi ek müdahale gerektirmeyen malzeme ile donatılmış şekilde piyasaya sürülüyor.

 

Anlayacağınız imalat noktasında fena halde halt edilmiş, fark edildi, gerekli değişim devreye alındı ve garanti dahilinde müdahale ile sorun büyümeden çözüldü. En azından ben öyle biliyorum ... hala süren sorun (en azından söz konusu parça nedeni ile) olmaması lazım. Yanılıyor muyum? 

 

Not: Gerekir ise konuştuğumuz parçanın numarası DV61 8K012 AA

  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1

"mühendislik kampanyası"

 

Üstadım arkadaşlar yanlış terim kullanmışlar ... mühendislik kampanyası diye bir şey yok. ViN numarasına bağlı genel TSB var ... o da şöyle çalışıyor. Diyelim ki Mehmet bey aracı getirdi, serviste iş emri açılırken sistem alarm veriyor "Bu şase'nin TSB'si var!" diyor ... not alınıyor, araç servis'e girince usta on-line sistemden iş emrine basılı referans ile TSB'yi buluyor. Diyelim ki bu TSB parça değişimini içeriyor (...öyle olacak diye bir şey yok tabi ... atıyorum kapı gergisini yağla diye de TSB çıkabilir) parça elinde var ise değiştiriyor, canı çekerse bilgi veriyor "Mehmet abi TSB vardı garantiden hortumunu değiştirdim" ya da haber vermiyor (çünkü Ford her işlemi müşteriy anlat diye talimat vermemiş / anlatma diye de talimatı yok ... iletişim tamamen bizim insiyatife bırakılmış) ...parça yoksa sipariş veriyor ve gidip Mehmet bey'e "Garantiden hortum değişiminiz var, parçayı sipariş ettim ... bir iki güne kadar gelir, parça gelince konuşalım ...y arım saatte değiştiririz." diyor.

 

...yani acil bir durum yoksa, hasta "kanamalı" değilse iş bu şekilde hallediliyor.

 

Ya durum acil ise?

 

O zaman TSB'nin aciliyet uyarısı yükseliyor ... sistemden rapor çekiliyor ve şase numaraları bayiler arasında bölünüyor ... örnek bana deniyor ki ... "Kaan senin sattığın ve sana bakıma gelen 50 tane şu araç var, işte iletişim bilgileri ... gerekli parçaları ve teknik data'yı da gönderiyoruz, müşterileri tek - tek arayın ve randevu verin." öyle de yapıyoruz. Milleti arıyor, servis'e davet ediyor ve değişim - onarım ya da artık istenen her ne ise onu yapıyoruz.

 

Yani acil olmayan durum bir kere yayınlandığı zaman kabaca aksine bir bildirim olmadığı süre için geçerli ... @Mehmet Demir, bey'in özelinde duruma bakalım. Servis Mehmet bey'i yakalamaya çalışır, yakalarsa (bakıma geldiğinde veya başka bir şikayet ile ziyaret ettiğinde veya atıyorum teyp kodu sorduğunda) TSB uyarısını görür, değişimi yapar.  

 

Bu arada bir şey oldu diyelim (olmasın tabi ki...) Mehmet bey servis'e gelmedi, ne bileyim? Servis uyudu ... atıyorum işte bir şekilde parça değiştirilmedi, hortum patladı ... motor yandı ... ama Mehmet bey'in garantisi bitmiş.

 

... no piroblem ... sonuçta sebep belli, esnekliğini yitirmiş hortum (malzeme kalitesi) ... hortum ile ilgili TSB var ama yapılmamış... Ford o parçayı değiştirmeyen servis ile bir XXX macerası yaşar ama Mehmet bey'e sandık makina verir. (garanti bitmiş olsa dahi) çünkü motor başka bir nedenden değil, sorun yaratabileceği düşünülen bir parçanın iflası yüzünden arızalanmıştır ... yani garanti bitmiş olsa dahi mütesessil sorumluluk devam etmektedir.

 

Sonuç : İsteyen kılçıklık yapmayı sürdürsün tabi ki ... sonuçta onlar erken uyarı sistemi gibi genelin "iyiliğine" çalışıyor, ama uyarı alındı, TSB yayınlandı acil bir durum olmadığı için servis'e gelen araçlar işleme sokuluyor ... durum kontrol altında. 

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1

Biraz evvel servisten aradılar.Otosan tarafından ecoboost motorların hortumlarında yenilemeye gidilmiş.(Zaten biliyorum) Cumartesiye gitcem değiştircem.Fakat benimki zaten yeni tip hortum.Anlamadım yinede değişecek mi acaba?.Bir de kafama takılan şu 1.0 motorlar için diye biliyordum değişim.Hatta 1.6 ecoboost sahibi arkadaşımın ücretle değiştirdiler.Acaba genel ecoboost motorlara mı yayıldı?

Kemal 1.6'ya garantiden değiştirtmiş hem de su kabı ile beraber, sayfanın ilk mesajında yazıyor. 

Garanti kapsamı 1.0 için bile olsa 1.6'ların da değiştirtmesini mutlaka öneririm, üstelik onların güncel modelleri de gelmedi, yani bence hepsinde sıkıntı olabilir. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1

Bu iletiyi servisten yazıyorum. Nihayet söz konusu hortum değiştirildi. yeni hortum eskisine göre çok çok esnek ve yumuşak bir hortum. Yapılması gereken başka bir güncellemenin olmadığını söylediler, gösterge sesleri güncellemeyle kısılıyormuş dedim, yok öyle bişey dediler, zorlamadım bende.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1

Etiste gaz bosaltma hortumu aciklamasiyla uyari gorunuyor. Gecen hafta araci teslim alirken ekran goruntusunu gosterdim. Senin arac icin recall yayinlanmadiki dedi calisan. Sonradan geldi yanima o bahsettigin radyator hortumuymus dedi. :) bende gecen degistirdik oysa sorun yok dedim. Gazla alakasi neyse? Turbo sogutma suyu donus hortumu

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1
Selam yeni katıldım foruma bu konu sayesinde kaput kaldırıp kontrol ettim , malesef benimki de kaçırıyor , şu hanesinde su  bitti bitecek. Ekleme yaptım. Ancak bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerekiyor acil yardım ..?

En yakın servise gidebilirseniz gideceksiniz gidemiyorsanız yol yardımı çağırıp olduğu yerde hortum değişecek

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 1

Bu arada aradım , Garanti'den değişip değişmediğini bilmediklerini söylediler. Konunun Son durumunu bilen var mı? Garantiden değişiyormu? 

...doğrudur, TSB gereği söz konusu hortum gelişmiş model ile bedelsiz olarak değişiyor. Parça, İşçilik vs. cebinizden para çıkmayacak. Servis şase numaranız ile başvuru yapacak ve garanti işlemini uygulayacak. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Daha önce Ecoboost motorda hortum çatlamasından dolayı suyunu boşaltıp hiçbir emare göstermeden hararet yapıp motor yaptırdım diyen arkadaşlar olmuştu ama hangi hortum çatlamıştı bilemiyorum belkide sizin değişen hortumunuzdur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

@Ahmet A.,

 

Geçmiş olsun. Umarım bir sıkıntı yok motorda.

Su bitmiş gibi görünüyor.  


@Muhammed Keser,

Servisinizi tebrik etmek istiyorum.

Bunlar böyle diyip sizi göndermemişler, aksine bu size sorun açabilir, bunu halledelim demişler. Tebrik ediyorum gerçekten.  

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

  • 0

Eyvallah Ümit. Su bitmiş. Hararet yapmadı motor. Kaputu öylesine açtım bayağıdır acmiyordum. Iyi ki kontrol etmişim. Sıcaklık göstergesi ortadaydı hep... yol yardımı aradım bekliyorum artık...

Bu konuyu görmesem kontrol etmezdim... keske misafirlige gelmeden önce evin orda baksaydim...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.