Jump to content
2019 Temmuz'dan sonraki tüm içerik ve üyelikler silinmiştir. Lütfen yeni kayıt yapınız ×
  • makale
    80
  • yorum
    248
  • görüntüleme
    22.669

Kaan Yagizer

2.286 görüntüleme

Selamlar ... yeniden aranızdayım :) 

... yalan yok yoruldum, resmen tabanlarım patladı ... ama değdi mi? Evet.

 

Bu yıl ki Neste - Finlandiya Rallisi ya da daha çok bilinen adı ile 1000 göller rallisi iki ayrı kategoride tarihe geçti. Öncelikle yarışı İskandinavya dışından (İrlanda) bir sürücü kazandı (1950'li yıllardan beri bu altıncı kez oluyormuş) ve tarihin en hızlı (ortalama 120+ Km/h) 1000 göller rallisi yaşandı.

 

Tabi bir de gayrı-resmi istatistik var ki ... o da ralliye katılan araçlar ve ekipler resmen "kırıldı" ... neredeyse her köşede bir kaza vardı dersem sanırım abartmış olmam. Zamanında müdahale, güvenlik önlemleri ve bilinçli organizasyon can kaybını önledi, mal kaybını azalttı ama takımlar cidden "döküldü"

 

... gelin en başa dönelim ve ralli dışında ne yapılıyor, nasıl gidiliyor, nedir bu iş? Bir bakalım ...

 

Öncelikle Finlandiya'ya nasıl gidilir?

 

... elemanların elçiliği var, doğrudan vize başvurusu yapabilirsiniz ama bence hiç kasmayın. Arkadaşlar bir ay sonrasına randevu veriyorlar. Onun yerine gidin sağlam bir Schengen vizesi alın (Örn:Fransa / Almanya) ...sınırdan geçin ... gidin.

 

THY İstanbul'dan (Atatürk) Helsinki'ye her gün (bazı günler birden fazla) uçuyor. O nedenle THY'yi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ama iş Helsinki'ye ulaşmak ile bitmiyor. Aslında daha yeni başlıyor bile denebilir. 

 

Adamlar "Wellcome to Hel!" diye boşu boşuna söylemiyor ...

 

IMG_0514.jpg

 

HEL sadece Helsinki hava alanının kısaltması değil, ulaşımınızı daha önceden ayarlamadıysanız aynı zamanda "durumunuzun" özeti. Neden derseniz ralli zamanı trenler, otobüsler vs. tamamen dolu.  O nedenle 1000 göller izlemeye gidecekseniz otel ve lokal ulaşımınızı da dikkatle ve epey önceden planlamanızı tavsiye ederim.

 

Castrol'un davetlisi olarak gittiğim için (heyooo!) benim o konuda endişe duymama gerek yoktu. 

 

IMG_0515.jpg

 

Hava alanından dışarı adım attım ki ... anamm ... M-Sport yarış takımı "TEMSA" otobüsleri ile bekliyor. (bkn.heyooo!) Hemen Castrol ve Ford'dan gelen arkadaşlar ile birlikte otobüse doluştuk tabi ki ... pass'lar dağıtıldı, küçük bir brief verildi ve yola çıkıldı.

 

IMG_0520.jpg

 

Hava alanı ile (ralli boyunca üst olarak kullandığımız) otelin arası 250+ Km olduğu için genelde uyuyarak, uyunmadığı zamanlarda da geyik çevirerek (malum,  Finlandiya geyik için en ideal mekan) yolu resmen yedik ...

 

IMG_0523.jpg

 

Arada bir takım kararlar aldık tabi ki ... Fince'ye kimsenin dili dönmediği için otel'e "OTEL" , kaldığımız ilçe'ye "YOZGAT" kod isimlerini verdik. Tabi biz otele yerleşir, yemek yer, etrafı keşfederken lokal yarışçılar çoktan tezgah açmış, trafiğe kapalı alanda oyuncaklarını ralli için gelenlerin beğenilerine sunmaya başlamıştı.

 

IMG_0526.jpg

 

Bu arada bir not. Yarış döneminde lokantalar ve pub'larda (özellikle makul ücretli olanlarda) yer bulmak mümkün değil. Bizi Castrol davet ettiği ve adamlar para harcamaktan çekinmediği için (bkn.kesenize bereket yahu) gayet kaliteli mekanlarda yemek yedik, eğlendik ama solo giderseniz bir ton aç + susuz İskandinav arasında başınızın çaresine bakmak zorunda kalacaksınız. (bkn.benden uyarması)

 

IMG_0525.jpg

 

Yemekler lezzetli,  özellikle somon (ne de olsa milli yemek) ve et ürünleri hem kaliteli hem de ucuz. 1/2 litrelik yerel bira ise 0,95 ile 1,5 Euro arasında bedeller ile tüketilebiliyor. Yani aç ve susuz kalmazsınız ... yukarıda da belirttiğim gibi tek sorun oturacak / yemek yiyecek mekan bulmak.

 

... gelelim işin yarış seyretme kısmına.

 

Öncelikle belirteyim. WRC'nin tamamını, en azından 1000 göller'i seyredemezsiniz. Teknik olarak mümkün tabi, ama çok zor. Etaplar birbirlerinden kopuk, üstelik ortam çok kalabalık.

 

IMG_0568.jpg

 

Araç ile ulaşacağınız yere gidip arabanızı orada bırakıyor ve sonra yola yaya devam ediyorsunuz. Genelde park alanları ile etaplar arası 3-4 kilometre mesafede oluyor ve siz de diğer binlerce (abartmıyorum) seyirciye takılıp tabana kuvvet etaba gidiyorsunuz.

 

IMG_0542.jpg

 

... yani ayağınızda sağlam / trekking ayakkabıları olacak, su ve katlanır iskemle taşımanızı da tavsiye ederim.

 

Yapılacak en iyi şey yarış güzergahlarını gösteren haritalardan (bedelsiz) edinip kendinize bir rota çizmeniz. Bir yarış gününde 4 etap seyrederseniz bilin ki başarılısınız ... 5 - 6 etap planlarsanız çok zorluyorsunuz demektir.

 

İşin güzel yanı doğa kelimenin tam anlamı ile muh-te-şem, hava güzel (20C civarı) ve resmen oksijen sarhoşu oluyorsunuz.

 

IMG_0539.jpg

 

...tabi iş etaba ulaşmakla bitmiyor.

 

IMG_0585.jpg

 

Her yer insan dolu ... LAN! diyorsunuz, ben nereden yarış seyredeceğim?

... böyle düşünen sadece siz değilsiniz.

 

IMG_0574.jpg

 

Resimdeki gibi vinç getiren de var, karavanını sürüp onun tepesine şezlong atan da.

Tabi "Parama geçer hükmüm" diyenleri de görüyorsunuz.

 

IMG_0584.jpg

 

Burası ViP noktası. Her etapta bunun benzeri yapılar kurulmuş. Millet yemek yerken yarış seyrediyor (dev ekranlarda kurulu) isterse tribünlere yayılıyor ve iş bittiğinde ViP'ler helikopter ile bir sonraki etaba geçip orada keyfe devam ediyor. (bkn.kelle başı 12k Euro) 

 

Hizmet vericiler sırf bu amaç için 5 (beş) tane helikopter kullanıyor (bkn.zengin abileri 25'lik partiler ile uçurmak) 

 

... yok usta !! ben o parayı vermem! derseniz başlıyorsunuz elden gelenin en iyisi için milleti itip - kakarak kendinize yer açmaya.

 

IMG_0657.jpg

 

...tabi hem para vermeyip hem de konfor arayanlar var. Yanında "Jakuzi" getiren mi istersiniz?

 

IMG_0576.jpg

 

At ile gelen mi? Drone ile yarış seyreden de var, uzak / hakim noktaya yerleşip askeri dürbün kullanan da.

 

IMG_0586.jpg

 

1000 göller ilk rallim değildi, daha önce Monte Carlo'yu da seyretmiştim ama orası Finlandiya gibi değildi. Millet karnı burnunda karısını da yarışa getirmiş, 30 günlük bebeğini de. 90 yaşındaki dede yanında 5 yaşındaki torunu ile oturmuş radyo'da yarışı dinlerken torunu ona zaman çizelgesini okuyor ... ralli başladığında İskandinav'lar her ne yapıyorsa durup yarış seyretmeye geliyor dersem inanın abartmış olmam.

 

IMG_0617.jpg

 

Tabi ki tek eğlence ralli değil. Fabrika takımları bir yandan marka reklamı yaparken bir yandan da milleti eğlendiriyor.

 

IMG_0620.jpg

 

İnsanlar pilotlar ile tanışıp imza topluyor, resim çektiriyor ... pilotlar bir çeşit "kahraman" muamelesi görüyor. Tabi kapalı alanlara geçip süre kısıtlı pit'lerde araç onarımı yapılışını da seyredebiliyorsunuz.

 

 

Para her yanda resmen oluk - oluk akıyor. WRC kesinlikle "gariban" işi değil ... örnek mi?

 

IMG_0626.jpg

 

... sizce bu jant + lastik kaç para? :) Takım sezon boyunca bundan kaç tane kullanıyor?

100km'de ortalama 75litre yakan (yola döken) kuZu'nun fiyatından bahsetmiyorum bile.

 

IMG_0622.jpg

 

Ama takımlar memnun, sponsorlar memnun ve en önemlisi halk memnun. 

... herkes kazanıyor,  herkes eğleniyor.

Gidilir mi? ... imkanınız var ise kaçırmayın derim.

 

Hadi biraz da eğlenelim ...  ufak anılar paylaşayım (izninizle)

 

"Yozgat ekibi" 

 

IMG_0688.jpg

 

- Haberim yokmuş gibi çek kanka -

 

IMG_0668.jpg

 

Beşinci olduk ama buna da şükür.

 

IMG_0664.jpg

 

I believe I can fly!

 

IMG_0611.jpg

 

Sevmiyorum seni ...

 

IMG_0608.jpg

 

70'li yıllardan kalma gibi gözüken (disko topu bile vardı) otelimiz.

 

IMG_0645.jpg

 

Kaza yapmadığı (ender) durumlarda hep gülümseyen Camilli (ortada M-Sport yöneticisi St.Andrew)

 

IMG_0692.jpg

 

"Yabancı bi cisim yaklaşıyor"

 

IMG_0659.jpg

 

Kaç kere dedim filtreler ile o kadar oynama diye ...

 

IMG_0610.jpg

 

... son olarak kısa bir video.

 

Önce açıklama.

 

Ev sahibimiz Castrol bizi yarış sonrası M-Sport'un üssüne davet etti. 

Yozgat'ın hemen dışında bir çiftliği kiralamış ve TIR'ları oraya çekmişler. Takım ile tanıştık, geyik yaptık ... bir şeyler içtik ... kaza geyiği yaptık.

Arada haber geliyor ... bilmem kim hastaneden çıktı, Çin'de yarışabilecek vs.

 

Sonra (üzerinde WRC ayarlı motor olmayan) Camilli'nin kuZu'suna bindik. 

... araç yakın zamanda çok ağır kaza geçirmişti.

 

Mekanikler kuZu'yu toplayıp üzerine -test- motoru atmışlar. Camilli bizi yanına aldı ve çiftlikteki toprak alanda biraz dolaştırdı. (her tur yaklaşık 3 dakika sürüyordu) ... yeniden burnu kanamaya başlayınca (kaza nedeni ile sol kulağında ve burnunda bir sıkıntı varmış) takım doktoru onu arabadan indirdi. Muayene etti ve uçağa binmeyi yasakladı. (eleman eve feribot + kara yolu ile döndü)

 

...bu tur sırasında Fiesta RS'in sağ arkasını bir yere vurduk. Sağ paçalık gitti, aks koruyucu yerinden çıktı vs.vs.

 

işte video. (interkom bağlantımızda bir sorun var ... Camilli'nin söylediklerini duyamıyorum) 

 

 

... the end. 

 

ek:

 

İki minik video daha ...

 

Bir - Etap içinde yer bulma (beyhude) savaşı.

 

 

İki - kuZu'lar start alıyor (ortaya karışık)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 Yorum


Recommended Comments

31 dakika önce, Özer Aksu yazdı:

Fiesta RS in teknik detaylari hakkında bilgi var mı?  Motor, Beygir, tork vs. Stock haliylé değildir sanırım 

 

M-Sport kuZu'ları Ford'dan standart araç (ST) olarak alıyormuş. İlk işimiz aracı soyup parçalamak diyorlar ... arkasından gövde üzerinde 800 adam/saat çalışıp tüm kaynakların üzerinden geçiyor, bar ve kesicileri takıyorlarmış. Kesici test'i şalter'e atılan (bebeklerin oynadığı yumuşak toplar vardır ya ...) top ile deneniyormuş. Top vurduğunda ateşleme kesiliyorsa ... ne ala! , kesilmiyorsa ... çalışmaya devam.

 

Yukarıda yazdığım gibi kuZu "performans" modunda 100km/75lt (ortalama) yakıt tüketiyor, bu nedenle gövdesinde toplam 5 yakıt tankı taşıyor. Dört tank dengeli olarak merkez'e (tank) yakıt basıyor ve ihtiyaç merkez tank'tan sağlanıyor.

 

Araç teknik bilgileri için -> http://www.m-sport.co.uk/motorsport/rallying/m-sport-the-cars/fiesta-rs-wrc-details/technical-specification

 

 

 

Yorum bağlantısı

Engine bay fotolari var mi senin cektigin? Yoksa bu tip bilgiler confidential mi?

--2 dakika sonra eklendi--

Ahada ben buldum bir foto: vkAb7TN.jpg

 

 

Fiesta st den geriye kalan dinamo ve emme manfoldu sanirim. Bir de saniyorum ki motor oeeeh dedirtecek kadar geriye gitmis gibi. Onun haricinde tanimlayamadigim objeler dolu!? :D

--36 dakika sonra eklendi--

Birde silecegin altindaki kirmizi dugme nedir ki acaba?

Yorum bağlantısı

Birkaç not da benden...

İskandinav ülkelerinde ralli halk sporu, özellikle Finlandiya'da.

Ve Uçan Finli lafı boşuna değil. 

Tabii Britanya Adası İskandinav ülkelerini takip eden ikinci lokasyon. 

***

Gençliğimde Hannu Mikkola için yaygın yapılan espri idi, yazın tatile gittiğinde sinekleri yan camlardan temizliyormuş diye...

***

Çoluk çocuk toplanıp hafta sonlarında arka bahçe denilebilecek yerlerde kros yarışları düzenliyorlar. 

Kış sert geçtiği için kaydırarak kullanma (ya da dört tekerlekle kayak yapmaya) çocukken başlıyorlar. 

***

WRC son yıllarda biraz kan kaybetse de hala gözde sayılır.

Ford resmi fabrika takımı olarak yarışmayı bıraktığından beri rekabetçi olamıyor. 

Piyasayı da burada önce Citroen'e sonra VW'ye kaptırdılar, şimdilerde Hyundai bile nal toplatıyor.

***

Araçlar beygir gücü olarak pek etkili olmasalar da yüksek tork hafiflik  ve kısa aktarma oranları ile birleşince dolambaçlı yollarda roket etkisini sağlıyor.

WRX'te aynı Fiesta'nın 600 PS'lerde dolaştığı düşünülürse... 

***

Yıllarca keyifle parkur tozu yuttum.

Bu arada komşumuz Yunanistan'da yapılan Akropol rallisinde bile sadece bir etaptaki seyirci sayısının bizim WRC'de bütün rallinin seyircisinin neredeyse 10 katı olması beni hep hayrete düşürmüştür.

Bu sporu tanımıyor, bilmiyor, anlamıyor ve imkansızlıkların da etkisi ile sevmiyoruz. 

***

@Kaan Yagizer paylaşım için çok teşekkürler.

İki şeyi merak ediyorum, koltuktan kendi imkanlarınla inebildin mi, ve demo sürüşünde çarpmayı dengesiz ağırlık dağılımına bağlayan bir densiz çıktı mı acaba (bkn. benim gibi)?

Gitmiş, görmüş kadar olduk. 

Cem Boneval tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı

Haftalık kros yarışları finlandiyaya taşınma sebebi. araçların genelde maksimum değeri gibi bir şart oluyor ve her yarışın birincisi istediği arabayı alabiliyor diğer yarışanlardan. Top Gear'a da konu olmuştu. Bir diğer "Finland Fun Fact" de ehliyet sınavında powerdrift yapma zorunluluğu :kıhkıh:

Yorum bağlantısı
17 saat önce, Cem Boneval yazdı:

 

@Kaan Yagizer paylaşım için çok teşekkürler.

İki şeyi merak ediyorum, koltuktan kendi imkanlarınla inebildin mi, ve demo sürüşünde çarpmayı dengesiz ağırlık dağılımına bağlayan bir densiz çıktı mı acaba (bkn. benim gibi)?

Gitmiş, görmüş kadar olduk. 

 

Cevap veriyorum : 

- Koltuktan kendim indim, roll bar'lara tutup iyice bir çekince (bkn.sağlam asılma) kıçım koltuktan kurtuldu, ama bir "PoP!" sesi çıktı, o ayrı.

- St.Andrew şoförünün sağlık durumuna odaklandığı için (adamı alıp kendi kullandığı araba ile götürdü.) Camilli bin kere döndüğü track'ta arabanın sağ arka/alt kısmını neden ben yayları çökertmişken vurdu? ...bu konuda konuşamadık. (bkn.yorum yok)

 

18 saat önce, Servet Ö. yazdı:

Engine bay fotolari var mi senin cektigin? Yoksa bu tip bilgiler confidential mi?

 

 

Kapalı park alanı videosunda bir şeyler gözüküyor (mesela manifold izolasyonlarının ve alt zırhın sökülmesi) ama ayrıca kaput altını çekmedim. Neden? Kullanılan ekstra manifold izolasyonlarından zaten doğru düzgün bir şey gözükmüyor. Ama bu bilginin "gizli" olduğunu da sanmam. 

--35 dakika sonra eklendi--
19 saat önce, Servet Ö. yazdı:

Birde silecegin altindaki kirmizi dugme nedir ki acaba?

 

resmi göremiyorum ama galiba "kesici" den bahsediyorsun.

- Kill Switch- diye aratırsan ... 

Yorum bağlantısı
55 dakika önce, Ahmet A. yazdı:

 

ben buraya takıldım :wacko: fena...

 

OZ'nin seti perakende 1.000USD civarında, 4 Michelin "Gravel" lastik ise 720USD gibi (mağaza fiyatı)

 

... jantlar genelde 1/2 ralli çıkarıyor ... lastikler ise her etapta değişiyor. (kesin!)

 

Basit (kaba) hesap yapalım ... ortalama bir ralli'de (kaza-bela olmazsa) 10 takım lastik + 2 set jant gider. Yani 9,000+ USD ... tabi bu rakam -perakende- takımların genelde jant+lastik sponsorları var, yani "Ağaya beleş!" ama ben kendi başıma bu işe başlıyorum, gider toptan alır ... maliyeti düşürürüm denirse ciddi! para harcanacak demektir.

 

Ek : Kaba bir hesapla (bağımsız) bir takım için WRC'yi takip etmek ralli başına yarım milyon dolar ... bu bedele ekipman, araçlar vs. dahil değil. 500.000 dolar sadece takımı oraya götürmek, orada tutmak, faaliyetini sürdürmek vs. için harcanan para. Kimi yarış ucuza mal oluyor, kimi ise bütçeyi aşıyor ... yani ortalama 500k USD denebilir. Üstelik bu rakam -bağımsız- takımlar için geçerli, fabrika takımlarının maliyeti daha da yüksek (neredeyse iki katı) M-Sport Finlandiya'dan sonra Çin - Almanya - Avustralya için hazırlanıyordu ... hatta bir kısım eleman Finlandiya bitiminde İngiltere'ye değil, Çin'e gitmek için toparlanıyordu. (yıllardır orada yarış yapılmamış, rotaları kontrol etmemiz ve takım için ön hazırlık yapmamız gerek diyorlardı) ...kocaman bir iş bu yani. 

Kaan Yagizer tarafından düzenlendi
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgi

Bu siteyi kullanarak, forum Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.